Pengikut

Nuffnang

Rabu, 21 Julai 2010

Razlan's

0 ulasan
sumber :-

Razlan's


Pusat Pelacuran di Sebelah Pusat Khidmat Teressa Kok

Posted: 21 Jul 2010 03:44 AM PDT

Sempena kehadiran YB Menteri KDN, Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein ke UMNO Bahagian Seputeh, kami telah mengambil peluang untuk menghantar laporan kegiatan haram di sekitar Seputeh.

Terdapat hampir 300 pusat Pelacuran, Pusat Judi dan juga Pusat Tarian Bogel di sekitar Seputeh dan diharapkan dengan laporan ini ianya dapat permudahkan pihak polis mengambil tindakan yang sewajarnya.

Yang memeranjatkan kami lagi, terdapat satu pusat pelacuran betul-betul di tepi Pusat Khidmat Ahli Parlimen Seputeh, YB Teresak Kok.

Ini menunjukkan beliau memang sudah lama tidak turun kawasan Seputeh. Pekerja beliau juga buta mata kerana sememangnya kegiatan ini dilindungi di Selangor.

Dengan harapan yang tinggi, kami mendesak agar pihak KDN dibawah Hishamuddin akan lebih bertindak PROAKTIF dan bukan mempraktikkan budaya menunggu laporan sahaja.

UMNO CAWANGAN GOMBAK SELATAN

0 ulasan
sumber :-

UMNO CAWANGAN GOMBAK SELATAN


PAS IBARAT BULAN - DARI JAUH CANTIK SEKALI.. BILA DEKAT HODOHNYA!!!!

Posted: 21 Jul 2010 05:23 AM PDT

Seorang bekas pemimpin PAS kawasan yang enggan ditulis namanya pernah menggambarkan PAS macam simbol parti itu, bulan. Bulan kalau dari jauh memang nampak cantik tetapi kalau dilihat dari dekat dan pada permukaannya, penuh dengan macam-macam – macam muka penuh jerawat , katanya. Ditanya kenapa beliau tinggal parti itu sedangkan beliau pernah jadi pemimpin termasuk dalam Pemudanya, bekas pemimpin PAS itu mengulangi cerita bulan itu lagi.

"Dulu PAS memang cantik tetapi sekarang dah buruk serba serbi. Kini ludah yang pernah dilemparkan pemimpin PAS terkena kemuka sendiri," katanya mengimbas kembali watak beberapa pemimpin PAS yang sudah guna wang untuk jawatan dan sibuk memburu 'harta rampasan perang' di negeri yang dikuasai pakatan rakyat selepas pilihanraya umum lalu.

Menurutnya, PAS kini bukan lagi memperjuang atau mempertahankan Islam sebaliknya rakan-rakan mereka dalam PKR dan DAP. Walaupun bukan semua begitu tetapi selagi ada Mursyidul Am, Tok Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat, PAS sedang bergerak sebagai parti yang menuju kehancuran dan akan hilang kepercayaan dikalangan orang Melayu beragama Islam di negara ini.

Bukti terbaru, apabila Menteri Besar Kelantan itu mengulangi pendirian bahawa tidak akan ada kerjasama politik dengan UMNO, sebaliknya terus setia bersama Pakatan Rakyat. Nik Aziz berkata sudah tidak ada peluang untuk berunding mengenai perpaduan antara PAS dan UMNO kerana PAS sudah membuat keputusan sejak dua tahun lalu selagi UMNO tidak menukar dasarnya.

"Masalah perpaduan Islam dan bangsa Melayu akan selesai jika UMNO sedia menukar dasarnya daripada dasar kebangsaan kepada dasar Islam," katanya.

Pertikaian Nik Aziz terhadap UMNO semata-mata kerana perkataan Kebangsaan pada UMNO. Sedih sungguh kerana UMNO menghulur tangan demi perpaduan Melayu dan Islam tetapi beliau menjadikan perbezaan politik sebagai alasan berbanding melihat penyatuan Melayu di negara ini yang sudah pecah dengan sebahagian dalam UMNO, PAS dan PKR.

Malah, dengan riaknya Nik Aziz menyatakan, hanya UMNO sejak dulu lagi mahu meminta pertolongan daripada PAS sedangkan parti itu sudah berkali-kali menyatakan keengganannya. Nik Aziz selepas menyampaikan kuliah Jumat di Dataran Kota Bharu dipetik sebagi berkata, beliau tidak mahu berunding dalam erti kata hubungan politik dan perpaduan Islam kerana "soal politik, PAS sudah menutup pintu untuk berunding."

Seperti kata bekas pemimpin PAS tadi, ada masanya PAS menghalalkan apa saja yang bawa manfaat kepada mereka begitu juga nampaknya dengan Nik Aziz Beliau sengaja lupa sifat bantu membantu sesama manusia sesuatu yang dituntut.

Allah SWT menerusi firman dalam surah al-Maidah ayat 2, "Bertolong-tolonglah kamu berbuat kebaikan dan takwa dan janganlah kamu bertolong-tolongan membuat dosa dan aniaya."

