Pengikut

Nuffnang

Selasa, 2 Ogos 2011

Razlan's

0 ulasan
sumber :-

Razlan's


30 Min Bersama Tun Mahathir

Posted: 02 Aug 2011 10:56 PM PDT

3hb Ogos 2011 - Sebentar tadi jam 11am, saya telah berkesempatan untuk bertemu dengan Mantan Perdana Menteri Malaysia. Beliau merupakan Perdana Menteri yang bertaggunjawab mencorakkan warna warni Malaysia selama 22 tahun.

Kelihatan YABhg Tun Mahathir Mohamed sihat walaupun badan beliau susut sedikit, tetapi seperti saya mengenali beliau memlalui rakan-rakan dan buku-buku, begitu lah perwatakan Tun, senantiasa senyum dan menjadi seorang pendengar yang baik, dan apabila bercakap, ayat yang dikeluarkan begitu selamba dan penuh dengan kiasan.

Beberapa perkara yang kami bincangkan berkenaan perniagaan dan pandangan kami terhadap lankskap politik hari ini, yang baik dan yang kurang baik bagi pandangan beliau dan juga kami.

Menyentuh isu Bersih, YABhg Tun juga tidak bersetuju BERSIH di beri kebenaran untuk mengadakan demontrasi, tetapi mesti ada konsisten didalam memberi arahan, sekiranya tidak boleh diadakan di Jalanan kerana haram, BERSIH juga sepatutnya tidak diberi mana-mana tempat untuk berhimpun seperti di Stadium. Dizaman Tun memerintah juga terdapat banyak Demontrasi yang dijalankan, tetapi kita mesti menangani perkara ini dengan cara bijak, itu pandangan Tun.

Isu yang lain ... semua sedar tanpa sokongan Cina dan India, mustahil BN akan menang besar didalam Pilihanraya, jesteru itu kita perlu melayan mereka tetapi tidak perlu sampai boleh menyakitkan hati orang Melayu, "Kalau saya tak layan Cina, mereka pun tak sokong kita" - Tun Mahathir.

Pandangan saya pula, di zaman Tun apabila kita melayan orang Cina, akhbar-akhbar Melayu tidak memberikan publisiti dan ia tidak akan menyakitkan hati mana-mana kaum, "Kalau tak siar, orang Melayu tak sedar" - Jawapan Tun kepada saya dengan senyuman.


Tujuan kami berjumpa Tun adalah untuk mendapatkan pandagan beliau berkenaan dengan satu urusan perniagaan yang mempunyai masalah dimana lesen perniagaan ini telah diberikan semasa zaman Tun menjadi Perdana Menteri.

Agenda Bumiputera seharusnya diteruskan untuk kita membela orang Melayu dan kepentingan ekonomi orang Melayu. Saya masih ingat, semasa YAB Dato Seri Najib berucap semasa perhimpunan 2010 yang mana beliau telah berjanji untuk memberikan lesen kepada orang Melayu dan berharap orang Cina tidak akan marah. Dan hasil dari ucapan ini, saya sendiri telah mengulang ucapan YAB PM semasa Mesyuarat Pemuda UMNO Bahagian Seputeh.

Hari ini, satu-satunya lesen yang ada dalam telekomunikasi untuk orang Melayu hendak ditarik balik oleh SKMM. Ini lah hakikat yang orang Melayu sendiri tanggung apabila Para Pegawai Kementerian tidak menjalankan tanggunjawab dan hanya mahu menjaga kepentingan mereka.

Kalau di zaman Tun Mahathir dulu, setiap yang keluar dari mulut beliau merupakan arahan dan akan diambil tindakan oleh pegawai atau Menteri yang terlibat, setiap ucapan boleh dikatakan Dasar atau janji kepada rakyat. Tetapi hari ini, apa yang diperkatakan oleh Dato Seri Najib atau menteri-menteri, banyak yang tidak diambil tindakan bahkan ada diantara Ketua Pengarah dan KSU tidak mempedulikan arahan yang dikeluarkan, ini lah keadaan sebenar di kebanyakkan Kementerian.

