Pengikut

Nuffnang

Isnin, 17 Januari 2011

Puteri UMNO Cawangan Sungai Udang

0 ulasan
sumber :-

Puteri UMNO Cawangan Sungai Udang


JUALAN AMAL MEMBANTU MANGSA BENCANA ALAM DI KEDAH & YOGJAKARTA

Posted: 16 Jan 2011 09:38 PM PST

Puteri UMNO cawangan Kg Sungai Udang telah turut sama menjayakan Program Jualan Amal Membantu Mangsa Bencana di Kedah & Yogjakarta anjuran Puteri UMNO Bahagian Segambut pada 13hb Nov 2010 bertempat di Gelanggang Sepaktakraw Kg Segambut Dalam.
UMNO CAWANGAN GOMBAK SELATAN

0 ulasan
sumber :-

UMNO CAWANGAN GOMBAK SELATAN


NG KIAN NAM MEMOHON MAAF SECARA TERBUKA !!!

Posted: 17 Jan 2011 05:04 PM PST

Peguam yang menimbulkan kontroversi kerana mempertikaikan azan, Ng Kian Nam semalam memohon maaf secara terbuka kepada seluruh umat Islam di negara ini di atas kesilapannya itu.Katanya,perkara itu terjadi kerana beliau sebenarnya tidak tahu membezakan antara laungan azan dengan ceramah ataupun kuliah subuh.

"Saya perlu jelaskan saya tidak pernah meminta ataupun berniat untuk menghentikan atau mempertikaikan azan yang merupakan elemen yang begitu penting dalam sembahyang umat Islam.Saya perlu mengaku tiap-tiap orang ada kelemahannya termasuk saya. Sebagai seorang bukan Muslim, semasa saya tulis surat tersebut, saya langsung tidak tahu membezakan antara azan dan ceramah.Maka saya ingin memohon maaf secara tulus ikhlas jikalau kekeliruan saya ini menimbulkan salah faham atau menyinggung perasaan mana-mana pihak khasnya umat Islam di negara ini," katanya pada sidang akhbar selepas majlis dialog dengan dua persatuan penduduk Pantai Dalam.

Hadir sama,Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar,Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin merangkap Ketua UMNO Bahagian Lembah Pantai yang bertindak sebagai moderator dialog tersebut dan Pengerusi Majlis Gabungan Ayahanda-Ayahanda Wilayah Persekutuan,Zakaria Awang.Kian Nam yang juga ahli MCA sebelum ini dilaporkan menghantar surat kepada Jabatan Perdana Menteri (JPM) meminta laungan azan dari Masjid Al-Ikhlasiah di Jalan Pantai Permai di sini diperlahankan kerana mengganggu tidurnya yang tinggal berdekatan.

Tindakan Kian Nam itu menimbulkan kemarahan dalam kalangan umat Islam sehingga mendorong lebih 100 orang mengadakan demonstrasi di pekarangan masjid tersebut pada Jumaat lalu.Menurut Kian Nam, beliau akan berpindah semula ke rumahnya di Pantai Dalam sedikit masa lagi kerana penerimaan masyarakat Melayu dan Islam di sana yang sedia memaafkannya.Beliau sebelum ini berpindah sementara kerana bimbangkan keselamatannya ekoran bantahan masyarakat Islam setempat.Dalam pada itu,Raja Nong Chik memberitahu, beliau kesal dengan sikap sesetengah pihak yang mensensasikan isu agama tersebut untuk pelbagai tujuan termasuk kepentingan politik.

"Pada saya ia hanya salah faham, jadi ia sebenarnya bukanlah isu. Pihak pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang mewakili penduduk di Pantai Dalam pun menerima hakikat ini," ujarnya.

Sementara itu, Zakaria berkata,demonstrasi bantahan yang dianjurkan oleh pihaknya pada Jumaat lalu merupakan petunjuk bahawa kesucian dan kedaulatan Islam akan terus dipertahankan di negara ini.Beliau bagaimanapun memuji keberanian serta keikhlasan Kian Nam yang tampil serta memohon maaf pada majlis dialog itu.