Manakala Rasulullah SAW bersabda, "Barang siapa berjalan menolong saudaranya dan memberikan jasa padanya, maka untuknya pahala orang-orang yang berjihad di jalan Allah."

Jelaslah, orang Melayu khususnya UMNO tidak dianggap saudara oleh Nik Aziz melainkan Karpal Singh dan Lim Guan Eng yang diagung-agungkan beliau sebagai Khalifah Umar Abdul Aziz. Benarlah kata bekas pemimpin PAS tadi dan betullah tindakannya meninggalkan parti itu kerana bulan memang nampak cantik dari jauh tetapi hodoh dari dekat.

Begitu jugalah dengan Nik Aziz barangkali apabila menolak salam perbincangan yang dihulur Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.


PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN

0 ulasan
sumber :-

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN


DEMI UMMAH DAN ISLAM, WAJARKAH NIK AZIZ DI KETEPIKAN ?

Posted: 21 Jul 2010 10:40 AM PDT

PENGENALAN
SETELAH sekian lama gagasan perpaduan Pas-UMNO 1 tersenyap, gara-gara kumpulan properpaduan dalam Pas dilanyak oleh kumpulan Mursyidul Am mereka. Demi ummah: Pas-UMNO 11 perlu disatukan, membuka kembali perbahasan mengenainya.Cuma kali ini, kita tidak mahu hanya melihat ia menjadi satu lagi perbahasan. Kita mahu melihat ia menjadi satu realiti.
SITUASI SEMASA
Kebelakangan ini, isu perpaduan orang Melayu, khasnya penyatuan UMNO dan Pas mendapat perhatian ramai. Penekanan isu ini adalah untuk mengelak malapetaka orang Melayu kehilangan kuasa. Tidak dinafikan tentang perpecahan orang Melayu, malah semua kaum, di negara kita, kerana perbezaan ideologi. Ini perkara lumrah yang berlaku di mana-mana.
PASCA PRU 12 2008.
Kemenangan besar yang diperoleh oleh pakatan pembangkang dalam Pilihan Raya Umum Ke-12 tidak boleh dipersalahkan kepada rakyat, atau kepada dakyah pembangkang semata-mata. UMNO dan BN sendiri perlu mengambil tanggungjawab utama. UMNO dan BN sendiri perlu membaiki dirinya. Atau dengan kata lain muhasabah diri sendiri.
NOLSTAGIA LAMA.

Ikut sejarah, Pas dan UMNO 1 disatukan dalam penubuhan Barisan Nasional (BN) pada 1 Januari 1973 oleh Pesuruhjaya Pas ketika itu, Datuk Asri Muda dan Perdana Menteri, Tun Abdul Razak. Orang Melayu perlu disatukan kembali. Dua pertubuhan terbesar Melayu yang terpisah sekian lama – melepasi 40 tahun lamanya perlu disatukan.

Gagasan itu wujud kerana kedua-dua pemimpin itu bersifat 'a servant leadership' yang bertunjangkan suara hati akar umbi, selain tokoh ideologi, pengamal ideologi dan dokma yang fleksibel, bertolak ansur, berfikiran secara jelas dan jauh sekali daripada bersifat jumud dan totok.
HARAPAN RAKYAT.

Bayangkan jika dalam tempoh pemisahan 40 tahun itu (1978-2010), kekuatan bangsa dapat disatukan, kita mungkin akan menjadi berlainan pada hari ini. Adakah apa yang saya bercakap mengenai soal ini sekarang bersifat assabiyah atau ke-bangsa-an? Ia amat dibenci oleh Nik Aziz yang menolak sama sekali assabiyah yang dikatakan bertentangan dengan Islam.

Kata Nik Aziz, Pas itu Islam dan UMNO itu assabiyah. Kedua-dua tidak boleh disatukan. Nik Aziz berkata, maka itu Pas sahajalah yang Islam.

Sepanjang minggu lalu, telah menyebabkan satu demi satu pihak muncul ke hadapan untuk berkongsi gagasan tersebut. Mereka menyifatkannya sebagai gagasan yang murni demi agama, bangsa dan negara.

PANDANGAN CERDIK PANDAI PAS.

Tulisan daripada seorang cerdik pandai dalam Pas bernama Ustaz Zaidi Hassan. Tulisannya ialah mengenai Islam dan Perjuangan Melayu. Tulisan itu lebih bersikap assabiyah dan Islam. Zaidi ialah anak murid Tok Lebai Musa iaitu ayah kepada Husam Musa - orang kanan Nik Aziz dan penyokong setia Anwar Ibrahim dan bercita-cita menjadi Menteri Besar Kelantan.
Zaidi juga pernah mengaji dengan Tok Guru Haji Lah Lubuk Tapah, Pasir Mas. Zaidi juga menulis dalam blognya muqabalah2009.blogspot.com dengan entri terbarunya bertajuk Kenapa Sampai Ke Situ? apabila beliau mengulas sikap Nik Aziz yang dipetik sebagai berkata, beliau sanggup meninggalkan agama Islam jika pihak lain tidak faham mengenai dasar-dasar Islam yang dilaksanakannya.

