Pengikut

Nuffnang

Sabtu, 25 Disember 2010

DunSemarang

sumber :-

DunSemarang


PROGRAM MEMBINA TAUTAN MENJALIN UKHWAH

Posted: 24 Dec 2010 11:50 PM PST

Ayer Hitam Dun Semarang 25 Dis 2010. Seramai 81 orang pelajar dari Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor bertandang ke DUN Semarang selama 3 hari membawa misi dengan tema "Membina Tautan Menjalin Ukhwah". Lokasi yang di pilih ialah kampung Parit Surau Darat Mukim 8 Ayer Hitam, Johor, dengan menempatkan pelajar di rumah keluarga-keluarga angkat. Terdiri dari 43 pelajar perempuan dan 38 pelajar lelaki perbagai pengisian aktiviti telah di atur oleh kepimpinan pelajar bersama JKKK dan Umno Cawangan di Kampung tersebut.

Menurut pelajar Cik Shuhada Aqilah Aulia bt Abd Jalil ( Timbalan Pengarah Projek ), antara lain akitiviti wajib pelajar ialah menyuburkan kembali semangat kerjasama, silaturrahim dan permuafakatan dengan projek gotong royong dan budaya hormat menghormati.Majlis persamian program ini di adakan pada 25hb Disember 2010 jam 10.00 pagi di balaibelia Parit Surau Darat dan disempurnakan bersama oleh YB Datuk Haji Samsol Bari Jamali ADUN Semarang dan Pegawai Daerah Batu Pahat. Turut hadir di majlis tersebut ialah Encik Salleh Pandak Penghulu Mukim Seri Gading dan pemimpin masyarakat di DUN Semarang. Sempena dengan majlis perasmian tersebut di adakan juga perjumpaan pemimpin masjid dan surau di seluruh DUN Semarang untuk sama-sama meraikan pelajar / anak-anak angkat tersebut. (Sumber S/U Ayer Hitam Saudara Halid Saat) Edit by M69.

ISLAM Agama Rasmi Tanah Melayu...atau Malaysia Negara Islam.

Posted: 24 Dec 2010 04:47 AM PST


KEPALA BATAS 19 DIS : Pengerusi DAP Karpal Singh menegaskan bahawa partinya terbuka kepada rundingan dengan PAS dan Parti Keadilan Rakyat mengenai isu Malaysia sebagai negara Islam.
Karpal berkata beliau tidak lagi mahu Umno-Barisan Nasional memutarbelitkan isu negara Islam untuk melaga-lagakan pemimpin PR, khususnya DAP dan PAS.


Beliau menegaskan bahawa DAP menerima Islam sebagai agama rasmi Malaysia dan akan mempertahankan Perlembagaan dan segala peruntukan yang terkandung dalamnya.

"Isunya ialah negara Islam dan ia harus diselesaikan secepat mungkin. DAP menerima Islam sebagai agama rasmi negara. Soal bersabit Negara Islam adalah sesuatu yang kami boleh berunding dan saya yakin kita boleh mencapai konsensus," kata Karpal.

Ini kali pertama Karpal membuat ketetapan sedemikian dan menzahirkan permuafakatan yang semakin kukuh antara ketiga-tiga parti komponen Pakatan Rakyat.(Sumber Tranungkite online)

.

Apa yang di ungkap Oleh Kapal Sink itu benar, Apa yang di Kata itu benar, Apa yang tertulis dalam Perlembagaan itu benar..Islam adalah Agama Rasmi.
Namun yang benar ialah..adakah Kapal Sink ada menyatakan akan menerima Negara Islam..cuma sekadar batuk di ESKALATOR sambil duduk di kerusi roda.Apa yang tersirat dalam ayat ini "saya yakin kita boleh mencapai konsensus". Wahai Melayu Islam..kita kena lah berwaspada dengan kata seperti ini, jangan taksub dan terlalu gembira..menang sorak..Agama tergadai..nanti jalan ke Neraka berangkai-rangkai.

Rujuk kata-kata berikut"Bagi Naib Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, pendirian terbaru Karpal itu ujarnya adalah satu kejayaan baru Pakatan Rakyat sekaligus meletakkan keakraban ketiga-tiga parti PAS, PKR dan DAP kini pada tahap terbaik.

Ketika dihubungi Harakahdaily hari ini, Tuan Ibrahim yang juga Pesuruhjaya PAS Pahang berkata, PAS mengalu-alukan keterbukaan DAP itu dan melihat ianya satu perkembangan sangat positif dalam Pakatan Rakyat.

"Kita sangat alu-alukan kenyataan positif sebegini. Kesediaan untuk berbincang isu negara Islam ini adalah satu anjakan pemikiran besar oleh tokoh DAP itu," katanya.

Penegasan terbaru DAP itu juga katanya memperlihatkan komitmen sebenar Pakatan Rakyat untuk mempertahankan Islam dan apa sahaja yang terkandung dalam Perlembagaan negara.

Ianya juga sekaligus menolak dakwaan bahawa Pakatan Rakyat akan menjual Islam dan Melayu jika menguasai pemerintahan negara.

Beliau juga yakin, kenyataan Karpal itu akan menutup mulut Umno BN dari terus memanipulasi isu yang sejak dahulu membelengu PAS dan DAP itu, khususnya berdepan Pilihan Raya Umum ke-13 akan datang.

"Dalam isu negara Islam ini, kita sebenarnya dikelirukan oleh permainan musuh-musuh kita." foto dari http://4.bp.blogspot.com/
***Kita sebagai rakyat Melayu UMNO Islam, boleh berfikiran lebih matang dari Tuan Ibrahim Tuan Man. Adakah mereka tidak fikir apa yang di tulis dalam Perlembagaan..adalah jelas Islam agama rasmi dan Kapal Sink berhujah dalam landasan undang-undang jangan sampai terpintal lidah dan terbelit akidah dan badan dengan hujahnya..Siapa mengkelirukan siapa...berHubaya-Hubaya lah wahai Tuan...yang bukan Tuan di Tanah Melayu ini.
ByM69

0 ulasan:

Sayap Parti

Bahagian