"Kalau boleh kami minta Kian Nam memberitahu rakan-rakan daripada kaum lain supaya memahami dan tidak mencampuri hal ehwal agama Islam," tegasnya.

sumber utusan malaysia

POST BY DR.ME...

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN

0 ulasan
sumber :-

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN


CALON PRK TENANG.

Posted: 16 Jan 2011 04:09 PM PST


"Apa guna jika calon dikemukakan itu tua, tapi tak boleh menang. Apa guna juga jika mereka calon baru yang muda jika tak boleh menang"

Najib Razak
Perdana Menteri

Pembangkang ketandusan modal

Posted: 16 Jan 2011 04:03 PM PST

Isu NCR taktik lapuk pembangkang
Oleh Misiah Taib
misiah@bharian.com.my
2011/01/17

Rakyat perlu bijak buat perbandingan, usah terpengaruh dakyah mengenai dasar tanah

ISU tanah bukan perkara baru dalam politik Sarawak. Setiap kali pilihan raya negeri mahu pun Parlimen, isu yang dianggap lapuk ini sering dijaja dan 'dikitar semula' oleh pembangkang. Apa saja usaha kerajaan bagi membantu pemilik tanah di Bumi Kenyalang, ada saja silapnya di mata pembangkang, semata-mata untuk menanam kebencian rakyat kepada kerajaan, sekali gus memenangi cita-cita politik mereka.
Apabila kerajaan mengajak pemilik tanah Hak Adat Bumiputera (NCR) membangunkan tanah secara perladangan komersial, ia dianggap pembangkang sebagai cubaan merampas tanah penduduk pribumi. Begitu juga usaha kerajaan mengarahkan kerja mengukur dan mendaftar dijalankan bagi memudahkan surat hak milik tanah dikeluarkan, terutama di perkampungan Melayu, proses itu diputar belit pembangkang sebagai taktik kerajaan merampas tanah rakyat.
Pada masa sama, pengambilan balik tanah tidak dapat dielakkan bagi memberi laluan projek pembangunan demi kepentingan dan kebajikan rakyat. Kanun Tanah Negeri (Bab 81) mempunyai peruntukan jelas dan mencukupi bagi menangani hal berkaitan tanah termasuk menghormati dan melindungi hak pemilik tanah yang terbabit dalam pengambilan tanah.

Realitinya, sejak 1968 kerajaan negeri melaksanakan kerja pengukuran tanah NCR dan mengeluarkan surat hak milik mengikut Seksyen 18 Kanun Tanah Negeri. Setakat ini, 190,000 surat hak milik tanah individu dikeluarkan mengikut Seksyen 18 Kanun Tanah Negeri bagi tanah NCR seluas 270,000 hektar.

Dalam tempoh sama, 2,577 lot berkeluasan 29,144 hektar diukur dan diwartakan menjadi Rizab Gunasama Bumiputera mengikut Seksyen 6 Kanun Tanah Negeri, untuk pelbagai kegunaan seperti rumah panjang, kampung, pertanian dan tanah perkuburan.

Bagaimanapun menerusi inisiatif baru sejak Julai lalu, kerajaan negeri dengan bantuan Kerajaan Persekutuan bersetuju meneruskan kerja pengukuran dengan lebih meluas untuk memastikan rakyat Bumiputera daripada pelbagai kaum di seluruh Sarawak akan dapat turut serta menikmati faedah.
Sepanjang tahun lalu, 27 kawasan NCR seluas 21,286 hektar diluluskan kerajaan untuk diukur dan diwartakan sebagai Rizab Gunasama Bumiputera mengikut Seksyen 6 Kanun Tanah Negeri. Rizab berkenaan membabitkan 10,880 penuntut tanah NCR dari 16 kampung dan 68 rumah panjang.

Bagi 2011 dan 2012, peruntukan RM60 juta diluluskan bagi membolehkan lebih banyak kawasan tanah NCR yang dimiliki pelbagai kaum di Sarawak diukur di bawah inisiatif baru berkenaan.