Dalam karangannya itu (Islam dan Perjuangan Melayu), Zaidi memetik perkataan Imam as-Syahid Hassan al-Banna dalam risalah Qadiyytuna, iaitu risalah terakhir yang ditulis olehnya sebelum beliau dibunuh:

''Oleh kerana ini (perkembangan yang berlaku ketika ini) adalah sebahagian daripada kewajiban (ke atas kami) bagi mempertengahkan penjelasan ini untuk persepsi umum rakyat Mesir, bangsa Arab, penganut Islam dan damir insani yang sejagat sehingga tidak berlaku kesalahan dan kezaliman dalam menentukan hukuman, serta tidak berhukum hanya dengan mendengar dari satu pihak.

"Telah dikatakan orang apabila engkau didatangi oleh seorang yang berkelahi dengan matanya yang tercungkil keluar, jangan engkau memutuskan hukuman sehingga engkau melihat lawannya, mungkin kedua-dua mata lawannya itu telah dicungkil keluar."

Daripada petikan Hassan al-Banna itu, Zaidi menulis lagi: ''Begitu jugalah perkembangan yang berlaku dalam masyarakat kita mutakhir ini. Pelbagai kenyataan dikeluarkan dan dibincangkan, terdapat beberapa tindakan yang telah diambil dan terdapat pula tindak-balasnya.

''Oleh itu sudah sampai masanya kita membincangkan tajuk sepenting ini dengan niat mencari keredaan Allah, mencari kebenaran dan tidak mengambil sikap berkeras walaupun berdiri tanpa sokongan nas-nas dan kemunasabahan akal yang sempurna.

''Semoga perbincangan ini disejahterakan Allah daripada sekadar dijadikan agenda untuk memenuhi tujuan yang telah ditentukan oleh mana-mana pihak yang berkepentingan, atau dijadikan peluncur dan landasan bagi mengiyakan sesuatu yang tidak berumbi-tunjangkan Islam."

Tambah Zaidi lagi: ''Oleh itu marilah kita berbincang untuk menjelaskan persepsi sebagai rakyat Malaysia, bangsa Melayu, benar dalam fahaman dan pengucupan kita ini, kita bersyukur, Alhamdulillah.
"Dan sekiranya kita salah dan tergelincir, kita mohon diampunkan Allah serta dibetulkan kesalahan dan kegelinciran kita oleh mereka yang mempunyai mata-hati. Kepada Allah kita berserah."

Zaidi turut menulis mengenai kecintaan kepada bangsa sendiri serta dasar kefahaman; amalan Islam tentang perbezaan bangsa dan agama; serta para rasul dan bangsa mereka yang mengulas dalam al-Quran terdapat lebih daripada 50 tempat, para rasul telah menyeru 'wahai kaumku'.HALANGAN PERPADUAN UMNO-PAS 11.


BERBUIH mulut Nik Aziz mempertahankan Karpal Singh. Ini bukan sekarang saja, tapi sejak bertahun-tahun lalu. Setiap kali Karpal mempertahankan pendiriannya ''langkah mayat saya dulu jika mahu tubuhkan negara Islam", setiap kali itu jugalah Nik Aziz terpaksa mempertahankan abang bhai berkenaan.

Saya cukup hairan dengan Nik Aziz ini. Walaupun itulah pendirian DAP, tapi Nik Aziz kata mereka betul. Bagi Nik Aziz, UMNOlah yang selama-lamanya salah. Nik Aziz akan mengeluarkan pelbagai ayat untuk mempertahankan Karpal. Ayat-ayat itu boleh diadun mengikut acuan yang mahu dibentuk.

Dalam politik hari ini, orang Melayu sanggup melakukan apa sahaja asalkan mereka mendapat sokongan yang diharap-harapkan. Bak kata orang marahkan pijat, kelambu dibakar, tidur terdedah.
Tetapi akhirnya mereka gagal untuk mengenali musuh dalam selimut, gunting dalam lipatan dan musang berbulu ayam. Mereka lebih selesa mendengar guruh di langit, air di tempayan dicurahkan. Maka ramailah juga di kalangan orang Melayu yang menjadi seperti Pak Pandir, Pak Kadok, Lebai Malang dan Mat Jenin.
Apa yang dikejar tidak dapat yang dikendong berciciran. Lebih malang, Yang dijolok tiada jatuh, penjolok tinggal di atas. Habis madu sepah dibuang. Ketika ini juga untuk berjaya, Melayu sanggup pijak kepala kawan dan tikam belakang.
CABARAN YANG MENANTI.

Ambil sajalah contoh seorang Ahli Parlimen pakatan pembangkang yang baru-baru ini mencabar Mufti Perak meletak jawatan kerana kenyataan ikhlas beliau demi perpaduan umat Islam. Siapa beliau hendak mencabar Tan Sri Harussani dan lebih penting lagi apa kelayakannya hendak menegur? Sedangkan teguran Harussani nyata terang-terang atas kapasiti mufti dan demi kebaikan semata-mata!

Lantaran itu, memulakan usaha suci ini di negeri-negeri tersebut dilihat sebagai kritikal. Insya-Allah, kalau hati jujur ikhlas dan semangat pula kekal tabah, masa pasti akan membuktikan cita-cita ke arah kesatuan ummah dan masa depan Islam yang cemerlang akan menjadi realiti jua.

