Pengikut

Nuffnang

Khamis, 5 Ogos 2010

Hamidah Osman

0 ulasan
sumber :-

Hamidah Osman


Berita Harian

Posted: 05 Aug 2010 04:34 PM PDT

Pakatan pembangkang perlu terima kenyataan sudah hilang kuasa di Perak


2010/08/06
TINDAKAN pembangkang mencetuskan kekecohan pada Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, Selasa lalu, memang sudah diduga. Alasannya mudah, pakatan pembangkang Perak sememangnya tidak mahu keadaan politik di negeri itu tenang, sebaliknya mahu melihat momentum itu berterusan sehingga Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13 akan datang.

Speaker R Ganesan terpaksa menggantung sehari Ketua Pembangkang, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin daripada menghadiri persidangan itu kerana enggan berhenti daripada membahaskan usul Rang Undang-Undang Perbekalan Tambahan 2010.

Ia bukan kali pertama pemimpin pakatan pembangkang membuat kecoh dan melakukan provokasi. Semuanya disebabkan kegagalan pakatan pembangkang yang terdiri daripada PAS, DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) menerima hakikat bahawa mereka bukan lagi kerajaan negeri selepas kehilangan majoriti.

Merekalah yang mendesak dan membawa perkara ini ke mahkamah bagi membuktikan siapa yang berhak menjadi Menteri Besar (MB) dan menentukan kerajaan Perak yang sah. Bagaimanapun, selepas mahkamah memutuskan Zambry adalah MB Perak yang sah – mereka tetap mempertikaikannya.

Mereka sewajarnya menghormati keputusan mahkamah kerana ia dibuat mengikut proses dan keluhuran undang-undang. Pakatan pembangkang Perak sebenarnya sudah ketandusan idea untuk mencari kelemahan pentadbiran Barisan Nasional (BN) yang diterajui Zambry.

Apatah lagi, kemampuan Zambry dan barisan Exconya yang mentadbir Perak dengan cekap dan berkesan selepas mengambil alih teraju pentadbiran kerajaan negeri Februari tahun lalu. Kemampuan BN mentadbir Perak dan sokongan rakyat yang semakin meningkat jelas mengecewakan pakatan pembangkang.

Tidak hairanlah mereka mengambil kesempatan menimbulkan kekecohan setiap kali sidang DUN berlangsung.

Setakat ini, sudah empat kali Sidang DUN Perak diadakan selepas BN mengambil alih pentadbiran kerajaan negeri daripada pembangkang.

Persidangan pertama pada 7 Mei (2009), diikuti pada 28 Oktober (2009), 30 Mac (2010) dan terbaru pada 3 Ogos lalu yang semuanya berlangsung dalam suasana tegang. Kejadian paling buruk ialah pada 7 Mei 2009 apabila menyaksikan Raja Muda Perak, Raja Dr Nazrin Shah, terpaksa menunggu sehingga enam jam sebelum dapat menyampaikan titah perasmian berikutan kekecohan kalangan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN).

Pemimpin pakatan pembangkang tidak wajar mempertikaikan kesahihan sidang kerana semua sidang DUN itu mendapat perkenan Sultan Azlan Shah. Pakatan pembangkang yang selama ini kononnya memperjuangkan prinsip keadilan dan keluhuran undang-undang, tetapi mereka sendiri tidak menghormatinya.

Jika keputusan mahkamah tidak memihak kepada mereka, pelbagai tohmahan dan tuduhan dibuat kononnya ia dipengaruhi pihak tertentu. Kita turut mempersoalkan apa sebenarnya agenda mereka. Pemimpin pembangkang sepatutnya menghormati keputusan mahkamah bukannya mempertikaikannya sepanjang masa.

Keadaan ini tidak mendatangkan sebarang kebaikan untuk kesejahteraan rakyat serta pembangunan di Perak. Pakatan pembangkang harus menerima kenyataan bahawa mereka sudah kehilangan kuasa di Perak dan bukan lagi mentadbir kerajaan negeri.

