Pengikut

Nuffnang

Khamis, 20 Januari 2011

UMNO CAWANGAN GOMBAK SELATAN

0 ulasan
sumber :-

UMNO CAWANGAN GOMBAK SELATAN


TUN MAHATHIR MENJADI BAHAN KETAWA ORANG SINGAPURA !!!

Posted: 20 Jan 2011 05:00 PM PST


Tun Dr. Mahathir Mohamad menjadi topik hangat apabila ulasannya mengenai nasib Melayu Singapura menjadi polemik dan mendapat kritikan pedas beberapa orang Melayu setempat.Akhbar Berita Harian Singapura telah menyiarkan beberapa surat daripada pembacanya sepanjang minggu lepas yang mengecam Dr. Mahathir kerana sering memberi ulasan mengenai nasib Melayu republik itu yang terpinggir dan ketinggalan.

Dalam ruangan forum akhbar itu, seorang pembaca, Sallim Ahmad menulis bahawa beliau rasa tercabar mengikuti ulasan Dr. Mahathir yang membuat kenyataan yang tidak berasas bahawa Melayu republik itu terpinggir dan tertinggal.

"Inilah hujah kegemarannya yang pedas dan luncas setiap kali mempersoalkan masalah yang menghambat Melayu Malaysia yang belum lagi terpinggir pada logika Dr. Mahathir.Kekerapan ungkapan yang menjadi sandarannya ialah menegaskan bahawa Melayu Singapura terpinggir sehingga akhir dunia," katanya.

Beliau berkata, Dr. Mahathir yang terbuai dengan populariti di alam siber dan blog suka menggunakan Melayu Singapura sebagai contoh.Penulis itu juga mempertahankan kedudukan Melayu Singapura dengan menyatakan kaum itu maju tanpa menagih subsidi dan kedudukan agama Islam di sini terpelihara dan berkembang walaupun ia bukan agama rasmi.

"Kita tidak kontang jenayah, tapi yang ditugaskan beramanah. Rasuah di sini wujud tetapi tahapnya tidak mengejut. Sumbang mahram itu keji, dahsyat lagi buang bayi. Mat Rempit bukan hambatan, tabiat lepak bukan amalan," katanya.

Seorang lagi pembaca, Kamariah Lim Li Hwa menegur Dr. Mahathir bahawa sebelum membuat apa-apa kenyataan tentang orang Melayu Singapura, diharap beliau menyelidik dulu keadaan orang Melayu di sini.

"Kami orang Melayu Singapura berasa senang hati dan bersyukur kerana pemerintah Singapura menjalankan amanah dengan telus," katanya.

Menurutnya, walaupun Singapura bukan negara Islam, kebanyakan undang-undang di sini tidak ada bercanggah, malah sejajar dengan ajaran Islam.Kamariah berkata, kemungkinan Dr. Mahathir (bersikap demikian kerana) berurusan dengan seseorang individu (rakyat Singapura) yang tidak berpuas hati atas beberapa dasar pemerintah Singapura kerana tidak dapat memenuhi kepentingan diri sendiri.Seorang lagi pembaca, Eusope Musawa menulis, Melayu Singapura hidup dengan selesa dan 'duduk sama rendah, berdiri sama tinggi' dan mereka ada kebebasan dalam hal agama serta pelajaran mereka juga setaraf dengan penduduk masyarakat lain.

"Tun Dr. Mahathir sepatutnya menasihatkan orang Melayu Malaysia agar belajar daripada orang Melayu Singapura, bagaimana boleh maju. Saya berharap kenyataan beliau akan membakar semangat orang Melayu setempat untuk terus maju," tulis Eusope.