Seterusnya meletakkan ummah ke atas landasan kemajuan yang sempurna; tidak hanya pada ekonomi kukuh dan teknologi ampuh, tetapi juga pencapaian masyarakat Malaysia yang tinggi akhlaknya!MAHU TAPI MALU.
Para pemimpin yang properpaduan dalam Pas, sebenarnya cukup risau dengan sikap Nik Aziz itu. Tapi mereka malu alah mahu menyatakan depan-depan. Sebenarnya ramai yang sudah bertentangan haluan dengan Nik Aziz. Bukan rahsia lagi, dalam Pas sendiri pun sudah ada dua puak. Satu totok mempertahankan ideologi Nik Aziz, satu lagi lebih liberal yang mahu melihat Melayu Islam bersatu-padu.

Puak Nik Aziz melihat puak yang satu lagi itu cukup berbahaya bagi politik mereka. Nik Aziz acap kali berkata jangan berkawan dengan UMNO kerana di zaman 70-an dulu, UMNO menikam belakang Pas. Tapi orang Pas yang liberal itu menganggap apa yang ditakrifkan oleh Nik Aziz itu sebagai cerita lama. Dalam politik semua boleh jadi. Hari ini musuh, 24 jam kemudian berkawan semula.

Ketika orang lain dalam politik bersikap diam-diam ubi berisi menjelang pilihan raya umum akan datang tetapi orang Melayu pula seronok bertelagah sesama sendiri. Ada pula yang bersikap bertelur sebiji riuh sekampung. Melayu tanpa kuasa ekonomi nampaknya masih selesa sekalipun akan hilang kuasa politik.

PERANGAI RAKAN-RAKAN
Melihatkan fiil PKR dan DAP dalam pakatan, beberapa gelintir pemimpin Pas mulai tawar hati untuk bekerjasama terus dengan mereka. Banyak yang dilihat tidak betul dalam pakatan itu. Dalam hati mereka apa salahnya berpakat dengan UMNO untuk menyelamatkan ummah dan negara ini daripada jatuh ke tangan yang lebih berbahaya. Mereka sedar itu semua. Tapi Nik Aziz adalah penghalangnya. Mereka malu alah dengan orang tua itu.

Sebenarnya sebelum ini sudah ada cakap-cakap mengenai konsep perpaduan Pas-UMNO. Tapi puak yang bercakap mengenainya dihentam teruk. Terus orang itu berdiam diri, dan idea itu dibekukan. Tapi hakikatnya kumpulan ini tidak berdiam diri. Mereka mahu gagasan perpaduan ini diteruskan. Masa terlalu suntuk sebelum terlambat.

Seorang pemimpin Pas pernah memberitahu saya lambat laun kita, Pas dan UMNO perlu bersatu juga. Tapi saya kata bila? Jangan tunggu nasi menjadi bubur. Beliau terdiam. Ada yang mencadangkan Nik Aziz perlu disingkirkan daripada Pas. Beliau ialah penghalang terbesar ke arah perpaduan itu.


2011 MUKTAMAR PAS.

Tahun depan ialah tahun pemilihan Pas. Saf baru Pas perlu diatur dari sekarang. Walau pun sebelum ini ada cadangan dari Mursidul Am agar tiada pertandingan diadakan.Sebelum PRU-13, Pas memerlukan kepemimpinan baru yang properpaduan. UMNO dan Pas perlu disatukan.


REALITI ATAU FANTASI.
Pada saat ini, sehingga ke PRU-13 ini, ia amat mustahak diwujudkan. Melihatkan kerakusan DAP dan PKR sekarang yang akan melakukan apa sahaja untuk berkuasa, dicampur dengan tangan-tangan halus dari unsur-unsur luaran - maka gagasan itu amat diperlukan sekali.

Saya menggunakan istilah 'disatukan' kerana istilah 'bersatu' tidak boleh digunakan. Ia telah dicuba dulu tapi gagal. Disatukan bermakna kita semua umat Melayu Islam harus memaksa para pemimpin kita untuk bersatu.
MELAYU MUDAH LUPA.

Orang Melayu lupa tentang bersatu teguh bercerai roboh. Ketika ini Melayu berpecah kepada pelbagai puak termasuk dalam politik. Akhirnya mereka menjadi 'minoriti'. Mereka lupa pesan orang dulu-dulu sebatang lidi mudah dipatahkan, seikat lidi sukar dipatahkan. Ada yang mengaku mereka mahu bersikap liberal yang mahu hak sama rata dan sama rasa di kalangan pelbagai kaum.

Mereka mendakwa orang Melayu pada masa kini sudah mampu menari di tanah rata dan tidak lagi memerlukan 'tongkat' untuk berniaga dan belajar sedangkan hakikatnya ketika orang lain sudah mampu menari dengan baik tetapi 'tarian' orang Melayu sebenarnya masih sumbang dan keupayaan untuk berjaya dalam ekonomi dan pendidikan juga terbatas.

HALA TUJU MELAYU.

