Pengikut

Nuffnang

Selasa, 30 November 2010

ahmadmaslan.blogspot.com

0 ulasan
sumber :-

ahmadmaslan.blogspot.com


Pengumuman Presiden UMNO:

Posted: 30 Nov 2010 08:16 AM PST

Puteri Ipoh Timor

0 ulasan
sumber :-

Puteri Ipoh Timor


TEKS UCAPAN WAKIL PUTERI UMNO NEGERI PERAK DI PERHIMPUNAN AGUNG PUTERI UMNO MALAYSIA 2010

Posted: 22 Oct 2010 02:47 AM PDT


BISMILLLAHIRRAHMANIRRAHIM....

SAUDARI PENGERUSI TETAP DAN SAUDARI TIMBALAN PENGERUSI TETAP,YANG BERHORMAT KETUA PERGERAKAN PUTERI UMNO MALAYSIA, YANG BERBAHAGIA SAUDARI NAIB KETUA PERGERAKAN PUTERI UMNO MALAYSIA, YANG BERHORMAT WAKIL-WAKIL MAJLIS KERJA TERTINGGI UMNO MALAYSIA, BARISAN PEGAWAI DAN EXCO PERGERAKAN PUTERI UMNO MALAYSIA, KETUA-KETUA PERGERAKAN PUTERI UMNO NEGERI-NEGERI DAN BAHAGIAN-BAHAGIAN, SIDANG PERWAKILAN DAN PEMERHATI YANG SAYA HORMATI SEKELIAN.

NAMA SAYA – ROSNIZA ISMAIL – DARI PERGERAKAN PUTERI UMNO BAHAGIAN IPOH TIMOR – MEWAKILI PERGERAKAN PUTERI UMNO NEGERI PERAK.

SDRI PENGERUSI TETAP,

Terlebih dahulu, marilah kita sama-sama dengan penuh keinsafan, dengan penuh rendah diri, memanjatkan kesyukuran ke hadrat Allah SWT kerana menganugerahkan kita kesihatan yang baik serta kelapangan masa, kelapangan hati, kelapangan fikiran, sehingga kita semua dapat berkumpul sekali lagi di dalam perhimpunan keramat Puteri UMNO pada tahun ini.

Bagi pihak Pergerakan Puteri UMNO Negeri Perak dan seluruh warga Puteri Negeri Perak, kami ingin menzahirkan ucapan syabas dan tahniah kepada YB Dato' Ketua Pergerakan Puteri UMNO Malaysia di atas ucapan dasar beliau yang relevan serta penuh harapan dan tepat dengan semangat tulen perjuangan UMNO.

Pergerakan Puteri UMNO Negeri Perak yakin dan percaya bahawa kepimpinan Puteri UMNO Malaysia di bawah gandingan teraju kepimpinan YB Dato' Rosnah Abdul Rashid Shirlin dan YBhg Puan Shahanim Yusof mampu memacu Pergerakan Puteri ke arah gerar kerja yang secara politiknya efektif dalam kita berhadapan dengan zaman yang secara politiknya sangat getir dan mencabar. Puteri Negeri Perak juga berpandangan bahawa Puteri UMNO dari atas hujung rambut hingga bawah hujung kaki mestilah menyambut idea politik baru yang disebut oleh YAB Presiden Parti secara serius sekiranya kita mahu kekal sebagai Parti yang dipercayai dan dipilih rakyat.

PARA PERWAKILAN YANG DIHORMATI SEKELIAN,

Ada orang kata, Puteri tidak bermaya, Puteri lesu dan ada juga orang kata Puteri bukan gerakan politik hanyalah sebuah gerakan sosial UMNO. Tapi jika kita msih ingat, pada awal penubuhan Pureri, telah digariskan 3 pendekatan Puteri yang utama iaitu :

Pertama : PENDIDIKAN – AGENDA WANITA UNTUK PERUBAHAN

Kedua : PERKHIDMATAN – AGENDA PRIHATIN UNTUK WANITA; dan

Ketiga : KESIHATAN DAN KECERGASAN - MELAHIRKAN WANITA SIHAT

Apabila YAB Presiden Parti berkata politik pembangunan sudah kurang berkesan dan kita perlu model politik baru, Pergerakan Puteri Perak berfikiran bahawa kita perlu memberi fokus dan mengutamakan apa yang dipanggil politik khidmat Puteri.

SAUDARI PENGERUSI TETAP

Puteri Perak mencadangkan agar gerak kerja politik khidmat Puteri mestilah mengambil pendekatan yang dilihat 'segar bugar' dan menyentuh ke dasar setiap hati golongan wanita muda dan di antara pendekatan strategik yang sesuai diambil oleh Puteri UMNO adalah keprihatinan terhadap kesihatan. Kita semua tahu bagaimana besarnya impak kesihatan dalam kehidupan, kesihatan yang baik adalah modal kehidupan bahagia. Dan semua orang memberi perhatian serius terhadap isu-isu kesihatan.

Hari ini, kalau kita buka akhbar Utusan dalam sisipan Mega mukasurat 7 dengan tajuknya 'Ingat Oktober Ingat Kanser Payudara' melaporkan perangkaan Pendaftar Kanser Kebangsaan menunjukkan bahawa hampir 70,000 kes baru kanser payudara direkodkan dalam tempoh 2 tahun ini menjadikan ia antara pembunuh utama wanita di Malaysia. 1 daripada 19 wanita dijangkiti kanser payudara. Bayangkan dalam dewan ini, daripada 800 yang ada, 40 berisiko dijangkiti kanser payudara. Daripada 25 AJK Puteri Bahagian saya, seorang sudah kena dan sekarang ini sedang berjuang melawan penyakitnya, saya doakan beliau tabah...

Ini baru kanser, belum lagi penyakit-penyakit lain. Justeru itu, menangani isu kesihatan dan wanita adalah satu pendekatan politik khidmat yang berkesan, bukan sahaja akan memebri sentuhan bermakna amalah menarik minat, menawan hati dan yang penting sekali menawan undi golongan wanita muda. Kita menyambut baik usaha-usaha yang telah dijalankan oleh Puteri UMNO Malaysia dalam menggiatkan program yang bertemakan kesihatan. Program 'Life is Precious', 'Sinar Kasih', Kempen Anti Denggi yang dijalankan oleh Vogue adalah usaha-usaha murni yang perlu dilipatgandakan kerana ianya boleh menarik minat orang muda kepada Puteri. Tetapi ini belum mencukupi dan belum menyeluruh.