Menyentuh isu kepimpinan dan para penasihat kepada Pemimpin Negara , Tun hanya menjawab .. "Ini lah yang terjadi semasa Tunku menjadi Perdana Menteri satu masa dulu" - Tun Mahathir ???


Banyak lagi perkara yang kami bersembang tetapi terlalu sulit dan mungkin akan menyentuh sensitiviti Kepimpinan yang tidak perlu dikongsi disini, pandangan saya, Tun merupakan seorang Singa yang sedang tidur dan jangan kita kejutkan beliau, perlu kita menaruh harapan yang tinggi terhadap Kepimpinan Negara agar kabinet yang ada hari ini boleh bekerja sekeras YAB Dato Seri Najib.

Cuma apa yang saya sedikit kesal, ramai MT dan Menteri tidak bekerja sekeras Perdana Menteri dan Timbalannya, ramai yang mengambil jalan selamat macam mencari saham untuk bersama Anwar ...

Pikirkanlah sendiri ...

umno bahagian cheras

0 ulasan
sumber :-

umno bahagian cheras


“Bukan jenaka, tapi realitinya PAS sisihkan Anwar “ – Syed Ali

Posted: 01 Aug 2011 08:56 PM PDTDATUK Wira Syed Ali Alhabshee yakin Ahli Parlimen Bebas Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Hashim mempunyai bukti mengenai dakwaannya bahawa Tengku Razaleigh Hamzah sedang dirisik bagi menggantikan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Ketua Pembangkang.

"Saya tidak fikir Zahrain membuat pendedahan palsu kerana ini membabitkan seorang tokoh yang berpengaruh seperti Ku Li, yang juga Ahli Parlimen Gua Musang," tegas Ketua UMNO Bahagian Cheras itu.

Bagaimanapun kata beliau, cerita sebenar mengenai perkara itu akan diketahui umum apabila Zahrin dikatakan akan membuat satu kenyataan rasmi dalam masa terdekat ini.

Sehubungan itu kata beliau, cerita PAS sedang memujuk Ku Li untuk dilantik sebagai Ketua Pembangkang jika Anwar disabit bersalah dalam kes liwat bukan 'jenaka' seperti yang disifatkan oleh Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

"Ini bukan jenaka, tetapi realiti yang sedang berlaku hari ini amat jelas PAS sudah sisihkan Anwar dan parti itu dijangka akan keluar daripada Pakatan Rakyat (PR), " tegasnya.

Beliau mengulas kenyataan Nik Aziz yang menyifatkan khabar angin mengaitkan beliau dalam perbincangan rahsia untuk menggantikan Anwar dengan Ku Li sebagai 'lawak jenaka', seperti disiarkan sebuah akhbar tempatan hari ini.

Menurut Syed Ali, penjelasan itu bukan perkara yang mengejutkan kerana Nik Aziz sememagnya terkenal sebagai seorang ahli politik yang suka menafi atau menidakkan sesuatu perkara termasuk apa yang pernah dicakapkan sebelumnya.

"Sebagai contoh, mula-mula dia kata setuju penggunaan sistem biometrik oleh SPR, tetapi selang sehari dia menafikannya dengan alasan akhbar yang salah lapor," ujarnya.

Katanya lagi, pendedahan Zahrain itu bukan sekadar mengejutkan Anwar, malah membuktikan bahawa PAS sudah tidak lagi sehaluan dalam PR yang didominasikan oleh DAP.

Anwar gula-gulakan pemandu teksi

Sementara itu, Syed Ali menyifatkan janji Anwar akan meluluskan sepuluh tuntutan bagi membaiki taraf hidup pemandu teksi termasuk menghentikan pemberian permit kepada syarikat sebagai cerita basi yang dipanaskan kembali.

"Ini semua janji Mat Jenin Anwar untuk menjadi Perdana Menteri, dulu pun ada lebih 18 janji ditaburkan menerusi manifesto PR di Selangor tetapi sehingga kini tidak semuanya berjaya dilaksanakan," ujarnya.