Melayu berpecah kepada pelbagai puak dan parti politik. Seperti yang diperingatkan oleh Dr. Mahathir dalam ucapannya sembilan tahun lalu, Melayu memang mudah lupa padahal 'orang dulu-dulu' sudah mencipta pelbagai peribahasa, simpulan bahasa, perumpamaan untuk sentiasa mengingatkan orang Melayu supaya mereka lebih bersedia menghadapi pelbagai cabaran.

Boleh dikatakan semua ungkapan yang dicipta oleh orang Melayu pada masa dulu sudah berlaku ketika ini. Malangnya semua ingatan itu sekadar catatan dalam buku-buku berkaitan untuk tatapan pelajar-pelajar. Begitu juga dengan pelbagai kiasan dan kisah untuk renungan seperti Pak Pandir, Pak Kadok, Lebai Malang dan Mat Jenin.

Tidak lupa juga tentang Kitol dan Raja Mendaliar. Semuanya ini juga bertujuan memberi pengajaran kepada orang Melayu. Tetapi malangnya Melayu sudah lupa semua cerita dan kiasan tersebut. Orang Melayu lupa tentang bersatu teguh bercerai roboh.

Ketika ini Melayu berpecah kepada pelbagai puak termasuk dalam politik. Akhirnya mereka menjadi 'minoriti'. Mereka lupa pesan orang dulu-dulu sebatang lidi mudah dipatahkan, seikat lidi sukar dipatahkan. Ada yang mengaku mereka mahu bersikap liberal yang mahu hak sama rata dan sama rasa di kalangan pelbagai kaum.

Mereka mendakwa orang Melayu pada masa kini sudah mampu menari di tanah rata dan tidak lagi memerlukan 'tongkat' untuk berniaga dan belajar sedangkan hakikatnya ketika orang lain sudah mampu menari dengan baik tetapi 'tarian' orang Melayu sebenarnya masih sumbang dan keupayaan untuk berjaya dalam ekonomi dan pendidikan juga terbatas.

Ada pula Melayu yang mempersoalkan Dasar Ekonomi Baru (DEB), mendabik dada dengan kejayaan yang sudah dinikmati. Padahal mereka yang berjaya hari ini juga kebanyakannya disebabkan oleh 'tongkat' DEB. Tanpa 'tongkat' itu mereka tidak mungkin menikmati apa yang dimiliki sekarang. Malangnya apabila sudah berjaya, mereka bagaikan kacang lupakan kulit.

Bidang Keberhasilan Utama Nasional - NKRA.

Posted: 20 Jul 2010 08:49 PM PDT

Enam Bidang Keberhasilan Utama Nasional adalah:

Mempertingkat kebertanggungjawaban melalui KPI

Bidang yang tidak diliputi oleh NKRA masih lagi penting dan akan terus mendapat perhatian daripada Kerajaan di peringkat menteri. Bidang-bidang ini – MKRA – termasuk keberhasilan yang disasarkan untuk dilihat dan dirasai oleh rakyat (misalnya, tindak balas yang cepat kepada aduan daripada orang awam dan pengurangan kemalangan jalan raya). Sama seperti NKRA, MKRA dan KPI Menteri (MKPI) telah bermula dan akan terus diperhalusi dan diperbaiki dari semasa ke semasa.
Perdana Menteri telah memberi komitmen untuk menilai sendiri kemajuan semua menteri setiap enam bulan untuk memastikan bahawa prestasi mereka adalah mantap, Penilaian yang pertama berlangsung antara November 2009 dan Disember 2010.

Memastikan pencapaian diutamakan

Bagi mencapai tahap prestasi ini, kami memerlukan kaedah kerja baru, daripada pucuk pimpinan dan semua bahagian perkhidmatan awam. Perdana Menteri merintis kaedah baru ini dengan memastikan setiap menteri menetapkan KPI, dan melaporkan prestasi mereka pada waktu yang ditetapkan; contohnya ada diterangkan dengan lebih lanjut dalam Bab 12. Amalan ini sedang diperkembangkan ke setiap jabatan dan agensi kerajaan.
Kami juga sedang mempertingkatkan tahap ketelusan mengenai objektif, sasaran dan rancangan – bermula dengan dokumen ini. Kerajaan akan bertanggungjawab bagi melaksanakan inisiatif dan mencapai sasaran yang diumumkan. Kami akan menerbitkan laporan kemajuan tahunan, bermula pada suku pertama 2011, supaya pencapaian kami dapat dinilai oleh rakyat.
Sebagai tambahan, kami telah menjalankan beberapa siri pembaharuan untuk mempertingkatkan kebolehan penyampaian

