Pengikut

Nuffnang

Rabu, 30 Jun 2010

ahmadmaslan.blogspot.com

0 ulasan
sumber :-

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN

0 ulasan
sumber :-

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN


WAJIB BACA : ANTARA PRU 13 DAN PILIHAN RAYA PARTI.

Posted: 29 Jun 2010 07:54 PM PDT

Saya ingin memberi cadangan agar pemilihan UMNO dibuat lebih awal, mungkin pada penghujung tahun ini. Kita sedia maklum bahawa ia secara tradisi dibuat setiap dua tahun sekali dan yang terakhir adalah pada 2009 lepas. Ini bermaksud pemilihan akan datang sepatutnya ialah pada Perhimpunan Agung UMNO tahun 2011.

malaysian instinct.com

Kedua-duanya penting. Soalnya mana satu nak didulukan. PRU atau PRP (pilihan raya parti). Jika didahulukan salah satu dari kedua-duanya tetap ada reaksi dan respon dari ahli-ahli parti, lebih-lebih lagi yang berjawatan. Biasanya ahli-ahli parti ni tak banyak kerenah, ikut sahaja arahan. Tapi yang risau tak tentu pasal ni adalah ketua-ketua bahagian, bimbang tak tercalon sebagai YB. Rasanya dah sampai masa ketua bahagian ini diberitahu bahawa jawatan tersebut bukanlah tiket automatik untuk terpilih sebagai YB Parlimen mahu pun DUN.

Lagi satu bila tak terpilih mulalah buat hal dengan perhubungan negeri atau pusat. Ini satu perbuatan yang tidak baik dan tidak bertepatan dengan etiqa sebagai ketua bahagian yang sewajarnya dijadikan contoh dan ikutan oleh ahli-ahli dan juga orang Melayu. Jika dilihat dari segi kepentingan maka dah pastilah PRU adalah lebih utama dari PRP. Ini kerana tiada gunanya parti kuat tapi tak boleh membentuk kerajaan. PRU juga selalunya dijadikan ukuran sokongan sesuatu masyakat terhadap kerajaan mahupun pembangkang.

Kepada ketua-ketua bahagian, dulu sebelum jadi ketua bahagian, rasanya tak ada masalah bila nak mengikut ketua tapi bila dah jadi ketua maka semuanya jadi terbalik sahaja. Mungkin dulu lain sekarang lain. Cadangan untuk mengadakan PRP pada awal 2011 juga dilihat sangat relevan dengan barisan pentadbiran parti yang ada sekarang adalah diwarisi dari kepimpinan dahulu. maka wajarnya dibuat baru akan pemilihan demi untuk memantapkan syaf kepimpinan sesuai dengan agenda dan tranformasi baru yang menghendaki anggota parti dan kerjaan yang lebih muda, berpendidikan dan ada wawasan agar perancangan jadi kenyataan.

SELANGOR MILIK PKR MUTLAK - ZAINI HASSAN

Posted: 29 Jun 2010 07:32 PM PDT

June 30, 2010
30 JUN — Tajuk atas pendek, tetapi menceritakan segala-galanya. Anwar Ibrahim semakin kemaruk kuasa apabila cuba menolak pakatannya yang lain, DAP dan PAS bagi memberi laluan partinya PKR menerajui Selangor — secara mutlak.
Malam semalam saya hadir satu perjumpaan dengan beberapa sahabat yang rapat dengan PAS Selangor. PAS amat kecewa dengan sikap PKR itu. PKR mahu membolot sepenuhnya negeri itu. ''Kalau macam ini Pakatan Rakyat akan pecah. DAP pun sedang marah sekarang."
Permainan Anwar dan konco-konconya termasuklah anak emasnya, Azmin Ali amat licik sekali. Anwar yang pernah menderhaka dengan Umno, juga sanggup melakukan perkara yang sama dengan PAS dan DAP — asalkan hajatnya tercapai.
Beliau bukan seorang pemimpin yang jujur, kata seorang penganalisis politik veteran kepada saya.


ULASAN.
Kenyataan pimpinan tertinggi PKR jelas menunjukkan bahawa mereka tidak peduli dengan rakan-rakan dalam pakatan rakyat. Apa dah jadi ni, Agaknya retak menanti belah. atau parti kian rebah. DAP dan PAS pun senyap sahaja macam tak wujud di Selangor.

PERGERAKAN PEMUDA UMNO CAWANGAN RIMBA TERJUN

0 ulasan
sumber :-

PERGERAKAN PEMUDA UMNO CAWANGAN RIMBA TERJUN


Ucapan Takziah

Posted: 30 Jun 2010 01:24 AM PDT

Kami Warga Pergerakan Pemuda UMNO Cawangan Rimba Terjun ingin Merakamkan Ucapan Takziah kepada Naib Ketua UMNO Bahagian Tanjong Piai, Dato' Haji Jefridin Bin Haji Atan diatas kembalinya Ayahandanya yang tercinta Allahyarham Tuan Haji Atan Bin Md. Taib Ke Rahmatullah pada 29/06/2010 kira-kira jam 2.30 pagi.

Semoga Roh Allahyarham dicucuri Rahmat Dan Ditempatkan Dikalangan Para Syuhada

إنا لله وإنا إليه راجعون

AL-FATIHAH

Karnival Juara Rakyat

Posted: 30 Jun 2010 12:41 AM PDT
Karnival Juara Rakyat anjuran UMNO Bahagian Tanjong Piai yang diadakan baru-baru ini mendapat sokongan yang memberangsangkan dari penduduk Tanjong Piai khasnya dan Penduduk Pontian amnya. Majlis berlangsung kira-kira jam 8.30 Pagi dan Dirasmikan oleh Ketua UMNO Bahagian Tanjong Piai, Dato' Mohd Osman Yusof.

