Pengikut

Nuffnang

Khamis, 16 September 2010

Ahli Parlimen Kota Belud

0 ulasan
sumber :-

Ahli Parlimen Kota Belud


Posted: 16 Sep 2010 05:38 PM PDT

Hamidah Osman

0 ulasan
sumber :-

Hamidah Osman


Jemputan

Posted: 16 Sep 2010 08:02 AM PDT


Majlis Rumah Terbuka

Assalamualaikum WTB dan Salam Sejahtera,
kesempatan ini Kak Midah dengan penuh rendah hatinya ingin menjemput
ke Majlis Rumah Terbuka yang akan di adakan seperti berikut :

Tarikh : 18 Sept 2010 (Sabtu)
Masa : 11.00 pagi -5.00 petang
Tempat : Kediaman Saya
Lot 70431 Kg tersusun,
Jln Gopeng,
31000 Batu Gajah

dipersilakan semua untuk hadir
kekediaman Kak Midah bersama keluarga.

Kak Midah
Batu Gajah

Moga Mereka DiRahmati

Posted: 16 Sep 2010 07:00 AM PDTAl Fatihah Buat Datuk Sosilawati, Kamaruddin Shansuddin, Noorhisham Mohammad dan Ahmad Kamil Abd Karim,

1. Pembunuhan kejam Datuk Sosilawati Lawiya bersama tiga yang lain sungguh memilukan pada sambutan Syawal pada tahun ini .

2. Perbuatan yang tidak berhati perut itu dilarang dan dikutuk oleh semua agama di muka bumi ini. Sama ada ajaran Islam, Buddha, Hindu mahupun Kristian, kesemua agama mengajar pengikutnya kepada kebaikan, tidak menindas, tidak menghina, tidak mencela, apatah lagi sesuka hati mengambil nyawa orang lain.

3. Kita sebagai individu luar tidak sanggup membayangkan betapa azab keempat- empat mangsa dipukul sehingga mati dan kemudian dibakar sebelum abu mayat dibuang ke dalam sungai, apa pula yang dibayangkan oleh ibu bapa, isteri, anak-anak dan keluarga mangsa.

4. Pujian harus diberikan kepada pihak polis yang berjaya menyelesaikan kes ini dalam tempoh yang singkat. Kini terbukti bahawa pasukan polis kita mampu bertindak pantas dan cekap sebaik sahaja menerima laporan.Kecekapan pihak polis itu diharap dapat membuka mata pemimpin politik pembangkang agar tidak membuat tuduhan melulu sehingga menjejaskan kredibiliti dan imej pasukan polis negara ini.

5. Kak Midah beranggapan ini adalah satu perbuatan yang kejam, keji, hina dan langsung tidak berperikemanusiaan. Seorang peguam, yang sudah tentunya mempunyai tahap pendidikan yang tak perlu dipersoalkan lagi telah tergamak dan sanggup terlibat serta bersubahat melakukan perbuatan yang sekejam itu.

6. Inikah salah satu bentuk kebebasan mutlak yang sedang diperjuangkan oleh sesetengah pemimpin politik pembangkang dinegara kita ?

Ada undang-undang yang telah digunapakai minta dimansuhkan. Ada peraturan yang telah lama ternyata menjaminkan keharmonian minta dihapuskan.

Ada akta yang jelas berkesan dalam mencegah kemudaratan terhadap keamanan dan keselamatan dalam negara minta dihilangkan.

7. Apa yang kita harapkan selepas ini adalah tindakan mendakwa dan menghukum mereka yang terlibat melakukan jenayah kejam itu dapat segera dilakukan.

8. Kemarahan orang ramai yang kesal kejadian itu berlaku perlu dibendung segera agar tidak meletus sehingga menjadi satu isu perkauman pula.

9. Apa-apapun kepada kesemua keluarga mangsa tragedi yang sungguh menyayatkan hati ini, kita semua berharap agar mereka bertenang, bersabar serta tabah ketika berada didalam situasi begini dan salam takziah, semoga roh-roh mangsa kejadian akan dicucuri dengan rahmat serta ditempatkan dikalangan mereka yang soleh dan beriman. Amin.

