Pengikut

Nuffnang

Isnin, 13 Disember 2010

ahmadmaslan.blogspot.com

0 ulasan
sumber :-

ahmadmaslan.blogspot.com


Pelancaran buku Evolusi Parlimen oleh TPM (13-12-2010)

Posted: 13 Dec 2010 10:12 AM PST

Posted: 13 Dec 2010 10:09 AM PST

Posted: 13 Dec 2010 10:02 AM PST

Posted: 13 Dec 2010 10:00 AM PST

Posted: 13 Dec 2010 09:57 AM PST

Anugerah Belia Felda M'sia

Posted: 13 Dec 2010 09:45 AM PST

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN

0 ulasan
sumber :-

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN


Hoki dapat semangat baru

Posted: 13 Dec 2010 10:07 AM PST

Link artikel: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2010&dt=1214&pub=Kosmo&sec=Sukan&pg=su_04.htm

SUKAN hoki negara mendapat suntikan baru dalam program pembangunan pemain pelapis apabila kerajaan bersedia menambah peruntukan sebanyak RM3 juta dalam masa tiga tahun di bawah Projek Hoki 1MAS.

Projek Hoki 1MAS yang baru dirasmikan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd. Najib Tun Abdul Razak di Stadium Tun Razak, Jalan Duta, Kuala Lumpur semalam, bakal menelan pembelanjaan sebanyak RM2 juta setahun di bawah kelolaan Persekutuan Hoki Malaysia (PHM).

Begitupun, setelah melihat peningkatan skuad negara yang memberangsangkan, terbaru memenangi pingat perak pada Sukan Asia 2010 di Guangzhou bulan lepas, Najib akhirnya mengumumkan bahawa program pembangunan ini akan disuntik dengan peruntukan RM1 juta lagi bagi setiap tiga tahun demi memastikan kecemerlangan tersebut berterusan.

"Sejak Malaysia beraksi pada separuh akhir Piala Dunia 1975 di Kuala Lumpur, tidak dinafikan bahawa hoki mula dilihat sebagai antara sukan yang amat berpotensi dan semakin diminati ramai," kata Najib pada Majlis Perasmian Projek Hoki 1MAS semalam.

"Malah setelah kita memenangi pingat perak Sukan Komanwel 1998 dan terbaru pingat perak di Sukan Asia, ia membuktikan bahawa sukan ini berada di standard tersendiri dan wajar diberi perha- tian.

"Cuma ketika ini, sukan hoki di Malaysia perlu diberi nafas baru, suntikan dan rangsangan untuk terus mencipta kejayaan di pering- kat lebih tinggi lagi.

"Justeru, demi memastikan kesinambungan ini berterusan, maka kerajaan bersedia menambah peruntukan kepada Projek Hoki 1MAS sebanyak RM3 juta bagi tiga tahun pertama dan sekiranya projek ini menunjukkan hasil, kerajaan mungkin akan menambah lagi peruntukan tersebut pada masa hadapan," ujar beliau lagi.

Menurut Najib, projek bagi melahirkan lebih ramai pemain pelapis pada masa hadapan amat penting kerana ia akan menjadi teras kepada kejayaan-kejayaan yang lebih cemerlang di peringkat antarabangsa pada masa hadapan.

"Saya kagum dengan semangat melawan dan sikap tidak putus asa pemain negara ketika kita mene- waskan India (4-3) pada separuh akhir di Sukan Asia baru-baru ini," kata Najib.

"Walaupun kita kalah kepada Pakistan (0-2) di final, namun pujian wajar diberikan kepada pemain-pemain kita yang tidak menyerah kalah dan berjaya mencipta sejarah baru dalam hoki dengan memenangi pingat perak.

"Begitupun, kita tidak boleh terus dibuai dengan pencapaian ini dan hanya menumpukan perhatian terhadap skuad dan pemain yang kita ada sekarang.

"Sebaliknya, kita perlu ada teras yang kukuh di peringkat bawah kerana tanpa teras tersebut (pelapis), tidak akan ada kejayaan di peringkat tertinggi seperti ini. Jadi kita kena tumpukan kepada pembentukan teras yang kuat," ujar beliau lagi.

Turut hadir pada majlis berke- naan ialah Presiden PHM, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah; Presiden Majlis Olimpik Malaysia (MOM), Tunku Tan Sri Imran Tuanku Ja'afar, Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN), Datuk Zolkples Embong serta pemain dan bekas pemain hoki kebangsaan era 70-an.

Projek Hoki 1MAS merupakan program pembangunan jangka panjang di peringkat remaja dengan matlamat melahirkan pemain-pemain pelapis yang berkaliber dan mampu mewakili Malay- sia di peringkat antarabangsa menerusi sistem latihan dan struktur pembangunan yang tersusun di peringkat akar umbi.

Program ini telah bermula Julai lepas dengan melibatkan 840 pemain di 14 buah negeri seluruh negara dan dijangka meningkat sebanyak 20 peratus setiap tahun dengan sasaran melahirkan 2,100 pemain berkaliber sehingga tahun 2015
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

PANAS : NEGARA ISLAM PAS BERI HELAH LAGI.