Mentransformasikan Malaysia

Dalam sejarah Malaysia, kita selalu mengambil jalan yang jarang dilalui dan secara pragmatik memetakan laluan sendiri. Kini kita melakukannya lagi. Tidak ada kerajaan lain di dunia ini yang telah mengambil langkah seperti program transformasi yang sebegini berani. Namun kita faham bahawa dalam menyampaikan keberhasilan ini tidaklah begitu mudah. Akan terdapat rintangan di pertengahan jalan, termasuk sasaran yang tidak tercapai, inisiatif yang tidak berjaya, halangan pihak yang berkepentingan, tentangan terhadap sebarang perubahan dan cabaran baru yang kami tidak jangkakan. Dalam program transformasi yang berskala sebegini, adalah menjadi suatu perkara biasa di mana keadaan akan menjadi lebih buruk – atau merasakan keadaan menjadi lebih buruk – sebelum ia menjadi lebih baik. Walaupun mencabar, kami mesti melaksanakan transformasi ini.
Apabila GTP menghadapi pelbagai cabaran dan halangan yang tidak dapat dielakkan, kerajaan dan semua rakyat Malaysia mesti mengingatkan diri mereka sendiri, apa sebenarnya yang dipertaruhkan di sini dan tetap semangat. Apa yang dipertaruhkan di sini adalah pencapaian Wawasan 2020, membuat sesuatu yang berlainan untuk kehidupan generasi Malaysia masa kini dan generasi Malaysia akan datang dan mempertingkatkan reputasi dan kedudukan negara kita di mata dunia.

NKRA

Perjuangan Tanpa Batasan

0 ulasan
sumber :-

Perjuangan Tanpa Batasan


Program Jalinan Mesra

Posted: 18 Jul 2010 09:16 AM PDTProgram Jalinan Mesra Bersama PendudukPPR Kerinchi Lembah Pantai anjuran bersama Kemas,AADK Dan Pemadam yang dirasmikan Tn Hj M Sazali Kamilan Setiausaha Politik Kepada Menteri Wilayah Persekutuan Dan Kesejahteraan Bandar.Turut serta Datuk Sharifah Aminah Ketua Pergerakan Wanita UMNO Bahagian Lembah Pantai,Sdr Shaari Jantan,Sdr Kamaruddin(Camel),Pen Setiausaha Pemuda Sdr Nazri,Bendahari Pemuda YM Tengku Zuhri,Sdr Zulkifly Yunus,Sdr Khairul Anuar,Sdr Lokman,Sdr Fazir,Sdr Faiz,adik2 dri Kelab 1 Remaja dan tidak ketinggalan Ketua Perg Puteri UMNO Lembah Pantai Sdri Nor Asyikin Jaafar..


Dato Hj Rosol B Wahid

0 ulasan
sumber :-

Dato Hj Rosol B Wahid


Perpaduan...Perpaduan...Perpaduan....

Posted: 20 Jul 2010 09:56 PM PDT

Salam bloggers...salam perjuangan...Terima kasih Jusohmatlazim, Kesidang dan Putrahman yang masih setia dengan blog saya yang tidak seberapa ini...Mesyuarat Bahagian di Negeri Darul Iman ini telah selesai. Alhamdulillah. Cuma yang agak memeranjatkan saya ialah peristiwa Setiu.. Maksud saya Bahagian Setiu yang mendapat liputan meluas daripada Media. Saya rasa semua dah tahu peristiwa yang menyentakkan itu. Apabila saya bertanyakan kekawan YB mengapa dan kenapa terjadi begitu... Jawapan yang diberi senada dan seirama...DEMI MENYELAMATKAN UMNO...Apabila diselidiki...rupanya penyakit tersebut dikatakan telah membarah...Dan masa yang paling sesuai tunjuk ialah semasa kehadiran TPM...Dan ramai pemerhati politik mangatakan bahawa ianya satu tindakan yang tepat... Betul atau tidak Wallahu 'Alam...

Isu perpaduan juga hangat...Perpaduan UMNO dan PAS atau dengan kata lain perpaduan orang Melayu... Saya mahu pandangan ikhlas kawan-kawan...

Apo Kono Eh Jang!

0 ulasan
sumber :-

Apo Kono Eh Jang!


Kuasa – Kunci Perpaduan UMNO/PAS

Posted: 21 Jul 2010 01:56 AM PDT

Bukan sekali malah dah beberapa kali pembangkang cuba bergabung sebelum ini untuk menjadi alternatif kepada BN tapi gagal. Mereka cuba macam-macam daripada APU, Gagasan Rakyat kepada Barisan Alternatif, semuanya gagal. Sebaik pembangkang menguasai secara majority di beberapa buah negeri dan mengurangkan majority 2/3 BN di Parlimen pasca PRU 2008, mereka secara tiba-tiba mengumumkan bergabung untuk membentuk kerajaan dengan membentuk Pakatan Rakyat. Berbeza kali ini, penggabungan diumumkan selepas pilihanraya berlangsung, bukan sebelum.

Apa yang menyebabkan pembangkang seperti DAP dan PAS dapat akhirnya mengenepikan perbezaan dasar yang amat ketara di antara keduanya untuk membentuk kerajaan di Perak dan Selangor? Sudah tentu bukan atas lain kalau bukan sebab kuasa. Anwar Ibrahim berjaya memecahkan tembok pemisah antara DAP dan PAS dengan menawarkan peluang yang tidak mungkin PAS tolak – untuk berkuasa. PAS dapat meletakkan Nizar di kerusi MB Perak bukan kerana mempunyai majority kerusi DUN tetapi atas ihsan DAP dan atas sebab perlembagaan negeri yang mewajibkan hanya melayu beragama Islam yang boleh menjadi MB di Perak. Sekarang, boleh digembar-gemburkan dikemudian hari bahawa PAS (bukan DAP) yang sebenarnya menguasai Perak.