Ahli Parlimen Kota Belud

0 ulasan
sumber :-

Ahli Parlimen Kota Belud


Petronas Perlu Kaji Wujudkan PIGM Di Kota Belud

Posted: 05 Aug 2010 09:59 AM PDT


PETRONAS perlu mengkaji menjadikan daerah Kota Belud sebagai satu pusat industri gas dan minyak ini kerana kedudukan daerah tersebut yang berhampiran dengan telaga-telaga minyak laut dalam di perairan daerah berkenaan.

Saya berkata demikian kepada ketika berucap di Majlis Program Bersama Nelayan di Kampung Rampayan Laut dekat sini, baru-baru ini.

Program tersebut telah dirasmi oleh Pengurus Ko-Nelayan, Mejar (K) Datuk Samsudin Yahya yang juga Wakil Rakyat DUN Sekong.

Daerah Kota Belud mempunyai beberapa kawasan yang strategik yang boleh digunakan oleh peneroka minyak samada Shell atau Petronas menjadikan daerah itu sebagai satu pusat industri gas dan minyak.
Antara salah satu kawasan tersebut adalah di Rampayan Laut, di mana muara sungainya agak strategik dan berhampiran dengan telaga-telaga minyak laut dalam yang wujud di sepanjang perairan dearah berkenaan.

Rampayan Laut dan Kuala Abai sebagai contohnya boleh dijadikan kawasan Industry Fabrication, di mana peralatan dan kelengkapan untuk dihantar ke pelantar-pelantar minyak boleh menggunakan kedudukan jeti Rampayan Laut atau Jeti Kuala Abai tempat untuk menghantar peralatan yang digunakan oleh pelantar-pelantar minyak bersaiz besar.

Kerajaan Persekutuan dan Petronas untuk menjadikan daerah Kota Belud sebagai Hub-Kejuruteraan dengan menjadikan daerah Kota Belud sebagai Hub-Kejuruteraan ia memudahkan kerosakan peralatan mesin milik peneroka minyak dan gas ataupun kapal-kapal besar yang berada perairan daerah itu dibaik pulih di daerah tersebut tanpa perlu berlayar jauh seperti ke WP Labuan, Kota Kinabalu ataupun ke luar negara.

Agak malanglah kalau industri gas dan minyak di persisiran pantai Kota Belud tidak dapat membantu dan mengiktiraf penduduk di Kota Belud yang perlu dibantu dan sepatutnya mendapat manafaat daripada limpahan kurniaan minyak tersebut.

Salam.

DARD

Rakyat Kota Belud Berterima Kasih Kepada Datuk Seri Noh Haji Omar.

Posted: 05 Aug 2010 09:58 AM PDT

Rakyat di daerah Kota Belud mengucapkan terima kasih kepada Datuk Sri Noh Omar Menteri di Kementerian Kementerian Pertanian dan Asas Tani kerana meletakkan daerah Kota Belud sebagai keutamaan dalam pembangunan pertanian di negara ini.

Kesungguhan serta komitmen Datuk Sri Noh Omar meletakkan daerah Kota Belud sebagai salah satu daerah yang menjadi keutamaan Kementerian MOA membuktikan rakyat petani, penternak, peladangan dan nelayan di daerah ini tidak pernah diketepikan oleh Kerajaan Barisan Nasional.

Ketua Bahagian Umno Kota Belud, Datuk Seri Panglima Salleh Tun Said, Pembantu Menteri Kementerian Pertanian Dan Industri Asas Tani, Datuk Musbah Jamli, Pembantu Menteri Pembangunan Infrastruktur Sabah, Datuk Japlin Akim, Pembantu Menteri Kementerian Pembangunan Masyarakat Dan Hal Ehwal Pengguna Sabah, Datuk Herbert Timbun Lagadan serta seluruh penduduk daerah Kota Belud mengucapkan terima kasih kepada komitmen Datuk Sri Noh Omar yang bersungguh-sungguh membangunkan industri pertanian di daerah ini.