Posted: 13 Dec 2010 06:11 AM PST

Elak bincang dasar negara Islam Pas, bukti pakatan berbeza ideologi

KUALA LUMPUR 12 Dis. – Tindakan pakatan pembangkang yang mahu isu-isu sensitif seperti dasar negara Islam yang hendak dibawa oleh Pas dielakkan ketika konvensyen pakatan itu minggu depan jelas membuktikan mereka masih terikat dengan ideologi berbeza.
Sambil menyifatkan pakatan tersebut sebagai pakatan 'kongsi gelap', Setiausaha Agung Barisan Nasional (BN), Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata, isu sedemikian sememangnya tidak akan dapat dibincangkan oleh pakatan berkenaan dan ia dilihat jauh berbeza dengan kesepakatan BN.
Menurut beliau, sejak dari awal lagi, pakatan pembangkang sudah saling tipu- menipu antara satu sama lain dan mereka hanya menunggu masa untuk berpecah.
"Seorang kata hendak tubuh negara Islam, yang seorang lagi kata 'langkah mayat aku dahulu' dan seorang lagi kata hendak rampas kuasa 16 September.
"Saya yakin, akhirnya pakatan 'kongsi gelap' ini, bila mereka hendak 'agih-agihkan harta rampasan' dan apabila pengagihan tidak betul, mereka akan bergaduh.
"Tunggu sahajalah waktu mereka akan pecah seperti gunung berapi yang hendak meletus dan menjadi serpihan,'' katanya.
Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas merasmikan program Titian Kasih Ketiga anjuran Pemuda BN Parlimen Subang di Sungai Buloh, dekat sini hari ini.
Pada majlis tersebut, seramai 305 pelajar dan murid sekolah menerima sumbangan berupa bantuan persekolahan termasuk wang tunai RM100.
Semalam, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menjelaskan bahawa pakatan pembangkang akan mengelak daripada memperkatakan isu-isu sensitif termasuk dasar negara Islam yang hendak dibawa oleh Pas.
Pas yang sebelum ini lantang memperjuangkan dasar berkenaan bagaimanapun dilihat membisu dan akur dengan perkara tersebut.
Mengulas lanjut, Tengku Adnan berkata, perkara yang berlaku dalam pembangkang sebenarnya jauh berbeza dengan BN yang memutuskan apa jua perkara berbangkit secara konsensus.
"Dalam BN, walaupun ada yang menyuarakan pendapat masing-masing, tetapi akhirnya kita akan bermesyuarat dan dalam mesyuarat, kita putuskan secara konsensus.
"Inilah kesepakatan dalam BN yang diamalkan sejak dari awal lagi dan ia berterusan,'' jelasnya.
Ditanya tentang kerakusan Anwar untuk berkuasa, Tengku Adnan berkata, ia sebagai satu usaha untuk membolehkan beliau melakar sejarah bahawa tuduhan liwat ke atasnya dapat dihapuskan.
"Beliau (Anwar) bukan hendak perjuangkan rakyat dan bukannya sayangkan negara ini. Kalau sayangkan negara, sudah tentu beliau tidak akan ke luar negara dan memburuk-burukkan tanah air,'' tegasnya.
Mengenai pendedahan WikiLeaks bahawa tuduhan liwat ke atas Anwar adalah hasil kerja 'perangkap' musuh politiknya, beliau berkata, WikiLeaks boleh mengeluarkan apa jua dakwaan.

Pas tetap perjuang negara Islam

KUALA LUMPUR 12 Dis. – Setiausaha Agung Pas, Datuk Mustafa Ali hari ini menafikan laporan portal berita propembangkang bahawa beliau meminta semua pihak supaya jangan membangkitkan lagi isu penubuhan negara Islam yang menjadi perjuangan parti tersebut.
Sambil menjelaskan bahawa sudah banyak kali kenyataannya disalah tafsirkan, Mustafa berkata, apa dimaksudkan supaya jangan dibangkitkan lagi adalah dalam konteks konvensyen pakatan pembangkang yang akan berlangsung di Pulau Pinang, minggu depan.
"Soal negara Islam hanyalah istilah tetapi perjuangan Islam tetap menjadi dasar Pas. Perkara ini bukan isu kerana DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) faham dengan dasar yang sekian lama diperjuangkan oleh Pas. Islam akan terus jadi pegangan Pas.
"Jangan kita hanya melihat pada istilah, istilah ini jika silap ditulis atau dilaporkan ia akan memberi maksud yang berbeza. Apa yang saya perkatakan pagi ini (hari ini) adalah dalam konteks konvensyen pakatan pembangkang nanti, bukan soal tidak mahu menubuhkan negara Islam," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia, di sini hari ini.
Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas laporan Malaysian Insider bahawa Pas meminta semua pihak supaya jangan lagi membangkitkan isu negara Islam yang selama ini menjadi pegangan parti itu sekiranya pembangkang menguasai kerajaan Pusat.
"Benda ini (negara Islam) sudah tidak ada isu, tak usah nak bangkitkan lagi isu ini. Tak usah nak bangkitkan lagi," lapor Malaysian Insider yang mendakwa memetik kenyataan Mustafa selepas mesyuarat bulanan Jawatankuasa Kerja Pusat Pas di Markas Pas, Taman Melewar, hari ini.
Menurut portal itu lagi, ketetapan tersebut dibuat kira-kira seminggu selepas Mustafa yang sebelum ini mengarahkan semua pemimpin Pas supaya jangan menyentuh isu-isu semasa, dipercayai berkait dengan dasar negara Islam serta jawatan Timbalan Perdana Menteri untuk bukan Melayu.