Al-Fatihah

Kak Midah
Batu Gajah, Perak

Razlan's

0 ulasan
sumber :-

Razlan's


Mahathir permata yang bersinar

Posted: 16 Sep 2010 05:13 PM PDT

Di hari kita menyambut Hari Malaysia tanggal 16 September, terkejut saya apabila membaca satu artikel yang disiarkan di dalam ruangan Akhbar Cina yang diterjemahkan oleh Utusan Malaysia.

Artikel ini sememangnya menjurus kepada penghinaan kepada seorang mantan Perdana Menteri yang telah memimpin negara kita selama 22 tahun.

Seorang pemimpin yang telah membawa kemajuan kepada Malaysia dan selama beliau memimpin kita, sudah banyak perubahan dan sudah terbukti cemerlang Malaysia di mata dunia.

Saya nak ingatkan kepada penulis (Meng Lun Yong), ramai lagi pemimpin yang seusia Tun Dr. Mahathir Mohamad yang bergiat aktif dalam memberi nasihat kepada negara mereka. Saya percaya permata ini bukanlah seorang nyanyuk seperti yang digambarkan oleh kamu.

Sememangnya kamu seorang yang mentah lagi budak sekiranya nak dibandingkan dengan apa yang telah dilakukan dan dicurahkan oleh seorang negarawan iaitu Dr. Mahathir. Kamu sememangnya tidak layak untuk mengkritik seorang negarawan kerana kamu sendiri agak hodoh dan dungu apabila menulis tentang konsep 1Malaysia, dan bahasa kasarnya, "Kamu seorang yang kurang ajar".

Dr. Mahathir merupakan mutiara dunia yang mana sehingga hari ini dunia menagih pendapat dan pandangan beliau, bukan hanya di Malaysia tetapi dunia mengiktiraf beliau.

Dr. Mahathir memang ahli UMNO dan apabila beliau berkata begitu, sememangnya kita mempunyai agenda UMNO yang memastikan orang Melayu tidak dipinggirkan, seperti juga MCA dan MIC, mempunyai agenda kaum masing-masing untuk diperjuangkan. Melalui BN kita merungkai persamaan dan bersama kita memacu negara ini mengikut acuan kita sendiri tanpa menindas kaum yang lain.

Saya percaya kamu seorang yang penakut untuk menerima hakikat yang Malaysia ini sebuah negara yang mempunyai Rukun Negara dan mempunyai Perlembagaan yang mesti diikut dan dipatuhi.

Apabila kita faham dan sedar serta terima rukun dan perlembagaan Malaysia, saya percaya kamu akan sedar dan insaf yang bumi dipijak ini adalah untuk dikongsi bersama-sama kaum lain tetapi kena sedar yang kaum Melayu adalah pribumi Malaysia.

Kek ekonomi yang hari ini dimonopoli oleh orang Cina membuktikan yang kaum ini diberi layanan yang teristimewa dibandingkan dengan kaum lain. Kaum Cina mendapat keistimewaan melalui pembangunan tanah-tanah kerajaan melalui syarikat gergasi mereka, berniaga di sektor swasta. Ini semua keistimewaan yang kita beri kepada orang Cina agar bangsa mereka tidak dipinggir di dalam Malaysia.

Sekiranya kerajaan yang dipimpin oleh Barisan Nasional (BN) mahu meminggirkan bangsa tertentu sudah tentu orang Melayu sudah lebih maju dibandingkan dengan orang Cina melalui pemberian kontrak dan tanah-tanah kepada hanya syarikat Melayu. Sekiranya Dr. Mahathir seorang rasis semasa mentadbir, sudah tentu orang Melayu memonopoli ekonomi negara.

Sememangnya kita khuatir dengan situasi apabila ramai rakyat yang menggunakan konsep 1Malaysia untuk menagih hak sama rata. Saya nak ingatkan kepada penulis sekali lagi, kenapa ada pihak yang tidak mahu menghapuskan sekolah jenis kebangsaan? Kenapa kita tidak mahu menerima konsep sekolah kebangsaan yang menghimpunkan semua kaum di bawah satu bumbung?