Mengenai saranan Anwar supaya pemandu teksi Kuala Lumpur dan Selangor turut mengedarkan akhbar suara pembangkang, Syed Ali menegaskan Anwar sudah tersepit dan semakin hilang petimbangan.

Baru-baru ini Anwar dilaporkan berucap dalam satu pertemuan dengan kira-kira 500 pemandu teksi Kuala Lumpur dan Selangor.

Turut berucap di majlis tersebut Penasihat DAP, Lim Kit Siang dan EXCO Kerajaan negeri Selangor, Ronnie Liu.

PERGERAKAN PUTERI UMNO BAHAGIAN MASJID TANAH

0 ulasan
sumber :-

PERGERAKAN PUTERI UMNO BAHAGIAN MASJID TANAH


PROGRAM 'MOH KITO BUEK COKELAT' ANJURAN PUTERI UMNO CAWANGAN DURIAN DAUN

Posted: 01 Aug 2011 08:01 PM PDT

Tarikh : 30/7/2011
Masa : 2.30ptg
Tempat : Balairaya Kg. Durian Daun, Masjid Tanah Melaka

Posted: 01 Aug 2011 07:29 PM PDT

Ahli Jawatankuasa Pergerakan Puteri UMNO Bahagian Masjid Tanah mengucapkan Selamat Menyambut Bulan Ramadhan....

PROGRAM PEMANTAPAN AHLI UMNO & ISU SEMASA

Posted: 01 Aug 2011 07:27 PM PDT


Anjuran Bersama Pergerakan Pemuda & Puteri UMNO Bahagian Masjid Tanah
Tarikh : 24/7/2011
Masa : 8.30pg
Tempat : Al-Khawarizmi, Tg Bidara, Masjid Tanah, Melaka

UMNO Cawangan Bandar Klang Selatan - Tegas Berprinsip~Tidak Membuta Tuli Menurut Perintah

0 ulasan
sumber :-

UMNO Cawangan Bandar Klang Selatan - Tegas Berprinsip~Tidak Membuta Tuli Menurut Perintah


Sertai Perhimpunan Aman Tolak "Bersih 2.0" Di Bukit Naga, Parlimen Kota Raja

Posted: 01 Aug 2011 04:10 PM PDT


Satu perhimpunan aman telah diadakan oleh Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Kota Raja dalam menolak perhimpunan haram yang dianjurkan oleh Pakatan Rakyat baru-baru ini. Pakatan Rakyat mengabaikan larangan titah khas Yang Dipertuan Agong, Sultan Mizan, Pakatan Rakyat mengabaikan larangan titah DYMM Sultan Selangor agar tidak meneruskan perhimpunan haram tersebut, Pakatan Rakyat telah merosakkan sumber pendapatan peniaga-peniaga kecil dan seterusnya mencetuskan huru-hara di Kuala Lumpur.

Sertai Demo Di Pulau Pinang

Posted: 01 Aug 2011 04:04 PM PDT


Ketua Cawangan dan Ketua Pemuda Cawangan terlibat dalam demonstrasi gabungan NGO menentang kezaliman Pakatan Rakyat di Pulau Pinang.

Menganjurkan Program YB Senator Ezam Menyelesaikan Masalah Tokong Hock Onn, Jalan Bukit Kemuning, Shah Alam

Posted: 01 Aug 2011 03:54 PM PDT


Satu dialog telah diadakan dengan menemukan Ahli Jawatankuasa Tokong dan masyarakat Cina sekitar Jalan Bukit Kemuning untuk menyelesaikan dilema milikan tanah yang dihadapi oleh mereka lebih 51 tahun. YB Senator Ezam telah pun mengambil tindakan dengan berhubung secara rasmi dengan pemilik tanah untuk menyelesaikan masalah yang dihadapi. Pada 23 Ogos 2011, YB Senator Ezam akan merasmikan jamuan makan malam sambutan 51 tahun tokong ini.

