Khamis, 18 Oktober 2012

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN


SEMAKIN HAMPIR PRU 13 SEMAKIN GELISAH PEMBANGKANG...

Posted: 17 Oct 2012 05:16 PM PDT


DALAM suasana semua pihak meramalkan Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) kian hampir, parti pembangkang terpaksa mencipta isu politik dari pelbagai sudut dengan tujuan untuk menarik perhatian rakyat. 

Motif utama mereka ialah menonjolkan keburukan kerajaan. Sama ada apa yang mereka bangkitkan itu benar atau salah, bukanlah perkara penting. Dalam keadaan begini, mereka akan cuba mengelirukan pemikiran rakyat dengan apa cara sekali pun, meskipun terpaksa menipu atau memfitnah.

Mereka mahu menimbulkan rasa syak wasangka dan keraguan di fikiran rakyat untuk mengurangkan keyakinan rakyat terhadap kerajaan. Harapan besar mereka, ia akan diterjemahkan kepada undi. Itulah sebabnya pembangkang mendalangi perhimpunan BERSIH 3, seperti mereka lakukan sebelum ini. 

Kalau boleh mereka mahu kerajaan mengharamkan perhimpunan itu supaya lebih mudah mereka meraih simpati dari dalam dan luar negara. Mereka melancarkan serangan terhadap Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) hanya semata-mata untuk hilangkan keyakinan rakyat terhadap institusi kerajaan. 

Mereka kononnya meragui pertambahan pengundi sedangkan mereka juga menjalankan kempen menambah pengundi untuk mengundi parti mereka. Bila rakyat mulai ragu, mudahlah mempengaruhi pemikiran mereka. 

Hakikatnya, jika SPR tidak bersih, Kerajaan Barisan Nasional (BN) tidak akan tewas di Kelantan, Kedah, Pulau Pinang, Perak dan Selangor pada PRU-12, 2008 lalu. Perak ditawan semula oleh BN berikutan tindakan Ahli Dewan Undangan Negeri pembangkang keluar parti. 

Lagi pun, takkanlah jutaan mata yang melihat proses perjalanan pilihan raya pada hari pengundian atau pengiraan undi, tidak dapat mengesan jika berlaku penipuan. Di setiap pusat pengundian diletakkan pemerhati mewakili parti politik yang bertanding. Apakah parti pembangkang sendiri tidak yakin dengan ahli atau wakil yang mereka pilih untuk menjadi mata dan telinga mereka di pusat mengundi atau di pusat pengiraan undi. 
Sebelum ini, mereka mempertikaikan institusi kehakiman seolah-olah Malaysia tidak lagi menghormati keluhuran undang-undang. Selepas mereka menang beberapa kes, termasuk membabitkan kes Datuk Seri Anwar Ibrahim sendiri, mereka terpaksa mencari sasaran baru bagi memenuhi cita-cita politik mereka. 

Ada isu yang mereka bangkitkan memakan diri sendiri akibat terlalu rakus untuk memburukkan orang lain sedangkan lupa melihat ke dalam diri sendiri. Hari ini mereka terjerat dengan isu Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) yang mereka mahu mansuhkan. 

Mereka terlupa bahawa ketika cadangan penubuhannya dan dibentangkan di Parlimen, pemimpin pembangkang termasuk Lim Kit Siang dan anaknya Lim Guan Eng menyokong kuat pelaksanaannya. Anwar sendiri lupa bahawa PTPTN dilahirkan ketika beliau menjadi Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan. 

Adalah jelas bahawa pembangkang amat bimbang dengan kelemahan mereka sekarang dan terpaksa mengada-adakan atau membesarkan sesuatu cerita untuk mendapat perhatian dan sokongan. Parti pembangkang tahu, kewujudan mereka tidak lagi relevan jika gagal mencipta cerita sensasi. 

Ini menunjukkan semakin hampir tarikh PRU-13, pembangkang semakin menggelabah. Mereka sedar bahawa ini adalah peluang terakhir bagi mereka untuk merampas kuasa. Oleh itu, mereka terpaksa melakukan apa saja tanpa mengira sama ada tindakan mereka itu haram.

Fahami konsep kesamarataan sistem demokrasi .

Posted: 17 Oct 2012 05:00 PM PDT


Fahami konsep kesamarataan sistem demokrasi

                                    Kawan
Perlembagaan wujud hubungan baik

Kesamarataan adalah antara prinsip penting sistem demokrasi. Sebagaimana demokrasi, kesamarataan bukanlah konsep yang mudah untuk difahami. Ini kerana perbahasan berkaitan demokrasi itu sendiri mengandungi pelbagai aspek yang payah untuk dianggap sebagai sejagat. Perkara ini berterusan berlaku walaupun demokrasi sehingga ke hari ini adalah ideal atau sistem yang dianggap terbaik dan diterima seluruh dunia. 
Sebelum dikaitkan dengan kesamarataan, perlu disebut bahawa tujuan demokrasi seperti yang diterbitkan dalam sebuah buku Democracy; Its Principles and Achievements terbitan Inter-Parliamentary Union, 1998, Geneva, ialah untuk memelihara kehormatan dan hak asasi individu, mencapai keadilan sosial, memupuk perkembangan ekonomi dan sosial masyarakat, mengukuhkan perpaduan masyarakat dan meningkat ketenteraman negara serta mencipta iklim yang menyemarakkan keamanan dunia. Kesamarataan wujud sebagai satu prinsip dalam hak asasi individu. 