Hak keadilan yang diberikan adalah perjanjian di antara pemimpin terdahulu untuk memberikan kelebihan kepada penduduk pribumi bagi mengimbangi pembangunan negara. Ini semua telah dimeterai semasa Tanah Melayu menuntut kemerdekaan dan memberikan peruntukan satu juta kewarganegaraan kepada kaum bukan pribumi.

Di Malaysia, kepada sesiapa yang belajar pandai dan bekerja rajin, sudah pastinya golongan ini akan dapat imbuhan daripada apa yang diusahakan oleh mereka.

Berkat daripada kepimpinan Perdana Menteri-Perdana Menteri yang lepas, semua rakyat di Malaysia hidup aman dan damai. Sudah tentu Malaysia akan lebih cepat maju sekiranya kita tidak mempunyai rakyat yang berpandangan seperti Meng Lun Yong. Beliau seorang yang tidak tahu bersyukur dan berterima kasih kepada pemimpin yang lepas.

Adalah amat bahaya beliau menggunakan pena penulisan untuk mengajar rakyat tidak berterima kasih terhadap apa yang diusahakan oleh pemimpin terdahulu.

Mohd. Razlan Muhammad Rafii

Puchong, Selangor

Utusan Keluaran 17 September 2010.
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0917&pub=Utusan_Malaysia&sec=Forum&pg=fo_01.htm

ahmadmaslan.blogspot.com

0 ulasan
sumber :-

ahmadmaslan.blogspot.com


`Felda has no basis to sue the public'

Posted: 16 Sep 2010 01:12 PM PDT

Felda tak pernah tipu

Posted: 16 Sep 2010 01:08 PM PDT

593 pelajar terima komputer riba

Posted: 16 Sep 2010 01:05 PM PDT

Tak sangka dipilih Tokoh Imam

Posted: 16 Sep 2010 01:02 PM PDT

Hentikan sebar SMS boleh cetus api perkauman

Posted: 16 Sep 2010 12:43 PM PDT

FELDA ambil tindakan

Posted: 16 Sep 2010 12:41 PM PDT

PERGERAKAN PEMUDA UMNO BAHAGIAN ROMPIN

0 ulasan
sumber :-

PERGERAKAN PEMUDA UMNO BAHAGIAN ROMPIN


BERSAMA RAKAN MEMBUAT PERSIAPAN...

Posted: 16 Sep 2010 02:41 AM PDT

Sebagaimana tahun yang lalu-lalu,apabila menjelang Syawal maka akan diadakan program Me'Mantai'..Bak kata orang N9...Menyembelih kerbau dan dagingnya diagih2kan kepada para sahabat rapat..Semuanya ini pastinya dapat merapatkan hubungan selain persiapan awal menyambut kedatangan lebaran..

Kali ini seekor kerbau telah ditumbangkan dan program ini turut disertai oleh AJK PPUyang berhampiran kerana rakan-rakan yang jauh mungkin sibuk membuat persiapan keluarga masing-masing..

YB.Dato'Mohamad Sahfri Ab Aziz,KP PPU Rompin turut sama hadir walaupun dalam kesibukan aturcara yang telah disusun di peringkat negeri..Beliau ternyata gembira dan bersyukur dengan program ringkas yang diadakan pada kali ini.

Sekali lagi,bagi pihak PPU Bahagian Rompin inin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri kepada semua rakan taulan..Rayakan lebaran kali ini dengan penuh kesederhanaan dan kesyukuran...

Pemuda Johor Bahru

0 ulasan
sumber :-

Pemuda Johor Bahru


Pemuda UMNO Johor Bahru sumbang kerusi roda & barang keperluan kepada warga emas lumpuh

Posted: 16 Sep 2010 02:43 PM PDT

JOHOR BAHRU 16 Sept. – Keperitan hidup seorang warga emas, Sharifah Sulong Mohammad, 81, yang lumpuh dari pinggang ke bawah mendapat perhatian Pergerakan Pemuda UMNO Johor Bahru semalam. Rombongan seramai 10 ahli Pemuda UMNO Johor Bahru diketuai oleh Ketuanya, Khalid Mohamed memberi sumbangan sebuah kerusi roda serta makanan seperti beras dan tepung kepada insan malang ini.