Kalau UMNO Malaysia mengadakan Program Juara Rakyat dengan memberi tema-tema khusus kepada setiap program setiap bulan, Pergerakan Puteri boleh menggunakan pendekatan yang sama bermula dengan Bulan Februari, kita ada 'Hari Kanser Sedunia" yang disambut pada 4hb. Bulan Mac, kita ada 'Hari Buah Pinggang Sedunia' yang disambut pada 12hb. 24 Mac pula adalah 'Hari Tibi Sedunia', 8 Mei, kita ada 'Hari Talasemia Antarabangsa', 12 Mei 'Hari Jururawat Sedunia', 31 Mei 'Hari Tanpa Tembakau', 1 Jun 'Hari Susu Ibu Sedunia', 10 Oktober 'Hari Kesihatan Mental Sedunia', 14 NOvember 'Hari Diabetis Sedunia' - selesai program setahun.

Dan lebih memudahkan gerak kerja kita, YB Dato' Ketua Puteri boleh memastikan peruntukan khusus disalurkan melalui Kementerian Kesihatan Malaysia kepada Puteri-puteri Bahagian seluruh Malaysia. Setuju semua?

Oleh itu, barangkali tepat sekali bila YAB Presiden Parti Perdana Menteri meletakkan Ketua Puteri kita sebagai Timbalan Menteri Kesihatan. (***Dah bagi signal dah tu Dato'.)

Setelah kita mendekati kumpulan pesakit dan masyarakat amnya melalui program-program kesihatan, jangan lupa pesanan Presiden Parti kita, kita mesti bergerak secara inklusif. Jangan lupa golongan yang rapat dengan kesihatan iaitu 57,000 jururawat di Malaysia. Majoriti besar mereka ini adalah wanita muda. Kita perlu dekati mereka.

SIDANG PERWAKILAN SEKALIAN

Obesiti di Malaysia adalah tinggi berbanding negara-negara lain di rantau ini. Sebanyak 21% rakyat di negara ini mengalami kegemukan manakala 6.2% lagi mengalami obesiti. Sekarang ini ramai memperkatakan bukan handphone ajer yang 3G, wanita Malaysia juga ramai yang 3G - 'Gempal, Gemuk dan Gebu'. Gebu tu boleh tahan ler tapi yang 2 lagi tu tak sedap benor bunyinya, kata orang Perak. Wakil MKT kita tersenyum jer bila dengar wanita 3G. Yang sebenarnya Dato', lelaki pun ramai juga yang 3G, malah ada tambah 2G lagi - 'Gendut dan Gondol'.

Namun begitu para perwakilan sekelian, bior ler deme kata kita apa pun, tapi bila kita turun ke pilihanraya-pilihanraya kecil Puteri 3G tampak 'Gagah' dengan suara yang 'Gegak Gempita' sehingga dapat meng'Gegar' pihak lawan. Kalau kami di Perak, kita sorak 'Gegor ! Gempor! '.

Tapi Dato', ada satu lagi penyakit yang tak ada masalah 3G tapi ada pulak masalah 1G yang lain sebab bila sudah ada 'G' yang ini, maka akan bertambahlah 1G lagi. Puteri 'Gedik'. Bila sudah 'gedik', maka ramai ler yang nengok pun rasa 'getek'. Gedik dan getek ini juga adalah isu persepsi yang mesti ditangani oleh Puteri.

Saya ingin berkongsi satu cerita. Sebuah cerita Inggeris yang saya tonton dalam satu babak, ditunjukkan seorang wanita yang berpakaian alim sedang berjalan di kaki lima, ada juga seorang wanita muda sedang lepak dan berpeleseran bersama rakan-rakan di kaki lima itu juga. Jadi, wanita yang berpakaian alim itu tengok wnaita muda itu, atas ke bawah, bawah ke atas. Kemudian wanita alim itu bertanya, "Anakku, boleh tolong tunjukkan saya jalan ke pejabat pos?". Dia pun menjawab, "Oh! boleh makcik. Jalan terus, sampai trafik light, belok kanan, terus sampai bangunan warna biru, belok kiri, ada sekolah, depan sekolah tu pejabat pos". Wanita itu mengucapkan terima kasih. Tapi wanita berpakaian alim itu terus melihat anak muda itu dan berkata lagi, "Anakku, apa kata kalau kamu tinggalkan cara kehidupan yang tidak ketentuan ini dan marilah saya tunjukkan kamu jalan ke syurga". Apa jawab anak muda itu?. "Kamu nak ke pejabat pos pun tak tahu jalan, inikan pulak nak tunjuk aku jalan ke syurga".

Apa mesejnya?. Apa mesej yang boleh kita pelajari?. Mesejnya, kalau kita Puteri nak ajak orang ikut kita, kalau kita Puteri nak ajak orang lain yakin kepada perjuangan UMNO, perjuangan agama bangsa dan tanahair ini, kita mesti, mesti, mesti elok dahulu. Kita mesti pastikan persepsi orang terhadap kita - BAIK.

Saya bercakap mengenai 3G ini, bukannya apa Dato'. Oleh kerana banyak yang gendut dan gebu ni, maka makin banyaklah produk-produk kesihatan di pasaran, ubat kurus, ubat langsing, awet muda, ubat kuat lelaki pun dah banyak dah sekarang. Puteri Perak mohon supaya Kementerian Kesihatan dapat menggiatkan pemantauan terhadap pengeluaran ubat-ubatan yang tidak diluluskan ini dan mengambil tindakan tegas yang bersesuaian. Kita tidak mahu dengar lagi kes-kes yang melibatkan kematian kerana mengambil ubat kurus yang terlarang atau kes-kes kecacatan akibat mengambil ubat kulit tegang yang terlarang.