Dasar tanah dilaksanakan Kerajaan Negeri Sarawak jauh lebih baik dan tidak membebankan rakyat berbanding di negeri yang diperintah pembangkang.

Mengambil contoh Dasar Baru Pembaharuan Tempoh Surat Hak Milik Tanah yang dilaksanakan di Sarawak berbanding di Pulau Pinang dan Selangor, sidang Dewan Undangan Negeri Sarawak baru-akhir tahun lalu dimaklumkan, kerajaan kedua-dua negeri itu tidak mengamalkan dasar pembaharuan tempoh surat hak milik tanah secara automatik seperti digembar gemburkan pembangkang.

Di Pulau Pinang dan Selangor, pemilik tanah mesti membuat permohonan jika mahu memperbaharui tempoh surat hak milik mereka. Jika pemilik mengemukakan permohonan selepas tamat tempoh surat hak milik, mereka akan dikenakan penalti.

Berbanding di Sarawak, tiada penalti dikenakan biarpun permohonan dibuat selepas tamat tempoh surat hak milik atau bagi setiap permohonan lewat. Malah Kerajaan Sarawak mempunyai peruntukan menimbangkan bayaran premium yang lebih rendah berdasarkan merit kes tertentu. Begitu juga daripada segi premium yang dikenakan di Selangor dan Pulau Pinang berlipat kali ganda mahalnya berbanding di Sarawak.

Menurut Menteri Perancangan dan Pengurusan Sumber II Sarawak, Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan, kajian terperinci sudah dibuat berpandukan data nilai transaksi sebenar tanah di kedua-dua negeri berkenaan, yang mana jumlah premium akan dibayar dikira dengan membuat andaian tanah itu masih mempunyai tempoh berbaki 20 tahun dan akan diperbaharui kepada 99 tahun.

Di Sarawak, bagi pembaharuan tempoh surat hak milik kepada 60 tahun, dasar kerajaan negeri hanya mengenakan bayaran premium sebanyak RM1,000 seunit bagi rumah teres, RM3,000 seunit untuk rumah berkembar dan RM6,000 seunit untuk rumah sebuah. Manakala bagi tempoh surat hak milik kepada 99 tahun, bayaran premium hanyalah sebanyak RM1,300 seunit bagi rumah teres, RM3,900 seunit bagi rumah berkembar dan RM7,800 untuk rumah sebuah.

Berdasarkan kajian, rumah teres yang mempunyai baki pegangan selama 20 tahun di Gelugor, Pulau Pinang, dianggarkan pemiliknya perlu membayar RM12,000 seunit untuk memperbaharui surat hak milik tanah kepada 99 tahun. Di kawasan sama, premium pembaharuan surat hak milik bagi rumah berkembar dianggarkan RM36,000 seunit dan RM61,000 seunit untuk rumah sebuah.

Ini membuktikan pemilik rumah kediaman di Pulau Pinang sebenarnya perlu membayar premium bagi pembaharuan tempoh surat hak milik tanah lebih lapan kali ganda berbanding jumlah premium yang dikenakan di Sarawak.

Di Shah Alam, tanah kediaman yang tempoh surat hak miliknya berbaki 20 tahun dan dibaharui kepada 99 tahun, dianggarkan premium sebanyak RM25,000 seunit rumah teres, RM55,000 seunit rumah berkembar dan RM71,000 untuk rumah sebuah.
Ini bermakna pemilik tanah di Shah Alam perlu membayar 19 kali ganda untuk rumah teres, 14 kali ganda bagi rumah berkembar dan lebih sembilan kali ganda untuk rumah sebuah, berbanding rakyat Sarawak.

Justeru, dasar tanah kerajaan pembangkang atau kerajaan Barisan Nasional (BN) yang sebenarnya membebankan rakyat? Tepuk dada tanya selera. Rakyat sendiri harus bijak menilai antara kaca dan permata, antara putar belit pembangkang dan fakta sebenar.

umno bahagian cheras

0 ulasan
sumber :-

umno bahagian cheras


Apakah Anwar tidak salahguna kuasa semasa jadi Menteri Kewangan ?