Dalam ucapan saya pada majlis Program MOA Bersama Rakyat yang telah diadakan di padan Pekan Kota Belud baru-baru ini, saya meminta Kementerian Pertanian Dan Industri Asas Tani Malaysia supaya dapat meneruskan pemberian subsidi baja dan racun makhluk perosak kepada pesawah padi di daerah Kota Belud.

Kesinambungan pemberian kedua-dua subsidi ini penting bagi membolehkan pengusaha sawah padi di daerah ini dapat meningkatkan pengeluaran hasil tanaman padi di daerah ini.

Dalam usaha Kerajaan Persekutuan merasionalisasikan subsidi di negara, skim bantuan subsidi baja dan racun mahkluk perosak perlu diteruskan pemberiannya di daerah Kota Belud.

Pendekatan yang lebih objektif dan menumpukan supaya mereka yang betul-betul memerlukan bantuan seumpamanya tidak tercicir, jangan nanti bila kita merasionalisasikan subsidi ini maka ada diantara mereka yang tercicir daripada sistem pemberian subsidi baja itu.

Saya turut mencadangkan agar Kementerian Pertanian Dan Industri Asas Tani Malaysia dapat mengwujudkan sebuah Pusat Penggumpulan Hasil Pertanian di daerah Kota Belud.

Dengan adanya Pusat Penggumpulan itu nanti ianya akan dapat merancakkan lagi pengeluaran hasil-hasil pertanian dari para petani di daerah ini.

Kita meminta kepada Kementerian MOA dapat mempertimbangkan supaya ada satu Pusat Penggumpulan Hasil Pertanian hasil-hasil produk pertanian di daerah ini dan seterusnya dapat dipasarkan ke pasaran-pasaran tempatan dan antarabangsa secara teratur supaya para petani , para penternak ikan , pengusaha kebun-kebun buah-buahan, pengusaha kebun getah akan dapat pulangan pendapatan yang lebih.

Salam.

DARD

Pasukan RELA Berupaya Membantu Pertahankan Kedaulatan Negara.

Posted: 05 Aug 2010 09:56 AM PDT


Baru-baru ini saya menghadiri Majlis Latihan Menembak Tahunan Pasukan RELA yang telah diadakan di Padang Tembak Kem Paradise, Kota Belud.

Sebanyak tiga Pasukan RELA dari daerah Kota Belud, Nabawan dan Papar telah menjayakan program tersebut.
Semangat yang ditunjukkan setiap anggota Pasukan RELA ketika saya berada di kem tersebut amat mengagumkan saya, walaupun dalam cuaca yang agak panas namun sedikitpun tidak melunturkan semangat anggotanya untuk meneruskan latihan menembak.

Bagi saya masyarakat awam khususnya rakyat di peringkat akar umbi yang telah menyertai Pasukan RELA merupakan sekumpulan manusia yang istemewa, ini kerana tidak semua dari kita mampu bertahan lama mengikuti setiap latihan yang agak lasak yang mencabar bukan sahaja mental malah fizikal.

Ketika berucap pada majlis itu saya menekankan betapa pentingnya kewujudan Pasukan RELA harus dipertahankan, ini adalah penting kerana ianya mampu membantu pasukan-pasukan keselamatan lain yang sedia wujud di negara ini.

Sebagai barisan pertahanan ketiga negara, Pasukan RELA merupakan antara kumpulan yang akan menjaga keselamatan negara dan rakyat, dilihat mempunyai kewibawaan untuk memikul tanggungjawab tersebut.

Walaupun keadaan di negara ini aman, damai dan harmoni tetapi anggota Pasukan RELA sentiasa bersiap sedia setiap masa untuk menghadapi sebarang kemungkinan untuk mempertahankan kedaulatan negara ini dari serangan musuh negara.