PPUBJ : Yang mana satu penyokong PAS nak ikut, sekejap kata OK sekejap KO....fening....fening...

JAWAPAN KEPADA ISU TPM BUKAN ISLAM

Posted: 13 Dec 2010 05:46 AM PST

Islam prasyarat utama TPM bukan Melayu
Oleh Zainul Rijal Abu Bakar
zainul.rijal@abubakar.my
2010/12/13
Pemegang jawatan perlu laksana tanggungjawab pertahan agama ikut Perlembagaan

SEGENAP lapisan masyarakat di Malaysia heboh memperkatakan cadangan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim melantik Penasihat DAP, Lim Kit Siang menjadi Timbalan Perdana Menteri (TPM) sekiranya Pakatan Rakyat membentuk Kerajaan Persekutuan.
Cadangan ini bukan perkara lazim diamalkan rakyat Malaysia kerana tradisinya Perdana Menteri (PM) dan TPM terdiri daripada kalangan orang Melayu beragama Islam.
Saya mengambil kesempatan ini menerangkan dari sudut undang-undang dan Perlembagaan berkaitan kelayakan menjadi PM dan TPM ini. Ruangan saya ini tidak terikat dengan kepentingan mana-mana parti politik ataupun badan siasah lain.

Jawatan TPM tidak disentuh di dalam Perlembagaan Persekutuan. Walaupun jawatan ini tiada dalam Perlembagaan, ini tidak bermakna ia tidak boleh dilakukan.

Oleh itu, pelantikan TPM tidak melanggar Perlembagaan itu sendiri. Perkara 32 Perlembagaan Persekutuan menyatakan Yang di-Pertuan Agong (YDPA) adalah "Supreme head of the Federation. Baginda adalah Ketua Negara tetapi bukan Ketua Kerajaan. Kuasa eksekutif terletak dalam tangan PM.

YDPA bertindak atas nasihat Kabinet diketuai PM. Kewujudan jawatan TPM secara konvensyennya dibuat kerajaan. Jawatan TPM penting kerana TPM adalah orang nombor dua dalam kerajaan. Malah, jika PM di luar negara atau sakit, TPM memangku jawatan PM.
Kuasa melantik PM atas budi bicara YDPA sendiri. Tidak ada sesiapa boleh memaksa baginda melantik Menteri Besar (MB). Ia bukan kuasa yang dimiliki mana-mana pihak atau kerajaan.

Jika kita melihat dalam Perlembagaan, memang benar tidak disebut dengan jelas bahawa PM dan timbalannya mesti terdiri daripada kalangan orang Melayu. Oleh kerana tiada syarat spesifik seorang PM dan TPM adalah Melayu, saya berpandangan orang bukan Melayu boleh dilantik menjadi PM atau TPM.

Namun timbul pula persoalan adakah seseorang bukan Islam boleh dilantik menjadi PM atau TPM? Bagi mencari jawapan terhadap persoalan ini kita perlu meneliti sumpah yang diambil oleh YDPA semasa menaiki takhta baginda. YDPA dan Timbalan Yang di-Pertuan Agong bersumpah dalam jadual keempat Perlembagaan Persekutuan akan memelihara Islam pada setiap masa.

Oleh itu, adalah langsung tidak masuk akal sekiranya orang bukan Islam dilantik menjadi PM atau TPM. Bagaimana seorang bukan Islam dapat melaksanakan sumpah YDPA memelihara Islam pada setiap masa?

Malah pada pandangan saya orang Melayu yang tidak mengamalkan Islam juga adalah tidak layak dilantik menjadi PM atau TPM. Seorang yang tidak mempercayai atau memahami Islam sudah pasti akan gagal melaksanakan tanggungjawab ini.

Sumpah YDPA ini adalah kewajipan berperlembagaan bagi pihak kerajaan melaksanakan Islam pada setiap masa sebagaimana sumpah YDPA itu. Dalam perspektif yang berlainan pula jika orang bukan Melayu pula yang komited dan beragama Islam, beliau layak dilantik menjadi PM atau timbalannya kerana ia tidak langsung akan menjejaskan kewajipan Berperlembagaan YDPA itu.

Melantik bukan Islam sebagai TPM perlu diberi pertimbangan dari pelbagai aspek terutama apabila TPM menjadi pemangku PM. Sudah pasti pemangku PM bukan Islam ini mendapati beliau sukar menjalankan tugasnya dengan baik.