Bagaimanapun, seorang pembaca yang menamakan diri beliau, Walid Jumblatt Abdullah menulis dalam forum akhbar itu semalam bahawa beliau amat gembira sekali apabila melihat kaum Melayu Singapura bergegas menyangkal kritikan Dr. Mahathir.Katanya, alangkah baiknya kalau masyarakat Melayu begitu cepat sekali bertindak ketika masalah seperti keluarga pincang, keruntuhan akhlak, keputusan pelajar kurang memuaskan berbanding kaum lain dan sebagainya timbul untuk menangani masalah tersebut.Menurutnya, memang tidak dinafikan, Dr. Mahathir sering mengeluarkan kenyataan kontroversial dan tidak semestinya semua dinyatakan beliau adalah benar.Namun, katanya, setiap manusia ada kelemahannya dan beliau amat terkejut apabila melihat surat mengutuk Dr. Mahathir, malah ada yang menggunakan kata-kata agak keras sehingga mengecapnya sebagai 'seorang tua yang nyanyuk'.Walid berkata, walaupun jika seseorang yang mempunyai pandangan yang berbeza dengan orang lain, tidak perlulah digunakan bahasa sedemikian kerana sikap serupa itu memang bukan daripada budaya Melayu itu sendiri.Katanya. Dr. Mahathir adalah satu-satunya pemimpin Melayu yang dikenali di seluruh dunia,bahkan beliau disanjung dalam Dunia Islam.

"Walaupun beliau mempunyai kekurangan sendiri, beliau terlalu banyak berjasa kepada dunia Islam. Sering sekali beliau memperjuangkan isu-isu yang tidak sama sekali diperjuangkan oleh pemimpin Islam di mana-mana sahaja seperti isu Bosnia (Herzegovina), Kosovo, Somalia, Sudan, Palestin dan lain-lain lagi," katanya.

Menurutnya, Dr. Mahathir dicalonkan oleh empat kumpulan badan bukan kerajaan (NGO) dari Bosnia-Herzegovina, dua daripada empat kumpulan ini adalah kumpulan Kristian untuk memenangi Hadiah Keamanan Nobel pada 2007.

"Setahu saya, beliau pemimpin Melayu pertama dicalonkan bagi anugerah penghargaan tersebut," kata Walid.

Mengulas komen seorang pembaca yang mengatakan tidak ada pembangunan bagi orang Melayu di bawah kepimpinan Dr. Mahathir, Walid bertanya, tahukah anda bahawa kadar kemiskinan di Malaysia telah dikurangkan sebanyak 80 peratus sewaktu Dr. Mahathir menjadi Perdana Menteri? Bahkan, katanya, kemajuan Malaysia diiktiraf seluruh dunia sehinggakan negara itu digelar sebagai 'Harimau Asia' oleh IMF (Dana Kewangan Antarabangsa) kerana kemajuan ekonominya.Walid berkata, Dr. Mahathir telah menaikkan martabat bangsa Melayu di mata dunia.

"Janganlah kita dibutakan kebencian kita terhadapnya sehingga kita tidak mengiktiraf jasa beliau kepada dunia Melayu dan dunia Islam. "Juga, janganlah dengan kita mengambil sikap defensif terhadap kritikan orang luar. Kita tidak melihat masalah dan kekurangan masyarakat kita sendiri," katanya.

sumber bernama

POST BY DR.ME...

KERUSI PELABUHAN KLANG KOSONG !!!

Posted: 19 Jan 2011 11:00 PM PST


Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor,Datuk Teng Chang Khim hari ini mengisytiharkan kerusi DUN Pelabuhan Klang kosong berikutan kegagalan penyandangnya, Badrul Hisham Abdullah menghadiri sidang Dewan dalam tempoh enam bulan tanpa alasan munasabah.Beliau berkata,keputusan yang berkuat kuasa 16 Januari lalu dibuat setelah wakil rakyat itu tidak menghadiri sidang DUN bermula Julai 2010 hingga Januari tahun ini.Menjelaskan rekod kehadiran wakil rakyat itu,Chang Kim berkata, Badrul Hisham hadir sidang pertama DUN pada 12 hingga 14 April 2010 iaitu sepanjang tiga hari ia berlangsung.