Jika kita bandingkan anggota RELA dahulu dan anggota RELA yang ada sekarang, saya melihat angota Pasukan RELA sekarang ini lebih professional, lebih berdisiplin dan lebih terlatih serta mempunyai kemampuan mengangkat martabat Pasukan RELA di seluruh negara dalam mempertahankan keselamatan negara ini.
Saya amat bangga dengan kemampuan Pasukan RELA yang melibatkan rakyat di peringkat akar umbi, orang awam, yang mana semangatnya tidak boleh dibandingkan dengan mana-mana pasukan beruniform di negara ini dalam menjalankan tugas-tugas yang diamanahkan oleh kerajaan dan rakyat.

Antara yang hadir pada majlis itu ialah Pengarah RELA Sabah, Birg. Jeneral Samasuddin Lawi, Komandan PLRNS Lt. Kol. Longah Kandar, PRD Kota Belud Olt. Kol.Yakup Jani, PRD Nabawan, Mohd Bakri Belly, KPRM Kpt RELA, Januin Sudah serta para pemimpin yang lain.

Salam.

DARD

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN

0 ulasan
sumber :-

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN


TAKUT KERANA SALAH.

Posted: 04 Aug 2010 08:21 PM PDT

KES 1 Laporan dalam Utusan dakwa Anwar 'alat' CIA
Dalam edisi Ahadnya hari ini - Mingguan Malaysia - akhbar harian bahasa Melayu itu memetik tulisan Elaine Meinel Supkis, yang digambarkannya sebagai "seorang penulis blog terkemuka", mendedahkan bahawa Anwar merupakan "alat" CIA .

Akhbar tersebut menterjemah tulisan Elaine dalam blog - Culture of Life News - seperti berikut: "Anwar bukan ejen tetapi alat yang dicipta oleh CIA. Senarai rakan-rakan membuktikan segala-galanya dan merupakan ejen CIA yang menyamar."

Mingguan Malaysia memetik tulisan Elaine yang bertajuk 'CIA and Mossad want Anwar Ibrahim assassinated (CIA dan Mossad mahu Anwar Ibrahim dibunuh) yang menyebut bahawa Anwar merupakan alat ciptaan CIA bagi menjaga kepentingan dan perancangan sulit negara itu di Malaysia.

KES 2.Laporan 'Anwar bayar CNN' palsu

CNN menafikan sekeras-kerasnya dakwaan yang kononnya Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim membuat bayaran agar beliau diwawancara oleh stesen televisyen berita angtarabangsa itu, awal bulan ini.

"Berita CNN menerima bayaran daripada seseorang supaya Anwar muncul di 'Connect the World' adalah palsu dan direka-reka," kata seorang jurucakap CNN yang berpangkalan di Hong Kong di mana ibu pejabat Asia stesen itu beroperasi.

KES 3.Kes ditangguh, Anwar mohon batal pertuduhan

Perbicaraan kes liwat II membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim ditangguhkan berikutan permohonan ketua pembangkang itu untuk menggugurkan pertuduhan terhadapnya dengan alasan seorang timbalan pendakwa raya dalam pasukan pendakwaan dikatakan mempunyai hubungan dengan saksi utama kes, Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Sehubungan itu, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menetapkan 9 Ogos depan untuk mendengar permohonan itu.Peguam utama Anwar -- Karpal Singh -- yang sebelum ini cuti sakit selama 15 hari sehingga menyebabkan perbicaraan terpaksa ditangguhkan sementara, hadir hari ini.

KES 4: Kes Anwar: Gore, Wolfowitz mahu US campurtangan.

Dua bekas 'orang kuat' Amerika Syarikat menggesa kerajaan mereka campur tangan dalam kes perbicaraan liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim yang sedang berlangsung.

