Pengikut

Nuffnang

Ahad, 8 Mei 2011

Hamidah Osman

0 ulasan
sumber :-

Hamidah Osman


Sampai Bila Kita Akan Bermusuhan ?

Posted: 08 May 2011 08:56 AM PDT


Siapa musuh perpaduan umat Islam?Buat seketika Awang terasa syahdu dalam penuh kesyukuran. Cukup terkesan di hati apabila menatap gambar muka depan Utusan Malaysia terbitan 5 Mei lalu yang memaparkan keriangan rakyat Palestin ekoran perdamaian kesemua puak termasuk Fatah dan Hamas. Sudah lama rakyat Palestin tidak seceria itu.

Perjanjian damai dimeterai di Kaherah bagi menamatkan perbalahan antara puak-puak berkenaan di Tebing Barat dan Genting Gaza. Ia merupakan berita paling melegakan umat Islam di seluruh dunia. Usaha mencari perdamaian di Palestin yang berdepan dengan banyak halangan sebelum ini, akhirnya menjadi kenyataan.

Selama ini banyak pihak skeptikal bahawa puak-puak yang berbalah terutama antara Fatah dan Hamas akan berdamai. Semua orang tahu, permusuhan mereka kerap menyaksikan pertumpahan darah sesama saudara Islam. Tetapi usaha yang berterusan biarpun dalam permasalahan yang dilihat kompleks, membuahkan hasil akhirnya.

Sudah tentu pihak yang paling tidak senang dan mengecam perjanjian damai itu ialah Israel. Kerajaan pimpinan Perdana Menteri, Benjamin Netanyahu sedang mencari apa sahaja cara untuk melihat puak-puak itu kembali bermusuhan. Lalu fikiran Awang kembali kepada senario di tanah air. Apakah dua parti politik utama umat Islam iaitu UMNO dan Pas, yang sudah lama berseteru akan kembali bersatu atau setidak-tidaknya bermuafakat dalam isu-isu kepentingan agama dan bangsa?

Persoalan tersebut paling menarik perhatian kerana majoriti umat Islam semakin mengharapkan kedua-dua parti itu menemui titik damai baru. Setakat ini usaha ke arah itu menemui kegagalan kerana banyak faktor. Ini termasuk sikap beberapa kerat pemimpin Pas yang menolak seruan perpaduan ummah hanya kerana terikat percaturan politik pakatan pembangkang.

Pas kini bukan sahaja tidak dominan dalam pakatan pembangkang malah terus diperkudakan oleh DAP dan PKR. Pemimpin Pas seperti Nik Aziz Nik Mat asyik tunduk dan mengikut rentak DAP walaupun parti itu terang-terangan menolak penubuhan negara Islam.

Kerjasama Pas dan DAP sama sekali tidak menjadikan Pas lebih kuat sebaliknya semakin ditolak oleh ramai orang Islam berdasarkan keputusan Pilihan Raya Negeri Sarawak dan beberapa pilihan raya kecil sebelum ini. Yang untung dan terus untung ialah DAP. Itulah yang membolehkan pemimpin utamanya, Lim Kit Siang terus menguntum senyum lebar termasuk dalam tidurnya.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dalam prinsip perpaduan Islam, jalinan sesama saudara Islam perlu didahulukan tetapi Nik Aziz lebih jatuh cinta kepada Kit Siang. Belum pernah dalam sejarah Pas menjadi sebegitu dayus angkara Nik Aziz dan beberapa pemimpin Pas yang pro Anwar Ibrahim. Kesetiaan mereka bukan kepada Presiden Pas, Hadi Awang tetapi kepada Anwar dan ramai ahli Pas tahu hakikat itu. Golongan ini tidak besar tetapi berpengaruh dalam Pas. .

Ketua Pembangkang itu pula telah terbukti tunduk kepada kehendak DAP demi mengejar impian untuk berkuasa. Belum pernah juga dalam sejarah, pembangkang dipimpin oleh tokoh paling dahsyat isu moralnya tetapi dihalal bukan sahaja oleh DAP, malah Nik Aziz. Awang hairan, sebagai ulama beliau tidak berpegang kepada prinsip moral.

Dalam isu perpaduan antara dua parti terbesar umat Islam, Nik Aziz menolak dan memperlekehkan usaha ke arah itu dengan pelbagai alasan dan hujah dangkal. Bahkan, beliau asyik menghina UMNO yang juga pendokong Islam- perbuatan yang bercanggah dengan ajaran agama. Sikap angkuh, riak dan kecelaruan Nik Aziz sudah menjadi liabiliti kepada Pas. Tok guru itu perlu dipertanggungjawabkan jika umat Islam terjajah oleh muslihat DAP dan PKR. Awang setuju dengan pandangan Mufti Perlis, Dr. Juanda Jaya bahawa pihak yang menentang penyatuan UMNO dan Pas sebagai pengkhianat Islam.

Tetapi Nik Aziz tidak peduli semua itu. Beliau rela bersubahat dengan musuh Islam daripada berbaik dengan UMNO, parti paling banyak berjasa kepada pembangunan umat Islam. Sedangkan DAP mempunyai gagasan Malaysian Malaysia, yang agenda tersirat mahu menulis semula perlembagaan atas konsep kesamarataan bagi menjadikan Malaysia negara republik. Konsep tersebut akan diolah hanya untuk menjulang kepentingan satu kaum kerana DAP sememangnya parti paling rasis bertopengkan istilah demokratik. Awang tidak nampak jasa DAP kepada kaum India apatah lagi Melayu.

Dari segi peranan dalam parti pula, orang India, Melayu dan Sikh hanya menjadi boneka kerana mereka tidak punya kuasa dan pengaruh. Sejak empat dekad berkuasa dalam parti, Kit Siang tidak membuka laluan kepada kaum lain termasuk Karpal Singh untuk menjadi Setiausaha Agung.

Malah Kit Siang berjaya dalam perancangannya untuk menobatkan anak beliau, Lim Guan Eng sebagai pemimpin utama, menjadikan ia parti Dinasti Lim. Yang lebih membimbangkan, beliau tidak punya aspirasi nasional yang berteraskan sejarah tanah air. Sebab itu, tidak silap Awang, Kit Siang tidak pernah berikrar untuk menjunjung Perlembagaan negara termasuk institusi raja. Ini cukup berbeza dengan pemimpin pembangkang dari keturunan minoriti di negara-negara lain yang dari awal komited mempertahankan perlembagaan.

Dalam isu pertemuan paderi-paderi di Pulau Pinang baru-baru ini yang dikatakan berikrar untuk menjadikan Kristian agama rasmi, DAP perlu tampil dengan pendirian sebenar. Peranan parti itu harus dijelaskan kerana isu itu amat bahaya dan boleh mengancam keselamatan negara. Awang berharap Kit Siang dan Guan Eng komited memperakukan Islam sebagai agama rasmi sebagaimana termaktub dalam Perlembagaan Malaysia.

Untuk menutup sebarang keraguan, seeloknya Kit Siang menggerakkan kempen cintai perlembagaan jika beliau tidak rasis, yang Awang ragui beliau akan berbuat demikian. Apa pun, tiada kompromi dalam soal agama rasmi Malaysia. Janganlah mengundang padah yang boleh menghancurkan negara. Tetapi Awang tidak terkejut jika Nik Aziz akan mengambil jurus pandangan yang mengelirukan dalam isu kritikal seperti ini.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kalau Anwar memalukan umat Islam dengan isu moralnya, Nik Aziz pula tidak wajar mempertaruhkan agama untuk politik. Sewajarnya beliau berundur. Realitinya, Nik Aziz sudah tidak relevan. Ini juga pengamatan sebahagian pemimpin Pas sendiri. Cengkaman Nik Aziz dalam parti makin longgar dan dalam diam ramai ahli mengkritik beliau. Awang melihat, anaknya termasuk Nik Abduh, jauh lebih bijak dan boleh menjadi sandaran baru Pas.

Apa pun, di sebalik halangan faktor Nik Aziz dan puak Anwar dalam Pas yang menentang perpaduan Islam, kita sebagai orang Islam tidak boleh berputus asa. Lagi banyak rintangan, lagi kuat usaha perlu digerakkan.