Begitu juga semasa persidangan Majlis Raja-Raja, orang bukan Islam akan menghadapi kesukaran dalam menjalankan tugasnya. Malah dalam Perlembagaan Persekutuan terdapat banyak perkara berkaitan dengan Islam dan kedudukan istimewanya. Sudah pasti Ketua Kerajaan bukan Islam tidak dapat melaksanakan hak keistimewaan orang Melayu/Islam ini mengikut acuan perundangan.

Jawatan TPM walaupun tiada disebut dalam Perlembagaan Persekutuan bukanlah jawatan yang tidak penting. Pemegang jawatan ini adalah orang nombor dua dalam pentadbiran kerajaan. Oleh itu, jika sesuatu terjadi kepada Ketua Kerajaan sudah pasti TPM akan mewarisi jawatan terbabit. Oleh yang demikian, jawatan ini amat penting di dalam dan di luar negara.

Disebabkan itu, saya berpandangan seorang bukan Melayu boleh dilantik menjadi PM atau timbalannya dengan syarat orang bukan Melayu itu adalah seorang mukmin yang tegas melaksanakan ubudiahnya kepada Allah SWT.

Namun saya tidak bersetuju sekiranya jawatan itu dilantik dikalangan orang bukan Islam kerana ia akan menyanggah sumpah yang dilafazkan YDPA. Orang Islam yang gagal menjayakan sumpah YDPA tidak layak menjadi PM walaupun beliau seorang yang berilmu dan berpengaruh.

Ruangan ini bukan bertujuan mencari salah sesiapa. Tetapi sekadar berkongsi ilmu dalam aspek perundangan sebenar, tidak dimainkan oleh emosi ataupun ketaksuban kepada seseorang pemimpin.

Saya juga tidak berhasrat menyentuh kuasa Raja-Raja Melayu. Ingin saya tegaskan sekali lagi bahawa menjadi kelaziman PM dan TPM Malaysia adalah orang Melayu, namun tradisi ini boleh diubah dengan melantik orang bukan Melayu yang beragama Islam sebagai PM dan TPM.

Penulis ialah Presiden Persatuan Peguam Muslim Malaysia (PPMM) dan boleh dihubungi melalui zainul.rijal@abubakar.my

Konsep 'Plea Bargaining' Di Mahkamah Tidak Lama Lagi

Posted: 12 Dec 2010 11:54 PM PST

Link artikel: http://mstar.com.my/berita/cerita.asp?file=/2010/12/13/mstar_berita/20101213151504&sec=mstar_berita
 
KUALA LUMPUR: Konsep 'plea bargaining', atau tawaran terhadap pengakuan bersalah bagi mengurangkan pertuduhan dan hukuman; yang akan membolehkan tertuduh dalam kes-kes jenayah memperolehi hukuman yang diringankan 50 peratus daripada hukuman maksimum, akan dilaksanakan secara rasmi oleh mahkamah tidak lama lagi.

Ketua Hakim Negara Tun Zaki Azmi berkata konsep itu akan dapat menyegerakan penyelesaian kes-kes jenayah di samping mengurangkan kes-kes tertunggak, dan menurutnya penyelesaian kes-kes sedemikian ketika ini berjalan dengan pantas.

Beliau berkata pihak pendakwaan dan yang dituduh dalam kes-kes di mana hukumannya adalah mati, boleh memohon 'plea barganing' sebelum mahkamah meneruskan perbicaraan.

"Dengan cara ini lebih banyak orang kena tuduh akan mengaku bersalah, oleh itu kes berkenaan tidak perlu melalui perbicaraan penuh, dan kes-kes jenayah akan dapat berjalan lebih lancar," katanya pada satu persidangan media selepas majlis perasmian Persidangan Kedua Hakim-hakim di sini Isnin.

Persidangan tiga hari yang dihadiri oleh 128 hakim-hakim Mahkamah Tinggi, Mahkamah Rayuan, dan Mahkamah Persekutuan itu antara lain disasar untuk mengkaji semula semua kes-kes dan mengenal pasti punca kelewatan perbicaraan, di samping berkongsi pengalaman antara para hakim.

Zaki berkata konsep 'plea bargaining' itu akan diguna pakai untuk pesalah kali pertama sahaja, dan para hakim dan peguamn sedang diberi taklimat berhubung konsep itu.

Katanya garis panduan berhubung konsep itu sedang disediakan oleh pejabat Peguam Negara, dan mereka akan berbincang dengan mahkamah serta majlis Peguam mengenai perkara itu sebelum ia dilaksanakan.

Beliau berkata pindaan dalam Seksyen 172 Akta Kanun Acara Jenayah 2010 bagi memasukkan konsep 'plea bargaining' itu sudah diluluskan oleh Parlimen Jun lepas.

Sebelum pindaan itu, mereka yang dituduh yang ditawarkan 'plea bargaining' itu tidak dijamin hukuman ringan 50 peratus daripada hukuman maksimum.