Menurut mereka, perbicaraan itu bukan hanya mengancam Anwar tetapi "semua rakyat Malaysia yang bergelut memperjuangkan negara yang lebih bebas" dan menggesa pentadbiran Presiden Barack Obama untuk campur tangan.

"Kami faham berdasarkan pengalaman, isu sensitif seperti ini sebaik-baiknya ditangani secara senyap oleh kerajaan dengan kerajaan.

"Namun, masa semakin suntuk. Detik kebenaran semakin hampir," kata bekas naib presiden Amerika, Al Gore (kiri) dan bekas timbalan setiausaha pertahanan, Paul Wolfowitz dalam satu rencana pendapat bersama yang disiarkan di Wall Street Journal.

Sumber : Malaysia Kini.

ULASAN:

Cuba kita semua fikirkan dan buat pertimbangan.
e

NASIB ORANG PERAK.

Posted: 04 Aug 2010 08:06 PM PDT

Dua persidangan Dewan Undangan Negeri Perak sebelum ini agak kecoh.Kini drama yang sama berulang kembali. Ketika itu, Ganersan mengesan Nga Kor Ming (Pantai Remis) menggunakan kamera.Beliau kemudiannya mengarahkan bentara untuk merampas kamera berkenaan.Rakan-rakannya dari DAP, Ngeh Koo Ham, Thomas Su dan beberapa yang lain kemudian tampil dan mula bertengkar.Bagaimanapun perkara itu berjaya diselesaikan dengan kamera berkenaan tidak dirampas.

Selang beberapa minit kemudian, perwakilan Pakatan Rakyat mula menganggu jawapan Zambry dan ADUN BN pula membalas - menjadikan sidang kecoh seketika dengan pertikaman lidah kedua-dua pihak.Pertengkaran juga berlaku apabila ADUN Pakatan dengan sengaja merujuk speaker sebagai 'pengerusi' atau 'Datuk Ganesan' kerana tidak mengiktiraf kedudukan kerajaan negeri yang 'dirampas' itu."Saya adalah speaker. Apabila berada di dewan ini, sila gunakan gelaran itu. Jika tidak saya akan ambil tindakan," kata Ganesan.

Sumber : Malaysia Kini.

ULASAN.

Persoalannya sampai bilakah rakyat Perak akan menerima satu persidangan yang teratur bagi membincangkan masalah mereka. Situasi ini jelas menunjukkan bahawa pembangkang masih belum dapat menerima keputusan bahawa pemerintahan mereka telah pun tamat. Kalau pun nak memerintah tunggulah sehingga PRU 13 nanti. Sikap dan tindakan pembangkang jelas menunjukkan mereka sendiri tidak berlaku adil kepada penyokong mereka sendiri.

Sepatutnya persidangan DUN adalah platfrom yang digunakan untuk menyelesaikan pemasalahan rakyat bukannya untuk menjayakan agenda parti masing-masing dan agenda peribadi. Pilihanraya dah pun dua tahun berlalu kini masanya untuk berkerja untuk rakyat dan pengundi yang memilih mereka. Kepada rakyat Perak rasanya sudah tiba masanya untuk mereka buat pertimbangan dan penilaian secara wajar, adakah ini yang mereka mahukan?

SSDE VS SKS

Posted: 04 Aug 2010 07:47 PM PDT

Umno Selangor akan menganjurkan 19 program ceramah sempena program 'Roadshow' Gelombang Selamatkan Selangor Darul Ehsan (SSDE) bermula esok sehingga 8 Ogos depan.Program ceramah itu merangkumi 19 bahagian Umno di negeri itu yang bermula dengan bahagian Shah Alam.