Dalam pada itu, Awang difahamkan sudah terbit kesedaran baru di kalangan sebahagian pemimpin dan ahli Pas yang lebih mengutamakan kepentingan Islam daripada ego pemimpin.

Golongan ini ada keyakinan untuk memastikan Pas tidak dijadikan alat DAP dan PKR. Awang percaya Muktamar Agung Pas awal bulan depan akan menjadi medan untuk bermuhasabah. Pas perlu berani menentukan pendiriannya dalam soal permuafakatan Islam. Ambillah iktibar daripada perkembangan di Palestin.


Kalau Israel sangat benci dan takutkan perdamaian puak-puak Palestin, begitu juga ada pihak di sini yang tidak mahu UMNO dan Pas berbaik. Paling anti kepada usaha tersebut adalah DAP. Pemikiran Kit Siang dan Netanyahu dalam menolak soal perpaduan Islam sama sahaja.

Pada beliau, Cina mesti bersatu tetapi jangan biarkan Melayu yang dinaungi agama Islam bertaut. Padahal, dalam konteks Malaysia, perpaduan Islam dan Melayu adalah pusat graviti kepada keselamatan negara bangsa, yang bererti kestabilan untuk semua kaum. Ia adalah ramuan kesejahteraan Malaysia. Apatah lagi, Melayu adalah kaum yang bersikap begitu pemurah kepada kaum lain.

Jika Pas tunduk kepada pemikiran Kit Siang dan Netanyahu, ia akan menjadi parti Islam paling hina di muka bumi ini. Awang percaya parti itu akan menerima hukuman lebih berat daripada masyarakat Islam pada pilihan raya umum akan datang.

Tetapi yang lebih menuntut persoalan, apakah Pas mahu melanggar perintah dan peringatan Allah berkaitan soal penyatuan umat Islam.

Biarlah Awang imbas kisah yang pernah diceritakan oleh Nabi Muhammad S.A.W kepada sekumpulan jemaah selepas baginda berdoa panjang di Masjid Bani'Muawiyah.

''Aku memohon kepada Allah agar janganlah membinasakan umatku musim susah yang panjang maka ia diperkenankan.

''Aku memohon agar umatku jangan dibinasakan dengan bencana tenggelam (seperti banjir yang melanda umat Nabi Nuh atau Raja Firaun bersama tenteranya yang ditenggelamkan di lautan) maka permohonanku itu diperkenankanNya jua.

''(Tetapi apabila) aku memohon agar umatku jangan dibinasakan kerana pertentangan (permusuhan, pergaduhan atau peperangan) sesama mereka), permohonan ini tidak diperkenankan (oleh Allah). (Hadis 2464 riwayat Muslim).

Seandainya tiba saat kebinasaan itu maka segala-galanya sudah terlambat. Renungkanlah.

BISIK-BISIK AWANG SELAMAT

Untuk semua rakyat Malaysia

Posted: 08 May 2011 08:54 AM PDT

Zin Mahmud

Pada hari Rabu ini, genaplah Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) berusia 65 tahun. Ketika UMNO ditubuhkan pada 11 Mei 1946, negeri-negeri Melayu sudah tidak ada. Ini kerana Malayan Union sudah ditubuhkan pada 1 April 1946. Keseluruhan negeri-negeri Melayu bersama Melaka dan Pulau Pinang menjadi Malayan Union yang terletak di bawah kedaulatan King George VI di bawah pentadbiran Gabenor Sir Edward Gent.

Melayu sudah tidak ada-apa pada masa itu Semua penduduk Malaya yang bermastautin di negara ini tidak kurang lima tahun boleh memohon menjadi warganegara. Dari segi bahasa, sesiapa yang boleh faham atau bercakap bahasa Melayu atau Inggeris adalah layak.

Menurut gagasan Malayan Union, raja-raja Melayu hanya ada kuasa mengenai hal ehwal agama. Kuasa sebenar di negeri-negeri terletak sepenuhnya pada Residen.

Kempen membantah Malayan Union inilah yang menjadikan Gerakan Melayu lebih tersusun dan membawa kepada kelahiran UMNO.

Apa yang dimaksudkan dengan Gerakan Melayu ialah usaha segolongan orang Melayu yang sedar mengenai kepentingan bangsa. Mereka aktif dalam pelbagai cara seperti menulis, menerbitkan akhbar, majalah dan buku serta menubuhkan persatuan-persatuan Melayu.

Gerakan Melayu ini muncul pada tahun 20-an dan 30-an lagi. Ada yang melalui aktiviti pendidikan agama, ataupun daripada sekolah-sekolah Melayu. Apabila mereka mula mampu membaca dan sedar mengenai politik dan perkembangan dunia, maka muncullah apa yang boleh disebut sebagai Gerakan Melayu.

Persatuan-persatuan Melayu negeri dan Kesatuan Melayu Muda (KMM) yang ditubuhkan adalah sebahagian daripada gerakan ini. Begitu juga dengan kegiatan penerbitan termasuklah akhbar Utusan Melayu. Semuanya ini adalah sebahagian daripada Gerakan Melayu. Orang perseorangan seperti guru-guru di kampung yang berusaha menyedarkan orang Melayu adalah juga sebahagian daripada gerakan ini.

Gerakan Melayu ini terus hidup pada zaman Jepun. Walaupun berada di bawah kekuasaan Jepun, mereka tetap memperjuangkan kepentingan Melayu.

Maka apabila Datuk Onn Jaafar bangun dan membantah gagasan Malayan Union, Gerakan Melayu ini berada di belakang beliau. Langkah awal mereka tentulah mengadakan Kongres Melayu Se-Malaya untuk menyusun dan menyelaras Gerakan Melayu ini.

Maka penubuhan UMNO adalah salah satu daripada tiga usul yang diluluskan oleh Kongres Melayu Se-Malaya pertama yang dianjurkan oleh Persatuan Melayu Selangor di Kelab Sultan Sulaiman, Kampung Bahru, Kuala Lumpur pada 1 Mac hingga 4 Mac 1946 dengan penyertaan 41 persatuan-persatuan Melayu sebagai mewakili aspirasi orang Melayu.

Dua usul lain ialah membantah penubuhan Malayan Union dan mewujudkan tabung pendidikan kebangsaan Melayu. Tiga usul kongres ini mencerminkan aspirasi orang Melayu ketika itu, iaitu menyusun sebuah pertubuhan bagi mewakili Gerakan Melayu, menentukan sikap politik orang Melayu melalui penolakan terhadap Malayan Union, dan memberi penekanan terhadap kemajuan pendidikan orang Melayu.

Aspirasi

Justeru apabila UMNO ditubuhkan, ia membawa aspirasi Gerakan Melayu bukan saja dari segi politik iaitu membantah Malayan Union tetapi juga pendidikan, iaitu orang Melayu mesti dibuka peluang untuk mencapai kemajuan pendidikan sebesar dan setinggi mungkin. Ternyata UMNO berjaya dalam usahanya membantah Malayan Union apabila gagasan itu dimansuhkan pada Januari, 1948 dan digantikan dengan Persekutuan Tanah Melayu. Selepas 65 tahun berlalu tentu sukar untuk merasakan pentingnya Malayan Union ditentang. Kini orang Melayu sudah mencapai banyak kemajuan berbanding 65 tahun yang lalu, terutamanya dari segi pendidikan.

Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) yang menyambut ulang tahunnya ke - 41 pada 18 Mei ini adalah salah satu mercu tanda perjuangan pendidikan Gerakan Melayu. Begitu juga dengan lain-lain institusi Melayu seperti juga Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP). Banyak lagi institusi-institusi lain yang sebenarnya adalah sebahagian daripada Gerakan Melayu. Malah akhbar Utusan Malaysia dan Mingguan Malaysia ini juga merupakan sebahagian daripadanya.

Namun begitu perlu diingat, bahawa Gerakan Melayu ini tidak bersifat eksklusif, jauh sekali mempunyai sebarang unsur rasis. Gerakan Melayu bersifat nasional. Persekutuan Tanah Melayu bukannya negara Melayu semata-mata tetapi untuk semua penduduknya juga. Di peringkat antarabangsa, ia dikenali sebagai Persekutuan Malaya. Tidak disebut Tanah Melayu.