Anwar Ibrahim bijak memanipulasi kelemahan PAS yang cukup diketahuinya ketika dia menjawat jawatan tinggi di dalam kerajaan BN. Anwar Ibrahim sedar PAS hanya beretorik untuk menegakkan Negara Islam dan melaksanakan hudud, bukan sebab PAS benar-benar mahu melaksanakannya pun. Anwar Ibrahim bijak menipu PAS bahawa undi melayu yang hilang akibat 'pelacuran' prinsip perjuangan PAS ini akan diganti dengan undi bukan melayu yang semakin meningkat angkara sentimen perkauman yang dimainkan DAP dan badan-badan naunganya seperti Majlis Peguam dan Hindraf.

Kecintaan PAS terhadap kuasa politik sudah tidak dapat ditahan lagi, peluang yang ditawarkan anwar Ibrahim pasca tsunami politik 2008 diambil sepenuhnya oleh PAS bagi menguatkan partinya walaupun mereka semakin kehilangan undi daripada pengundi tradisi mereka iaitu orang melayu. Hj Hadi pernah dipetik sebagai berkata sanggup kehilangan kuasa demi mempertahankan prinsip perjuangan Islam PAS tetapi sekali lagi PAS hanya beretorik kerana akhirnya rakyat Malaysia melihat sendiri satu demi satu prinsip perjuangan PAS gugur di pertengahan jalan. Hanya beberapa kerat saja pemimpin PAS seperti Ketua Pemudanya yang belum bangkit daripada tidur dan masih memainkan retorik mengenai perjuangan Islam sedangkan pimpinan PAS yang lain tidak pula melihat sedemikian.

Sama seperti PKR yang survival politiknya bergantung sepenuhnya kepada individu bernama Anwar Ibrahim, survival PAS juga banyak bergantung kepada Nik Aziz walaupun tidak sepenuhnya. Anwar Ibrahim tidak perlu menguasai keseluruhan pimpinan tertinggi PAS, cukup dengan menguasai Nik Aziz sahaja. Sikap Nik Aziz yang banyak menjadi boneka kepada perjuangan peribadi anwar Ibrahim untuk ke Putrajaya bukanlah disenangi oleh semua pemimpin PAS, maka itu secara senyap-senyap mereka mengadakan perbincangan mengenai perpaduan dengan UMNO. Bimbang usaha kearah perpaduan ini akan menyebabkan PAS hilang punca kewangan lanjutan kuasa yang dinikmati sekarang, nik aziz dengan cepat mengumumkan bahawa kerajaan perpaduan yang dicanang pasukan yang diketuai presiden dan timbalan presiden PAS tidak mungkin akan berlaku. Sudah tentu sebagai pemerintah tertinggi PAS, nik aziz mempunyai kuasa yang dijamin perlembagaan PAS untuk menyingkir mana-mana pemegang jawatan yang dianggap 'terkeluar' dari landasan perjuangan PAS.

Tanpa hudud dan Negara Islam, siapakah PAS? Hakikat inilah yang disedari sebilangan pemimpin PAS yang menyokong kearah perpaduan ini. Hudud adalah tema tidak rasmi PAS, sudah lama mereka mempolitikkannya dan memperolehi keuntungan tanpa perlu dibahagi dengan sesiapa. Memang formula anwar Ibrahim memberikan mereka sedikit kelebihan tetapi soalnya sampai bila? Kelebihan ini akan hilang jika sesuatu terjadi kepada anwar Ibrahim seperti masuk penjara atau masuk kubur. Tiada orang lain dalam pakatan pembangkang yang mempunyai karisma pembelit seperti anwar dan tanpanya pakatan pembangkang sudah tentu berkubur.

Jika UMNO mahu meneruskan juga usaha perpaduan dengan PAS, kuncinya ialah kuasa. Hanya jaminan jawatan tertinggi dalam kerajaan persekutuan dan negeri mampu meroboh keegoan PAS selama ini terhadap UMNO. PAS hanyalah sebuah parti yang lemah, justeru mereka akan berbangga dan mengenang sehingga mati jika ada pihak yang meletakkan mereka di puncak kuasa disebalik jumlah kerusi yang tidak sebanyak mana. Tiada istilah kejujuran dalam politik PAS, semuanya mesti ada balasan.

Dari segi taktikal, perpaduan PAS dengan UMNO sebenarnya memberi banyak kelebihan kepada UMNO. PAS adalah umpama keldai dikalangan pembangkang sebab itu di dalam banyak demonstrasi hanya pengikut PAS yang mahu menyerahkan diri kepada belantan dan air gatal FRU, hanya pengikut PAS yang mahu berbaring atas jalan dengan bendera palestin terbalik sementara orang PKR dan DAP sibuk membuat duit dan hanya bergerak di waktu malam. Dengan banyaknya hak orang melayu dan Islam yang mahu dilahap pimpinan pembangkang terutama DAP dinegeri-negeri yang dkuasai mereka, UMNO memerlukan khalayak yang ramai untuk menyertai demonstrasi yang bakal diadakan, siapa lagi yang lebih layak?. Sekurang-kurangnya isu yang dibawah UMNO lebih punya nilai kerakyatan dibanding sebelumnya ketika PAS diperalat DAP dan PKR dan akan menaikkan taraf para pendemo PAS. Jika UMNO mampu menaikkan taraf itu daripada kaldai kepada lembu atau kambing, PAS sudah cukup berbangga, percayalah.