''Sidang kedua DUN pada 12 hingga 15 Julai 2010, beliau tidak hadir selama dua hari iaitu pada 13 dan 14 Julai.Pada sidang ketiga DUN 8 hingga 6 November lalu, beliau tidak hadir langsung tanpa sebarang alasan. Malah,beliau sendiri mengakui tidak hadir dalam sidang berkenaan melalui satu surat bertarikh 10 Disember.Dalam surat itu,beliau menyatakan menerima rawatan tradisional di Pahang ketika sidang DUN berlangsung dan saya membalas surat beliau pada 12 Disember dengan memaklumkan bahawa alasan tersebut tidak boleh diterima," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Chang Khim berkata, keputusan mengosongkan kerusi DUN Pelabuhan Klang itu dibuat selaras dengan peruntukan Undang-Undang Tubuh Negeri Selangor 1959 di bawah Artikel 69 perlembagaan negeri itu.

Kata beliau,artikel tersebut menetapkan bahawa sekiranya Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) tidak hadir tanpa kebenaran Speaker pada tiap-tiap persidangan selama enam bulan, kerusinya hendaklah diisytiharkan kosong oleh Speaker.Malah katanya, keputusan itu juga dibacakan bersama dengan Artikel 70 (1) perlembagaan negeri.

Kata beliau, artikel itu menyatakan sultan hendaklah dari semasa ke semasa melalui proklamasi yang disiarkan dalam warta memanggil DUN bermesyuarat dan tidak boleh membiarkan luput enam bulan antara persidangan terakhir dalam satu penggal dengan tarikh yang ditetapkan bagi persidangan pertamanya dalam penggal berikutnya.

Ditanya adakah Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah diberikan notis mengenai kekosongan kerusi berkenaan, Chang Khim berkata, beliau akan mengemukakan keputusan itu kepada suruhanjaya berkenaan tetapi belum menetapkan tarikh untuk berbuat demikian.DI PUTRAJAYA, Pengerusi SPR, Tan Sri Abd. Aziz Mohd. Yusof berkata, suruhanjaya itu akan meneliti secara mendalam Undang-Undang Tubuh Kerajaan Selangor sebelum membuat keputusan muktamad sama ada berlaku kekosongan di kerusi DUN Pelabuhan Klang.

"Setiap negeri mempunyai Undang-Undang Tubuhnya sendiri. Seperti mana yang berlaku di kerusi DUN Kota Siputeh, Kedah tempoh hari yang diisytiharkan kosong oleh Speaker Dewan ekoran penyandangnya gagal menghadiri dua persidangan dewan, demikian juga di Selangor ini yang kita kena kaji dengan teliti undang-undang negerinya.Yang menentukan kekosongan sesuatu kerusi itu adalah SPR dan kita akan pastikan dalam tempoh 60 hari ini perkara ini dibincangkan. Kita masih menunggu surat rasmi Speaker (Chang Khim)," katanya kepada Utusan Malaysia.

sumber utusan malaysia

POST BY DR.ME...

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN

0 ulasan
sumber :-

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN


Berita Kematian Datuk Hidhir Adun Merlimau adalah PALSU

Posted: 20 Jan 2011 02:15 AM PST

13 Jan. – Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Merlimau, Datuk Mohamad Hidhir Abu Hasan dimasukkan ke Hospital Putra di sini hari ini akibat serangan jantung.

Beliau yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Desa dan Pertanian negeri ditempatkan di Unit Rawatan Rapi (ICU).

Pemandu peribadinya, Hassan Rahim berkata, Mohamad Hidhir mengadu sakit dada ketika berada di Japerun Merlimau kira-kira pukul 1 tengah hari ini.

"Saya terus membawanya ke Hospital Putra untuk mendapatkan rawatan," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Katanya, Mohamad Hidhir sering mengadu sakit dada sejak pulang dari Taiwan baru-baru ini.