Begitu juga dengan UMNO. Ia berfahaman inklusif juga dengan mengajak MCA dan MIC bersekutu dalam Perikatan. Sifat mengajak kaum lain ini membolehkan UMNO menjadi parti yang berkhidmat untuk semua rakyat negara ini.

Maka apabila Malaysia ditubuhkan dan seterusnya wujudnya Barisan Nasional, apa yang asalnya dilihat sebagai Gerakan Melayu adalah sebenarnya merupakan suatu fahaman nasional. Gerakan Melayu adalah sebenarnya gerakan kebangsaan untuk semua kaum. Ini berbeza dengan apa yang cuba dibawa oleh gagasan Malayan Union dahulu. Malayan Union ini adalah bukan saja suatu projek imperialis tetapi rasis. Antara lain fahaman imperialisme British adalah kepercayaan bahawa orang Inggeris adalah bangsa unggul yang berhak untuk menjajah dunia dan meletakkan kaum-kaum lain menjadi anak-anak jajahan mereka.

Mereka menyusup kuasa di negeri-negeri Melayu secara tapak demi tapak tetapi akhirnya adalah untuk menguasai sepenuhnya negara ini. Bagi mereka, anak-anak jajahan, tidak kira sama ada Melayu, Cina atau India adalah semata-mata alat untuk berkhidmat demi empayar mereka.

Kedudukan

Rakyat bukan Inggeris tidak akan mendapat kedudukan setaraf mereka. Inggeris mahu menguasai bukan saja negeri-negeri Melayu tetapi juga India dan China. Orang Cina dan India yang dibawa masuk ke negeri-negeri Melayu hanyalah untuk menggerakkan ekonomi empayar mereka.

Penjajahan adalah suatu amalan perkauman yang dahsyat dan Malayan Union adalah projek rasis untuk menjadikan semua penduduk negeri-negeri Melayu sebagai hamba mereka. Kalaulah UMNO dahulu gagal menghalang penubuhan Malayan Union maka cuba bayangkan apa yang terjadi. Untuk masa yang lama Malaya akan menjadi tanah jajahan British dengan pihak Inggeris menguasai sepenuhnya politik dan ekonomi negara ini. Semua tanah- tanah di negeri ini tentunya akan diberikan pada syarikat-syarikat Inggeris. Tidak akan ada tanah simpanan Melayu.

Pentadbiran awam akan dipegang sepenuhnya oleh orang Inggeris. Bukanlah bererti orang Melayu, Cina dan India tidak mendapat tempat dalam pentadbiran awam. Mereka mungkin diberi peluang tetapi setakat sesuatu peringkat saja.

Bahasa rasmi Malayan Union pastinya Inggeris. Begitu juga dengan sekolah-sekolah dan universiti. Bahasa Melayu, Cina dan India tidak akan ada tempat. Silap-silap pentadbir Inggeris akan membawa banyak lagi orang dari luar untuk menetap di Malaya. Tetapi elit politik, ekonomi dan budaya berada di tangan Inggeris. Malah mungkin orang Eropah juga dipelawa menetap di negara ini.

Andai kata Malayan Union itu akhirnya mencapai kemerdekaan daripada Britain tetapi penguasaan politik pasti sudah berada pada orang Inggeris. Orang Melayu sudah tidak ada tempat.

Justeru orang Melayu perlu menghargai perjuangan UMNO menggagalkan Malayan Union dan juga sumbangannya sejak 65 tahun kewujudan parti ini setelah melalui pelbagai pancaroba. Ini termasuklah ketika ia diisytiharkan haram kemudian didaftar semula sebagai UMNO Baru hingga akhirnya dipulihkan sebagai parti yang menyambung warisan 11 Mei 1946 itu.

Sememangnya kini gagasan Malayan Union sudah berada dalam lipatan sejarah. Tetapi konsep lain muncul dari masa ke semasa yang kalau diteliti adalah merupakan penjelmaan semula Malayan Union tetapi dalam bentuk lain. Umpamanya dalam tahun 1964, ketika Singapura berada dalam Malaysia, Parti Tindakan Rakyat (PAP) cuba membawa gagasan Malaysian Malaysia.

Usaha itu dipatahkan antara lain kerana Singapura dikeluarkan daripada Malaysia. Antara isu yang menarik dalam Pilihan Raya Singapura semalam ialah rasa tidak puas hati rakyat pulau itu terhadap kehadiran profesional asing, umpamanya dari China mahupun India. Dalam persaingan politik, UMNO dalam BN sedang berdepan dengan pihak pembangkang yang mahukan suatu bentuk Malaysia yang berbeza. UMNO dan BN juga mahukan Malaysia yang lebih baik, dan itulah usaha yang sedang dilakukan melalui kerajaan pimpinannya. Gagasan Satu Malaysia dan Program Transformasi Ekonomi adalah sebahagian daripada manifestasi komitmen kerajaan pimpinan UMNO dan BN untuk memenuhi aspirasi rakyat tanpa mengira kaum.

Dalam pada itu, UMNO adalah tetap sebahagian daripada Gerakan Melayu yang bersifat inklusif dengan turut memperjuangkan aspirasi semua rakyat tanpa mengira kaum dan agama.

Selamat Hari Ibu

Posted: 08 May 2011 08:45 AM PDT
Asalamualaikum WBT dan Salam Sejahtera,


Kesempatan ini Kak Midah ingin mengucapkan Selamat Hari Ibu buat semua wanita yang meraikannya, memiliki hati dan naluri sebagai ibu merupakan anugerah terindah dari yang Maha Esa buat semua wanita.


Selamat Hari Ibu buat semua ibu ibu dan wanita DUN Sg Rapat, moga senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan senantiasa menjadi ibu terbaik buat keluarga tercinta.


Kak Midah

Ipoh, Perak


ahmadmaslan.blogspot.com

0 ulasan
sumber :-

ahmadmaslan.blogspot.com


Dgn anak & isteri 7 nelayan di Pontian

Posted: 08 May 2011 05:33 AM PDT

8 MEI 2011

Posted: 08 May 2011 05:30 AM PDT

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN

0 ulasan
sumber :-

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN


PERPADUAN PAS - UMNO : LIHAT PERSAMAAN BUKAN PERBEDAAN.

Posted: 08 May 2011 08:34 AM PDT

DALAM reaksi segera kepada permintaan Datuk Seri Najib Razak supaya PAS menarik diri daripada pakatan pembangkang, terutama DAP, hampir semua pemimpin parti berlambangkan bulan itu bulat-bulat menolaknya. Hujah Perdana Menteri bahawa PAS hanya dipergunakan, dibalas pemimpin parti itu atas alasan `tahalul siyasi' atau kerjasama politik dibenarkan Islam. Mengapa begitu sukar PAS bekerjasama dengan parti yang sama bangsa dan agama?

Jadi, apa sebenarnya halangan terbesar penggabungan UMNO dan PAS ?


Dr Noor Sulastry Yurni Ahmad
Pensyarah Kanan Sosiologi Politik Universiti Malaya (UM)

Ideologi perjuangan, kepemimpinan dan struktur dalam parti adalah halangannya. UMNO bergabung dengan parti lain dalam BN, jadi tidak boleh menidakkan pandangan parti lain jika mahu bergabung dengan PAS. UMNO bukan hanya perlu beritahu kepada parti komponen, mereka juga perlu beri penjelasan mengenai penggabungan itu.

Untuk PAS, parti itu tidak perlu berbincang dengan DAP atau PKR kerana mereka berdiri atas kaki sendiri atau individualistik. UMNO perlu ambil kira pendapat komponen supaya tidak dilihat sebagai parti pentingkan diri.

Apabila UMNO dan PAS bergabung, hubungan dengan komponen perlu diambil kira.
Persoalannya adakah komponen BN sedia bekerjasama dengan PAS. Ini semua perlu dikupas kerana UMNO adalah 'treler panjang' yang bersamanya MCA, MIC, GERAKAN dan sebagainya. Satu lagi halangan adalah pantang larang atau cakap-cakap pihak luar seperti pendapat pihak lain, lebih-lebih lagi jika reaksinya negatif.
Jadi, apakah halangan untuk UMNO dan PAS bekerjasama ?.