SAUDARI PENGERUSI TETAP DAN SIDANG PERWAKILAN YANG DIHORMATI SEKALIAN

Pergerakan Puteri UMNO Negeri Perak menyeru supaya Puteri terus serius dan fokus kepada gerak kerja PRU 13. Jangan kita menyesal kemudian hari. Seperti kata Tan Sri Muhyiddin Yassin - UMNO akan terus memperjuangkan kedudukan orang Melayu di Tanah Melayu ini.

Kalau kita berdosa kepada Allah SWT, kita boleh memohon taubat. Kalau kita berdosa kepada sesama manusia yang masih hidup, kita boleh memohon maaf atas kesilapan kita. Tetapi, saya tidak tahu bagaimana pula kiranya kalau kita berdosa kepada orang-orang yang yang telah pergi sebelum kita, kepada pejuang kemerdekaan dan pejuang keamanan. Dan saya lagi tidak tahu bagaimana kita hendak memohon keampunan daripada cucu cicit kita yang belum lahir kalau kiranya kuasa orang-orang Melayu terus-terusan hilang dan akhirnya nanti bangsa Melayu menjadi melukut di tepi gantang, menjadi pengemis di bumi sendiri.

Kalau 5 ribu tahun dari sekarang, ada pakar arkeologi mengorek Tanah Melayu ini, dan jumpa tulang belulang kita, mereka tak boleh kata ini tulang orang Islam atau ini tulang orang UMNO, tetapi mereka boleh kata, ini tulang orang Melayu. Jangan kita malu menjadi Melayu, , jangan kita lupa kita bangsa Melayu. Allah SWT tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu kalau kaum itu tidak mengubahnya.

Orang Melayu merdeka dan tidak lagi miskin, tidak lagi papa. Ada kuasa tetapi mungkin alpa. Alpa dan lalai dengan ujian yang Allah berikan kepada kita. Marilah kita ambil pengajaran dari Al-Quran. Tiga kitab Allah SWT, Taurat, Zabur dan Injil diturunkan kepada kaum Yahudi. Sehingga hari ini kaum Yahudi percaya merekalah kaum yang paling agung di dunia ini. Kaum yang terbaik dan terpilih tetapi oleh kerana mereka bongkak dan angkuh, Allah SWT telah turunkan kitab suci yang terakhir dan yang paling lengkap kepada kaum yang sebelum itu dihina oleh Yahudi iaitu bangsa Arab yang sebelum turunnya Al-Quran adalah penyembah berhala, penyembah batu dan matahari. Kaum Yahudi Quraisy tidak boleh terima hakikat ini, tetapi itulah hakikatnya, dan itulah kekuasaan besar Allah SWT yang akan mengangkat kerajaan yang dikehendakinya dan menjatuhkan kerajaan yang dikehendakiNya jua.

Akhir sekali,

- JANGAN BIARKAN PARTI KITA INI GAGAH HANYA DILAMBANG

- MENANG SORAK KAMPUNG TERGADAI

- YANG SEBENARNYA KERAMAT BUKAN PARTI UMNO

- YANG KERAMAT ITU ADALAH KITA ORANG UMNO

- PARTI UMNO ADALAH SEBENARNYA SATU RAHMAT


"AIR MATA DARAH BERCAMPUR KERINGAT

TERGADAI KUASA AKIBAT SENGKETA

HIDUP UMNO HIDUP BERINGAT

BIAR PUTIH TULANG, JANGAN PUTIH MATA"


Sekian, Pergerakan Puteri UMNO Negeri Perak mohon menyokong.

WABILLAHITAUFIK WALHIDAYAH WASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH.


PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN

0 ulasan
sumber :-

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN


SIRI PENDIDIKAN PERLEMBAGAAN

Posted: 30 Nov 2010 09:17 AM PST

Kuasa Persekutuan, Raja-Raja dan agama
Oleh Shamrahayu A Aziz

2010/11/30
Kedudukan Islam dalam Perlembagaan tak boleh dipertikai

KEDUDUKAN Islam dalam Perlembagaan Persekutuan tidak boleh dipertikaikan lagi. Islam adalah agama bagi Persekutuan dan juga agama bagi semua negeri (kecuali Sarawak). Islam adalah juga satu-satunya agama yang disebut dengan namanya sendiri dalam Perlembagaan – bukan saja Perlembagaan Persekutuan, malah perlembagaan negeri-negeri.
Atas alasan sejarah dan amalan yang menjadi tradisi dan warisan negara, Perlembagaan Persekutuan menyediakan kerangka tertentu mengenai pentadbiran Islam.
Islam adalah urusan negeri yang dinaungi Raja-Raja Melayu. Perlembagaan Persekutuan mengiktiraf Raja-Raja sebagai Ketua Agama Islam bagi negeri masing-masing, manakala Yang di-Pertuan Agong pula adalah Ketua Agama negeri baginda dan negeri yang tidak mempunyai Raja.

Secara amalannya Majlis Raja-Raja (satu institusi yang ditubuhkan oleh Perlembagaan – lihat Perkara 38 dan Jadual Kelima Perlembagaan Persekutuan) adalah institusi yang sinonim dengan Islam. Banyak pihak sudah membuat pengaduan kepada Majlis Raja-Raja mengenai urusan Islam. Keadaan ini tidak dapat dielakkan kerana ketiadaan Ketua Agama Islam pada peringkat Persekutuan.

Selain alasan itu, ahli Majlis Raja-Raja yang terdiri daripada Raja-Raja Melayu adalah Ketua Agama Islam. Oleh yang demikian, ia amat tidak munasabah untuk Raja-Raja mengabaikan Islam, walaupun secara harfiahnya Majlis Raja-Raja tidak diberikan kuasa berkaitan agama Islam oleh Perlembagaan Persekutuan.

Berkaitan peranan Majlis Raja-Raja mengenai Islam mungkin saya boleh katakan bahawa Islam adalah termasuk di bawah perkara yang menyentuh keistimewaan, kedudukan, kemuliaan dan kebesaran Raja-Raja.
Hujah saya ialah, Islam (dan adat istiadat Melayu) adalah perkara yang secara nyata dan tidak pernah dipersoalkan, dikhaskan kepada Raja-Raja saja. Undang-undang dan amalan tidak pernah memisahkan Islam daripada Raja-Raja.