Sementara itu jurucakap Hospital Putra memberitahu, keadaan wakil rakyat itu stabil sejak dimasukkan ke ICU.

Sehingga jam 6 ptg ini,YB Datuk Hidhir masih di rawat dalam ICU..Sama2 kita doakan agar YB Datuk Hidhir sihat dan pulih..AMIN..

PUTERI UMNO BAHAGIAN CHERAS

0 ulasan
sumber :-

PUTERI UMNO BAHAGIAN CHERAS


ADUN MERLIMAU KEMBALI KE RAHMATULLAH

Posted: 20 Jan 2011 04:54 AM PST

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Datuk Mohamad Hidhir Abu Hasan, 54, meninggal dunia di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Putra kira-kira pukul 8.10 malam.

Perkara tersebut disahkan oleh doktor yang merawat Mohamad Hidhir, Datuk Dr. Suhaimi Mohd. Uda Tenang.

Ketika ini Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam berada di Hospital Putra sebelum membuat pengumuman mengenai perkara tersebut.

Jenazah akan dibawa ke rumahnya di Kampung Tersusun, Lipat Kajang, Merlimau malam ini.

Pergerakan Puteri UMNO Bahagian Cheras ingin menyampaikan salam takziah dan berdoa
semoga rohnya ditempatkan bersama orang yang beriman dan beramal soleh.

Alfatihah...

CALON BARISAN NASIONAL DUN TENANG

Posted: 19 Jan 2011 08:50 PM PST

Penolong Pegawai Daerah Rengit, Mohd Azahar Ibrahim, 37, diumumkan sebagai calon Barisan Nasional (BN) untuk pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang pada 30 Januari ini.

Pengumuman tersebut telah dibuat olehTimbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin. Azhar adalah anak bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tenang, Ibrahim Daud. Ahad lalu, PAS mengumumkan Ketua Dewan Muslimat Labis, Normala Sudirman, dipilih sebagai calon pakatan pembangkang.
Mohd Azahar Ibrahim diumumkan Calon mewakili BN dalam pilihan raya kecil DUN Tenang hujung bulan ini. Beliau merupakan bendahari Pemuda Umno Labis.

Mohd Azahar Ibrahim merupakan anak kelahiran Labis Segamat berusia 39 tahun. Beliau mendirikan rumah tangga dengan Puan Tuty Roshizana binti Tumin berusia 31 tahun . Beliau telah dikurnikan tiga (3) cahayamata berusia 6 tahun, 2 tahun dan 7 bulan.

Beliau mendapat Diploma Pentadbiran Awam Melaka pada tahun 1993 dan melanjutkan pelajaran ke peringkat Ijazah Sains Politik di Portsmouth, United Kingdom dengan kepujian.

Pada tahun 2000 beliau telah memualkan kerjayanya sebagai Penolong Pentadbir Tanah Segamat hingga 2006. Selepas itu beliau telah bertugas sebagai Penolong Pentadbir Tanah Daerah Kecil Rengit Batu Pahat Johor.

Azahar merupakan anak kepada bekas Adun Tenang dan keluarganya amat disenangi oleh penduduk disini.Bekas Penolong Pentadbir Tanah Azahar Ibrahin bakal ditentang oleh Ketua Muslimah Pas dan juga bekas guru berkelulusan dari Kolej Perguruan Tuanku Bainun, Pulau Pinang,Normala Sudirman.

SPR menetapkan 22 Januari ini tarikh penamaan calon dan 30 Januari 2011 tarikh pengundian.


YB Dato' Mohd Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri

0 ulasan
sumber :-

YB Dato' Mohd Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri


PILIHAN RAYA KECIL LAGI

Posted: 20 Jan 2011 11:05 AM PST

Assalamualaikum.

Belum pun tiba hari penamaan calon PRK Tenang, Johor yang dijadualkan esok (Sabtu - 22 Jan 2011), seorang lagi wakil rakyat di Melaka dilaporkan meninggal dunia malam tadi yang menandakan satu lagi PRK yang terpaksa diadakan.