Sementara itu Hakim Mahkamah Persekutuan, yang juga Hakim Pengurus bagi Mahkamah Jenayah, Tan Sri Zulkefli Ahmad Makinudin berkata 'plea bargaining' perlu ditawar dalam masa 30 hari selepas seseorang itu didakwa, dan sekiranya tiada pilihan diterima selepas 90 hari, perbicaraan penuh akan dijalankan.

Beliau berkata sebaik sahaja hukuman diumumkan, kedua-dua pihak tidak lagi boleh merayu terhadap keputusan di mahkamah lebih tinggi, kecuali atas alasan teknikal.

Menurutnya di bawah pindaan itu, hakim juga boleh memanggil yang dituduh secara tertutup, bagi memastikan permohonan dibuat secara sukarela.

Zulkefli berkata ketika melaksanakan satu penyelesaian yang memuaskan hati dalam sesuatu kes, adalah menjadi tugas mahkamah untuk memastikan bahawa proses 'plea bargaining' itu dilaksanakan secara sukarela oleh pihak-pihak yang terbabit.

Katanya konsep itu sudah dilaksanakan di mahkamah ketika ini, namun ekoran pindaan kepada undang-undang, perkara itu nanti akan menjadi lebih rasmi dengan dilengkapi garis panduan serta prosedur standard
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

WikiLeaks sahkan Singapura terus cemburu Malaysia, kata Ibrahim Ali

Posted: 12 Dec 2010 11:01 PM PST

KUALA LUMPUR, 13 Dis — Ahli Parlimen Bebas Pasir Mas Datuk Ibrahim mendakwa pendedahan WikiLeaks mengenai penilaian Singapura tentang iklim politik Malaysia mengesahkan sikap iri hati berterusan republik itu terhadap negara ini.
Pada sidang media pertama selepas kembali daripada cuti sakit selama dua bulan ekoran pembedahan jantung, presiden Perkasa itu berkata, Singapura sudah lama menyimpan dendam terhadap Malaysia.

Justeru katanya, kenyataan pegawai-pegawai kanan Singapura sebenarnya menunjukkan "belang" sebenar republik itu yang berpisah dari Malaysia pada 1965.

"Saya yakin bahawa mereka  (Singapura) sebenarnya cemburu dengan Malaysia kerana mereka tidak gembira dalam banyak hal.

"Saya tidak terkejut dengan laporan WikiLeaks mengenai Singapura... mereka yang sebenarnya mengamalkan  politik sempit," kata beliau kepada pemberita di bangunan Parlimen hari ini
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

umno bahagian cheras

0 ulasan
sumber :-

umno bahagian cheras


Anwar cuba heret PDRM untuk tutup kes liwat – Syed Ali

Posted: 12 Dec 2010 09:18 PM PST

DATUK Seri Anwar Ibrahim dikatakan sekali lagi cuba mengheret Polis Diraja Malaysia (PDRM) untuk menutup salahlaku seksnya ekoran pendedahan WikiLeaks yang berasaskan kepada sumber perisikan Singapura dan Australia.

Penasihat Umum Parti Keadilan rakyat (PKR) itu dikatakan mendakwa PDRM membocorkan rahsia kes liwatnya sedangkan pihak berkuasa Malaysia tidak tahu-menahu mengenai perkara tersebut.

"Anwar sengaja mengaitkan pelbagai pihak khususnya pihak berkuasa dalam kes berkenaan kononnya beliau diperangkap," kata Ketua UMNO Bahagian Cheras, Datuk Wira Syed Ali Alhabshee ketika diminta mengulas perkembangan terbaru itu.

Semalam, Anwar yang juga Ketua Pembangkang mengetepikan pandedahan WikiLeaks sambil mendakwa sumber pendedahan tersebut adalah daripada Cawangan Khas (SB) PDRM.

WikiLeaks, merupakan laman web yang telah mengejutkan dunia dengan pendedahan rangkaian oprasi sulit ketenteraan Amerika Syarikat (AS).

Beliau menyifatkan dakwaan Anwar itu sebagai mengarut dan cuba mengheretkan pembabitan kerajaan Barisan Nasional (BN) dan UMNO.

"Dakwaan Anwar kononnya PDRM bocorkan rahsia liwat adalah satu pembohongan besar bertujuan memalukan negara ini diperingkat antarabangsa," katanya.

"Persoalannya, adakah PRDM yang bocorkan atau pun pemimpin DAP, seperti Karpal Singh dan Lim Kit Siang? Tidak mustahil DAP sengaja membocorkan rahsia 'aktiviti' Anwar itu untuk kepentingan mereka," tegasnya.

Syed Ali tidak menolak kemungkinan tersebut kerana DAP tidak bersetuju dengan PKR yang mahukan Lim Kit Siang sebagai Timbalan Perdana Menteri jika Pakatan Rakyat (PR) berkuasa, sedangkan mereka bercita-cita untuk memegang jawatan Perdana Menteri.
sumber perisikan Singapura - Australia

"Hubungan DAP dan PKR semakin tegang kerana masing-masing berebut untuk menjadi Perdana Menteri selepas Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang," uajrnya.