Selain Raja-Raja dan Majlis Raja-Raja, kita tidak mempunyai institusi lain yang ditubuhkan oleh Perlembagaan Persekutuan untuk mengendali urusan Islam. Pembahagian kuasa dalam sistem federalisme yang kita amalkan, Islam adalah urusan negeri.

Perlembagaan Persekutuan seolah-olah memberikan kuasa berkaitan Islam kepada negeri secara eksklusif. Ini juga sudah dibuktikan dalam keputusan majoriti kes Mamat bin Daud yang dibuat oleh Mahkamah Agong pada 1988.

Dalam kata lain, Perlembagaan Persekutuan cuba menerapkan kuasa autonomi berkaitan Islam kepada negeri. Namun ini tidak sepenuhnya benar. Adakalanya Perlembagaan memberi kuasa kepada Parlimen untuk membuat undang-undang berkaitan Islam.

Sebagai contoh, Butiran 1, Senarai Negeri, Jadual Kesembilan Perlembagaan Persekutuan memberikan kuasa kepada Parlimen untuk menggubal undang-undang menentukan bidang kuasa berkaitan hukuman jenayah syariah.

Dalam aspek pentadbiran Islam di Malaysia, perkembangan semasa menyaksikan penubuhan beberapa institusi pentadbiran Islam pada peringkat Persekutuan seperti Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dan Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia (JKSM).

Penubuhan institusi ini bukanlah sesuatu yang bertentangan dengan pembahagian kuasa antara Persekutuan dan negeri. Dalam konteks ini, walaupun agama Islam adalah urusan negeri (yang dikatakan sebagai kuasa eksklusif negeri-negeri). Perlembagaan Persekutuan mempunyai beberapa peruntukan yang memberi ruang kepada Kerajaan Persekutuan untuk menjalankan urusan pentadbiran dan undang-undang bagi negeri berkaitan agama Islam – bukan saja bagi Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya.

Perkara 76(1)(b) yang menyebut mengenai kuasa Parlimen untuk membuat undang-undang bagi negeri dalam hal-hal tertentu, termasuk undang-undang bagi maksud menggalakkan keseragaman undang-undang antara dua negeri atau lebih. Peruntukan ini boleh ditafsirkan sebagai termasuk juga undang-undang berkaitan Islam.

Hujah ini saya tegaskan dengan kehendak Perlembagaan bahawa, apa juga undang-undang yang diluluskan oleh Parlimen hendaklah mendapat persetujuan negeri menerusi suatu undang-undang yang dibuat oleh Badan Perundangan Negeri.

Ini menjadikan urusan berkaitan Islam kekal sebagai urusan negeri (lihat Perkara 76(3)), walaupun mungkin inisiatif asal penggubalan undang-undang itu adalah daripada Persekutuan.

Dalam menjalankan urusan pentadbiran, Perkara 133 Perlembagaan Persekutuan pula memberikan kuasa kepada Parlimen untuk menggubal undang-undang yang membenarkan perkhidmatan bersama sama ada atas inisiatif Kerajaan Persekutuan atau atas permintaan negeri.

Maksud perkhidmatan bersama ini ialah penjawat awam yang dilantik untuk menggerakkan institusi ini boleh dilantik untuk memberi perkhidmatan secara bersama kepada Kerajaan Persekutuan dan negeri atau kepada satu negeri dan negeri yang lain.

Sehubungan dengan peruntukan Perkara 133 ini Parlimen meluluskan Akta Perkhidmatan Bersama (Pegawai-Pegawai Hal-Ehwal Islam) 1997. Tujuan akta ini adalah untuk menubuhkan satu pentadbiran hal-ehwal Islam yang bersepadu antara negeri bagi memudahkan urusan pentadbiran agama Islam.

Di dalam bahagian pengenalannya Akta 1997 ini menyatakan bahawa penggubalan akta ini adalah berdasarkan kepada permintaan sesetengah negeri. Kesan daripada peruntukan akta ini, pihak Persekutuan dan negeri boleh mempunyai penjawat awam di dalam perkhidmatan bersama yang mentadbir urusan Islam di negeri-negeri.

Dalam konteks federalisme, keadaan ini mungkin boleh dikatakan sebagai sesuatu yang berat sebelah dan menyokong Kerajaan Persekutuan. Tetapi alasan saya mudah – ini dibenarkan oleh Perlembagaan dan ia adalah ciri sistem federalisme kita. Sama ada ia adalah peruntukan yang berat sebelah atau pun tidak, tidak harus menjadi persoalan.

Amat benar bagi kita untuk menyatakan bahawa urusan berkaitan Islam adalah urusan negeri di bawah naungan Raja-Raja, namun Perlembagaan tidak menafikan sepenuhnya kuasa Persekutuan berkaitan undang-undang dan pentadbiran Islam.
Namun, kuasa Persekutuan harus dijalankan atas permintaan atau kebenaran negeri. Ini menjadikan Raja-Raja sebagai berkuasa penuh mengenai urusan Islam dan seterusnya kuasa negeri tidak diketepikan begitu saja.

Penulis ialah Penolong Profesor Kulliyyah Undang-Undang Ahmad Ibrahim Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM)