Takziah saya ucapkan kepada keluarga Ahli Dewan Undangan Negeri Merlimau Melaka, Datuk Mohamad Hidhir Abu Hassan dan berdoa semoga roh Allayarham akan ditempatkan di kalangan insan-insan yang beriman. Semoga keluarga Allahyarham melalui dugaan ini dengan penuh sabar.

Adalah tidak elok jika saya menulis mengenai PRK yang akan diadakan di Melaka itu tetapi secara umumnya akan ada PRK baharu bakal diadakan.

Seperti yang kita semua sedia maklum, kali ini adalah paling banyak PRK yang terpaksa diadakan, sama ada disebabkan wakil rakyat yang meletakkan jawatan atau pun meninggal dunia. Sedang menanti dalam senarai ialah kes di Selangor berikutan Speaker DUN negeri itu mengistiharkan kerusi DUN Pelabuhan Kelang telah kosong atas sebab-sebab yang beliau telah umumkan.

Biarlah apa pun faktornya, PRK adalah satu proses yang menuntut kepada perbelanjaan yang besar. Sama ada kita menyukainya atau tidak, keadaan tersebut tidak boleh dielakkan lagi. Kecuali kes yang melibatkan kematian, kes-kes lain sehingga menyebabkan PRK terpaksa diadakan haruslah ditangani dengan sebaik mungkin.

Ini berlaku disebabkan kita terlalu bermain politik walaupun kita baharu sahaja mendapat mandat rakyat pada PRU ke-12 yang lalu. Sepatutnya selepas PRU, kita memberikan fokus kepada usaha membela nasib rakyat dan menunaikan segala janji yang ada.

Politiking yang terlalu melampau bagi saya telah mengganggu kerja-kerja wakil rakyat terhadap usaha menjaga kepentingan rakyat. Saya berpendapat, hal ini tidak boleh dipandang remeh dan sebelah mata. Harus ada sesuatu yang wajar dilakukan bagi mengelak agar ia tidakj terus berlarutan.

Sama-samalah kita fikirkannya.

UMNO CAWANGAN TAMAN SEJAHTERA, LUNAS KEDAH DARULAMAN

0 ulasan
sumber :-

UMNO CAWANGAN TAMAN SEJAHTERA, LUNAS KEDAH DARULAMAN


Mohon maaf sahaja tidak cukup!

Posted: 19 Jan 2011 04:34 PM PST
JUMAAT lalu, genap seminggu tempoh diberikan oleh Kongres India Muslim Malaysia (Kimma) kepada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Komtar, Ng Wei Aik supaya memohon maaf kerana mengeluarkan kenyataan berbaur perkauman terhadap pekerja sebuah restoran nasi kandar semasa operasi penyitaan di premis itu, dua minggu lalu.

Wei Aik akhirnya akur dengan desakan tersebut dan berbuat demikian secara terbuka terhadap pemilik Restoran Nasi Kandar Mohamad Aliyar, Syed Kassali Mohamed Aliyar, 42.

Bertempat di restoran berkenaan yang terletak di Gat Lebuh Macallum di sini, kedua-dua mereka kelihatan berjabat tangan pada hari tersebut sebagai tanda penyelesaian isu.

Meskipun menerima permohonan maaf itu, hati dan perasaan Syed Kassali sebenarnya masih terguris.

Ungkapan "Tutup kedai, balik India" yang dilontarkan dari mulut Wei Aik pada hari kejadian nyata terlalu sukar untuk beliau lupakan begitu sahaja.

"Saya sebenarnya dalam keadaan terpaksa untuk menerima maaf dia (Wei Aik), atas tindak-tanduknya yang begitu agresif terhadap restoran dan pekerja saya.

"Saya masih tidak boleh lupakan kata- katanya tempoh hari yang menyinggung perasaan kami semua.