Setiausaha Agung Majlis Perundingan Melayu (MPM), Dr Hasan Mad

Halangan paling besar adalah budaya politik kedua-dua parti sudah jauh berbeza. UMNO dan PAS mengamalkan budaya politik maki hamun, benci membenci, marah, dendam dan memecahbelahkan orang Melayu... itu ditegah Islam. Kedua-duanya kata mereka parti Melayu Islam, tetapi amalkan sikap dilarang Islam. Jika dapat membuang sikap itu, perpaduan Melayu pasti berjaya. Kepemimpinan kedua-dua parti juga perlu ikhlas dan jujur seperti Hamas dan Fatah di Palestin yang sanggup berdamai selepas bermusuhan sekian lama demi perpaduan dan kemajuan bangsa Palestin. Demi perpaduan dan kemajuan orang Melayu, sudah tiba masa UMNO dan PAS berubah dan buang budaya politik membenci.

PAS BERJUANG UNTUK DAP.

Posted: 08 May 2011 08:21 AM PDT

PAS kini berjuang untuk DAP: Tun M
22:27:38 PM
KUALA LUMPUR: PAS kini tidak lagi fokus memperjuangkan Islam sebaliknya lebih kepada berjuang mempertahankan DAP, kata bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad. Katanya, pemikiran orang Melayu dalam parti itu telah jauh berubah berbanding semasa PAS di bawah kepimpinan bekas Yang Dipertuanya Allahyarham Prof Burhanuddin Al Helmi dan bekas Presiden Allahyarham Datuk Asri Muda.
Beliau berkata, ketika ini pemimpin dan anggota PAS sanggup bermati-matian
mempertahankan DAP walaupun sebelum ini Pengerusi DAP Karpal Singh menyanggah
gagasan penubuhan negara Islam seperti yang dikehendaki parti itu.
"Sampaikan Nik Aziz (Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat) sekarang
bukan main lagi pertahankan DAP, dulu tengok DAP pun tak boleh bila DAP kata
langkah mayat kami dulu kalau hendak tubuh negara Islam.
"Tetapi sekarang ini orang PAS pula kata langkah mayat aku kalau hendak dera Karpal Singh...suasana dah terbalik," katanya semasa berucap merasmikan
mesyuarat perwakilan Umno Bahagian Cheras di Dewan Utama, Pusat Rekreasi Cheras
di sini, hari ini.
Bekas presiden Umno itu berkata perpecahan di kalangan orang Melayu hari
ini juga dimulakan oleh PAS apabila ulamak yang asalnya dalam Umno bertindak
keluar parti dan menubuhkan PAS setelah tidak berpuas hati kerana tidak
diberikan tempat.
"Puncanya orang Umno yang pandai bahasa Inggeris diberi tempat, mereka
golongan yang pandai bahasa Arab tetapi tidak pandai bahasa Inggeris merasa
tidak diberi tempat," katanya.
Dr Mahathir juga menyelar tindakan Nik Aziz yang gemar memutar belit ayat
al-Quran dan berbohong demi untuk mengekalkan kuasa.
Menteri Besar Kelantan itu dakwa Dr Mahathir sanggup berkata dengan memetik
ayat al-Quran bahawa tidak salah orang Islam berpecah dua.
Beliau berkata, atas landasan itulah, Umno dari dulu lagi menyangkal yang
PAS memperjuangkan Islam dan keadaan itu makin ketara apabila semakin banyak
pembohongan yang dibuat oleh pemimpin PAS itu. -- BERNAMA

AKIBAT KERJASAMA PAS & DAP: AHLI PAS SEMAKIN MENJAUHI PARTI

Posted: 08 May 2011 08:19 AM PDT

Apakah dua parti politik utama umat Islam iaitu UMNO dan Pas, yang sudah lama berseteru akan kembali bersatu atau setidak-tidaknya bermuafakat dalam isu-isu kepentingan agama dan bangsa?

FORMULA PENYATUAN : PAS JANGAN TAMAK, UMNO JANGAN KEDEKUT....

HARAPAN MAJORITI UMAT MELAYU.

Persoalan tersebut paling menarik perhatian kerana majoriti umat Islam semakin mengharapkan kedua-dua parti itu menemui titik damai baru. Setakat ini usaha ke arah itu menemui kegagalan kerana banyak faktor. Ini termasuk sikap beberapa kerat pemimpin Pas yang menolak seruan perpaduan ummah hanya kerana terikat percaturan politik pakatan pembangkang.

PAS DI HATI DAP.

Pas kini bukan sahaja tidak dominan dalam pakatan pembangkang malah terus diperkudakan oleh DAP dan PKR. Pemimpin Pas seperti Nik Aziz Nik Mat asyik tunduk dan mengikut rentak DAP walaupun parti itu terang-terangan menolak penubuhan negara Islam.

Kerjasama Pas dan DAP sama sekali tidak menjadikan Pas lebih kuat sebaliknya semakin ditolak oleh ramai orang Islam berdasarkan keputusan Pilihan Raya Negeri Sarawak dan beberapa pilihan raya kecil sebelum ini. Yang untung dan terus untung ialah DAP. Itulah yang membolehkan pemimpin utamanya, Lim Kit Siang terus menguntum senyum lebar termasuk dalam tidurnya.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dalam prinsip perpaduan Islam, jalinan sesama saudara Islam perlu didahulukan tetapi Nik Aziz lebih jatuh cinta kepada Kit Siang. Belum pernah dalam sejarah Pas menjadi sebegitu dayus angkara Nik Aziz dan beberapa pemimpin Pas yang pro Anwar Ibrahim. Kesetiaan mereka bukan kepada Presiden Pas, Hadi Awang tetapi kepada Anwar dan ramai ahli Pas tahu hakikat itu. Golongan ini tidak besar tetapi berpengaruh dalam Pas. .

Ketua Pembangkang itu pula telah terbukti tunduk kepada kehendak DAP demi mengejar impian untuk berkuasa. Belum pernah juga dalam sejarah, pembangkang dipimpin oleh tokoh paling dahsyat isu moralnya tetapi dihalal bukan sahaja oleh DAP, malah Nik Aziz. Awang hairan, sebagai ulama beliau tidak berpegang kepada prinsip moral.

Dalam isu perpaduan antara dua parti terbesar umat Islam, Nik Aziz menolak dan memperlekehkan usaha ke arah itu dengan pelbagai alasan dan hujah dangkal. Bahkan, beliau asyik menghina UMNO yang juga pendokong Islam- perbuatan yang bercanggah dengan ajaran agama. Sikap angkuh, riak dan kecelaruan Nik Aziz sudah menjadi liabiliti kepada Pas. Tok guru itu perlu dipertanggungjawabkan jika umat Islam terjajah oleh muslihat DAP dan PKR. Awang setuju dengan pandangan Mufti Perlis, Dr. Juanda Jaya bahawa pihak yang menentang penyatuan UMNO dan Pas sebagai pengkhianat Islam.

Tetapi Nik Aziz tidak peduli semua itu. Beliau rela bersubahat dengan musuh Islam daripada berbaik dengan UMNO, parti paling banyak berjasa kepada pembangunan umat Islam. Sedangkan DAP mempunyai gagasan Malaysian Malaysia, yang agenda tersirat mahu menulis semula perlembagaan atas konsep kesamarataan bagi menjadikan Malaysia negara republik. Konsep tersebut akan diolah hanya untuk menjulang kepentingan satu kaum kerana DAP sememangnya parti paling rasis bertopengkan istilah demokratik. Awang tidak nampak jasa DAP kepada kaum India apatah lagi Melayu.

Dari segi peranan dalam parti pula, orang India, Melayu dan Sikh hanya menjadi boneka kerana mereka tidak punya kuasa dan pengaruh. Sejak empat dekad berkuasa dalam parti, Kit Siang tidak membuka laluan kepada kaum lain termasuk Karpal Singh untuk menjadi Setiausaha Agung.

Malah Kit Siang berjaya dalam perancangannya untuk menobatkan anak beliau, Lim Guan Eng sebagai pemimpin utama, menjadikan ia parti Dinasti Lim. Yang lebih membimbangkan, beliau tidak punya aspirasi nasional yang berteraskan sejarah tanah air. Sebab itu, tidak silap Awang, Kit Siang tidak pernah berikrar untuk menjunjung Perlembagaan negara termasuk institusi raja. Ini cukup berbeza dengan pemimpin pembangkang dari keturunan minoriti di negara-negara lain yang dari awal komited mempertahankan perlembagaan.