Didalam karnival ini,beberapa acara diadakan seperti Pameran dari Pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) Pontian, Pendaftaran Keahlian UMNO dan Pendaftaran Daftar Pemilih yang dikendalikan oleh Pemuda UMNO Tanjong Piai.

Selain itu diadakan Pertandingan Futsal yang berjaya menarik penyertaan seramai 58 pasukan dan berjaya menarik minat pasukan dari luar antaranya dari Kota Tinggi, Johor Bahru dan Melaka. Johan Pertandingan Futsal dimenangi pasukan dari Johor Bahru iaitu Pasukan Absa (A), Naib Johan digondol Pasukan dari Melaka iaitu Gurun FC dan tempat ketiga dan keempat dimenangi pasukan dari Johor Bahru iaitu Pasukan Equal FC dan Katana FC.

Dalam ucapan ringkas perasmian oleh Ketua UMNO Bahagian Tanjong Piai, beliau melahirkan rasa gembira diatas pendekatan yang diambil oleh Pengerusi Biro Belia Dan Sukan UMNO Tanjong Piai, Dato' Haji Jefridin Bin Hj. Atan kerana berjaya menganjurkan aktiviti seperti ini bagi merapatkan silaturahim diantara pemimpin dan masyarakat setempat. Beliau juga berharap agar Biro Belia Dan Sukan dapat mengatur lebih banyak lagi acara seperti ini bagi melahirkan masyarakat yang sihat disamping memupuk semangat perpaduan dan melahirkan masyarakat yang harmoni.

Majlis ini mendapat kerjasam dari pelbagai pihak diantaranya Majlis Belia 4B Daerah Pontian dan Jabatan Hal Ehwal Khas (JASA) Pontian. Majlis Penyampaian hadiah disampaikan oleh Dato' Haji Jefridin Bin Haji Atan. Majlis berakhir kira-kira jam 10.00 Malam..

umno bahagian cheras

0 ulasan
sumber :-

umno bahagian cheras


81 ribu anak luar nikah; UMNO jangan lepas tangan – Nasir Ghani

Posted: 29 Jun 2010 10:44 PM PDT

UMNO di semua peringkat disarankan memberi tumpuan dalam usaha menangani gejala sosial di kalangan remaja terutama membabitkan kes pembuangan bayi yang semakin berleluasa.

Naib Ketua UMNO Bahagian Cheras, Datuk Md. Nasir Ghani ketika membuat saranan itu menegaskan, ahli-ahli parti dan masyarakat perlu berasa bertanggungjawab untuk turut sama membanteras gejala tersebut.

"Ahli-ahli UMNO di semua peringkat tidak harus mengambil sikap lepas tangan dalam isu tersebut kerana ianya merupakan fenomena yang boleh meruntuhkan institusi masyarakat dan kekeluargaan," katanya.

Beliau berkata, walaupun kerajaan melalui Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat memikul tanggungjawab tersebut, tetapi ianya masih memerlukan sokongan daripada pelbagai pihak.

Menurutnya, peranan agensi kerajaan dalam menangani kes pembuangan bayi tidak akan tercapai sepenuhnya tanpa sokongan pelbagai pertubuhan bukan kerajaan (Ngo) termasuk parti-parti politik.

"Selain berpolitik untuk memegang kuasa, parti-parti politik juga mempunyai tanggungjawab sosial untuk menjana pembangunan insan termasuk menangani pelbagai isu yang membabitkan soal moral," tegasnya.

Sehubungan itu jelasnya, ahli-ahli UMNO yang sentiasa mendampingi pelbagai lapisan masyarakat di peringkat akar umbi perlu merancang satu kaedah tersendiri untuk menangani kes tersebut dengan mendahulukan ajaran agama.

Beliau mengulas pendedahan Presiden Institut Intergriti Malaysia (IIM), Datuk Dr. Mohd. Tap Salleh yang memetik perangkaan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) bahawa sehingga kini terdapat 81,000 anak luar nikah berdaftar, seperti disiarkan oleh sebuah akhbar tempatan hari ini.

Md. Nasir berkata, pendedahan perangkaan tersebut amat menakutkan dipercayai kes pembuangan bayi membabitkan pasangan Melayu berada dalam senarai teratas dan sering menjadi tumpuan akhbar tempatan.

"Walaupun perangkaan tersebut agak memalukan kita, tetapi itulah realiti yang memerlukan jalan penyelesaian yang membabitkan sokongan semua pihak," tegasnya.

Beliau menyarankan supaya sayap UMNO, iaitu Pergerakan Pemuda dan Puteri memainkan peranan secara lebih pro-aktif mendekati golongan remaja yang bermasalah.

Katanya, Pemuda dan Puteri UMNO mampu mengadakan pertemuan secara tidak formal dengan kelompok remaja termasuk para pelajar di Intitut Pengajian Tinggi (IPT) Awan dan Swasta.

"Kita perlu memandang serius kerana gejala pembuangan bayi juga turut membabitkan pelajar sekolah termasuk yang berada di asrama," jelasnya.

Md. Nasir juga menggesa ibu bapa supaya meningkatkan kefahamanan agama di kalangan anak-anak mereka bagi menghindari daripada terjebat dengan gejala tersebut.

"Hanya agama sahaja yang mampu menjadi benteng bagi mempertahankan jiwa remaja kita menjadi rosak akibat pengaruhi pemodenan dan persekitaran sekitar," tegasnya.

Khalid seperti bola kempis – Syed Ali

Posted: 29 Jun 2010 08:56 PM PDT

TAN Sri Khalid Ibrahim yang mulai bercuti semalam disifatkan sebagai Menteri Besar paling malang apabila kuasa politiknya dilucutkan secara mengejut oleh kepimpinan tertinggi parti yang diwakilinya, Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Bagaimanapun kata Ketua UMNO Bahagian Cheras, Datuk Wira Syed Ali Alhabshee, perkara itu bukan sesuatu yang ganjil kerana Penasihat Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim menguasai sepenuhnya parti itu.