"Memang saya dan pekerja-pekerja saya dengar dia kata begitu, tapi kita tiada rakaman (audio dan visual) untuk ditunjukkan," katanya.

Sebenarnya, bukan Syed Kassali seorang yang memendam perasaan tersebut.

Ramai lagi kaum India Muslim atau lebih dikenali sebagai mamak yang tersinggung dengan ungkapan Wei Aik itu.

Di tingkat 3 Kompleks Tun Abdul Razak (Komtar) yang menempatkan pejabat pentadbiran kerajaan DAP Pulau Pinang selepas solat Jumaat baru-baru ini, kira-kira 50 orang India Muslim berhimpun.

Menggelarkan diri mereka Suara Anak- Anak Mamak Pulau Pinang, mereka mendesak Setiausaha Politik kepada Ketua Menteri, Lim Guan Eng itu meletakkan jawatannya.

Sambil membawa kain-kain rentang yang tertulis 'DAP parti samseng', 'Enough mess of Guan Eng, new Chief Minister please' dan 'Malacca rejected Guan Eng, Penang should do the same', mereka berkumpul kira-kira sejam di situ.

Naib Pengerusi Dewan Perniagaan Komtar, Mohamed Ghani Abd. Jiman yang mengetuai kumpulan tersebut berkata, Wei Aik sepatutnya melepaskan jawatannya sekarang.

Ia kerana, jelas beliau, tindakan wakil rakyat tersebut mengetuai operasi penguatkuasaan Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) itu ternyata merupakan satu kesalahan berat.

Menurutnya, sebagai ADUN, Wei Aik telah campur tangan dalam tugas penguatkuasaan pihak berkuasa tempatan yang tertakluk di bawah Akta Kerajaan Tempatan 1976.

"Semasa mengangkat sumpah sebagai wakil rakyat di Dewan Undangan Negeri (DUN) dulu, dia (Wei Aik) ada melafazkan perkara-perkara yang boleh dan tidak boleh dilakukan sebagai ADUN dalam urusan pentadbiran kerajaan negeri.

"Sekarang ini, dia sudah melanggar etika-etika yang ditetapkan, dia sudah melanggar perintah, sepatutnya sudah letak jawatan," ujarnya.

Justeru, tegas beliau, pihaknya akan terus mendesak sehingga Wei Aik melepaskan jawatan bukan sahaja Setiausaha Politik Ketua Menteri tetapi juga ADUN.

"Perlakuan buruk Wei Aik menyebabkan imej Guan Eng sebagai Ketua Menteri dan Setiausaha Agung DAP tercalar.

"Dia bukan saja menjadi masalah kepada rakyat tetapi juga liabiliti besar buat Guan Eng dan pakatan pembangkang di Pulau Pinang," tegasnya.

Lebih dikesalkan Mohamed Ghani, Guan Eng sehingga kini masih belum memberikan respons berhubung tindak-tanduk anak buahnya itu, sentiasa cuba mengelak daripada memberikan komen.

"Sepatutnya dia (Guan Eng) bertanggungjawab sepenuhnya ke atas segala tindakan anak buahnya itu," katanya lagi.

Pada tengah malam 2 Januari lalu, Restoran Nasi Kandar Mohamed Aliyar yang terletak di Gat Lebuh Macallum kecoh apabila kakitangan MPPP merampas kerusi, meja, televisyen serta peralatan lain yang terdapat di dalam premis tersebut.

Sebelum restoran berkenaan didatangi penguat kuasa, berlaku satu kemalangan melibatkan dua buah kereta berhampiran restoran itu pada kira-kira pukul 10.10 malam.

Sebuah kereta yang dipandu seorang wanita tua merempuh sebuah kereta lain yang dinaiki sepasang suami isteri sebelum terbabas sehingga ke kawasan kaki lima restoran berkenaan.

Tidak lama kemudian, Wei Aik bersama-sama kakitangan MPPP 'menyerbu' restoran berkenaan dan mengeluarkan kata-kata kesat termasuk berunsur perkauman kepada pekerja restoran berkenaan.