Posted: 16 Jan 2011 10:54 PM PST

DATUK Wira Syed Ali Alhabshee sekali lagi mengulangi desakannya terhadap Penasihat Umum Parti Keadilan (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim supaya mengakui bahawa beliau tidak pernah mengamalkan budaya kronisma dan penyalahgunaan kuasa semasa menjawat Menteri Kewangan ketika berada di dalam UMNO.

Ketua UMNO Bahagian Cheras itu mendakwa, rakyat masih tertanya-tanya sejauhmana kejujuran dan keikhlasan Anwar untuk membantu rakyat semasa beliau berada di dalam kabinet.

"Saya ditanya oleh rakyat di bawah, bersih sangatkah Anwar ketika dia berada di dalam UMNO dulu ?.

"Kalau beliau mengaku dengan ikhlas tidak pernah membudayakan amalan kronisma dan penyalahgunaan kuasa semasa memegang jawatan Menteri Kewangan, bolehlah dia berdebat dengan mana-mana pemimpin UMNO termasuk Perdana Menteri dalam isu ekonomi," tegasnya.

Datuk Seri Mohd. Najib Tun Razak bagaimanapun jelas beliau tidak perlu melayan kerenah dan putarbelit Anwar yang menggunakan program 100 harinya sebagai gula-gula politik.

"Itu semua muslihat Anwar untuk menegakkan benang basah dan beliau sudah semestinya bukan calon yang layak untuk berdebat dengan Najib," ujarnya.

bersih sangatkah Anwar ?

Semalam, Syed Ali yang juga Setiausaha Perhubungan UMNO Wilayah Pesrekutuan mengemukakan 10 soalan mudah yang disuarakan oleh rakyat yang memerlukan Anwar menjawabnya terlebih dahulu sebelum meneruskan cabaran debatnya terhadap Najib.

Dalam perkembangan lain, Ketua UMNO Bahagian Cheras itu menyambut baik ingatan Najib yang mahukan komponen Barisan Nasional (BN) memilih calon yang boleh menang dalam Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang.

Beliau berkata, ingatan Najib yang juga Pengerusi BN perlu diberikan perhatian oleh seluruh pemimpin bagi memastikan tidak ada unsur melobi untuk menjadi calon.

"Seseorang calon BN itu pada hemat saya hendaklah yang disenangi oleh masyarakat walaupun tidak popular, yang penting calon itu bersih dan terhindar daripada sebarang kontroversil," uajrnya.

Katanya, keputusan pada PRU ke-12 lalu sedikit-sebanyak ada kaitannya dengan soal pemilihan calon yang tidak tepat dan menimbulkan rasa tidak puashati pengundi.

"Hakikat itu hendaklah diakui apabila BN kehilangan beberapa kerusi walaupun pada asalnya menjadi milik mereka, sepertimana berlaku di Wilayah Persekutuan," katanya.

Beliau berharap ingatan Najib itu akan menjadi panduan kepada pemimpin BN untuk benar-benar menamakan calon yang sesuai dengan memberi keutamaan bagi memenangi pilihan raya.

UMNO CAWANGAN TAMAN SEJAHTERA, LUNAS KEDAH DARULAMAN

0 ulasan
sumber :-

UMNO CAWANGAN TAMAN SEJAHTERA, LUNAS KEDAH DARULAMAN


Isu arak: Pas tumpas sekali lagi kepada DAP

Posted: 17 Jan 2011 04:22 AM PST

KUALA LUMPUR 16 Jan. – Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu, Zulkifli Noordin mendakwa Pas yang kononnya memperjuangkan Islam dan bercita-cita untuk menubuhkan negara Islam di Malaysia tumpas sekali lagi kepada DAP dalam isu arak di Selangor.

Ia berikutan tindakan Kerajaan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor melalui exconya, Ronnie Liu membatalkan arahan Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) melarang orang Islam berkerja di premis menjual minuman keras dengan alasan tidak adil.