Dalam isu pertemuan paderi-paderi di Pulau Pinang baru-baru ini yang dikatakan berikrar untuk menjadikan Kristian agama rasmi, DAP perlu tampil dengan pendirian sebenar. Peranan parti itu harus dijelaskan kerana isu itu amat bahaya dan boleh mengancam keselamatan negara. Awang berharap Kit Siang dan Guan Eng komited memperakukan Islam sebagai agama rasmi sebagaimana termaktub dalam Perlembagaan Malaysia.

Untuk menutup sebarang keraguan, seeloknya Kit Siang menggerakkan kempen cintai perlembagaan jika beliau tidak rasis, yang Awang ragui beliau akan berbuat demikian. Apa pun, tiada kompromi dalam soal agama rasmi Malaysia. Janganlah mengundang padah yang boleh menghancurkan negara. Tetapi Awang tidak terkejut jika Nik Aziz akan mengambil jurus pandangan yang mengelirukan dalam isu kritikal seperti ini.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kalau Anwar memalukan umat Islam dengan isu moralnya, Nik Aziz pula tidak wajar mempertaruhkan agama untuk politik. Sewajarnya beliau berundur. Realitinya, Nik Aziz sudah tidak relevan. Ini juga pengamatan sebahagian pemimpin Pas sendiri. Cengkaman Nik Aziz dalam parti makin longgar dan dalam diam ramai ahli mengkritik beliau. Awang melihat, anaknya termasuk Nik Abduh, jauh lebih bijak dan boleh menjadi sandaran baru Pas.

Apa pun, di sebalik halangan faktor Nik Aziz dan puak Anwar dalam Pas yang menentang perpaduan Islam, kita sebagai orang Islam tidak boleh berputus asa. Lagi banyak rintangan, lagi kuat usaha perlu digerakkan.

Dalam pada itu, Awang difahamkan sudah terbit kesedaran baru di kalangan sebahagian pemimpin dan ahli Pas yang lebih mengutamakan kepentingan Islam daripada ego pemimpin.

Golongan ini ada keyakinan untuk memastikan Pas tidak dijadikan alat DAP dan PKR. Awang percaya Muktamar Agung Pas awal bulan depan akan menjadi medan untuk bermuhasabah. Pas perlu berani menentukan pendiriannya dalam soal permuafakatan Islam. Ambillah iktibar daripada perkembangan di Palestin. Kalau Israel sangat benci dan takutkan perdamaian puak-puak Palestin, begitu juga ada pihak di sini yang tidak mahu UMNO dan Pas berbaik. Paling anti kepada usaha tersebut adalah DAP. Pemikiran Kit Siang dan Netanyahu dalam menolak soal perpaduan Islam sama sahaja.

Pada beliau, Cina mesti bersatu tetapi jangan biarkan Melayu yang dinaungi agama Islam bertaut. Padahal, dalam konteks Malaysia, perpaduan Islam dan Melayu adalah pusat graviti kepada keselamatan negara bangsa, yang bererti kestabilan untuk semua kaum. Ia adalah ramuan kesejahteraan Malaysia. Apatah lagi, Melayu adalah kaum yang bersikap begitu pemurah kepada kaum lain.

Jika Pas tunduk kepada pemikiran Kit Siang dan Netanyahu, ia akan menjadi parti Islam paling hina di muka bumi ini. Awang percaya parti itu akan menerima hukuman lebih berat daripada masyarakat Islam pada pilihan raya umum akan datang.

Tetapi yang lebih menuntut persoalan, apakah Pas mahu melanggar perintah dan peringatan Allah berkaitan soal penyatuan umat Islam.

Biarlah Awang imbas kisah yang pernah diceritakan oleh Nabi Muhammad S.A.W kepada sekumpulan jemaah selepas baginda berdoa panjang di Masjid Bani'Muawiyah.

''Aku memohon kepada Allah agar janganlah membinasakan umatku musim susah yang panjang maka ia diperkenankan.

''Aku memohon agar umatku jangan dibinasakan dengan bencana tenggelam (seperti banjir yang melanda umat Nabi Nuh atau Raja Firaun bersama tenteranya yang ditenggelamkan di lautan) maka permohonanku itu diperkenankanNya jua.

''(Tetapi apabila) aku memohon agar umatku jangan dibinasakan kerana pertentangan (permusuhan, pergaduhan atau peperangan) sesama mereka), permohonan ini tidak diperkenankan (oleh Allah). (Hadis 2464 riwayat Muslim).

Seandainya tiba saat kebinasaan itu maka segala-galanya sudah terlambat. Renungkanlah.

BISIK-BISIK AWANG SELAMAT

SELAMAT ULANG TAHUN UMNO YANG KE 65 TAHUN.

Posted: 08 May 2011 08:10 AM PDT

Untuk semua rakyat Malaysia

Zin Mahmud

Pada hari Rabu ini, genaplah Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) berusia 65 tahun. Ketika UMNO ditubuhkan pada 11 Mei 1946, negeri-negeri Melayu sudah tidak ada. Ini kerana Malayan Union sudah ditubuhkan pada 1 April 1946. Keseluruhan negeri-negeri Melayu bersama Melaka dan Pulau Pinang menjadi Malayan Union yang terletak di bawah kedaulatan King George VI di bawah pentadbiran Gabenor Sir Edward Gent.

Melayu sudah tidak ada-apa pada masa itu Semua penduduk Malaya yang bermastautin di negara ini tidak kurang lima tahun boleh memohon menjadi warganegara. Dari segi bahasa, sesiapa yang boleh faham atau bercakap bahasa Melayu atau Inggeris adalah layak.

Menurut gagasan Malayan Union, raja-raja Melayu hanya ada kuasa mengenai hal ehwal agama. Kuasa sebenar di negeri-negeri terletak sepenuhnya pada Residen.

Kempen membantah Malayan Union inilah yang menjadikan Gerakan Melayu lebih tersusun dan membawa kepada kelahiran UMNO.

Apa yang dimaksudkan dengan Gerakan Melayu ialah usaha segolongan orang Melayu yang sedar mengenai kepentingan bangsa. Mereka aktif dalam pelbagai cara seperti menulis, menerbitkan akhbar, majalah dan buku serta menubuhkan persatuan-persatuan Melayu.

Gerakan Melayu ini muncul pada tahun 20-an dan 30-an lagi. Ada yang melalui aktiviti pendidikan agama, ataupun daripada sekolah-sekolah Melayu. Apabila mereka mula mampu membaca dan sedar mengenai politik dan perkembangan dunia, maka muncullah apa yang boleh disebut sebagai Gerakan Melayu.

Persatuan-persatuan Melayu negeri dan Kesatuan Melayu Muda (KMM) yang ditubuhkan adalah sebahagian daripada gerakan ini. Begitu juga dengan kegiatan penerbitan termasuklah akhbar Utusan Melayu. Semuanya ini adalah sebahagian daripada Gerakan Melayu. Orang perseorangan seperti guru-guru di kampung yang berusaha menyedarkan orang Melayu adalah juga sebahagian daripada gerakan ini.

Gerakan Melayu ini terus hidup pada zaman Jepun. Walaupun berada di bawah kekuasaan Jepun, mereka tetap memperjuangkan kepentingan Melayu.

Maka apabila Datuk Onn Jaafar bangun dan membantah gagasan Malayan Union, Gerakan Melayu ini berada di belakang beliau. Langkah awal mereka tentulah mengadakan Kongres Melayu Se-Malaya untuk menyusun dan menyelaras Gerakan Melayu ini.

Maka penubuhan UMNO adalah salah satu daripada tiga usul yang diluluskan oleh Kongres Melayu Se-Malaya pertama yang dianjurkan oleh Persatuan Melayu Selangor di Kelab Sultan Sulaiman, Kampung Bahru, Kuala Lumpur pada 1 Mac hingga 4 Mac 1946 dengan penyertaan 41 persatuan-persatuan Melayu sebagai mewakili aspirasi orang Melayu.

Dua usul lain ialah membantah penubuhan Malayan Union dan mewujudkan tabung pendidikan kebangsaan Melayu. Tiga usul kongres ini mencerminkan aspirasi orang Melayu ketika itu, iaitu menyusun sebuah pertubuhan bagi mewakili Gerakan Melayu, menentukan sikap politik orang Melayu melalui penolakan terhadap Malayan Union, dan memberi penekanan terhadap kemajuan pendidikan orang Melayu.