Menurut Syed Ali lagi, andaian itu kukuh kerana peguam utama yang mengendalikan kes liwat Anwar adalah Karpal Singh dan beliau sudah tentu mengetahui 'banyak rahsia' yang menyelubungi kehidupan Anwar termasuk dalam kes liwatnya yang pertama tidak lama dulu.

Sebelum itu, akhbar yang berpengakalan di Australia, The Sun-Herald telah mendedahkan kabel Jabatan Pertahanan Negara AS pegawai risikan Singapura memberitahu rakan sejawatan mereka dari Australia bahawa Anwar sememangnya terbabit dalam perbuatan yang dituduh itu walaupun beliau menafikannya.
Syed Al yang juga Setiausaha Perhubungan UMNO Wilayah Persekutuan menjelaskan, dakwaan WikiLeaks bahawa Anwar telah diperangkap dalam kes liwatnya adalah tidak berasas dan berniat jahat untuk mencemarkan reputasi pendtabiran kerajaan pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd. Najib Tun Razak.

"Kalau dikatakan ada konspirasi atau perangkap ke atas Anwar, adalah mustahil untuk menggunakan taktik yang sama untuk kali kedua, walaupun kes liwat pertamanya dulu pun terbukti bukan satu pakatan," jelasnya.

Katanya, ketika Anwar mengemis sokongan luar dalam masa yang sama juga beliau mengambil kesempatan memburukkan negara ini dan terus melemparkan pelbagai fitnah dan dakwaan tidak berasas kepada kerajaan BN.

"Oleh sebab itu, Jika Anwar berpegang kepada kebenaran dan keadilan perundangan serta yakin tidak melakukan perbuatan yang dilaknatkan oleh Allah SWT, , dia tidak perlu takut terhadap tuduhan meliwat Mohd. Saiful Bukhari," tegasnya.

www.pemuda-enggang.org

0 ulasan
sumber :-

www.pemuda-enggang.org


WikiLeaks: Anwar terlibat?

Posted: 12 Dec 2010 11:12 PM PST

Agensi perisikan Singapura mengesahkan bahawa Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim memang terlibat dalam aktiviti liwat berdasarkan bukti daripada risikan teknikal yang dilakukan agensi itu, dipercayai melalui kaedah memintas talian komunikasi negara. Pendedahan itu dibuat oleh sebuah laman web antarabangsa, … Continue reading

Apo Kono Eh Jang!

0 ulasan
sumber :-

Apo Kono Eh Jang!


Wikileaks Dedah Anwar Memang Kaki Leaks Punggong

Posted: 13 Dec 2010 05:10 AM PST

Gempar memang gempar apabila Sydney Morning Herald memetik kandungan pendedahan Wkileaks mengenai kawat diplomatik antara perisikan Singapura dengan perisikan Australia bahawa Anwar memang terlibat dalam kegiatan sodom menyodom. Walaupun dikatakan Anwar masuk 'perangkap' yang dipasang oleh musuh politiknya tetapi yang penting untuk kita tahu ialah masuk perangkap atau tidak, Anwar tetap melakukan liwat. Soal perangkap tu penulis akan bincangkan dibawah nanti.

Wikilieaks memetik kawat diplomatik antara perisikan Singapura serta Menteri Mentornya Lee Kuan Yew dengan perisikan Australia seperti berikut:-

"The Australians said that Singapore's intelligences services and [Singaporean elder statesman] Lee Kuan Yew have told ONA in their exchanges that opposition leader Anwar 'did indeed commit the acts for which he is currently indicted'."

ONA adalah nama rasmi untuk perisikan luar Australia (Office of National Assessments). Selain ONA, Australia juga memiliki beberapa agensi perisikan lain seperti Defence Signals Directorate (DSD), Defence Imagery and Geospatial Organisation (DIGO), Defence Intelligence Organisation (DIO), Australian Secret Intelligence Service (ASIS) dan Australian Security Intelligence Organisation (ASIO).

Kita perlu ingat Wikileaks popular bukan kerana membuat cerita bohong seperti mana Harakah dan Suara Keadilan tapi Wikileaks popular kerana mendedahkan kawat diplomatik dan dokumen dokumen yang diklasifikasikan sebagai rahsia dan sensitif. Atas alasan itulah yang menyebabkan banyak negara mahu dan sedang mengambil tindakan ke atas Wikilieaks dan pengasasnya Julian Assange.

Kandungan yang didedahkan Wikileaks mengenai perbuatan liwat Anwar Ibrahim seperti mana yang diketahui oleh perisikan Singapura sememangnya ditunggu-tunggu kerana para balaci Anwar masih tidak mahu menerima penjelasan dalam negara mengenai kegemaran aneh pemimpin agung mereka itu. Kalau perisikan negara luar pun dah bercakap benda sama maknanya yang kami para penyokong BN dok cakap selalu mengenai tabiat Anwar ni berada dipihak yang benar. Oleh itu berhentilah menuduh kami memfitnah Anwar.