Maka itu UMNO perlu bersedia berkongsi keknya dengan PAS jika mahu melihat perpaduan ini menjadi kenyataan. PAS tidak punya masalah menjadi boneka UMNO kerana mereka punya pengalaman menjadi boneka DAP di Perak melalui Nizar, justeru jika UMNO mahu menyerahkan satu atau 2 kerusi MB di antara negeri-negeri yang dikuasainya kepada PAS, nescaya perpaduan ini akan menjadi kenyataan, jika tidak kita hanya boleh bermimpi untuk melihat perpaduan ini berlaku. Soalnya, sanggupkah UMNO?

Fikirkanlah...

(Oleh: adamyan)


Husam anggap rakyat Malaysia bodoh !

Posted: 20 Jul 2010 05:21 PM PDT

AJK PAS Pusat yang juga Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan Kelantan, Husam Musa menganggap rakyat di negara ini bodoh dengan menjanjikan pelepasan cukai selama 5 tahun jika Pakatan Rakyat berjaya membentuk kerajaan pada PRU13 nanti.

Ini adalah kenyataan yang paling dangkal sekali pernah dikeluarkan oleh pemimpin PAS ini selama berkecimpung di dalam politik negara. Jika beginilah akal yang ada pada Husam, tak hairanlah jika negeri Kelantan menjadi begitu mundur ketika ini.

Husam yang memegang jawatan Pengerusi Jawatankuasa Parancangan ekonomi dan kewangan Kelantan, amat terserlah ketidak upayaannya untuk berfikir didalam hal-hal ekonomi dengan cadangan penghapusan cukai selama 5 tahun ini. Ini hanya merupakan satu janji kosong yang ditabur oleh PAS dan Pakatan Rakyat bagi memancing sokongan rakyat.

Setelah Pakatan mengambil alih pemerintahan di empat negeri termasuk Kelantan, sistem urus tadbir ekonomi dan kewangan negeri-negeri tersebut ternyata kucar kacir dan juga hancur sama sekali. Pakatan Rakyat juga langsung tak mempunyai formula untuk memerintah secara adil dan efektif. Polisi-polisi baru yang diwujudkan oleh mereka jelas membebankan rakyat semata-mata.

Langkah Husam mengumumkan janji kosong penghapusan cukai selama 5 tahun ini adalah langsung tak munasabah serta tak langsung menguntungkan rakyat. Jika sekadar cakap-cakap kedai kopi, boleh lah Husam temberang tetapi ini berkaitan dengan soal ekonomi negara. Apakah Husam mahu negara bangkrap dengan menyuruh rakyat memberi mandat kepada Pakatan memerintah?

Anwar yang kononnya "Pakar Ekonomi" yang diiktiraf Yahudi pun hanya mampu menyonglap pasir di Selangor bersama kerajaan pimpinan Khalid Ibrahim, inikan pula Husam sebagai anak murid Anwar yang mahu berlagak seperti perancang hebat di dalam ekonomi.

Jika benar Husam betul-betul berkeyakinan mampu mengotakan apa yang dijanjikannya, mengapa dia tak buktikan dahulu formulanya di negeri-negeri yang ditadbir oleh Pakatan Rakyat khususnya di negeri Kelantan?

Tunjukkan dulu bukti keberkesanan idea penghapusan cukai ini kepada rakyat di negeri Kelantan dan barulah bercakap mengenainya di khalayak ramai. Jangan hanya bercakap berdegar-degar umpama tong kosong walhal isinya langsung tak ada.

Amat memalukan sekali apabila Husam bercakap seolah-olah dia amat bijak di dalam hal ekonomi dan kewangan. Mungkin dia lupa bahawa masih ada rakyat Kelantan yang papa kedana hingga terpaksa menumpang dalam reban ayam. Husam juga lupa bahawa masih ramai rakyat Kelantan yang masih di dalam belenggu kemiskinan.

Mengapa Husam tak mendahulukan menjaga kebajikan serta hal ehwal penduduk-penduduk Kelantan? Mengapa Husam berlagak seolah-olah rakyat Kelantan semuanya sudah bebas dari kemelut kemiskinan?

Nampak sangat tindakan Husam ini hanya mahu membohongi rakyat seperti juga mentornya Anwar Ibrahim yang terkenal dengan gelaran Penipu nombor Satu negara.

Kata orang, kemana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi. Tapi di dalam kes Husam, bukanlah nasi yang menjadi tempat tumpahnya kuah, tetapi dibazirkan hanya ke lantai !

(Oleh: che_wan)


Sayap Parti

Bahagian