Roadshow SSDE bertujuan untuk menjelaskan mengenai pembohongan yang dilakukan oleh kerajaan Pakatan Rakyat terhadap rakyat di Selangor.Melalui program ini kita akan berceramah dan berkomunikasi secara terus dengan rakyat Selangor bagi menerangkan isu seperti penyelewengan pasir dan isu membabitkan Penasihat Ekonomi Selangor, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Program SSDE fasa satu itu akan memberikan gambaran lebih jelas kepada rakyat Selangor mengenai isu-isu kontroversi termasuk membabitkan dakwaan penyelewengan anggota pentadbiran, tadbir urus anak syarikat yang buruk dan isu peribadi serta moral pemimpin kerajaan Pakatan Rakyat.

Kini giliran Pakatan Rakyat pula membuat serangan balas bagi menjawab isu-isu yang dibangkitkan dalam 19 siri ceramah sepanjang kempen tersebut. Menariknya, penerangan balas kerajaan Pakatan melalui Skuad Komunikasi Selangor (SKS) akan dimulakan pada hari pertama umat Islam berpuasa pada bulan Ramadan - dijangka 11 Ogos.

"Kita (Pakatan) akan mulakan kuliah di masjid-masjid seluruh Selangor. Kita akan edarkan risalah penerangan. "Paling kurang pun, kita minta buat tazkirah sekurang-kurangnya 30 minit," kata pengarah penerangan di pejabat menteri besar Selangor Badrul Amin Bahron.

Kerajaan negeri mengumumkan peruntukan RM15 juta untuk tujuan penerangan negeri, pihaknya akan menaikkan edaran akhbar negeri Selangorkini berkali ganda bagi menjawab dakwaan pembangkang negeri. "Daripada 60,000, kita jangkakan meningkat kepada 300,000 naskhah diedarkan selepas hari raya Adilfitri nanti," katanya penceramah terkenal itu yang juga ahli majlis pimpinan pusat PKR.

Ketika dihubungi Malaysiakini hari ini, Badrul berkata pihaknya memilih membuat penerangan di masjid-masjid sepanjang bulan Ramadan memandangkan pada masa itu ramai umat Islam berkumpul bagi beribadat.

sumber : Malaysia kini

PANDANGAN PENULIS.

Nampaknya masyarakat Selongor berpeluang mendengar ceramah,hujah dari kedua-dua pihak mengenai isu-isu yang berbangkit di Selangor sejak PR memerintah. Yang pastinya satu pihak akan mempertahankan hujah masing-masing dalam mempertahankan kebenarannya atau sebaliknya. Sekali lagi penggunaan masjid untuk tujuan politik tidak dapat dielakkan walaupun sudah ada arahan yang melarangnya. Bulan Ramadan kali ini lebih panas dari sebelumnya sedangkan diwaktu inilah umat Islam digalakkan mempertingkatkan ibadat masing-masing. Wajarkah ianya dilakukan dalam bulan yang mulia ini? Dapatkah penceramah menahan perasaan marah, mengata dan sebagainya? Serta wajarkah ketika umat Islam sedang berpuasa perkara-perkara begitu berlaku?


demi agama bangsa dan negara

0 ulasan
sumber :-

demi agama bangsa dan negara


Penang 'rebah' di pangkuan Lim Guan Eng

Posted: 05 Aug 2010 09:38 AM PDT

Penang boleh dikatakan sebagai port yang baik untuk pelaburan negara, sebab itu puak2 DAP bersungguh2 nak kuasai Penang sementelah dibawa (daftar pengundi) puak2 mereka ke situ kerana jaminan peluang perniagaan yang luas. Penang juga tempat yang paling strategik bagi menyekat kapal2 dagang untuk berlabuh dan memunggah barang dagangan sehingga memaksa Singapura yang 'panas punggung' telah menyekat laluan di perairan Tambak Johor.

Disebabkan itu jugalah PAP, 'anak emas' parti komunis dunia telah bertindak menjadi mentor atau 'papa kesayangan' kepada DAP untuk memerintah Penang dengan apa cara sekalipun. Dan usaha ini telah berjaya yang mana kita lihat DAP bukanlah nak kuasai Penang bagi membangunkan rakyat Malaysia tetapi lebih kepada 'menguasai politik' puak2 mereka.