Dalam politik jelasnya, apabila jawatan penting yang disandang oleh seseorang pemimpin dilucut secara serta-merta akan membayangkan ada sesuatu yang tidak kena.

" Walaupun masih kekal sebagai Menteri Besar Selangor, tetapi Khalid kini dilihat seperti bola yang sudah kempis (tiada angin), melantun tidak bergolek pun tidak," ujarnya.

Katanya, jika kuasa politik Menteri Besar sudah 'kempis' bagaimana mungkin beliau akan memberi perkhidmatan terbaik kepada rakyat.

Jelas beliau lagi, pentadbiran Menteri Besar sudah tentu akan terencat jika kuasa politk sudah terhakis.

Beliau berkata, Naib Presiden PKR, Azmin Ali yang dilantik Pengerusi PKR Selangor menggantikan Khalid sudah tentu akan menguasai sepenuhnya pentadbiran negeri tersebut atas kapasiti kuasa politik.

"Ini bermakna Khalid akan merujuk kepada Azmin sebelum sesuatu keputusan dasar dibuat, jadi apa sebenarnya fungsi Menteri Besar,?

"Inilah taktik Anwar untuk menyisihkan Khalid, eloklah beliau bercuti ke luar negeri, cari ilham dan ketenangan," katanya.

Menurut Syed Ali, jika diambil kira kepada percaturan politik, adalah lebih wajar jika Khalid mengambil keputusan turut melepaskan jawatan Menteri Besar.

Katanya lagi, inilah juga desakan daripada ribuan penyokong PKR di Selangor yang kecewa dengan perlakuan politik Anwar terhadap Khalid.

"Bagaimanapun, hanya pemimpin politik yang berkarisma dan mempunyai prinsip sahaja yang sanggup berbuat demikian," tegasnya.

Oleh sebab itu katanya, Khalid masih boleh berkata perlucutan jawatan beliau sebagai Pengerusi PKR Selangor sebagai satu reformasi untuk mengelakkan 'konflik berkepentingan'.

Khalid juga berkata ; satu jaga parti (merujuk kepada Azmin ) dan satu jaga kerajaan.

Menurut Syed Ali, hanya itulah yang mampu dikatakan oleh Khalid untuk mempertahankan maruahnya yang sudah tercalar.

Datuk Haji Yussof Haji Mahal

0 ulasan
sumber :-

Datuk Haji Yussof Haji Mahal


Isu Tempatan Ke Peringkat Nasional

Posted: 30 Jun 2010 07:44 AM PDT

LABUAN--Beberapa isu tempatan menjadi perdebatan hangat dalam hampir semua siri mesyuarat cawangan Umno yang baru berakhir dan bakal dibawah keperingkat bahagian untuk diusulkkan keperingkat Umno pusat.
Antara isu yang dibangkitkan termasuklah isu Kanun Tanah Negara yang masih belum difahami dan memerlukan penjelasan, isu bekalan air yang belum pasti bila berakhir, bekalan letrik yang belum stabil, jalan raya yang membahayakan pengguna jalan raya dan juga cadangan menurunkan status Jabatan Pelajaran WP Labuan menjadi pejabat pelajaran.
Ketua Penerangan Umno Bahagian Haji Alias Husin memberitahu Daily Mail pada Isnin isu-isu ini adalah isu yang memerlukan penyelesaian dan bukan hanya untuk diperdebatkan semata-mata.
"Isu ini adalah amat penting untuk diselesaikan yang telah banyak menimbulkan permasalahan dan kekeliruan kepada penduduk kampung. Ahli Parlimen kita Datuk Yussof Mahal telah berulang kali menyuarakan dan memperdebatkan disidang Parlimen tetapi sehingga kini masih juga berlarutan," katanya, sambil menambah isu juga pernah ditimbulkan dalam satu mesyuarat bersama Ketua Setiausaha Kementerian Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar.
Alias berkata bukanlah berniat untuk memperendahkan atau menuding jari kepada mana-mana jabatan terhadap isu seperti ini, tetapi, harus disuarakan bagi mendapat penyelesaian.
"Memandangkan isu-isu ini telah berlarutan, mungkin jalan terbaik adalah dijadikan usul untuk persidangan Umno akan datang," katanya.
Persidangan Umno dijangka diadakakan pada Oktober ini.
Alias juga berkata Labuan meskipun hanya sebuah pulau dengan kepadatan penduduk yang kurang daripada 100, 000 juga mempunyai hak untuk bersuara dalam isu-isu yang boleh menjejaskan kehidupan harian mereka.
"Apa yang boleh dilakukan hanyalah terus menyuarakan kepentingan rakyat, bukan untuk kita mempolitikkan, tetapi kalau kita tidak dapat selesaikan cara lain, mungkin cara politik kita boleh gunakan, iaitu dengan membawa usul ini dipersidangan Umno pusat, ini kerana, masa itulah pemimpin-pemimpin kerajaan pusat boleh mendengar keluhan kita," katanya.
Katanya, sambil memberi contoh kepada isu Kanun Tanah Negara yang penduduk kampung minta untuk dijelaskan, tetapi sehingga kini belum dilaksanakan, begitu juga dengan isu jalanraya yang banyak memberi risiko kepada pengguna jalanraya dan isu air sehingga pelajar UMS membuat piket.
"Adakah kita harus melakukan seperti mana pelajar-pelajar UMS memperjuangkan hak mereka untuk mendapat bekalan air iaitu dengan cara berpiket? Adakah sukar untuk membuat penjelasan kepada rakyat," katanya.