Menurut Zulkifli, larangan tersebut meskipun disokong Pesuruhjaya Pas Selangor yang juga Exco Hal Ehwal Islam, Adat-adat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam negeri, Datuk Dr. Hasan Mohd. Ali tetapi, ternyata DAP lebih berkuasa mempengaruhi kerajaan negeri.

Malah, lebih malang katanya, terdapat segelintir pemimpin Pas Selangor yang sanggup bersekongkol dengan menyokong langkah Ronnie semata-mata mahu membodek DAP apabila turut mendakwa, prosedur tindakan yang diambil MPSJ salah serta tidak Islamik.

"Nampaknya Pas tumpas lagi, pendirian Hassan dan Pas Selangor dalam isu arak langsung tidak dihormati oleh kerajaan negeri walaupun tindakan yang diambil itu bertujuan untuk mengekang kegiatan maksiat dalam kalangan umat Islam, sebaliknya mereka membatalkan larangan MPSJ.

"Bagaimanapun teman (saya) tidak hairan kerana yang menentang larangan itu ialah Ronnie dan DAP. DAP memang terbukti sejak dahulu dan sentiasa konsisten dengan pendirian menentang Islam, menentang penubuhan negara Islam serta pelaksanaan hukum hudud," katanya.

"Tapi yang teman (saya) pelik, dalam isu ini ada juga 'pak jangoat' yang menyokong DAP walaupun sudah terang lagi bersuluh bahawa umat Islam diharamkan bekerja, menjual, membuat, menyediakan, membawa dan menghidang kerana hukumnya sama seperti peminum arak," katanya.Bookmark and Share

Umno Kedah mahu siapkan 672 'bilik perang'

Posted: 16 Jan 2011 04:18 PM PST

Umno Negeri Kedah akan mula menggerakkan jentera pilihan rayanya bulan depan bagi menghadapi kemungkinan pilihan raya umum diadakan pada tahun ini.

Pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri Datuk Ahmad Bashah Md Hanipah berkata Umno perlu bersedia dan bersiap dengan segera bagi memperlihatkan kesungguhan untuk menawan semula Kedah kerana masa sudah suntuk.

Katanya program Gelombang Merah akan dikerahkan bulan depan dan melakukan penambahbaikan terhadap program-program sebelum ini dengan slogan "BN Menang Kedah Senang".

"Kena gerak betul-betul. Kita juga kena siapkan "bilik perang" yang dulu dikenali sebagai bilik gerakan. Kita akan wujudkan di setiap 672 daerah mengundi. Bilik ini peringkat bahagian pun ada, negeri pun ada," katanya kepada pemberita selepas mengerusikan mesyuarat badan perhubungan Umno negeri malam tadi.

Ini merupakan mesyuarat pertama sejak rombakan bagi dua jawatan tertinggi dalam Umno negeri yang menyaksikan Ahmad Bashah dilantik sebagai Pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri manakala Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Mukhriz Tun Dr Mahathir sebagai Timbalannya berkuatkuasa 1 Januari lepas.

Ahmad Bashah berkata persediaan untuk menghadapi pilihan raya ini juga akan diselaraskan dengan parti-parti komponen BN yang lain kerana mereka juga ada perancangan masing-masing.

Sementara itu, katanya, beliau belum merancang untuk melakukan rombakan kepada jawatan-jawatan lain dalam Umno negeri dan hanya berbuat demikian selepas mendapatkan pandangan ibu pejabat dan Presiden Umno.

"Jika rasa perlu, baru buat perubahan. Kita jumpa presiden dulu, sekiranya perlu perubahan kita akan adakan satu lagi mesyuarat. Bagi jawatan bendahari, masih dipegang oleh Datuk Mukhriz," katanya.

Beliau berkata Umno negeri bersedia memberi peluang kedua kepada calon-calon yang kalah pada pilihan raya umum 2008 jika mereka dilihat mempunyai peluang yang baik untuk menang pada pilihan raya akan datang.

"Mungkin dulu ada tsunami...mereka kalah. Kalau keadaan lepas ni mereka dilihat boleh menang, mereka boleh dicalonkan. Apa yang diputuskan... calon mestilah orang yang boleh menang," katanya.