Demokrasi sebagai political association merujuk kepada keputusan secara kolektif dan pentadbiran secara kolektif, manakala demokrasi sebagai system of government merujuk kepada situasi persetujuan antara pelbagai pihak dalam mewujudkan kehidupan secara bersama tanpa memusnahkan antara satu sama lain. Dalam konsep ini demokrasi tidak boleh dijadikan justifikasi untuk memusnahkan kelompok yang berbeza.
Peruntukan dijamin Perlembagaan

Saya membawa isu kesamarataan dan demokrasi di sini untuk berkongsi mengenai nilai peruntukan berkaitan kesamarataan yang dijamin oleh Perlembagaan Persekutuan. Kita telah menjumpai beberapa hujah yang memberikan perhatian hanya kepada sebahagian daripada peruntukan berkaitan kesamarataan dan meminggirkan beberapa prinsip yang disebut secara nyata dalam Perlembagaan. Pendekatan seperti ini melahirkan kekeliruan dan tidak dapat memberikan panduan terperinci kepada masyarakat.

Sebelum memahami konsep kesamarataan dalam konsep demokrasi, perlu disebut bahawa ada dua maksud demokrasi. Iaitu demokrasi sebagai berhubung kait politik (political association) dan sistem kerajaan (system of government). Perbezaan antara dua maksud demokrasi itu hendaklah jelas.

Demokrasi sebagai political association merujuk kepada keputusan secara kolektif dan pentadbiran secara kolektif, manakala demokrasi sebagai system of government merujuk kepada situasi persetujuan antara pelbagai pihak dalam mewujudkan kehidupan secara bersama tanpa memusnahkan antara satu sama lain. Dalam konsep ini demokrasi tidak boleh dijadikan justifikasi untuk memusnahkan kelompok yang berbeza. 
Kedua-dua maksud demokrasi yang disebut di atas, sekiranya berjalan dengan dan serentak secara baik, berupaya mencapai tujuan yang telah disebut di atas.

Dalam konteks negara kita, konsep demokrasi dan kesamarataan ini diterjemahkan dalam Perlembagaan Persekutuan menerusi peruntukan berkaitan.

Kesamarataan dijamin oleh Perkara 8 Perlembagaan Persekutuan. Perkara 8(1) ini meletakkan dua prinsip utama. Pertama, semua orang adalah sama rata di sisi undang-undang. Maksudnya di sini setiap orang berada di tempat yang sama rata dari sudut undang-undang. Kedua, semua orang berhak mendapat perlindungan sama rata di sisi undang-undang. Maksudnya undang-undang melindungi setiap orang dengan perlindungan yang sama rata.

Kedua-dua prinsip ini meletakkan panduan bahawa setiap orang hanya tertakluk kepada hanya satu undang-undang.

Diskriminasi bentuk positif

Fasal (2) seterusnya menyebut mengenai kesamarataan antara agama, ras, keturunan, tempat lahir atau jantina dalam mana-mana undang-undang, pelantikan apa-apa jawatan atau pekerjaan dan sebagainya. Bagaimanapun, Perkara 8(2) ini membolehkan diskriminasi sekiranya ia disebut secara nyata oleh Perlembagaan. Diskriminasi dalam konteks undang-undang Perlembagaan sering dirujuk sebagai diskriminasi positif (positive discrimination) atau klasifikasi positif (positive classification). Dalam kata lain, kesamarataan yang dijamin oleh Perkara 8(1) adalah tidak mutlak. Dalam beberapa keadaan, Perlembagaan membolehkan beberapa diskriminasi. 

Fasal (5) menyebut beberapa perkara yang membolehkan diskriminasi positif itu. Perkara itu ialah, apa-apa peruntukan yang mengawal selia undang-undang diri; mengehadkan jawatan atau pekerjaan berkaitan agama; perlindungan, kesentosaan, dan perizaban kepada Orang Asli; penetapan kemastautinan bagi pemilihan ke jawatan tertentu atau pengundian dalam pemilihan dalam bidang kuasa negeri; mengehadkan pengambilan masuk hanya orang Melayu ke dalam Rejimen Askar Melayu. 

Sebagai rumusan, konsep kesamarataan yang dijamin oleh Perlembagaan tidak terhenti dengan Fasal (1) dan (2) itu saja. Konsep kesamarataan yang dijamin adalah tertakluk kepada beberapa pengecualian. 

Walaupun kesamarataan itu menjadi tema asas demokrasi, kita harus menerima prinsip bahawa demokrasi yang disandarkan kepada dua maksud, ideal dan juga sistem pentadbiran, mahu menzahirkan keamanan dan kesejahteraan. Dalam kata lain, apa yang dicita-citakan oleh demokrasi melalui konsep kesamarataan ialah hubungan sosial yang baik dalam kalangan masyarakat, bukan menafikan hak antara satu sama lain. Oleh itu, 'kesamarataan' tidak harus dibaca semata-mata sebagai 'kesamarataan'. Terkandung di dalam 'kesamarataan' itu adalah 'kesaksamaan'.

Penulis ialah Profesor Madya di Kulliyyah Undang-Undang Ahmad Ibrahim UIAM

Tiada ulasan:

Pengikut