Isu Pengerusi Perbadanan Labuan

Posted: 30 Jun 2010 07:39 AM PDT


LABUAN: Selepas berapa lama mendiamkan diri dari terlibat dalam perdebatan isu jawatan pengerusi Perbadanan Labuan, Ahli Parlimen Datuk Haji Yussof Mahal membuat pendirian dan menegaskan "berhentilah jadikan jawatan pengerusi Perbadanan Labuan sebagai isu politik.", sebaliknya, rakyat Labuan dan pemimpin masyarakat harus memberi tumpuan kepada usaha perpaduan dan persefahaman.
"Tidak perlu kita panjangkan isu ini kerana tidak akan memberi faedah kepada kita, malahan menimbulkan permusuhan diantara pihak tertentu. Soal penyambungan kontrak atau siapa yang mengganti tempat bukan persoalan, tetapi apa yang penting penumpuan kepada hala tuju pembangunan ekonomi Labuan untuk rakyat Labuan.
Beliau mengulas komen dalam blog tempatan berhubung isu jawatan pengerusi Perbadanan Labuan dan Ketua Pegawai Eksekutif yang mengaitkan nama beliau sebagai pengganti Datuk Ahmad Phesal Talip sebagai pengerusi dan Datuk Basiran Saban (Ketua Pegawai Eksekutif )bakal digantikan oleh Jusoh Salleh (yang kini menjawat jawatan Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Pembangunan).
"Tidak perlu membuat andaian dalam mengeluarkan apa-apa komen, sebaliknya harus lebih beretika dan bertanggungjawab dalam penulisan. Adalah tidak beretika membuat andaian tanpa membuat klarifikasi, ini kerana hanya akan mengundang permasalahan undang-undang, sekiranya ianya berbau hasutan, fitnah atau menjatuhkan imej seseorang," katanya.
Yussof berkata beliau kini lebih selasa dengan jawatan sebagai Ahli Parlimen yang berusaha sedaya upaya untuk membantu menyelesaikan permasalahan rakyat.
Penyelesaian kepada permasalahan rakyat adalah penting bagi saya sebagai Ahli Parlimen, ini kerana merekalah yang menyokong dan membawa kemenangan kepada Barisan Nasional di Labuan. Tidak perlu membincangkan isu ini dikedai-kedai kopi dan kedai makan. Ubahlah topik perbincangan harian kita iaitu dengan topik-topik yang lebih mendatangkan faedah kepada rakyat," tambahnya.
Beliau berkata, "tidak semestinya hanya memegang jawatan Pengerusi Perbadanan Labuan, hanya akan mampu menyelesaikan isu-isu dan permasalahan rakyat...saya dipilih oleh rakyat dan seharusnya saya berkhidmat kepada rakyat dan bukan memburu kuasa sebagai Pengerusi Perbadanan Labuan," katanya.
Katanya adalah lebih baik menyerahkan isu seperti ini kepada Kementerian Wilayah Persekutuan dan Kesejahtaeraan Bandar, sebagai pihak yang pembuat keputusan.
"Apa yang penting bagi saya sebagai pemimpin yang dipilih oleh rakyat adalah bekerja dan berusaha sedaya upaya memastikan keselesaan untuk rakyat. Saya akan cuab menyuarakan hak dan kepentingan rakyat diperingkat persekutuan...dan ini yang amat penting bagi saya dan penting bagi rakyat. Saya ingin melihat keadilan dalam penyaluran pembangunan seperti mana yang dinikmati oleh rakyat di negeri lain.
Inilah kayu pengukur kepada prestasi saya sebagai pemimpin," tegasnya.
"Oleh yang demikian, marilah kita bersama merapatkan jurang yang sebelum ini ada sedikit kelihatan, demi perpaduan dan pembangunan Labuan. Saya berterima kasih kepada ketua kampung yang telah bekerjasama dengan pihak saya memperjuangkan hak penduduk kampung. Perubahan ini amatlah saya hargai," katanya.

Agih Sama Rata

Posted: 30 Jun 2010 07:38 AM PDT

LABUAN -- Ahli Parlimen Labuan, Datuk Haji Yussof Haji Mahal berkata usaha-usaha tetap diteruskan agar "kesamarataan" agihan peruntukan dibawah Rancangan Malaysia Ke-10 diberikan kepada Labuan.
Menurut beliau, rakyat Labuan dapat merasai nikmat pembangunan yang seimbang dan kemudahan infrastruktur lebih baik sekiranya Labuan yang juga merupakan sebahagian daripada Wilayah Persekutuan turut menerima agihan peruntukan sama rata seperti Kuala Lumpur dan Putrajaya.
"Kedudukan Labuan sebagai sebuah Wilayah Persekutuan setaraf Kuala Lumpur dan Putrajaya dan seharusnya keistimewaan taraf pembangunan itu turut dinikmati oleh rakyat Labuan," katanya pada program Apakhabar Orang Kampung di Kampung Sungai Lada, malam tadi.
Yussof menambah, tidak dapat dinafikan Labuan kini tidak ketinggalan dari aspek pembangunan tetapi pada masa yang sama banyak lagi keperluan dan keselesaan rakyat yang memerlukan peningkatan dan penambahbaikan.
Menurutnya lagi "sekiranya cadangan pembinaan jambatan yang menghubungkan Labuan ke tanah besar Sabah hanya dapat dipertimbangkan pada tahun 2015, sekarang ini keperluan rakyat yang harus diberikan perhatian segera oleh kerajaan adalah keutamaan ke arah meningkatkan kecekapan sistem pengangkutan laut sedia ada."
Katanya lagi, selain pengangkutan laut yang menjadi penghubung utama antara rakyat Labuan, Sabah dan Sarawak, sistem jalan raya dan beberapa kemudahan asas lain untuk keselesaan rakyat Labuan tetap diambil perhatian setiapkali perbahasan sidang Parlimen.
Yussof berkata kini rakyat boleh mengakses intipati perbahasan dan pelbagai perkara yang diusulkan dari kawasan parlimen Labuan menerusi laman web Daily Mail.
Pada majlis yang dihadiri lebih 500 penduduk kampung itu, Yussof mengumumkan peruntukan dari parlimen Labuan berjumlah RM20,000 untuk meningkatkan dan menambah baik kemudahan rekreasi di Kampung Sungai Labu.

