Rabu, 6 Julai 2011

YB Dato' Mohd Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri

YB Dato' Mohd Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri


NIAT SEBENAR BERSIH MERAGUKAN

Posted: 06 Jul 2011 08:42 AM PDT

Assalamualaikum.

Selepas kecoh satu dunia mengenai rancangan sebuah pertubuhan haram, BERSIH yang mahu menganjurkan perhimpunan haram pada 9 Julai 2011, akhirnya rancangan itu dibatalkan selepas ketua mereka, seorang peguam, Ambiga menghadap Seri Paduka Yang Dipertuan Agong.

Bagaimana mereka berkata, perhimpunan akan tetap diteruskan tetapi akan diadakan di stadium termasuk mencadangkan perhimpunan haram itu diadakan di Stadium Merdeka yang menjadi detik bersejarah kepada kemerdekaan negara.

Apa pun rancangan BERSIH ini, terdapat beberapa perkara yang perlu dan baik untuk dipertimbangkan oleh rakyat mengenai apakah tujuan sebenar perhimpunan haram itu hendak diadakan.

Pertama, sebelum ini mereka mendakwa perarakan atau demonstrasi jalanan yang mahu mereka lakukan adalah untuk menyerahkan memorandum kepada SPB Yang Dipertuan Agong. Namun apabila mereka mempunyai peluang terbaim menghadap Seri Paduka Baginda, apakah mereka menyampaikan memorandum tersebut? jawapannya, tidak. maka di sini ada sesuatu yang tidak kena terhadap niat BERSIH untuk mengadakan perhimpunan haram.

Kedua: Benarkan pilihan raya Malaysia tidak bersih?. Kalau tidak bersih mengapa pembangkang boleh menang empat negeri dan berjaya menafikan majoriti dua pertiga kerusi BN di Parlimen?. Sebenarnya, pilihan raya dianggap tidak bersih hanya apabila mereka kalah tetapi di tempat mereka menang, mereka akan kata pilihan raya itu bersih. Inilah bagi saya, tafsiran yang sesat daripada BERSIH mengenai proses pilihan raya kita. Di sini juga ada niat yang meragukan yang boleh kita lihat di sebalik tujuan mereka mahu mengadakan perhimpunan haram itu.

Ketiga: Mengapa mereka tidak mahu berunding dan tidak menggunakan saluran Parlimen misalnya untuk menyuarakan pandangan serta rasa tidak puasa hati mengenai pilihan raya?. Sekali lagi, ia mendedahkan niat sebenar mereka ini.

Saya teringat ketika PAS suatu waktu dulu beriya-iya hendak menegakkan negara Islam di Malaysia dan mendakwa UMNO dan BN kafir kerana melaksanakan undang-undang penjajah. Pada waktu itu, Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mencabar Presiden PAS, (Allahyarham) Datuk Fadzhil Noor agar membentangkan di Parlimen satu perlembagaan negara Islam yang PAS nak laksanakan. Sampai Presiden PAS itu meninggal dunia dan sehingga Pas terpaksa ubah dasar daripada negara Islam kepada negara kebajikan, undang-undang tersebut belum dibentangkan.
Inilah wayang sebenar yang mereka mainkan untuk menipu dan membohongi rakyat. Saya percaya, rakyat tidak bodoh. Yang fanatik dengan pembangkang, mereka akan terus fanatik tetapi rakyat yang lainnya akan sedar betapa sebenarnya Bn jauh lebih baik dari pembangkang.

Belajar di Thailand. Baju kuning yang tidak berpuas hati dengan kerajaan mengambil jalan mudah menggulingkan kerajaan di jalan raya tetapi selepas sepenggal, baju kuning dikalahkan semula dalam pilihan raya umum Thailand beberapa hari lalu.

Apakah kita tidak lihat apa yang telah berlaku itu?. Sedarlah dan belajarlah daripadanya.

Tiada ulasan:

Pengikut