Sepanjang pertemuan kira-kira 30 minit itu, Sharifah Sulong yang lebih mesra dipanggil ‘ummi’ oleh masyarakat setempat bersyukur dan mengucapkan terima kasih atas pemberian dan keprihatinan Pemuda UMNO Johor Bahru terhadap nasib yang menimpanya. Dia turut menyifatkan kunjungan dan sumbangan itu merupakan nikmat terbesar Allah kepadanya sempena sambutan Aidilfitri tahun ini.

“Ummi tak pernah terima kunjungan orang seramai ini. Alhamdulillah, ummi bersyukur dengan rezeki yang dikurniakan dan terima kasih kepada mereka yang sudi membantu. Ummi tidak mampu untuk membalas jasa mereka dengan wang ringgit tetapi hanya mampu berdoa agar Allah merahmati mereka,” katanya.

Warga emas ini tidak mampu lagi bergerak setelah bahagian pahanya patah akibat terjatuh di rumahnya itu di Blok N, Flat Sri Stulang di sini Jun lalu. Akibat kejadian itu, Sharifah Sulong terpaksa dimasukkan ke Hospital Sultanah Aminah (HSA) selama 14 hari dan menjalani pembedahan untuk memasukkan besi ke dalam kakinya itu. Dia yang tinggal sebatang kara terpaksa mengharapkan ihsan daripada jiran-jiran untuk membantunya mandi, makan, membuka pintu rumah dan sebagainya.

Sementara itu, Khalid berkata, pihaknya akan berbincang dengan Pejabat Parlimen Johor Bahru untuk menyelesaikan tunggakan sewa rumah dan bil air Sharifah Sulong yang mencecah RM800.

“Maklumat awal kes ini telah diberikan kepada pihak yang terbabit. Selepas ini kita akan memperincikan lagi,” katanya.

Katanya, kunjungan Pemuda UMNO Bahagian Johor Bahru itu adalah sebahagian daripada ziarah Aidilfitri yang bertujuan membantu golongan yang memerlukan sempena hari lebaran ini.

Sumber – Utusan Malaysia

Share/Save/Bookmark

Apo Kono Eh Jang!

0 ulasan
sumber :-

Apo Kono Eh Jang!


16 September, Realiti Dan Mimpi

Posted: 15 Sep 2010 02:47 PM PDT

16 September disambut setiap tahun sejak 1963 sebagai hari memperingati penubuhan Malaysia, hari dimana negara Persekutuan Tanah Melayu yang merdeka pada 1957, dinamakan semula sebagai Malaysia dengan penyertaan Singapura, Sabah dan Sarawak. Walaupun Singapura akhirnya memilih untuk keluar dan membentuk kerajaan sendiri pada 1965, negara Malaysia terus kekal utuh sehingga kini, oleh itu sewajarnyalah hari Malaysia dikenang dan diraikan sebagai antara hari paling bermakna dalam sejarah negara.

Bagaimanapun tarikh 16 Sept tidak sunyi dari mencatat sejarah tersendiri terutama pada 2008. Tiada apa berkaitan sejarah penubuhan Malaysia yang dibincangkan rakyat, cuma dikhabarkan pada hari tersebut Mat Jenin akan mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri Malaysia yang ke 6 setelah Perdana Menteri ke 5, Tun Dol, dikatakan hilang majoriti di Parlimen akibat tindakan beberapa Ahli Parlimen BN yang berpaling tadah menyokong Pakatan Rakyat (masih tidak didaftarkan sehingga hari ini) untuk membentuk kerajaan persekutuan yang baru.

Tsunami politik Mac 2008 memberi Mat Jenin semangat baru dari mengurangkan majoriti BN kepada mengambil alih kerajaan pusat pula. Mana tidaknya, yakin pembangkang tiada harapan untuk mengulangi zaman kegemilangan 1999, Anwar meletakkan isteri dan anaknya bertanding untuk memastikan tempat selepas sekatan bertanding yang dikenakan kepadanya ditarik balik nanti. Mat Jenin tidak sangka keputusan yang begitu memberangsangkan kepada pembangkang sehingga berjaya membentuk kerajaan di 5 negeri sekaligus, buat pertama kalinya.