Bookmark and Share


Khairy Jamaluddin

0 ulasan
sumber :-

Khairy Jamaluddin


Debat dengan pemimpin tidak setaraf

Posted: 19 Jan 2011 04:00 PM PST

(Artikel ini disiarkan dalam ruangan kolumnis edisi terbaru dari Sinar Harian)

oleh KHAIRY JAMALUDIN

Debat atau tidak? Itulah persoalannya. Bermula dengan jemputan Datuk Seri Anwar Ibrahim kepada Perdana Menteri untuk satu debat berkaitan dasar ekonomi negara, satu siri cabar-mencabar kini tercetus berikutan kenyataan Datuk Seri Najib Tun Razak bahawa janji "100 hari" pembangkang tidak realistik dan bertanggungjawab.

UMNO Cawangan Bukit Ampang

0 ulasan
sumber :-

UMNO Cawangan Bukit Ampang


Azahar Ibrahim calon BN Tenang

Posted: 19 Jan 2011 10:01 PM PST

LABIS 19 Jan. - Penolong Pegawai Daerah Kecil Rengit, Mohd. Azahar Ibrahim dipilih sebagai calon bagi menggalas cabaran Barisan Nasional (BN) dalam Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang pada 30 Januari ini.

Pengumuman itu dibuat Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin di hadapan pemimpin dan penyokong BN di Ibu Pejabat UMNO Bahagian Labis di sini petang ini.

Mohd. Azahar, 39, yang dilahirkan di Labis dan anak kepada bekas ADUN Tenang, Allahyarham Ibrahim Daud bergiat aktif dalam beberapa pertubuhan belia tempatan.

Beliau akan menentang Ketua Muslimat Pas Labis, Normala Sudirman, 39, yang dipilih parti itu sebagai calonnya.

Muhyiddin pada sidang akhbar selepas itu memberitahu, Mohd. Azahar diletakkan sebagai calon setelah diputuskan oleh Pengerusi BN, Datuk Seri Najib Tun Razak yang mengambil kira kriteria-kriteria seorang pemimpin yang mampu melaksanakan amanah dengan baik.

Beliau yakin pemuda itu akan menjadi calon yang disenangi para pengundi.

Menurutnya, calon itu yang merupakan anak jati Labis merupakan seorang tokoh yang tidak asing lagi di kalangan masyarakat setempat dan prihatin mengenai keperluan pembangunan di kawasan itu.

"Mengambil kira semua faktor positif, saya kira calon BN yang ditampilkan ini akan diterima baik oleh para pengundi dan disenangi ramai kerana beliau bukan orang asing di sini dan saya dimaklumkan semua kepimpinan (BN) di Labis akan memberi sokongan.

"Saya memohon sokongan para pengundi di Tenang, tidak kira orang Melayu, Cina, India atau Orang Asli. Saya kira pada usia 39 tahun, beliau banyak tenaga dan boleh bergerak ke semua kawasan," katanya.

Beliau seterusnya meminta para pimpinan jentera BN untuk bekerja dengan rapat kerana tempoh masa lapan hari kempen adalah tidak panjang dan memerlukan kerjasama serta pelaksanaan tugas oleh semua pihak.

Muhyiddin turut mengingatkan jentera parti agar tidak memandang mudah cabaran pembangkang dan bekerja bermati-matian untuk memastikan kemenangan BN.

Pilihan Raya Kecil DUN Tenang diadakan berikutan kematian Datuk Sulaiman Taha, 59, daripada BN pada 17 Disember lepas.

Pada Pilihan Raya Umum 2008, Sulaiman menewaskan calon Pas, Mohd. Saim Siran dengan kelebihan 2,492 undi.

DUN Tenang mempunyai 14,753 pengundi berdaftar terdiri 7,014 Melayu, 5,766 Cina, 1,780 India dan selebihnya kaum lain.

Sayap Parti

Bahagian