Police report made over Wan Azizah’s remarks on Malay supremacy

Posted: 30 Nov 2010 09:08 AM PST

SHAH ALAM: The Selangor 4B Youth Movement on Tuesday lodged a police report against Parti Keadilan Rakyat (PKR) President Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail for her remarks on "Ketuanan Melayu" (Malay Supremacy) at the party's annual congress on Saturday.
The report was made by the movement's secretary, Mohd Zaini Mohd Taha, at the Shah Alam district police headquarters in Section 11 here at 3.30 pm.
He told reporters later that Dr Wan Azizah's call for the concept of Malay supremacy to be abandoned was a big blow and an insult inflicted on Malays by the Malays themselves.
The PKR leader had also reportedly described Malay supremacy as a slogan used by a small group of Malay elite to cheat others.
"I urge the police to investigate the statement and, if necessary, take action under the ISA (Internal Security Act) for having provoked the Malays," said Mohd Zaini.
The 4B Youth Movement was not playing partisan politics, he said, adding that it would have also spoken out if Umno had criticised Malay supremacy.
Selangor Umno Information chief Abdul Shukor Idros said that as a Malay, Dr Wan Azizah should not have made such a remark.
She was prepared to gamble away the race for self-interest in order to appease the other races, he said.
Abdul Shukor said that though the Malays were accorded special privileges, they only had less than 30 percent of the nation's wealth while the other races enjoyed the bigger 70 percent.
He also said that Abdul Shukor had never seen the Sultan of Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah, express his disappointment as he did on Monday over the questioning of the Malay Rulers and the position and privileges of the Malays.
In KUALA LUMPUR, former PKR leader Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim said the suggestion to abandon the concept of Malay supremacy was purely a hypocritical move.
Zahrain, who is the former chairman of the Penang PKR Liaison Committee, said it was strange that the suggestion had come from PKR because PKR advisor Datuk Seri Anwar Ibrahim, when he was Umno Youth chief and deputy prime minister, had eagerly championed Malay supremacy.
"Now, he has dismissed Malay supremacy and involved the institution of Malay Rulers as well," he told a news conference at the Parliament lobby.
Zahrain, who is the MP for Bayan Baru, alleged that Anwar, when he was deputy prime minister and finance minister, had given many privileges, such as shares, to groups comprising his cronies.
Kulim Bandar Baharu MP Zulkifli Noordin asked why Anwar wanted to dispute the concept of Malay supremacy after he, his family and friends had allegedly benefited much from it.
He said that if Anwar regarded the concept of Malay supremacy upheld by the institution of Malay Rulers as no longer relevant, he should return the awards he had received from the rulers.

ANTARA KETUANAN MELAYU DAN KETUANAN RAJA.

Posted: 30 Nov 2010 09:01 AM PST

Tiada istilah ketuanan Melayu dalam Perlembagaan: Kay Kim


2010/11/30


KUALA LUMPUR: Istilah 'Ketuanan Melayu' tidak perlu
dibahaskan kerana ia tidak wujud dalam Perlembagaan Negara, kata pakar sejarah Profesor Emeritus Tan Sri Dr Khoo Kay Kim. Beliau berkata dalam aspek sejarah, hanya 'Ketuanan Raja' yang termaktub
dalam perlembagaan kerana rakyat perlu menunjukkan taat setia kepada raja.
"Sebelum ini tidak pernah disebut 'Ketuanan Melayu' dalam masyarakat Melayu.
Dalam sejarah hal sebegitu tidak betul. Yang ada dalam perlembagaan cuma
'Ketuanan Raja' iaitu di mana bumi dipijak, di situ langit dijunjung.
"Orang Melayu mendapat hak keistimewaan kerana mereka adalah rakyat raja,
kerana itu raja yang penting. Kedudukan orang Melayu memang diberikan
pertimbangan khas dan tidak perlu dipersoalkan," katanya kepada Bernama malam ini.
Beliau diminta mengulas kenyataan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datin
Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail mengenai Ketuanan Melayu yang dibangkitkannya
ketika menyampaikan ucapan dasar pada Kongres Nasional Tahunan Ketujuh parti itu
Ahad lalu.
Dr Wan Azizah meminta konsep Ketuanan Melayu dihapuskan bagi membolehkan
anak-anak membesar dengan visi 'bangsa bermaruah' atau 'Melayu bermaruah'.
Khoo berkata istilah Ketuanan Melayu hanya dibangkitkan oleh ahli politik
bagi tujuan politik semata-mata, dan beliau melihat ahli politik sekarang
sering membangkitkan isu yang boleh mendatangkan konfrontasi antara kaum.
"Ahli politik seharusnya memberi perhatian kepada perkhidmatan mereka kepada
rakyat, menolong rakyat. Bukan menggalakkan rakyat untuk bergaduh," katanya.
Sementara itu, Pengarah Institut Kajian Etnik Universiti Kebangsaan Malaysia
(UKM) Profesor Datuk Dr Shamsul Amri Baharuddin sependapat dengan Khoo bahawa
istilah Ketuanan Melayu hanya ciptaan ahli politik dalam menggambarkan kedudukan
politik dan ekonomi orang Melayu.
Sambil mempersoalkan tindakan Dr Wan Azizah, beliau berkata kenyataan isteri
Datuk Seri Anwar Ibrahim itu hanyalah gimik politik dan untuk menutup kemelut
yang dihadapi PKR ketika ini.
"Saya tidak tahu kenapa timbulkan isu ini. Apa yang saya nampak adalah
'Ketuanan Anwar' dalam PKR. 'Ketuanan Anwar' yang perlu dihapuskan. 'Ketuanan
Melayu' hanya nak kaburkan 'Ketuanan Anwar'. Pada pandangan saya, konsep itu
(Ketuanan Melayu) tidak ada," katanya.
Beliau berkata Dr Wan Azizah perlu melihat semula apa yang dimaksudkan
dengan ketuanan itu dan tidak seharusnya mempersoalkan hak keistimewaan orang
Melayu yang telah termaktub sejak zaman kesultanan Melayu lagi.
Shamsul Amri berkata jika dilihat dalam soal ekonomi, kaum Cina mendominasi
sebanyak 70 peratus daripadanya manakala Melayu hanya 30 peratus, dan tiada
istilah kaum Melayu mendominasi dalam semua aspek.
"Kalau kita lihat sepatutnya 70 peratus itulah yang tuan. Jadi, ketuanan
Melayu itu menunjukkan apa? Apa dia ketuanan itu? Dia (Dr Wan Azizah) sendiri
tidak jelas apakah maksud ketuanan itu," katanya.
Beliau berkata ahli politik seharusnya memikirkan isu yang relevan untuk
dibincangkan dan tidak membangkitkan isu yang boleh mendatangkan kesan buruk
antara kaum. -- BERNAMA

Pemilihan UMNO tahun depan ditangguh 18 bulan - DS Najib

Posted: 30 Nov 2010 08:52 AM PST

Mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) UMNO malam ini membuat ketetapan pemilihan parti di peringkat cawangan, bahagian dan MT yang sepatutnya berlangsung tahun depan ditangguhkan selama 18 bulan, umum Datuk Seri Najib Tun Razak.