Terokai Keunikan Labuan, Yussof Mahal

Posted: 30 Jun 2010 07:37 AM PDT

LABUAN, 26 Jun -- Program kemasyarakatan siswazah universiti Semenanjung Malaysia perlu dilaksanakan lebih kerap bagi mendedahkan mereka mengenai keunikan budaya dan kehidupan masyarakat Labuan.

Ahli Parlimen Labuan, Datuk Haji Yussof Haji Mahal berkata dengan mengikuti program kemasyarakatan seperti itu, para siswazah ini berpeluang melihat sendiri keunikan budaya dan merasai corak kehidupan masyarakat Labuan yang tidak terdapat di negeri-negeri lain di Semenanjung Malaysia.

"Para siswazah program Baktisiswa ini belajar hidup di atas air dengan mengalami sendiri keunikan budaya, makanan dan amalan kehidupan masyarakat Melayu Brunei di Kampung Patau-Patau, yang asalnya penempatan penduduk di sini menyara kehidupan sebagai nelayan,"katanya pada majlis penyerahan seramai 35 peserta Baktisiswa Universiti Islam Antarabangsa Malaysia kepada lapan keluarga angkat masing-masing di Kampung Patau-Patau 2, di sini.

Yussof menambah selama berada dengan keluarga angkat tersebut, para siswazah yang datang dari pelbagai latarbelakang kehidupan ini dapat menimba pengalaman yang boleh pula dijadikan landasan kehidupan mereka di masa depan.

"Para peserta haruslah memanfaatkan pengalaman hidup kampung di atas air yang tidak ada di Semenanjung Malaysia ini. Segala yang indah dan menarik selama berada di Kampung Patau-Patau ini kongsikan dengan rakan-rakan yang tidak berpeluang ke sini,." tambahnya.

Yussof yakin peserta program Baktisiswa dengan latarbelakang pendidikan sains ini tidak akan melupai norma-norma kehidupan adat melayu yang diwarisi sejak berzaman lamanya.

"Walaupun mengikuti pengajian sains, janganlah sampai melupakan budaya sendiri sebaliknya seimbangkan kecanggihan sains dengan amalan kehidupan berteraskan budaya melayu," kata Yussof.

Program Baktisiswa Friends of Sains Labuan (FOS@L) 2010 ini antara lain bertujuan mengenal dan mendedahkan para siswazah dengan budaya penduduk Labuan sebagai sebuah pulau yang terdiri daripada pelbagai suku kaum dan etnik bumiputera.

Dalam majlis itu Yussof turut menyerahkan sumbangan berjumlah RM3,000 kepada urusetia program.

Apo Kono Eh Jang!

0 ulasan
sumber :-

Apo Kono Eh Jang!


Ketua Pemudi ni bodoh atau buat-buat bodoh?

Posted: 30 Jun 2010 06:27 AM PDT

KJ (Khairy) adalah seorang pemimpin yang syok sendiri, naik dan kaya kerana bertenggek dan diramal mempunyai masa depan yang muram.... orang macam ini merosakkan parti sendiri, memalukan bangsa sendiri, malah tidak malu pada diri sendiri, kata Datuk Ibrahim Ali mengulas tindakan Khairy menarik balik perkataan `jaguh kampung yang diberi kepada Ibrahim, sebaliknya menggantikannya dengan `gedebe politik.

KJ ini memang cepat sangat melenting dan akan menyerang sesiapa saja yang berani mengkritiknya. Nampak sangat perangainya yang merupakan anak seorang duta yang begitu manja dan anak emak yang tidak boleh menerima sebarang kritikan membina secara terbuka.

Ada hati nak menghentam Ibrahim Ali yang sudah lama berjuang mempertahankan nasib orang Melayu. Diri tu anak orang kenamaan, mana tahu bagaimana susahnya hidup orang kampung yang bertemankan nyamuk dan pacat di sawah bendang setiap hari.

KJ ni Melayu liberal yang akan lebih menyokong kaum lain seperti Cina dan India yang sama sekali tidak akan sesekali mengangkat tangan untuk membantu orang Melayu yang miskin dan berada dalam serba kekurangan.

KJ anak orang berada. Semua kemahuannya diikuti oleh orang tuanya. Mana dia tahu kekurangan yang dialami oleh orang kampung yang miskin?

Boleh pegi da.... Kita tak mahu anak orang kaya yang sombong dan bodoh nak mampus yang suka memperlekehkan orang lain. Apa? Dah perasan diri tu hebat sangatkah?

Kalau diri tu bukan menantu Pak Lah, apa hang ingat hang boleh naik dalam UMNO dengan secepat tu? Hang ingat orang yang lebih lama di dalam UMNO tapi tak mendapat kedudukan istimewa menjadi kroni Pak Lah macam hang tak bengkek dengan hang?

Orang lain berjuang untuk agama, bangsa dan negara. Hang berjuang untuk mengkayakan diri hang sendiri dan juga menjatuhkan UMNO dengan tindakan busuk dan buruk hang tu.

Hang pun memang sengajakan, kalau ada pilihanraya kecik, hang menempekkan muka hang kat sana, bagi ceramah bodoh hang yang menaikkan kemarahan pengundi sampai pengundi pun undi pembangkang sebab marahkan hang.