Aspirasi

Justeru apabila UMNO ditubuhkan, ia membawa aspirasi Gerakan Melayu bukan saja dari segi politik iaitu membantah Malayan Union tetapi juga pendidikan, iaitu orang Melayu mesti dibuka peluang untuk mencapai kemajuan pendidikan sebesar dan setinggi mungkin. Ternyata UMNO berjaya dalam usahanya membantah Malayan Union apabila gagasan itu dimansuhkan pada Januari, 1948 dan digantikan dengan Persekutuan Tanah Melayu. Selepas 65 tahun berlalu tentu sukar untuk merasakan pentingnya Malayan Union ditentang. Kini orang Melayu sudah mencapai banyak kemajuan berbanding 65 tahun yang lalu, terutamanya dari segi pendidikan.

Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) yang menyambut ulang tahunnya ke - 41 pada 18 Mei ini adalah salah satu mercu tanda perjuangan pendidikan Gerakan Melayu. Begitu juga dengan lain-lain institusi Melayu seperti juga Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP). Banyak lagi institusi-institusi lain yang sebenarnya adalah sebahagian daripada Gerakan Melayu. Malah akhbar Utusan Malaysia dan Mingguan Malaysia ini juga merupakan sebahagian daripadanya.

Namun begitu perlu diingat, bahawa Gerakan Melayu ini tidak bersifat eksklusif, jauh sekali mempunyai sebarang unsur rasis. Gerakan Melayu bersifat nasional. Persekutuan Tanah Melayu bukannya negara Melayu semata-mata tetapi untuk semua penduduknya juga. Di peringkat antarabangsa, ia dikenali sebagai Persekutuan Malaya. Tidak disebut Tanah Melayu.

Begitu juga dengan UMNO. Ia berfahaman inklusif juga dengan mengajak MCA dan MIC bersekutu dalam Perikatan. Sifat mengajak kaum lain ini membolehkan UMNO menjadi parti yang berkhidmat untuk semua rakyat negara ini.

Maka apabila Malaysia ditubuhkan dan seterusnya wujudnya Barisan Nasional, apa yang asalnya dilihat sebagai Gerakan Melayu adalah sebenarnya merupakan suatu fahaman nasional. Gerakan Melayu adalah sebenarnya gerakan kebangsaan untuk semua kaum. Ini berbeza dengan apa yang cuba dibawa oleh gagasan Malayan Union dahulu. Malayan Union ini adalah bukan saja suatu projek imperialis tetapi rasis. Antara lain fahaman imperialisme British adalah kepercayaan bahawa orang Inggeris adalah bangsa unggul yang berhak untuk menjajah dunia dan meletakkan kaum-kaum lain menjadi anak-anak jajahan mereka.

Mereka menyusup kuasa di negeri-negeri Melayu secara tapak demi tapak tetapi akhirnya adalah untuk menguasai sepenuhnya negara ini. Bagi mereka, anak-anak jajahan, tidak kira sama ada Melayu, Cina atau India adalah semata-mata alat untuk berkhidmat demi empayar mereka.

Kedudukan

Rakyat bukan Inggeris tidak akan mendapat kedudukan setaraf mereka. Inggeris mahu menguasai bukan saja negeri-negeri Melayu tetapi juga India dan China. Orang Cina dan India yang dibawa masuk ke negeri-negeri Melayu hanyalah untuk menggerakkan ekonomi empayar mereka.

Penjajahan adalah suatu amalan perkauman yang dahsyat dan Malayan Union adalah projek rasis untuk menjadikan semua penduduk negeri-negeri Melayu sebagai hamba mereka. Kalaulah UMNO dahulu gagal menghalang penubuhan Malayan Union maka cuba bayangkan apa yang terjadi. Untuk masa yang lama Malaya akan menjadi tanah jajahan British dengan pihak Inggeris menguasai sepenuhnya politik dan ekonomi negara ini. Semua tanah- tanah di negeri ini tentunya akan diberikan pada syarikat-syarikat Inggeris. Tidak akan ada tanah simpanan Melayu.

Pentadbiran awam akan dipegang sepenuhnya oleh orang Inggeris. Bukanlah bererti orang Melayu, Cina dan India tidak mendapat tempat dalam pentadbiran awam. Mereka mungkin diberi peluang tetapi setakat sesuatu peringkat saja.

Bahasa rasmi Malayan Union pastinya Inggeris. Begitu juga dengan sekolah-sekolah dan universiti. Bahasa Melayu, Cina dan India tidak akan ada tempat. Silap-silap pentadbir Inggeris akan membawa banyak lagi orang dari luar untuk menetap di Malaya. Tetapi elit politik, ekonomi dan budaya berada di tangan Inggeris. Malah mungkin orang Eropah juga dipelawa menetap di negara ini.

Andai kata Malayan Union itu akhirnya mencapai kemerdekaan daripada Britain tetapi penguasaan politik pasti sudah berada pada orang Inggeris. Orang Melayu sudah tidak ada tempat.

Justeru orang Melayu perlu menghargai perjuangan UMNO menggagalkan Malayan Union dan juga sumbangannya sejak 65 tahun kewujudan parti ini setelah melalui pelbagai pancaroba. Ini termasuklah ketika ia diisytiharkan haram kemudian didaftar semula sebagai UMNO Baru hingga akhirnya dipulihkan sebagai parti yang menyambung warisan 11 Mei 1946 itu.

Sememangnya kini gagasan Malayan Union sudah berada dalam lipatan sejarah. Tetapi konsep lain muncul dari masa ke semasa yang kalau diteliti adalah merupakan penjelmaan semula Malayan Union tetapi dalam bentuk lain. Umpamanya dalam tahun 1964, ketika Singapura berada dalam Malaysia, Parti Tindakan Rakyat (PAP) cuba membawa gagasan Malaysian Malaysia.

Usaha itu dipatahkan antara lain kerana Singapura dikeluarkan daripada Malaysia. Antara isu yang menarik dalam Pilihan Raya Singapura semalam ialah rasa tidak puas hati rakyat pulau itu terhadap kehadiran profesional asing, umpamanya dari China mahupun India. Dalam persaingan politik, UMNO dalam BN sedang berdepan dengan pihak pembangkang yang mahukan suatu bentuk Malaysia yang berbeza. UMNO dan BN juga mahukan Malaysia yang lebih baik, dan itulah usaha yang sedang dilakukan melalui kerajaan pimpinannya. Gagasan Satu Malaysia dan Program Transformasi Ekonomi adalah sebahagian daripada manifestasi komitmen kerajaan pimpinan UMNO dan BN untuk memenuhi aspirasi rakyat tanpa mengira kaum.

Dalam pada itu, UMNO adalah tetap sebahagian daripada Gerakan Melayu yang bersifat inklusif dengan turut memperjuangkan aspirasi semua rakyat tanpa mengira kaum dan agama.

DAP CUBA LARI DARI ISU TBH.......TIMBULKAN ISU AGAMA PULA.....

Posted: 08 May 2011 07:56 AM PDT

Kematian TBH Membuatkan Kita Lebih Mengenali DAP Yang Sebenarnya

Tulisan dibawah ini adalah tulisan Awang Selamat yang disiarkan oleh Mingguan Malaysia semalam. Tujuan saya letak di sini bagi membolehkan tulisan ini disebarkan semaksimum mungkin bagi supaya lebih ramai orang dapat membacanya, terutamanya yang bertulisan merah.

Hebatnya Kit Siang

PENASIHAT DAP, Lim Kit Siang masih teruja meraikan kejayaan besar parti itu pada pilihan raya negeri Sarawak. Seperti yang dijangka percaturan DAP mempergunakan Pas dan PKR membuahkan hasil.

Rasanya keyakinan Kit Siang melonjak dengan misi DAP akan mencapai kemuncaknya pada pilihan raya umum akan datang. Semuanya kerana formula beliau memainkan sentimen perkauman melampau telah memikat pengundi Cina.