UMNO Cawangan Bukit Ampang

0 ulasan
sumber :-

UMNO Cawangan Bukit Ampang


Perutusan Perdana Menteri Sempena Ramadhan Al-Mubarak

Posted: 01 Aug 2011 11:21 PM PDT

Assalamu'alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh,

Salam Sejahtera dan Salam 1 Malaysia, Saudara dan saudari sekalian,

1. Salam Ramadhan saya hulurkan kepada semua umat Islam dan semoga Allah mempermudahkan serta menyempurnakan Ramadhan tahun ini tanpa sebarang halangan. Sesungguhnya, Ramadhan adalah bulan yang amat istimewa kerana ia adalah satu-satunya bulan yang disebutkan namanya secara khusus di dalam al-Quran. Menambahkan lagi kemuliaannya, Allah SWT telah mengikat bulan ini dengan Rukun Islam yang ketiga, yakni ibadah puasa. Ramadhan benar-benar salah satu daripada syiar-syiar agung agama Islam. Sambutan dan penghormatan kita kepada Ramadhan adalah tanda ketakwaan sebagaimana firman Allah SWT dalam surah al-Hajj ayat 32 yang bermaksud :-

"Demikianlah (ajaran Allah) dan sesiapa yang menghormati syiar-syiar agama Allah, maka (dialah orang yang bertakwa) kerana sesungguhnya perbuatan itu satu kesan dari sifat-sifat takwa hati orang mukmin."

2. Justeru, kehadiran Ramadhan al-Mubarak ini, merupakan satu rahmat besar yang telah disediakan oleh Allah SWT sebagai satu medan untuk kita semua membina kualiti keimanan dan ketakwaan. Sememangnya, Ramadhan akan kita hiasi siang dan malamnya dengan segala rupa bentuk ibadah dan amalan soleh seperti berpuasa, bertarawih, bertadarus dan mentilawahkan al-Quran, berzikir dan bermunajat. Sudah tentu, antara hikmah segala ibadah ini ialah untuk membangunkan segala sifat dan kualiti terpuji di dalam diri kita.

3. Hakikatnya, bulan ini menggalakkan kita untuk saling bersedekah dan berkongsi juadah. Bulan di mana kita menzahirkan keprihatinan kita kepada jiran dan handai taulan kita tanpa mengira batas kaum dan agama. Inilah masanya juga kita sama-sama berdiri di dalam satu saf untuk solat berjemaah dan bertarawih. Bulan ini juga menganjurkan kita mengukuhkan tali persaudaraan dan perpaduan sesama kita. Pendek kata, suntikan perasaan kerahmatan ini amat sesuai untuk membugarkan Gagasan 1Malaysia. Malah ianya membentuk konsep 'Penerimaan' sepenuhnya di kalangan masyarakat berbilang kaum di negara ini.

4. Saya ingin mengingatkan agar kita tidak melakukan pembaziran dan berbelanjalah secara berhemah pada bulan ini, sesuai dengan semangat yang dianjurkan oleh Ramadhan. Menepati semangat Ramadhan ini juga, maka bagi mengutamakan kebajikan dan membantu meringankan beban rakyat, kerajaan telah menambahkan satu lagi Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) iaitu memerangi kos kehidupan yang kian meningkat.

5 Mengakhiri perutusan, bersamalah kita melaksanakan transformasi minda dan jiwa agar Ramadhan kali ini bukanlah Ramadhan yang sekadar rutinan semata-mata. Bahkan inilah Ramadhan yang akan meningkatkan dan mengubah kehidupan kita selepas ini dengan menjadi hambaNya yang lebih hebat takwanya berbanding sebelumnya.

6. Dengan ini, saya dan seisi keluarga mengucapkan Selamat Menyambut Ramadhan al-Mubarak dan Selamat Berpuasa kepada semua umat Islam di negara ini disamping mensyukuri nikmat kemerdekaan yang kita kecapi. Marilah kita bersama-sama mengimarahkan Ramadhan ini dengan segala amal kebajikan dan ibadah. Semoga Allah SWT melimpahkan kepada kita dengan seribu rahmatNya. Amin Ya Rabbal-'Alamin.

Wabillahi Taufik Walhidayah Wassalamu'alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh


-YAB DATO' SERI NAJIB TUN HAJI ABDUL RAZAK

Sayap Parti

Bahagian