Hakikatnya pada hari ini kita lihat, Penang dijadikan agenda PAP melalui DAP untuk dijadikan negara ke-2 keluar dari Malaysia dengan mengadakan pelbagai provokasi agar wujudnya sentimen perkauman dan ketidakpuashatian masyarakat terutamanya orang2 melayu. Dengan cara ini, TRAGEDI NATRAH dan strategi untuk keluar dari Malaysia bakal menjadi kenyataan. Apa yang menyusahkan puak2 ini ialah kawasan negeri di Georgtown kerana di situ terdapat ramai lagi orang2 melayu yang masih sokong UMNO. Untuk itu, strategi beikutnya ialah DAP akan memaksa PAS atau PKR untuk menang di kawasan tersebut seterusnya menawarkan kuasa Negeri Georgtown kepada PAS/PKR yang sememangnya dungu, bangang, rakus, buta hati serta dayus! Adakah ini sukar terjadi??? Tidak, kerana sejarah telah pun membuktikannya.


Hari ini tercatat bahawa kerajaan Penang di bawah Lim Guan Eng (khalifah puak2 PAS) telah mengalami kejatuhan yang teruk dalam pelaburan negeri tersebut. Ramai yang tertanya-tanya apa sudah jadi, kenapa perkara macam ni boleh berlaku dan bagaimana nak bangunkan semula?? Untuk rekod pada 2008, jumlah pelaburan ke dalam negeri berjumlah RM10.2 bilion dan pada 2009, jumlahnya menyusut hampir 80% iaitu kepada RM2.3 bilion. Pada tahun lepas. LGE dengan angkuh mengatakan bahawa kerajaan barunya itu lebih baik dari kerajaan BN dahulu kerana telah berjaya mengumpul harta yang besar tapi penipuan LGE sebenarnya dapat dilihat dari kaca mata logik kerana yang mencari pelaburan pada 2008 adalah kerajaan BN terlebih dahulu. Mereka sebagai kerajaan baru 'tukang sapu' saja.


Pada 'conclusion' mudah penulis, kenapa pelaburan Penang jatuh ialah kerana LGE dan DAP tidak ambil peluang ke atas kapal2 dagang untuk melabur sebaliknya kapal2 tersebut diberi 'laluan selesa' untuk ke Singapura, sebab itu pada tahun 2009, Singapura berjaya mencatat rekod pelaburan dan persinggahan kapal yang tertinggi di Asia Tenggara. Kita juga tak lupa bahawa Lim Kuan Yew, 'big boss' @ 'mentor' DAP dengan sungguh bersopan datang melawat Penang. Bukan kita tak tahu, yang si big boss ini cukup benci dengan Malaysia sejak dahulu kala lagi. Cuma sekarang die boleh amik peluang yg terhidang apabila DAP berjaya berkuasa dibumi Penang ini.


Walaupun begitu, penulis menfasirkan bahawa LGE akan terus berpolemik bagi mengaburi mata hati rakyat dengan mengatakan 'Pemerintahan kami lebih baik dari kerajaan dahulu yang memerintah lebih 50 tahun tapi berjaya kutip RM 10.2 bilion pada 2008'..Kononnya nak tutup mata rakyatlah dengan ayat macam tu, tapi kalau perangai puak2 PAS/PKR yang gila meroyan mereka dengan mudah akan percaya malah berbangga dengan pencapaian 'khalifah' mereka. Tetapi bagi orang2 biasa pula, mereka akan berfikir, jumlah itu hanyalah pada 2008, bagaimana pula dengan tahun2 yang lain dari 1957-2007, tak kan langsung tak ada?? Inilah sebenarnya tenberang LGE dan DAP, mereka bukan niat untuk bekerja sebaliknya 'menyempurnakan agenda' lain.