Baik hang masuk PKR cepat-cepatlah. Sebab kami dalam UMNO pun dah cemuih tengok hang tu buat publisiti murahan untuk naikkan imej hang yang semakin merudum tu.

Aku tau hang pun tau, hang ni dah takde harapan dah untuk disenaraikan dalam pilihan raya akan datang. Baik hang lari ke PKR cepat la sebelum hang dimalukan wahai orang yang muka tak malu.

PM tak lantik hang jadi menteri pun hang masih buat tak faham dan muka tak malu, orang dah tak mau kat hang. Bodoh nak mampus! Orang lepasan Oxford ada ka sebodoh hang?

Hang ni pun kurang ajar gila. Sanggup panggil bloger sebagai beruk tapi sekarang ni pun kau bloger dan menjadi KETUA SEGALA BERUK LIAR DAN KURANG AJAR.

Kalau hang dipecat dari UMNO, tunggu hadiah setandan pisang buat hang ya beruk?

(Oleh: Mohd_Aimel)


Karpal Singh Yakin Pas Setuju Prinsip DAP Tolak Negara Islam

Posted: 29 Jun 2010 10:30 PM PDT

Dalam wawancara dengan Malaysian Insiders semalam, Pengerusi DAP, Karpal Singh yakin pemimpin Pas yang progresif dan liberal bersedia mewujudkan negara sekular demi pembentukan kerajaan Pakatan di peringkat persekutuan.

Menurut Karpal, "Ia (Malaysia) sebuah negara sekular. Saya percaya Allahyarham Tunku Abdul Rahman (perdana menteri pertama) pernah menyebut sebelum ini mengenai Malaysia. Pemimpin-pemimpin PAS yang liberal, progresif merupakan kunci dalam mencapai persefahaman ke arah kompromi yang baik."

Ini menimbulkan tanda tanya kerana Nik Aziz dan pemimpin Pas dalam banyak ceramah kepada penyokong mereka mendakwa DAP sudah menerima perjuangan negara Islam Pas. Karpal sebaliknya terkejut dan menafikan perkara tersebut. Sebaliknya beliau mendakwa pemimpin Pas yang liberal dan progresif akan menerima pandangan DAP yang mahukan sebuah negara sekular.

Apakah Pas berani membuat sebarang kenyataan mengenai kenyataan Karpal Singh ini?

Berikut ialah petikan laporan Malaysia Insiders

Karpal: Pendirian DAP kekal, tidak kepada negara Islam

Oleh Shazwan Mustafa Kamal. June 28, 2010

KUALA LUMPUR, 28 Jun — Meskipun DAP semakin selesa membina ikatan kukuh bersama PAS dalam Pakatan Rakyat (PR) manakala parti-parti sekular Umno dan PKR pula giat memikat para ulama, DAP masih berpendirian menentang usaha pembentukan sebuah negara Islam.

Sementara PR menyasarkan impian mahu menawan Putrajaya dengan mengakhiri penguasaan lebih lima dekad Barisan Nasional (BN), persoalan yang masih menjadi perhatian ramai - sama ada DAP sanggup menerima perjuangan PAS untuk membina sebuah negara Islam di Malaysia?

Bagi Pengerusi kebangsaan DAP Karpal Singh, jawapannya ialah "tidak".

"Mustahil bagi DAP berkompromi dalam hal ini. Kami tidak boleh kompromi agar negara berubah menjadi negara Islam (jika PR mengambil alih kerajaan pada masa depan)," kata Karpal.

"Ia sebuah negara sekular. Saya percaya Allahyarham Tunku Abdul Rahman (perdana menteri pertama) pernah menyebut sebelum ini mengenai Malaysia," kata ahli politik veteran ini kepada The Malaysian Insider.

Karpal yang genap 70 tahun hari ini memberitahu, tidak pernah wujud kekeliruaan mengenai status Malaysia sebagai sebuah negara sekular.

Karpal menyalahkan bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad kerana mengubah realiti sebuah negara sekular menerusi kenyataan-kenyataan politiknya yang dibuat oleh beliau pada masa-masa lalu, yang telah "mengelirukan orang ramai" berkenaan identiti Malaysia.

"Perlembagaan menyediakan peruntukan mengenai perkara ini. Tiada peruntukan dalam perlembagaan yang mengatakan Malaysia sebuah negara Islam.

"Agama rasmi Malaysia ialah Islam tetapi tidak bermakna ia sebuah negara Islam," kata beliau lagi.

PAS yang kelihatan sudah berjaya menawan hati masyarakat bukan Islam sejak kebelakangan ini mendakwa DAP juga mula memahami dan menerima idea PAS untuk mewujudkan sebuah negara Islam.

Karpal kelihatan terkejut apabila disebutkan bahawa PAS dalam ceramah-ceramahnya memaklumkan bahawa DAP sudah menerima konsep negara Islam secara perlahan-lahan dan menghormati pendirian PAS dalam hal itu.

Bagaimanapun Karpal menegaskan, kesemuanya tertakluk kepada undang-undang dan peraturan persekutuan.

"Pada 1988, Mahkamah Agung telah memutuskan bahawa Malaysia adalah sebuah negara sekular," katanya.

"Pada 1990, ketika satu ceramah di Sungai Pinang, akhbar-akhbar memetik saya mengatakan (bina) 'negara Islam dengan melangkah mayat saya'," katanya.

"Mereka (pemberita) tidak membuat laporan konteks kenyataan saya ketika.

"Saya mengatakan demikian dalam hubungan kepada perlembagaan. Tetapi saya kekal dengan pendirian itu, mengatakan perkara yang sama sekarang," kata Karpal.

Ikatan antara DAP dan PAS bukan sesuatu yang baru dalam bentuk PR.