Kita perlu ingat perisikan Singapura adalah perisikan aktif setaraf CIA dan Mossad kerana Singapura adalah antara beberapa negara didunia yang berada dalam keadaan bersiap sedia 24 jam untuk berperang. Sehubungan itu maklumat mereka adalah maklumat yang tepat dan punya wibawa. Walaupun kita boleh pertikai soal Anwar diperangkap sebab semua bukti-bukti seperti mana didedahkan di mahkamah setakat ini membuktikan bahawa tiada siapa yang memerangkap Anwar, dia sendiri panggil Saiful datang jumpa dia, password MOKHTAR, Can I fuck U Today, makan karipap dan Are u ok semua tu, yang lebih penting untuk kita ketahui dan ambik berat ialah ANWAR MEMANG KAKI MELIWAT.

Setakat hari ini kita tidak pasti siapa di antara 2 agensi perisikan Singapura yang terlibat dalam pendedahan kawat tersebut, adakah ISD (Internal Security Department) yang khusus untuk keselamatan dalam negara ataupun agensi perisikan tenteranya SID (Security Inteligence Division), Tapi kita yakin SID kerana hal-hal berkaitan negara luar dan hubungan diplomatik memang menjadi tugas SID dibawah Kementerian Pertahanan Singapura dibanding ISD yang menumpu kepada hal keselamatan dalam negeri dan terletak dibawah Kementerian Dalam Negerinya.

Pendedahan mengenai pengetahuan Lee Kuan Yew dengan perangai songsang Anwar juga menunjukkan bahawa DAP juga tahu dan sedar mengenainya. Kita semua maklum hubungan DAP dengan PAP, kedua-duanya pun diasaskan orang yang sama – Lee Kuan Yew. Padanlah DAP tidak peduli dengan Anwar di Pulau Pinang dan dengan itu boleh berbuat sesuka hatinya termasuk menindas orang melayu dan orang india, rupanya dia pegang telur Ketua Pembangkang di Parlimen tersebut.

Silap-silap, semua maklumat yang diperolehi Lee Kuan Yew dan perisikan Singapura adalah datang dari para peguam DAP yang sedang mewakili Anwar di mahkamah, itupun boleh jadi juga. Siapa lagi yang ada first hand information pasal kes liwat Anwar kalau bukan para peguamnya.

Kalau benarlah teori ini, nasib kau la Anwar. Lepas menderhaka dengan bangsa sendiri, kau dikhianati oleh peguam yang kau percaya untuk membela kau.

Oleh: Adamyan

'Ummi Hafilda berkata benar'

Posted: 12 Dec 2010 01:42 PM PST

"Semua itu benar." Demikian tegas bekas rakan karib Datuk Seri Anwar Ibrahim, Datuk S. Nallakarupan yang mengakui kebenaran kenyataan Ummi Hafilda Ali berhubung apa yang dilaluinya pada 1997 dan 1998 yang membawa kepada pemecatan Anwar selaku Timbalan Perdana Menteri.

Menurut beliau, kenyataan Ummi Hafilda sememangnya tidak boleh disangkal kerana segala fakta yang diberikan bukannya suatu pembohongan atau konspirasi.

"Bagi saya, apa yang Ummi Hafilda katakan itu betul. Tidak boleh dinafikan lagi. Dia tahu segalanya termasuk abangnya, Azmin Ali yang kini Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR).

"Justeru, saya cabar 3A iaitu Anwar, Azizah (Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail) dan Azmin supaya menjawab kenyataan itu.

"Jangan jadi pengecut. Rakyat perlu tahu. Jangan berlakon lagi,'' katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini, hari ini.

Beliau mengulas temu bual eksklusif Mingguan Malaysia berhubung rayuan Ummi Hafilda terhadap Azmin termasuk Anwar dan Wan Azizah agar bertaubat dan kembali ke pangkal jalan.

Laporan itu antara lain mengimbas kembali apa yang dilaluinya sepanjang 1997 dan 1998. Antaranya, tindakan beliau menulis surat mengenai salah laku Anwar kepada Perdana Menteri pada masa itu, Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Kemunculan semula Ummi Hafilda adalah atas rasa terpanggil untuk menentang mereka yang sengaja mempertikaikan ketuanan Melayu.

Mengulas lanjut, Nallakarupan berkata, Azmin seharusnya malu dengan apa yang diluahkan oleh Ummi Hafilda dan mengakui kebenaran kenyataan adik bongsunya itu.

"Tetapi, baik Azmin dan juga Anwar serta Wan Azizah, mereka ini takut berkata benar kerana tahu bahawa mereka tidak betul.

"Wan Azizah juga tahu siapa Anwar dan Azmin. Apa yang mereka perlihatkan kepada awam ketika ini hanyalah suatu lakonan,'' tegasnya.

Ditanya mengenai mengapa segala kenyataan dan dakwaan yang dilemparkan terhadap mereka bertiga tiada diberikan respons, beliau berkata : "Mereka tahu kita cakap benar. Bukan kita bohong. Sebab itu mereka tidak boleh jawab.''

Beliau seterusnya menyelar tindakan Anwar yang selalu ke luar negara dan memburuk-burukkan nama Malaysia.