--BernamaBookmark and Share

Pembangkang Patut Malu, Janji Lama Tak Tunai Ini Pula Pelan 100 Hari

Posted: 16 Jan 2011 02:42 PM PSTKetua Pusat Pembangunan Anak Bangsa di Institut Pemikiran dan Kepimpinan Melayu (IMPAK), Profesor Datuk Dr. Abdul Halim Sidek menyelar pakatan pembangkang yang tidak berasa malu apabila mengutarakan Pelan 100 hari jika menang pada pilihan raya umum (PRU) Ke-13.

Katanya, manifesto mereka pada PRU-12 pun tidak ditunaikan tetapi sekarang mereka mahu menyajikan janji-janji lain pula.

"Pembangkang patut sedar bahawa janji-janji mereka yang diutarakan dalam PRU-12 adalah satu akujanji yang termetrai antara para pengundi dengan mereka sekiranya mereka menang dalam PRU, justeru akujanji tersebut perlu dilaksanakan kerana rakyat membuat penilaian atas apa yang berlaku," katanya kepada UMNO-Online.

Jelas beliau lagi, sewajarnya pemimpin-pemimpin pembangkang yang bijak berkata-kata ini memberi penjelasan kepada rakyat berkaitan janji-janji lama yang gagal ditunaikan dan bukan mengaburi rakyat dengan kata-kata manis yang baru pula.

"Mereka (pakatan pembangkang) seharusnya memohon maaf kepada rakyat khususnya pengundi-pengundi yang telah memberi mandapt kepada mereka untuk mentadbir dan mempunyai kuasa politik kerana rakyat bukanlah patung yang tidak bernyawa."

"Pembangkang telah melakukan satu penganiayaan kepada pengundi yang memberi kepercayaan kepada mereka sedangkan sebelum ini rakyat dijanjikan pelbagai tawaran, imbuhan, hadiah dan macam-macam lagi"

Abdul Halim yang juga pensyarah di Fakulti Undang-undang Universiti Teknologi Mara (UiTM) berkata demikian ketika mengulas berkaitan Pelan 100 hari pakatan pembangkang yang dikecam oleh kerajaan sebagai amat populis dan tidak berpaksi di bumi nyata.

"Pembangkang telah melakukan satu penganiayaan kepada pengundi yang memberi kepercayaan kepada mereka sedangkan sebelum ini rakyat dijanjikan pelbagai tawaran, imbuhan, hadiah dan macam-macam lagi.

"Samalah seperti kononnya mahu menawan Putrajaya pada 16 September tapi lihatlah sudah berapa kali September berlalu namun kerajaan Barisan Nasional (BN) makin kukuh sedangkan pakatan pembangkang pula yang kucar-kacir," ujarnya.

Tambah beliau lagi, PKR, Dap dan Pas yang membentuk pakatan atas satu nama mengeluarkan satu kenyataan baru dalam usaha mereka untuk mengekalkan populariti dan mengaburkan pengundi.

"Rakyat yang mengundi pembangkang pada PRU lalu hauskan janji-janji yang sebelum ini dilaungkan oleh para pemimpin mereka ketika meraih perhatian untuk mendapatkan kuasa pada PRU lalu tetapi apa yang diberikan oleh pembangkang kepada para pengundinya?"

Bulan lalu, pakatan pembangkang mengemukakan tawaran dalam Program 100 hari yang antaranya menjanjikan penghapusan kutipan tol di semua lebuh raya di negara ini sekiranya memenangi Pilihan Raya Umum ke-13 nanti selain merombak struktur subsidi bagi mengurangkan subsidi kepada swasta dengan memindahkannya bagi menampung perbelanjaan subsidi rakyat, menaikkan imbuhan perguruan RM500 sebulan dan melupuskan Felda Plantations bagi membuka ladang yang diuruskannya kepada generasi kedua dan ketiga Felda.- MediaUMNO


Bookmark and ShareSayap Parti

Bahagian