Penulis amat percaya bahawa agenda mereka telah sampai ke tahap 50% berdasarkan apa yang telah berlaku. Rentetan bermulanya menghalau orang2 kampung miskin di Kg. Buah Pala yang sekarang ni entah hilang kemana, mereka juga berjaya membuktikan orang2 melayu di Tanjung Tokong tidak layak menetap di situ kerena merempat di tanah kerajaan seterusnya dengan rakus mengusir penduduk yang telah lama berada di situ atau yang mungkin lahir juga di situ. Kemudian peniaga2 melayu yang meniaga kecil-kecilan bagi menampung makan minum keluarga dan belanja anak-anak sekolah diarahkan tutup malah gerai atas pokok pun mereka robohkan, ironinya penjaja2 babi mereka tak halau walau akta perniagaan tidak membenarkan perniagaan babi tidak boleh menjaja di kawasan umum. "peduli hapa, ini negeli wa yang punya". Yang terkini, 'memecat' pegawai kerajaan berbangsa melayu kononnya tidak beretika dan tidak hormat pada LGE, tapi kebodohan LGE tak kemana kerana pegawai tersebut bukan bekerja di bawah kerajaan negeri sebaliknya kerajaan pusat. Syukurlah, kalau tidak pegawai tersebut mungkin sekarang dah jadi tukang cuci kat mana2 restoran...


Jadi berhati2lah melayu di penang, jangan sebab terpedaya dengan janji manis Anwar al-jambani yang berslogankan 'harapan baru rakyat Malaysia', maka memang benar harapan untuk melihat orang2 melayu di Penang hanya tinggal lipatan sejarah saja. PAP, DAP, LGE, LKY dan segala puak2 penakluk ini tidak akan berhenti memperjuangkan 'hak kaum mereka' di tanah air ini. Mereka tidak lupa apa yang berlaku pada Tregedi 13 Mei yang lalu, dan yang pastinya 'HUTANG PASTI BERBAYAR'...

Pentas UMNO Kg.Serdang, Sitiawan. Perak

0 ulasan
sumber :-

Pentas UMNO Kg.Serdang, Sitiawan. Perak


Yeop Lambai : Nizar akan bawa 'saman ekor' ke Dewan Rakyat!

Posted: 05 Aug 2010 02:13 AM PDT
Adakah ini disebabkan Nizar fobia dengan "saman ekor" ataupun terlalu banyak melambai-lambai sehingga berlaku kemalangan.


Anggota parlimen Bukit Gantang Mohammad Nizar Lambai berkata beliau akan membangkitkan isu saman ekor dalam Dewan Rakyat kerana telah menimbulkan banyak masalah kepada orang ramai.

Beliau berkata tindakan polis menguatkuasakan saman ekor bercanggah dengan undang-undang kerana pemilik kenderaan hanya boleh didakwa dan didapati bersalah di mahkamah dan bukannya diminta terus membayar saman. ( ya lah..sebab dah selalu keluar masuk mahkamah kan..).

"Pengeluaran saman itu agak samar...saya akan membawa perkara ini ke Dewan Rakyat dan minta ia diberhentikan serta-merta kerana ia satu penganiayaan," katanya pada sidang akhbar di Ipoh hari ini.

Pada 9 Julai lalu, Ketua Trafik Persekutuan Datuk Abdul Aziz Yusof mengeluarkan kenyataan bahawa pihaknya tidak merancang untuk mengkaji semula saman ekor berikutan rungutan orang ramai yang mendakwa tidak menerima notis saman.

Abdul Aziz berkata, dakwaan itu timbul akibat mereka tidak mengemas kini alamat masing-masing.

Komen : Yeop Nizar, ko pernah kena " saman ekor " ke!..cuba cakap yang sebenonya..! Jangan dok melambai aje..dah meluat orang Perak nengoknya..!!!

Torashah..

Sayap Parti

Bahagian