"Anwar hanya tahu rosakkan negara. Apa yang dikatakan di luar negara hanyalah satu penipuan,'' tambahnya.

Sumber: Utusan Malaysia

UMNO Cawangan Bukit Ampang

0 ulasan
sumber :-

UMNO Cawangan Bukit Ampang


DUNIA KATA ANWAR PELIWAT..APA KATA RAKYAT MALAYSIA??

Posted: 12 Dec 2010 06:28 AM PST

'Usah gadai masa depan negara' - PM

Posted: 12 Dec 2010 06:06 AM PST

Oleh YUSRI SAHAT dan M. SHAHRINAHAR ABD. LATIB

Tegas Perdana Menteri, parti pembangkang terbukti gagal mentadbir negeri-negeri yang dikuasai mereka apabila tidak mampu menunaikan janji yang pernah ditaburkan pada pilihan raya lalu.

Malah kata beliau, pembangkang juga gagal mencapai kesepakatan dalam pakatan yang mereka cipta selama ini.

"Parti-parti pembangkang mempunyai ideologi yang bercanggah antara satu sama lain dalam pakatan yang mereka ciptakan.

"Oleh itu, jangan beri peluang kepada pembangkang untuk memerintah negara ini," tegasnya semasa berucap pada sambutan Deepavali 1Malaysia peringkat Parlimen Pekan di Dewan Majlis Daerah Pekan di sini hari ini.

Najib yang juga Pengerusi Barisan Nasional (BN) memberitahu, sejarah dunia membuktikan bahawa pemimpin yang hanya bijak menabur janji tetapi gagal menunaikannya, akan tersungkur.

"Ramai pemimpin dunia gagal menjadi pemimpin yang baik kerana kegagalan menunaikan janji-janji yang pernah ditaburkan kepada rakyatnya," katanya.

Sehubungan itu, beliau yakin parti pembangkang tidak akan mampu memerintah negara kerana kelemahan-kelemahan yang wujud di kalangan pakatan mereka.

Beliau menegaskan, hanya BN yang mampu memerintah negara menerusi rekod cemerlangnya sejak negara mencapai kemerdekaan lebih 50 tahun lalu.

"BN telah membuktikan mampu menunaikan segala janjinya kepada rakyat selepas mencapai kemerdekaan.

"Hanya BN yang boleh membawa Malaysia menjadi negara maju menerusi janji-janji yang realistik dan memberi manfaat kepada rakyat," katanya.

Najib juga berazam akan terus memberikan keadilan kepada semua lapisan rakyat rakyat tanpa mengira kaum supaya negara menjadi makmur dan harmoni.

DunSemarang

0 ulasan
sumber :-

DunSemarang


terima Kasih Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak

Posted: 12 Dec 2010 09:50 PM PST


Samy Vellu dilantik Duta Khas ke India, Asia Selatan.
"KUALA LUMPUR 12 Dis. - Kerajaan hari ini mengumumkan pelantikan bekas Presiden MIC, Datuk Seri S. Samy Vellu sebagai Duta Khas ke India dan Asia Selatan dalam bidang infrastruktur".

Wahai Chua S L dan Samy V serta rakan-rakanNYA, lihatlah KE Tuanan Melayu..KeDaulatan Melayu. Adakah kamu menjadi hamba di Tanah Melayu ini. Siapa sebenarnya Tuan...siapa yang sering membuat onar dan ugutan...seorang Hamba tidak akan meng ugut TuanNYA. Siapa Tuan sebenarnya. Buka lah MATA MU..betapa baiknya "Big Brother" Small Brother" yang kau ucapkan penuh angkuh dan biadab. Kalau UMNO ini zalim..pasti Samy Vellu tidak merasa "Duta Khas ke India". Saya dapat rasakan kalau orang lain selain Melayu dan UMNO yang memerintah..jangan haraflah Samy Vellu akan merasa semua anugerah ini. Terima kasih DSNJ. Setelah beberapa kritikan terhadap Melayu dan PemimpinNya..kau tetap juga mendapat penghormatan...boleh kau berbuat bergitu kalau Melayu...yang kau pimpin.... Wahai anak bangsaku..lihatlah kepimpinan Melayu..amat baik dan berbudi...tapi kita masih sentiasa di hina di keji..;
Lihatlah AngkuhNya mereka..Bila kalah Salahkan BN dan UMNo..bila MINANG..diri sendiri yang kononya berwibawa.. huh...">"Sapa berani lawan sama saya. Ampat puluh lima kali masuk tanding, saya juga minnang (menang)".[2] Akan tetapi selepas keputusan pilihan raya diumumkan, beliau dikatakan berkata pula: "Rakyat marah sama BN, bukan sama saya".[2] Dilihatkan daripada segi yang lain, komen itu membayangkan pengakuan bahawa kemenangannya dalam pilihan raya disebabkan oleh Barisan Nasional dan bukan kerananya, iaitu "rakyat pilih BN, bukannya".
oleh itu kita perhatilah sesama kita apa yang YAB Tun Dr Mahathir telah perkatakan.ByM69.

Sayap Parti

Bahagian