Presiden UMNO itu berkata, penangguhan itu bukannya perkara luar biasa kerana ia dibenarkan perlembagaan parti selain pernah dilakukan beberapa kali sebelum ini.


Beliau turut menafikan penangguhan itu mempunyai kaitan dengan pilihan raya umum sebaliknya memberi alasan ia bagi membolehkan seluruh perhatian serta tenaga pemimpin dan ahli UMNO terarah kepada usaha pemantapan parti.


"Kita tidak mahu tahun depan dan berikutnya dijadikan medan pergelutan politik yang boleh timbulkan perbalahan dalam parti walaupun kita percaya ia boleh dibendung dan tidak berlaku keadaan tertekan sebagaimana parti politik lain.


"Kita nak UMNO tumpu kepada pemantapan dan pemulihan parti berdasarkan model baru politik yang pernah saya umumkan sebelum ini," katanya pada sidang akhbar selepas mempengerusikan Mesyuarat MT UMNO di Menara Dato' Onn, di sini malam ini

umno bahagian cheras

0 ulasan
sumber :-

umno bahagian cheras


PAS semakin menyesatkan orang Melayu

Posted: 29 Nov 2010 11:46 PM PST

PAS perlu menyatakan pendiriannya berhubung konsep Islam yang diperjuangkan parti itu kerana masih membiarkan pihak tertentu termasuk bukan Melayu memprsendakan kesucian agama Islam.

Menurut Ketua UMNO Bahagian Cheras, Datuk Wira Syed Ali Alhabshee, sikap PAS berdiam diri berhubung pelbagai isu kebelakangan ini membuktikan mereka hanya memikirkan kuasa politik daripada kepentingan Islam.

Beliau berkata, sejak akhir-akhir ini pemimpin bukan Islam yang mewakili parti pembangkang dalam Pakatan Rakyat (PR) dengan sengaja mempersenda dan memperlekehkan umat Islam di negara ini.

"Tetapi PAS membisu, sebaliknya masih lagi membuat dakwaan dan propaganda kononnya UMNO dan kerajaan Barisan Nasional (BN) tidak berjuang meningkatkan perkembangan syiar Islam di negara ini," katanya.

Tanggapan sedemikian kata beliau, merupakan satu pembohongan dan provokasi politik PAS dalam usaha mereka mengekalkan sokongan orang Melayu yang sekarang ini semakin merosot.

Beliau berkata, PAS sentiasa berusaha menyesatkan pemikiran umat Melayu dengan ideologi perjuangan sempit mereka terutama apabila menjelangnya Pilihan Raya Umum (PRU) tidak lama lagi.

"Menjelang PRU, pelbagai fitnah dan fatwa akan dikeluarkan oleh PAS bagi meraih sokongan rakyat walaupun terpaksa mengkafirkan sesama Islam," tegasnya.

Syed Ali berkata, kerajaan BN pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd. Najib Tun Razak terbukti berjaya meneruskan usaha kepimpinan terdahalu untuk membangun dan meningkatkan kualiti penghidupan umat Islam di negara ini.

Katanya, kerajaan yang ada hari ini juga berjaya menyerapkan kefahaman Islam di dalam pelbagai sektor sama ada pentadbiran awam mahupun swasta, perbankan, pendidikan, kebajikan dan usaha mensejahterakan rakyat.

Selain daripada itu jelas beliau, kerajaan juga sentiasa prihatin terhadap penderitaan umat Islam di peringkat antarabangsa seperti menyalurkan bantuan kemanusiaan untuk mangsa tsunami di Aceh dan Gunung Merapi di Inodenesia.

"Kerajaan BN sentiasa mengutamakan kepentingan pembangunan modal insan beteraskan penghayatan nilai-nilai Islam disamping turut meningkatkan kualiti pembanguan fizikal seperti pembinaan masjid dan surau serta sekolah-sekolah agama," katanya.

Bagaimanapun kata beliau, kerajaan BN dan UMNO tidak pernah meminggirkan kepentingan penganut agama lain sejajar dengan hak dan kebebasan beragama sepertimana termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan.

Sehubungan itu kata Syed Ali, PAS sengaja mereka pelbagai fitnah dan dakyah palsu untuk mengabui mata rakyat kononnya mereka lebih Islam daripada UMNO.

"Apa yang tidak pernah UMNO buat untuk bangunkan umat Islam di negara ini ? jauh bezanya dengan PAS yang hanya memperalatkan agama Islam untuk kepentingan politik," ujarnya.

Katanya, pemimpin PAS juga tergamak menuduh ahli-ahli UMNO sebagai golongan kafir tetapi dalam masa yang sama mereka bersubahat dengan DAP yang sudahj jelas pemimpin mereka bukan Islam.

"Lebih mendukacitakan apabila pemimpin mereka menjanjikan syurga jika menyokong PAS, ini merupakan fatwa sesat yang perlu dibanteras," tegasnya.
Ketuanan Rakyat Anwar hanya untuk tutup kes liwat
Beliau mendakwa, pemimpin PAS akan bercakap soal pembangunan dan kepentingan orang
Melayu dan umat Islam apabila berada di negeri-negeri majoriti Melayu seperti Kelantan, Terengghanu dan Kedah.

"Tetapi apabila berada di Perak dan Selangor, mereka kata PAS bukannya parti memperjuangkan Islam semata-mata tetapi juga untuk bukan Islam, ini adalah putarbelit untuk agenda politik," katanya lagi.

Syed Ali juga turut menyelar tindakan PAS yang bersekongkol dengan DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang sengaja memperlekehkan kedudukan Raja-Raja dan hak ketuanan Melayu.

Mengenai gagasan 'Ketuanan Rakyat" yang dilaungkan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim, Syed Ali berkata ianya satu retrok politik Anwar untuk mengalih perhatian rakyat terhjadap kes liwatnya.