Ketika Perdana Menteri, Najib Tun Razak komited menyatukan pelbagai kaum, Kit Siang membakar sentimen kaumnya. Pendekatan DAP menghasut masyarakat Cina membenci kerajaan dan menafikan orang Melayu, amat berbahaya. Seingat Awang, DAP tidak pernah bersuara membela nasib orang Melayu yang miskin terutama di luar bandar. Perhatian kepada kaum India juga sekadar di bibir.

Sebab itu, Awang menganggap DAP adalah parti paling rasis. Berselindung di sebalik slogan demokrasi dan kesamarataan untuk semua kaum tetapi agenda utama parti itu hanya untuk kaum Cina. Pemimpin dan ahli kaum lain seperti India dan Melayu, hanya menjadi tukang seri.

Pada hari ini, ramai melihat DAP adalah parti milik Kit Siang dan anaknya, Guan Eng. Awang masih ingat cakap-cakap sebelum ini bahawa Kit Siang seorang diktator dalam parti. Beliau tidak boleh ditegur. Beberapa pemimpin DAP yang berkualiti terkeluar daripada arus perdana parti itu sejak lebih tiga dekad lalu hanya kerana mengkritik kepimpinan Kit Siang.

Dari segi strategi, Awang tahu sangat muslihat beliau. Orang Melayu yang pendek akal sahaja akan termakan umpannya. Awang juga tidak gundah atas apa sahaja dakwaan, tuduhan apatah lagi provokasi beliau. Kit Siang sendiri adalah politikus yang tidak sebersih mana. Khabarnya, ada kisah tertentu tentang beliau yang mula jadi bahan bualan. Partinya juga banyak kepincangan dan keburukan. Terbaru, Suruhanjaya Siasatan Kematian Teoh Beng Hock mendedahkan penyelewengan dan salah guna kuasa melibatkan pemimpin dan aktivis parti itu bagi mengaut banyak projek. Kerja-kerja yang sepatutnya milik kontraktor bumiputera kelas F juga disapu.

Itu yang kebetulan terdedah dalam siasatan suruhanjaya. Tidak mengejutkan jika lebih banyak berlaku salah guna kuasa di Selangor dan Pulau Pinang. Bayangkanlah kalau DAP memerintah lebih lama di negeri-negeri itu, bukan sahaja kaum lain akan ditindas seperti berlaku di Pulau Pinang malah rasuah menjadi parah.

Padanlah Kit Siang selama ini bermati-matian mengalihkan isu kepada kematian Beng Hock bagi menutup pokok persoalan iaitu siasatan SPRM terhadap rasuah dan salah guna kuasa parti itu. Bolehkah bangkai gajah ditutup dengan nyiru?

Persoalannya lagi di mana integriti DAP dalam melawan rasuah yang sepatutnya menjadi contoh dan kalau benar kononnya parti itu mencerminkan pemikiran kaum Cina?

Apa pun, Kit Siang harus memikul tanggungjawab jika sesuatu yang buruk melanda negara akibat daripada sentimen perkauman dahsyat yang beliau corakkan.

FOKUS PADA TUGAS....

Posted: 08 May 2011 07:42 AM PDT

Fokus daftar pengundi, jangan sibuk bila PRU


PEMUDA UMNO tidak perlu terlalu ghairah memikirkan tarikh PRU ke-13 tetapi sebaliknya lebih memberi fokus untuk menarik seberapa ramai mungkin pengundi baru, kata Naib Ketua Pemuda Umno Datuk Razali Ibrahim.Menurut beliau, kejayaan Barisan Nasional (BN) memperoleh kerusi parlimen melebihi dua pertiga pada pilihan raya umum (PRU) ke-10, 2004 tidak mustahil akan berulang jika rakyat bijak memilih parti yang layak memerintah negara.Beliau berkata pada pilihan raya itu BN memenangi 198 daripada 219 kerusi parlimen dan merupakan majoriti terbesar sejak tahun 1978.Katanya mengikut trek rekod sebelum ini dan transformasi yang dibawa kerajaan BN sepatutnya menggambarkan kredibiliti parti itu."Justeru, kalau kita timbang dengan suasana penuh tenang dan tidak mengikut perasaan, saya yakin di Malaysia ini tiada parti lain yang boleh menjaga negara kita selain BN," katanya selepas merasmikan Mesyuarat Perwakilan Pemuda Umno bahagian Selayang dekat sini.Razali berkata sungguhpun memerintah dengan majoriti mudah yang kini menjadi trend di beberapa negara seperti di United Kingdom dan Australia, namun di Malaysia pemerintah yang cekap harus mempunyai suara dua pertiga di parlimen.-8/5/201

Punca dari pemimpin....? Rakyat keliru......

Posted: 07 May 2011 05:34 PM PDT

Rampas kedudukan Islam wujud

KUALA LUMPUR 7 Mei - Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu, Datuk Zulkifli Noordin mendakwa memang wujud gerakan oleh pertubuhan agama lain untuk merampas kedudukan Islam sebagai agama rasmi Persekutuan.

Katanya, beliau menyedari kewujudan gerakan itu setahun yang lalu dan ia bergerak secara senyap dalam usaha cuba menghakis kedudukan agama Islam sedikit demi sedikit.

Katanya, perjuangan pergerakan itu berlandaskan kepada 14 tuntutan seperti yang dikemukakan oleh pihak pembangkang kepada Suruhanjaya Antara Agama (IFC).

"Saya difahamkan antara perkara yang mereka perjuangkan ketika ini adalah untuk mengkategorikan golongan di bawah 18 tahun sebagai 'tidak beragama' dan mereka hanya boleh memilih agama apabila mencapai usia tersebut.

"Alasan yang digunakan adalah bagi menyelesaikan masalah penetapan agama anak yang sering menjadi perdebatan di negara ini apabila salah seorang daripada ibu atau bapanya bukan beragama Islam.

"Selain itu, saya juga difahamkan bahawa pergerakan ini sedang berusaha untuk membolehkan persatuan agama lain ditubuhkan di peringkat sekolah rendah dan menengah," katanya ketika ditemui pada perhimpunan pemimpin pertubuhan-pertubuhan Islam Malaysia, di sini hari ini.

Menurut Zulkifli, tuntutan-tuntutan tersebut akan disuarakan menerusi ahli Parlimen yang mewakili pertubuhan agama tersebut.

"Jadi, saya harap kerajaan mengambil berat perkara ini. Kita tidak menafikan hak kaum lain untuk mengamalkan fahaman serta agama mereka, tetapi jangan sekali-kali cuba mencabar Islam," katanya.

"Saya juga menyeru semua umat Islam di negara ini supaya bersatu. Kita semakin lemah dan berpecah-belah sejak akhir-akhir ini, sebab itu golongan yang dengki dengan kita, dengki dengan Islam semakin berani mengambil kesempatan," jelasnya.

umno bahagian cheras

0 ulasan
sumber :-

umno bahagian cheras


“Jangan hanya berjuang untuk dapatkan habuan ‘ – Dr. Mahathir

Posted: 08 May 2011 12:29 AM PDT

TUN Dr. Mahathir Mohamad secara sinis berkata, perjuangan sesetengah pemimpin UMNO hari ini hanya untuk 'habuan' bukan lagi kerana agama, bangsa dan tanahair.

Sebaliknya kata beliau, mereka berjuang untuk mendapatkan kekayaan diri sendiri seperti untuk menjadi wakil rakyat, mendapatkan projek dan sebagainya.

Menurut beliau, rakyat tengok semua itu dan mereka amat kecewa dengan sikap pemimpin UMNO.

"Ada yang memberitahu saya, pemimpin UMNO sekarang berjaung untuk anak menantu dan sebab itu pada PRU ke-12 banyak ahli-ahli UMNO sokong parti lawan," tegasnya.

Bekas Perdana Menteri memberitahu, pemimpin UMNO berebut untuk menjadi Ketua Bahagian atau calon wakil rakyat sehingga berlaku cantas-mecantas sesama mereka.

Menurutnya, perbuatan seperti itulah yang menjadi permulaan kepada oarng Melayu berpecah belah.

"Orang UMNO sendiri yang tentukan calonnya akan kalah dan menimbulkan kebosanan kepada rakyat," tegasnya.

Akibatnya kata beliau, sokongan rakyat terhadap UMNO mula mersosot dan akhirnya mereka memihak kepada parti-parti pembangkang.