Kedua-dua parti itu pernah menjalin kerjasama dengan mewujudkan Barisan Alternatif pada pilihan raya umum 1999, tetapi gagal meneruskan jalinan ekoran isu negara Islam.

"Kita pernah menjalin pakatan pada masa lalu tetapi kita gagal. Apa yang membezakan sekarang ialah kami bersatu dalam mengetepikan musuh bersama iaitu Barisan Nasional.

"Buat masa sekarang, yang paling utama ialah mengambil alih Putrajaya daripada BN," katanya.

Apa akan berlaku selepas PR mengambil alih kerajaan persekutuan nanti?

Karpal mengakui bahawa beliau belum dapat melihat bagaimana PAS atau DAP boleh berkompromi dalam isu ini.

"Akan tiba masa nanti apabila kita perlu menghadapi hakikat ini. Bagaimana kita akan berkomrpomi?

"Jika DAP berkompromi, ia bermakna ia menerima Malaysia sebagai sebuah negara Islam dan jika PAS berkompromi, bermakna ia menerima negara sekular dan ini akan bertentangan dengan prinsip mereka sendiri.

"Apa yang menyatukan Pakatan ialah PKR. Tanpa PKR ia akan kelihatan seperti yang sama sebelum ini," kata Karpal.

Bagaimanapun Ahli Parlimen Bukit Gelugor memberi jaminan perkara itu sentiasa dibincangkan oleh DAP.

Difahamkan DAP dan PAS hanya akan menangani isu ini apabila mereka memenangi kerusi majoriti dalam pilihan raya umum akan datang.

Pemimpin-pemimpin DAP masih meletakkan harapan bahawa PAS akan mengubah pendiriannya dalam isu negara Islam.

"Pemimpin-pemimpin PAS yang liberal, progresif merupakan kunci dalam mencapai persefahaman ke arah kompromi yang baik," katanya lagi.


PAS sudah tak relevan dikalangan ulamak muda.

Posted: 29 Jun 2010 03:55 PM PDT

Berita kemasukan beramai-ramai golongan ulama muda lulusan Jordan, Madinah dan Mesir telah membuatkan saya terfikir satu perkara, "apakah PAS sudah gagal menepati perjuangan Islam mereka hinggakan golongan agamawan serta ulama muda ini memilih untuk menyertai UMNO sebagai platform mereka untuk berdakwah" ?

Sepanjang penglibatan saya didalam politik, selama ini PAS lah yang amat terkenal dengan semangat jihad agamanya dan sering menjadi tumpuan bijak pandai agama untuk berpolitik. PAS telah berjaya menyebar doktrin bahawa parti mereka sahaja yang mendukung Islam Tulen didalam arus politik negara.

Walaupun didalam UMNO ada para agamawan yang tak kurang hebatnya dengan PAS, tetapi kelibat mereka-mereka ini agak tenggelam mungkin kerana polisi UMNO lebih agresif dan lebih terbuka menjurus kepada perkara berkaitan bangsa dan tanahair.

UMNO juga memperjuangkan Islam tetapi imej kebangsaan UMNO di lihat lebih menonjol kerana tak ramai pemimpin UMNO yang sanggup memanipulasi agama seperti yang pemimpin PAS lakukan.

Selama ini, PAS ternyata menjuarai setiap isu nasional negara dengan memainkan faktor agama dan juga memanipulasi secara maksimum imej serta ajaran Islam bagi memenangi setiap isu politik yang timbul. Ini semua dilakukan oleh PAS tanpa mengira benar ataupun salah demi kepuasan berpolitik serta kepentingan peribadi.

Tetapi sejak PAS berganding bahu dengan PKR serta DAP didalam gabungan Pakatan Rakyat, imej perjuangan Islam PAS saya lihat mulai luntur sedikit demi sedikit. PAS tak lagi menjadi platform utama perjuangan menegakkan ketuanan Islam dalam negara terutamanya setelah ulama PAS bercanggah pendapat didalam isu penggunaan kalimah Allah oleh pihak gereja.

Begitu juga apabila kafir DAP mempermainkan ayat Quran dengan secara sewenang-wenangnya di pentas politik dengan kerelaan PAS. Ini sebenarnya memberi impak besar terhadap imej PAS itu sendiri di mata para agamawan di atas pagar khususnya kumpulan ulama' muda ini. Bagi mereka, PAS tak lagi mampu mempertahankan kesucian martabat Islam yang diperjuangkan selama ini.

Dari pengamatan saya, sejak kebelakangan ini terdapat satu trend penolakan terhadap ulama serta agamawan muda dari menyertai PAS oleh sebilangan ulamak konservatif didalam parti tersebut. Mungkin para ulamak tua didalam PAS ini mahu mengekalkan penguasaan mereka didalam parti dan mungkin juga para ulamak konsevatif ini takut dengan corak pemikiran baru yang dibawa oleh kumpulan ulama muda kedalam PAS.

Lihat sahaja Nik Aziz sebagai contoh. Umurnya sudah melangkaui usia pencen dan akal serta kemampuan berfikirnya sudah jauh tersasar dari sepatutnya yang ada kepada seorang pemimpin. Namun, dia masih terlalu sayang untuk melepaskan jawatannya sebagi Menteri Besar Kelantan dan juga seolah-olah mahu memeluk gelaran Mursyidul Am PAS hingga ke liang lahad.

Saya hanya melihat satu perkara, tindakan Nik Aziz ini sebenarnya menutup ruang bagi ulama-ulama muda yang lebih berkebolehan daripada dirinya. Secara halus, Nik Aziz sebenarnya tak mahu mengiktiraf kemampuan kumpulan muda dalam PAS untuk menerajui kepimpinan tertinggi parti. Begitu juga halnya dengan ulamak-ulamak tua PAS. Semuanya takut dengan realiti bahawa mereka itu sudah tua dan semakin tak relevan bagi parti.

