Pengikut

Nuffnang

Selasa, 30 November 2010

DunSemarang

sumber :-

DunSemarang


TEGAS kepada Melayu...Toleransie kepada yang lain....TAHNIAH!!!!

Posted: 29 Nov 2010 08:10 PM PSTNazri pertahan kenyataan Namewee tak bersalah
KUALA LUMPUR 29 Nov. - Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz tetap mempertahankan kenyataannya bahawa Wee Meng Chee atau Namewee tidak melakukan kesalahan terhadap kerajaan dan melanggar undang-undang yang membolehkan dia diambil tindakan kerana mendakwa kenyataan itu dibuat setelah mendapat nasihat Pejabat Peguam Negara.
Menurutnya, reaksi kurang senang ditunjukkan sesetengah pihak terhadap kenyataan beliau itu berkemungkinan disebabkan mereka tidak memahami undang-undang atau dipengaruhi emosi sehingga meminta kerajaan tetap mengambil tindakan terhadap Namewee kerana mendakwa video itu mempunyai unsur hasutan.
"Dalam perkara sebegini, kita tidak boleh beremosi dan perlu melihat setiap kesalahan itu secara spesifik tanpa mengaitkannya dengan kesalahan yang lain.
"Untuk kita kata dia mesti ada kesalahan lain sehingga boleh didakwa, itu sudah semacam kita ada masalah peribadi dengan dia. Sebagai pengamal undang-undang kita perlu profesional dan tidak mengambil sesuatu secara peribadi," katanya kepada Utusan Malaysia di pejabatnya di Parlimen di sini hari ini.
Kelmarin, beliau dalam satu kenyataan memberitahu, Namewee melalui klip video terbarunya mencerca dan menunjukkan isyarat lucah yang ditujukan kepada pengetua sebuah sekolah di Kulai, Johor dan ia merupakan kesalahan di bawah Akta Suruhanjaya Komunikasi Multimedia Malaysia (SKMM).
Disebabkan itu, mengikut akta tersebut katanya, hanya mangsa iaitu pengetua sekolah dalam kes ini yang boleh mengambil tindakan undang-undang ke atas Namewee.
Sebagai mengulas kenyataan menteri itu, Majlis Perundingan Melayu (MPM) melalui Setiausaha Agungnya, Dr. Hassan Mad menzahirkan rasa terkejut kerana menganggap video itu mempunyai unsur-unsur hasutan yang membolehkan Namewee didakwa.
Mohamed Nazri menambah, meskipun terdapat kritikan ditujukan kepada Kementerian Pelajaran, namun ia tidak menjadi masalah kerana negara ini mengamalkan kebebasan bersuara.
"Kalau dia kritik saya sebagai seorang menteri, tak kan saya hendak ambil tindakan? Tiada tindakan boleh diambil kecuali jika dia melanggar undang-undang negara.
"Kalau ada mana-mana pihak yang rasa cerdik, pergilah nasihatkan Peguam Negara di bawah akta manakah undang-undang boleh diambil ke atasnya. Pejabat Peguam Negara sudah tengok klip video itu dan berbincang tetapi tiada tindakan boleh diambil. Itu hakikatnya," ujarnya.
Mengenai klip video negarakuku yang lebih awal dihasilkan Namewee, beliau memberitahu masih belum menerima apa-apa makluman daripada Pejabat Peguam Negara.
Namun beliau terlebih dahulu memberitahu bahawa tindakan tidak dapat diambil di bawah Akta Hasutan kerana apa dilakukan itu bukan hanya mendatangkan kemarahan kepada kaum Melayu sahaja malah rakyat Malaysia berbilang kaum.
"Kita tak boleh ambil tindakan di bawah akta hasutan kerana apa dilakukan itu sebenarnya mendatangkan perasaan marah bukan hanya pada sesuatu kaum tetapi pada semua kerana negara ini bukan hak orang Melayu.
"Kalau negara hanya hak orang Melayu dan dia hina negara, itu mungkin menghasut dan bersifat perkauman tetapi di sini ia tidak menjadi isu perkauman kerana negara ini hak rakyat Malaysia berbilang kaum," katanya.
Ditanya mengapa mengambil masa terlalu lama masa diperlukan untuk mengambil tindakan terhadap klip video negarakuku, Nazri menegaskan: "Peguam Negara belum maklumkan apa-apa lagi. Saya tunggu nasihatnya.
"Saya pun tidak tahu mungkin ada akta menghina lambang-lambang Malaysia yang membolehkan tindakan diambil tetapi di bawah Akta Hasutan, ia jelas tidak kerana Negaraku bukan hak orang Melayu sahaja.
"Sebagai menteri yang menjaga undang-undang, saya tidak kira siapa. Melayu, Cina, India, Iban atau Kadazan, saya tetap akan ambil tindakan jika dia bersalah. Undang-undang tetap perlu ditegakkan," tegasnya.(Utusan Melayu)
Wahai anak bangsaKu ingatlah..jika kau menjadi Pemimpih dimasa hadapan..jangan sesekali menghina BangsaMu sendiri..kelak kamu akan rugi...,berfikiran secara matamg bukan MENGKAL dan Dangkal..nanti kuburMu hanya panjang si JENGKAL...BYM69.

UMNO Hulur Sumbangan...di Kg Pt Haji Ali.

Posted: 29 Nov 2010 06:34 PM PST

Sumbangan derma dari UMNO kepada Saudara Jamil Asmaon

disampaikan oleh Tn. Hj. Mohd. Junaidi Bin Kamari

Sumbangan derma dari UMNO kepada Tn Hj. Mahfuz Sidek

Sisa kebakaran rumah Saudara Jamil Asmaon

Lawatan YB. W.K.Siong Ahli Parlimen Ayer Hitam.

UMNO Bhg Ayer Hitam, telah menghulurkan bantuan kewangan kepada keluarga mangsa kebakaran , Saudara Jamil Asmaon yang telah di timpa musibah kebakaran pada 11.Nov 2010.
Sumbangan derma telah di sampaikan oleh Tn Haji Mohd Junaidi Bin Kamari, Naib Ketua UMNO Bhg Ayer Hitam, yang mewakili Datuk Samsolbari Bin Jamali yang ketika ini sedang menunaikan fardu Haji. Mangsa kebakaran juga telah di lawati oleh YB Wee Ka Siong selaku Ahli Parlimen Ayer Hitam bersama Setiausaha Umno Bhg Ayer Hitam Saudara Abdul Halid Saat. (Sumber berita dan foto dari Pejabat UMNO Ayer Hitam. Terima kasih)
Kami ahli UMNO Dun Semarang mengucapkan terima kasih kepada yang telah membantu Saudara Jamil Asmaon. terutama AJKK. Umno Cawangan Pt Hj Ali. Puteri UMNO,Bomba, Polis dan AJK UMNO Bahagian kerana amat prihatin. Semuga kita renung-renungkan FOTO di atas.By M69

0 ulasan:

Sayap Parti

Bahagian