"Najib sudah mempelopri perjuangan rakyat menerusi konsep pencapaian diutamakan, rakyat didahulukan dan ternyata mendapat reaksi positif daripada masyarakat pelbagai kaum di negara ini," katanya.


Syed Ali : Ambil iktibar titah Sultan Selangor

Posted: 29 Nov 2010 09:04 PM PST

UMNO Bahagian Cheras menyokong penuh titah Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah yang dukacita dengan sikap individu Melayu yang sanggup mempersoalkan peranan institusi Raja Melayu serta kedudukan dan hak keistimewaan bangsa Melayu.

Ketuanya, Datuk Wira Syed Ali Alhabshee berkata, kekesalan Tuanku Sultan Selangor itu harus diberikan perhatian oleh semua pihak terutama pemimpin-pemimpin politik demi mempertahankan survival bangsa Melayu dan institusi Raja-Raja melayu.

Menurut beliau, titah baginda itu mencerminkan sikap dan pendirian sebenar Raja-Raja Melayu yang sayangkan rakyat dan tidak mahu orang Melayu hilang identiti di tanahair mereka sendiri.

"Pada hemat saya, baginda telah berulang kali mengingatkan semua pihak terutama parti pembangkang supaya tidak mempersoalkan hak keistimewaan Melayu, tetapi malangnya mereka terus menderhaka dengan memperlekehkan ingatan tersebut," tegasnya.

Golongan tersebut jelas beliau, sepatutnya diusir keluar daripada negara ini kerana sanggup mencerca dan menunjukkan perlakuan biadap semata-mata kerana didorong oleh nafsu politik.

Katanya, Perlembagaan Persekutuan sudah jelas termaktub bahawa hak dan keistimewaan orang Melayu termasuk Raja-Raja Melayu tidak harus dipersoal atau dijadikan momokan untuk kepentingan agenda peribadi.
Jual harga diri untuk mengemis sokongan bukan Melayu
"Sedihnya hari ini, mereka yang mengaku sebagai orang Melayu, sanggup menjual maruah mereka dengan mencerca dan merendahkan kedudukan Raja-Raja Melayu kerana ingin mengemis sokongan bukan Melayu," tegasnya lagi.

Semalam, Sultan Selangor bertitah ada golongan tertentu mahu supaya sistem Raja Berlembagaan disemak dan dikaji semula atas alasan negara telah menjalani arus pemodenan dan sistem yang diamalkan sekarang tidak bersesuaian adalah tidak tepat.

Bertitah merasmikan Majlis Pembukaan Wacana Raja Berpelembagaan-Perspektif Sejarah, Kini dan Masa Depan di Shah Alam semalam, baginda turut mendedahkan ada suara lantang daripada golongan Melayu yang meminta perkataan 'Melayu' yang ada ungkapan Raja-Raja Melayu dihapuskan.

Titah baginda lagi, kisah sejarah yang ditulis oleh orang Inggeris juga tertera perkataan 'Tanah Melayu' dan 'Raja Melayu' dan ini menunjukkan penulis Barat berkenaan mengiktiraf bangsa Melayu yang memulakan sejarah di negara ini.

Menurut Syed Ali lagi, individu Melayu atau kumpulan tertentu yang mahu perkataan 'Melayu' dihapuskan itu adalah pengkhianat kepada tamadun dan peradaban sejarah negara ini.

Beliau menyifatkan perbuatan individu tersebut sebagai 'hamba' kepada kumpulan yang memusuhi ketuanan Melayu dengan berselindung disebalik pertubuhan politik.

Tanpa berselindung, Syed Ali merujuk kepada sikap biadap Presiden boneka Parti Keadilan rakyat (PKR), Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail yang secara terbuka mahu supaya ketuanan Melayu ditinggalkan.

"Inilah permulaan kepada usaha untuk menghapuskan institusi beraja di negara ini dan sekaligus melenyapkan ketuanan Melayu. Hanya pengkhianat yang tergamak menghancurkan bangsanya sendiri," tegasnya.

LAMAN BLOG PERGERAKAN PEMUDA UMNO CAWANGAN TELOK DATOK

0 ulasan
sumber :-

LAMAN BLOG PERGERAKAN PEMUDA UMNO CAWANGAN TELOK DATOK


sekadar peringatan

Posted: 30 Nov 2010 05:50 AM PST

kepada mereka-mereka yang lupa akan asal usul,rasanya lebih baik mereka renungkan serta hayati lirik lagu warisan ini...

Anak kecil main api
Terbakar hatinya yang sepi
Air mata darah bercampur keringat
Bumi dipijak milik orang

Nenek moyang kaya-raya
Tergadai seluruh harta benda
Akibat sengketa di antara kita
Cinta lenyap di arus zaman

Indahnya bumi kita
Warisan berkurun lamanya
Hasil mengalir ke tangan yang lain
Kita kan merintih sendiri

Jangan buang waktu lagi
Majulah raih sebuah mimpi
Hapuskan sengketa
Teruskan usaha
Kita kan gagah di nusantara

Kita kan gagah di nusantara
Kita kan gagah di nusantara
Kita kan gagah di pentas dunia

mmmm...masih tak paham lagi rupanya...

Posted: 30 Nov 2010 03:13 AM PST


tak paham apabila ada pihak yang masih tak paham ni..sedih bila lihat bangsa sendiri berkata sedemikian,lebih-lebih seagama..

DunSemarang

0 ulasan
sumber :-

DunSemarang


TEGAS kepada Melayu...Toleransie kepada yang lain....TAHNIAH!!!!