Sebaik pakatan baru pembangkang diisytiharkan (tidak dirasmikan), Mat Jenin memulakan episod mengambil alih Putrajaya dan melantik diri sendiri sebagai Perdana Menteri. Kononnya pihak Istana merestui pengambil alihan itu dan sokongan Angkatan Tentera Malaysia juga sudah diperolehi. Keyakinan di tanam di kalangan penyokong walaupun yang rasional masih berasa ragu-ragu

Bagi menambah keyakinan kepada yang percaya, 5 orang pemimpin dari parti Mat Jenin dihantar menyusul ke Taiwan pada 13 Sept 2008 untuk kononnya memujuk sejumlah Ahli Parlimen BN yang ketika itu sedang menghadiri satu kursus berkaitan pertanian di sana. Gambar dipampang dan interview di adakan, penuh keyakinan. Tien Chua yang mengetuai rombongan 5 orang pemimpin parti Mat Jenin dipetik The Star sebagai berkata:-

"We have the numbers already. We are just going there to have coffee and spend time with them and also learn about agriculture from Taiwan so that we do not get left behind when Pakatan Rakyat takes over."

Saifuddin Nasution, melayu penipu yang turut menyertai rombongan tersebut, dipetik dalam temuramah yang sama sebagai berkata:-

"Do we have the numbers? Yes. Do we have to reveal the names now? No. Some are in Taiwan and some are here,"

Ayat Yang Diboldkan Dipilih Sebulat Suara Majoriti Pemerhati Politik Maya Sebagai Quote of The Year.

Memang lucu melihatkan betapa seriusnya lakunan yang dirancang bagi menyokong rancangan Mat Jenin untuk mengambil alih kerajaan pada 16 Sept dengan cara yang kini padanya tidak demokrasi (selepas kejatuhan Perak). Penuh keyakinan, penuh semangat dan penuh dramatik. Kita kagum, bukan kagum dengan kejayaan Mat Jenin menawan Putrajaya dan membentuk kerajaan tetapi kagum dengan keyakinan yang ditunjukkan pemimpin parti Mat Jenin dalam menjayakan penipuan pemimpin Agungnya.

Di pihak penyokong, besar sungguh harapan mereka bahawa Mat Jenin akan benar-benar ke Putrajaya – bandar yang dibangunkan musuh ketat Mat Jenin, Tun Dr Mahathir dan antara yang akan dilelong jika pembangkang membentuk kerajaan pusat pada 1999. Gambar dibawah menggambarkan kegembiraan tersebut.

15 September 2008, dihadapan 10,000 orang penyokongnya, Mat Jenin dilapurkan AFP disini telah mempunyai jumlah kerusi yang cukup untuk mengambil alih kuasa di Putrajaya. Para 3 kenyataan Mat Jenin dalam AFP jelas menyatakan keyakinannya ""Tomorrow is D-Day, we are ready to form the government."

Tetapi akhirnya 16 Sept berlalu tanpa ada sebarang istiadat perlantikan Perdana Menteri baru seperti yang diwar-warkan pada asalnya. Sudah 2 tahun sejak 2008, 16 Sept berlalu sebagai Hari Malaysia seperti mana biasa sejak 47 tahun yang lalu, tiada sebarang istimewa yang lain daripadanya. Malah tampuk kepimpinan juga sudah berubah sejak 2008 cuma bukan seperti mana yang diimpikan penyokong pembangkang. Dengan Mat Jenin masih bergelut mencari alasan bagi menangguhkan kes liwatnya, Mohd Najib Tun Razak pula yang benar-benar menjadi Perdana Menteri dan menguasai Putrajaya.

Para skeptikal bagaimanapun mengesahkan upacara angkat sumpah jawatan perlantikan Mat Jenin sebagai Perdana Menteri benar-benar berlaku pada 16 Sept 2008 cuma yang berbeza ia diadakan di rumah, dihadapan gambar ke bawah Duli Yang Dipertuan Agung!!!

Sinikal, cukup-cukup sinikal.

(Oleh: Adamyan)

Sayap Parti

Bahagian