Sebab itulah golongan ulama muda dinafikan haknya di dalam PAS. Dan ini menjadi sebab utama golongan ini beralih kepada UMNO yang dilihat mengamalkan kepimpinan yang lebih terbuka dan lebih menghargai kemampuan mereka.

Walaupun UMNO di lihat sebagai parti yang tak begitu agresif bercakap tentang Islam, namun UMNO kini telah menjadi satu-satunya parti yang menyediakan wadah terbaik bagi golongan ulama muda ini berjuang menyampaikan dakwah mereka. Ini kerana, di dalam UMNO, ruang untuk berdakwah tidak dibataskan dan bukan menjadi hak ekslusif sesiapapun.

Apa yang saya harapkan, dengan penyertaan kumpulan ulama muda ini kedalam UMNO akan dapat menguatkan parti memperjuangkan nasib agama, bangsa serta tanahair.

Agenda penyatuan bangsa melalui cadangan kerajaan perpaduan UMNO/PAS ditolak mentah-mentah oleh Nik Aziz dan kumpulan pemimpin anti perpaduan dalam PAS. Kononnya kerana UMNO tak sesuai untuk golongan ulama. Namun senario kemasukan ulama-ulama muda ini ternyata membuktikan PAS telah membuat tanggapan yang salah.

Kini, pemimpim-pemimpin dalam PAS harus menyedari bahawa kemasukan kumpulan ulama muda ini sebenarnya menjadi petanda awal kebangkitan kembali UMNO untuk menuju semula ke zaman kegemilangannya.

Biarpun UMNO dilabel dengan tuduhan membawa semangat assobiyah melampau oleh PAS, namun UMNO sebenarnya lebih relevan dari PAS didalam memperjuangkan agama di negara ini.

(Oleh: che_wan)


PERGERAKAN PUTERI UMNO BAHAGIAN MASJID TANAH

0 ulasan
sumber :-

PERGERAKAN PUTERI UMNO BAHAGIAN MASJID TANAH


POLITIK PULUN, CAKAP TIDAK SERUPA BIKIN MOTO TERBARU ANWAR

Posted: 29 Jun 2010 07:00 PM PDT

TAHU TAK...??Politik 'cakap tidak serupa bikin dan politik pulun' kini merupakan moto baru Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu, Zulkifli Noordin berkata, Anwar pada masa ini berada dalam situasi yang amat terdesak kerana mengetahui hasrat dan impiannya ke Putrajaya pada Pilihan Raya Umum ke-13 nanti amat mustahil untuk dicapai.
Sehubungan itu jelas beliau, pelbagai tindakan pelik dilakukan oleh Anwar yang berorientasikan kepada kepentingan agenda peribadi dan jauh sekali untuk membela keadilan serta kebajikan rakyat seperti yang dilaungkan sebelum ini.
"Sebab itulah saya kata, politik cakap tidak serupa bikin, politik pulun iaitu sapu bersih sebelum dapat kepada pihak lain kini diamalkan secara rakus oleh Anwar," katanya kepadaUtusan Malaysia di sini hari ini.
Beliau mengulas pelantikan Naib Presiden PKR, Azmin Ali sebagai Pengerusi Majlis Pimpinan PKR Selangor bagi menggantikan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.
Utusan Malaysia semalam melaporkan perubahan itu dilihat sebagai usaha untuk mengetepikan menteri besar kerana tidak lagi mendapat kepercayaan Anwar.
Menjelaskan lebih lanjut apa yang dimaksudkan dengan politik cakap tidak serupa bikin, Zulkifli berkata, semasa konvensyen PKR di Kota Bharu, Kelantan sebelum ini, Anwar memuji melangit kewibawaan Abdul Khalid yang kononnya amat diperlukan bagi memantapkan parti itu.
Dalam ucapannya itu, Anwar berkata, kedudukan Abdul Khalid dalam PKR Selangor adalah terjamin kerana tiada sebab musabab untuk menggantikan beliau dengan pemimpin lain.
"Tetapi tidak sampai sebulan, lain pula ceritanya. Abdul Khalid dipecat dengan alasan kononnya bagi menguatkan parti. Dulu cakap lain sekarang bertindak lain. Inilah maksud saya politik cakap tidak serupa bikin.
"Ini adalah proses biasa apabila Anwar tidak lagi sukakan seseorang. Beliau akan membuat penolakan yang sebenarnya bermaksud supaya individu berkaitan faham-faham sendiri dan berhenti.
"Perkara sama turut terjadi kepada Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim yang terlebih dahulu dipecat daripada mengetuai PKR Pulau Pinang sebelum dipecat terus daripada parti itu," katanya.
Mengenai 'politik pulun' pula, Zulkifli berkata, Anwar dan sekutunya memang mengetahui bahawa kekuasaan parti itu di Selangor akan berakhir pada pilihan raya umum akan datang dan sebelum terlambat mereka mengaut segala kekayaan negeri. - by utusan online
Dakwanya, Anwar sedar bahawa Abdul Khalid amat susah untuk memberikan sebarang kontrak kepada mana-mana individu yang tidak sependapat dan sehaluan dengan beliau.
"Oleh itu jalan terbaik, buang Abdul Khalid dan lantik Azmin. Agihkan segala kekayaan negeri sesama mereka sebelum terlambat. Mungkin bagi Anwar tidak salah membahagikan 'harta-harta rampasan perang'.
"Perjuangan Anwar kini bukan lagi untuk menjaga kebajikan dan kepentingan rakyat. Semuanya demi agenda peribadi tetapi dikaburi atau dilapik dengan platform parti yang sudah pasti kononnya melibatkan semua ahli dan rakyat," katanya.

Sayap Parti

Bahagian