Posted: 29 Nov 2010 08:10 PM PSTNazri pertahan kenyataan Namewee tak bersalah
KUALA LUMPUR 29 Nov. - Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz tetap mempertahankan kenyataannya bahawa Wee Meng Chee atau Namewee tidak melakukan kesalahan terhadap kerajaan dan melanggar undang-undang yang membolehkan dia diambil tindakan kerana mendakwa kenyataan itu dibuat setelah mendapat nasihat Pejabat Peguam Negara.
Menurutnya, reaksi kurang senang ditunjukkan sesetengah pihak terhadap kenyataan beliau itu berkemungkinan disebabkan mereka tidak memahami undang-undang atau dipengaruhi emosi sehingga meminta kerajaan tetap mengambil tindakan terhadap Namewee kerana mendakwa video itu mempunyai unsur hasutan.
"Dalam perkara sebegini, kita tidak boleh beremosi dan perlu melihat setiap kesalahan itu secara spesifik tanpa mengaitkannya dengan kesalahan yang lain.
"Untuk kita kata dia mesti ada kesalahan lain sehingga boleh didakwa, itu sudah semacam kita ada masalah peribadi dengan dia. Sebagai pengamal undang-undang kita perlu profesional dan tidak mengambil sesuatu secara peribadi," katanya kepada Utusan Malaysia di pejabatnya di Parlimen di sini hari ini.
Kelmarin, beliau dalam satu kenyataan memberitahu, Namewee melalui klip video terbarunya mencerca dan menunjukkan isyarat lucah yang ditujukan kepada pengetua sebuah sekolah di Kulai, Johor dan ia merupakan kesalahan di bawah Akta Suruhanjaya Komunikasi Multimedia Malaysia (SKMM).
Disebabkan itu, mengikut akta tersebut katanya, hanya mangsa iaitu pengetua sekolah dalam kes ini yang boleh mengambil tindakan undang-undang ke atas Namewee.
Sebagai mengulas kenyataan menteri itu, Majlis Perundingan Melayu (MPM) melalui Setiausaha Agungnya, Dr. Hassan Mad menzahirkan rasa terkejut kerana menganggap video itu mempunyai unsur-unsur hasutan yang membolehkan Namewee didakwa.
Mohamed Nazri menambah, meskipun terdapat kritikan ditujukan kepada Kementerian Pelajaran, namun ia tidak menjadi masalah kerana negara ini mengamalkan kebebasan bersuara.
"Kalau dia kritik saya sebagai seorang menteri, tak kan saya hendak ambil tindakan? Tiada tindakan boleh diambil kecuali jika dia melanggar undang-undang negara.
"Kalau ada mana-mana pihak yang rasa cerdik, pergilah nasihatkan Peguam Negara di bawah akta manakah undang-undang boleh diambil ke atasnya. Pejabat Peguam Negara sudah tengok klip video itu dan berbincang tetapi tiada tindakan boleh diambil. Itu hakikatnya," ujarnya.
Mengenai klip video negarakuku yang lebih awal dihasilkan Namewee, beliau memberitahu masih belum menerima apa-apa makluman daripada Pejabat Peguam Negara.
Namun beliau terlebih dahulu memberitahu bahawa tindakan tidak dapat diambil di bawah Akta Hasutan kerana apa dilakukan itu bukan hanya mendatangkan kemarahan kepada kaum Melayu sahaja malah rakyat Malaysia berbilang kaum.
"Kita tak boleh ambil tindakan di bawah akta hasutan kerana apa dilakukan itu sebenarnya mendatangkan perasaan marah bukan hanya pada sesuatu kaum tetapi pada semua kerana negara ini bukan hak orang Melayu.
"Kalau negara hanya hak orang Melayu dan dia hina negara, itu mungkin menghasut dan bersifat perkauman tetapi di sini ia tidak menjadi isu perkauman kerana negara ini hak rakyat Malaysia berbilang kaum," katanya.
Ditanya mengapa mengambil masa terlalu lama masa diperlukan untuk mengambil tindakan terhadap klip video negarakuku, Nazri menegaskan: "Peguam Negara belum maklumkan apa-apa lagi. Saya tunggu nasihatnya.
"Saya pun tidak tahu mungkin ada akta menghina lambang-lambang Malaysia yang membolehkan tindakan diambil tetapi di bawah Akta Hasutan, ia jelas tidak kerana Negaraku bukan hak orang Melayu sahaja.
"Sebagai menteri yang menjaga undang-undang, saya tidak kira siapa. Melayu, Cina, India, Iban atau Kadazan, saya tetap akan ambil tindakan jika dia bersalah. Undang-undang tetap perlu ditegakkan," tegasnya.(Utusan Melayu)
Wahai anak bangsaKu ingatlah..jika kau menjadi Pemimpih dimasa hadapan..jangan sesekali menghina BangsaMu sendiri..kelak kamu akan rugi...,berfikiran secara matamg bukan MENGKAL dan Dangkal..nanti kuburMu hanya panjang si JENGKAL...BYM69.

UMNO Hulur Sumbangan...di Kg Pt Haji Ali.

Posted: 29 Nov 2010 06:34 PM PST

Sumbangan derma dari UMNO kepada Saudara Jamil Asmaon

disampaikan oleh Tn. Hj. Mohd. Junaidi Bin Kamari

Sumbangan derma dari UMNO kepada Tn Hj. Mahfuz Sidek

Sisa kebakaran rumah Saudara Jamil Asmaon

Lawatan YB. W.K.Siong Ahli Parlimen Ayer Hitam.

UMNO Bhg Ayer Hitam, telah menghulurkan bantuan kewangan kepada keluarga mangsa kebakaran , Saudara Jamil Asmaon yang telah di timpa musibah kebakaran pada 11.Nov 2010.
Sumbangan derma telah di sampaikan oleh Tn Haji Mohd Junaidi Bin Kamari, Naib Ketua UMNO Bhg Ayer Hitam, yang mewakili Datuk Samsolbari Bin Jamali yang ketika ini sedang menunaikan fardu Haji. Mangsa kebakaran juga telah di lawati oleh YB Wee Ka Siong selaku Ahli Parlimen Ayer Hitam bersama Setiausaha Umno Bhg Ayer Hitam Saudara Abdul Halid Saat. (Sumber berita dan foto dari Pejabat UMNO Ayer Hitam. Terima kasih)
Kami ahli UMNO Dun Semarang mengucapkan terima kasih kepada yang telah membantu Saudara Jamil Asmaon. terutama AJKK. Umno Cawangan Pt Hj Ali. Puteri UMNO,Bomba, Polis dan AJK UMNO Bahagian kerana amat prihatin. Semuga kita renung-renungkan FOTO di atas.By M69

Sayap Parti

Bahagian