Justetru itu kata Dr. Mahathir, UMNO terpaksa mencari sokongan bukan Melayu dengan menuruti apa sahaja yang dikehendaki oleh bukan Melayu.

Beliau menyatakan demikian ketika berucap merasmikan mesyuarat Persidangan Perwakilan UMNO Bahagian Cheras, di Dewan Utama, Pusat Rekreasi Cheras, pagi ini.

Turut hadir Ketua UMNO Bahagian Cheras, Datuk Wira Syed Ali Alhabshee dan Ketua UMNO Bahagian Titiwangsa, Datuk Johari Abdul Ghani selaku wakil Badan Perhubungan UMNO Wilayah Persekutuan ke persidangan tersebut.

Menurut Dr. Mahathir lagi, perpaduan ahli-ahli UMNO terutama orang Melayu sudah runtuh tidak sepertimana berlaku pada tahun 1946.

"Dulu orang Melayu bersatu bukan kerana hendakkan jawatan atau pun elaun, mereka berjuang menentang Malaysan Union dan akhirnya mereka berjaya," ujarnya.

Tetapi sekarang kata beliau, semuanya ada matmat hendakkkan jawatan dalam parti dan kerajaan sehingga lupa kepada perpaduan dan perjuangan sebenar UMNO.

Dulu katanya, kira-kira 90 peratus orang Melayu bersatu padu dengan satu perjuangan untuk kepentingan bangsa, negara dan tanahair mereka.

Bekas Presiden UMNO itu bagaimanapun berkata, sekarang ini orang Melayu hanya 60 peratus itu pun telah berpecah kepada tiga kelompok.

Dr. Mahathir juga menegur Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang masih lagi memutarbelitkan ayat-ayat Al-Qur'an untuk agenda politik.

"Ada pula Melayu yang sanggup memperjuangkan agenda politik DAP walaupun jelas DAP menentang Melayu dan agama Islam," tegasnya.

Sementara itu, Syed Ali dalam ucapan alu-aluannya menyifatkan Dr. Mahathir sebagai pemimpin Melayu terulung kerana dalam usianya semakin meningkat masih lagi kuat bekerja untuk orang Melayu.

"Inilah pemimpin Melayu yang perlu dijadikan contoh oleh pemimpin UMNO dan generasi muda," katanya.

Beliau juga memberitahu, UMNO Bahagian Cheras tidak pernah melupai jasa dan pengorbanan pemimpin UMNO terdahulu.

YB Dato' Mohd Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri

0 ulasan
sumber :-

YB Dato' Mohd Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri


TERIMA KASIH IBU

Posted: 08 May 2011 06:24 AM PDT

Assalamualaikum.


Terima kasih kepada semua sahabat dan kenalan yang telah memberikan pandangan serta sokongan melalui laman blog saya ini. Juga, terima kasih kepada mereka yang telah menjadi sahabat Facebook saya dan telah memberikan komentar serta pandangan yang sangat berguna.

Jujurnya, saya merasai anda dekat dengan saya melalui perhubungan maya. Kita tinggalkan dahulu hal itu.


Hari ini, saya ingin mencatatkan mengenai istimewanya bulan Mei ini. hari ini misalnya, kita semua meraikan Hari Ibu, satu sambutan yang pada pandangan saya sangat memberi impak serta kesan yang mendalam terhadap hubungan kita dengan ibu kita. Di laman sosial facebook misalnya, sungguh terharu saya membaca sekian banyak ucapan Hari Ibu diluahkan dengan begitu kreatif dan berkesan sekali.


Rata-rata, warga ibu yang mampu mengikuti perkara tersebut sudah tentu dapat merasai nikmat diraikan oleh anak-anak. Sebagai seorang anak, saya juga merasai nikmatnya mempunyai ibu.


Seorang ibu adalah insan yang paling berharga, paling bernilai dan tiada gantinya jika ia pergi meninggalkan kita. Ibu adalah satu-satunya insan yang melahirkan kita, walaupun mungkin ada di kalangan ibu yang tidak sempat membesarkan kita. Pengorbanan seorang ibu untuk seorang anak, tiada batasnya.


Saya kagum dan ingin berkongsi kegembiraan dengan anda semua bahawa sambutan Hari Ibu sebenarnya semakin meriah, semakin bernilai dan menjadi semakin penting dalam kehidupan kita. Inilah hari yang tidak ada selama ini, tetapi telah kita adakan sebagai tanda penghargaan dan terima kasih kepada ibu kita.


Kepada anak-anak yang masih mempunyai ibu, bajailah kasih sayang, curahkanlah segala pengorbanan untuk seorang ibu, usah dilukai hati seorang ibu. Selain syurga itu di bawah tapak kaki ibu, anak-anak yang berkorban untuk ibunya, Allah pasti akan melipatgandakan rezeki kepadanya.


Kepada mereka yang ibunya telah pergi selama-lamanya, berdoalah buat ibu. Doa seorang anak akan memberikan sekian banyak rahmat kepada arwah ibu kita.


Kepada mereka yang bergelar ibu, saya dengan rasa bangga dan rendah diri, ingin mengucapkan Selamat Hari Ibu.


Terima kasih ibu, ibu adalah permata hati kita semua.

DunSemarang

0 ulasan
sumber :-

DunSemarang


TAHNIAH UMNO BHG AYER HITAM..Selamat Bersidang.

Posted: 07 May 2011 06:59 AM PDT


Tarikh : 8 hb Mei 2011
Tempat : Dewan Sri Perdana, SMK Datuk Menteri
Ayer Hitam
Masa : Persidangan Bermula jam 9.00 pagi
Perasmian pada jam 2.30 petang

Perasmi : YB Senator Mejar Jeneral (b) Dato' Seri Jamil Khir Bin Baharom, Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Malaysia

(Sumber Pej.Umno Ayer Hitam DunSemrang Blog.)

KisahKu 1980 di PP..Islam Bukan Agama Rasmi

Posted: 07 May 2011 06:43 AM PDT


PABILA KRISTIAN mahu dijadikan agama rasmi persekutuan...aku tidak lagi heran dan takjub, kerana agenda mereka telah pun bermula sejak betahun lamanya serta menanam benih kebencian antara Islam dan kristian, benih kebencian kepada Melayu. Dan sekarang benih-benih tersebut telah membesar dan hampir menuai dan mengaut hasilnya dan telah berjaya di Pulau Pinang. Saya masih ingat..semasa saya menuntut di Penang Tahun 80an, bila seorang pensyarah mengatakan islam bukan agama rasmi..saya bangun menjelaskan..namun secara sepontan rakan sekuliah dari kaum lain berpadu tenaga membela pensyarah tersebut, memperli saya, menghina..dan pensyarah tersebut hanya tersenyum sinis..hingga hari ini masih terasa sakitnya dalam hati ini...dan sehingga kini ada diantara mereka yang telah menduduki kerusi empuk pemerintah BN dan UMNO, menjadi pengetua dan pelbagai lagi...apakah mereka ini bersyukur atau menambah beban kepada UMNO dan Melayu.banyak iktibar saya dapati dari peristiwa tersebut. Itu hanya segelintir peristiwa..
Wahai anak BangsaKu..sedarlah..ingatlah..masa depan Agama dan KaumMu...kita silih bedrganti dihina dan dicemuh oleh mereka,,,Chua So Lek..Kit Siang..Morthy..Hindraff..dan banyak lagi ..

merujuk nukilan kata blog MIM
...Wahai saudar-saudaraku orang Melayu/Islam, ingatlah kita sedang berdepan dengan rakan, jiran, penduduk, kenalan ... daripada kaum yang juga berstatus rakyat Malaysia tetapi punya cita-cita politik mereka sendiri.

....Tidak tergamak rasnya untuk menggambarkan bagaimanakan peritnya kehidupan anak-cucu Melayu di tanah airnya sendiri akibat kesilapan percaturan politik Melayu hari ini.

...Gambaran keperitan hidup Melayu Pulau Pinang adalah cerminan kegelapan Melayu masa hadapan jika gagal mempertahankan kuasa politik yang dimiliki hari ini.

By Ajey Ga Plexs M69

Jadikan IKTIBAR wahai Rakan yang tersesat Laluan...

Posted: 07 May 2011 06:39 AM PDT

Sayap Parti

Bahagian