Isnin, 17 Oktober 2011

UMNO Cawangan Bukit Ampang

UMNO Cawangan Bukit Ampang


Pengagihan semula kerusi BN

Posted: 16 Oct 2011 04:25 PM PDT

KUALA LUMPUR 16 Okt. - Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, pengagihan semula kerusi Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) dibuat selaras dengan perubahan politik ketika ini yang memerlukan BN meletakkan calon boleh menang .

Kata Perdana Menteri, pengagihan itu juga akan dibuat berasaskan semangat kerjasama di kalangan parti-parti komponen dalam memastikan BN mampu mencapai kemenangan besar pada PRU13.

"Bagaimanapun kita tidak akan rombak semua kerusi dan kerusi-kerusi ketika ini juga masih lagi menjadi asas (dalam pengagihan kerusi kelak).

"Cumanya pengagihan kerusi ini akan melihat kepada kawasan-kawasan yang difikirkan perlu dibuat berdasarkan formula terbaik untuk menang," katanya kepada pemberita selepas berucap merasmikan Persidangan Perwakilan Kebangsaan Gerakan Ke-40 di sini, hari ini.

Najib menambah, pengagihan kerusi itu juga dibuat atas semangat hubungan dalam keluarga besar yang terjalin di kalangan parti-parti komponen BN.

Malah kata beliau, kesemua pemimpin-pemimpin parti komponen BN juga sudah menyatakan persetujuan dan bersikap terbuka mengenai perkara itu dengan melihat ia sebagai salah satu formula untuk menang pada PRU13.

Ketika ditanya mengenai kedudukan Presiden Gerakan, Tan Sri Dr. Koh Tsu Koon yang didesak beberapa ahli parti supaya tidak bertanding pada PRU13, Najib berkata, beliau menyerahkan kepada Tsu Koon untuk menentukan apa yang terbaik demi masa depan parti itu.

''Apa pun saya mempunyai hubungan kerja yang sangat rapat dengan beliau (Tsu Koon) dan kita juga sudah berbincang mengenai apa yang perlu dilakukan Gerakan menjelang pilihan raya umum nanti," katanya.

Oleh MOHD. KHUZAIRI ISMAIL dan SYUKRI SHAARI pengarang@utusan.com.my

PRU-13: Najib ingatkan ahli, pemimpin BN jangan sabotaj calon

Posted: 16 Oct 2011 04:23 PM PDT

SEREMBAN 16 Okt. - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini memberi mesej yang cukup jelas kepada ahli serta pemim pin-pemimpin Barisan Nasional (BN) di semua peringkat supaya ti dak mensabotaj calon parti pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) akan datang.

Tegas Perdana Menteri, situasi itu kerap berlaku kepada bekas wa kil rakyat atau mereka yang dise but-sebut menjadi calon tetapi tidak dipilih sebagai calon BN pada pi lihan raya tersebut.

Beliau mengakui isu itu agak menggusarkan kerana ia berkait ra pat persediaan jentera BN memas tikan langkah mengetengahkan ca lon boleh menang diterima oleh se mua pihak.

''Saya tidak khuatir dari segi per sediaan fizikal dan saya juga tidak khuatir tentang ilmu dalam usaha kita mengatur strategi bagi meme nangi pilihan raya.

''Apa yang sedikit gusar ialah me ngenai sikap. Adakah kita mene rima keputusan pucuk pimpinan untuk ketengahkan calon yang bo leh menang? Inilah persoalannya.

''Bila kita berkonvensyen dalam dewan ini semangat kita berko bar-kobar untuk memenangkan parti tetapi apabila berada di pe ringkat bahagian, ia tidak serupa.

''Apabila kita pergi ke peringkat peti undi ia juga tidak serupa. Se patutnya mesej konvensyen ini di terjemahkan sehingga ke akar um bi," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Konvensyen Barisan Nasional 2011 peringkat Negeri Sembilan, di sini hari ini.

Turut hadir Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan, Presiden MCA Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek, Presiden MIC, Datuk G. Palanivel serta lebih 1,500 ahli-ahli BN.

Najib yang juga Pengerusi BN berkata, apa yang dibangkitkannya itu adalah hakikat yang berlaku da lam dunia politik.

Beliau kemudian berkongsi kisah seorang Setiausaha UMNO bahagian tidak terpilih sebagai calon pilihan raya kecil.

''Pukul 10 malam (semasa kem pen) rumah sudah gelap gelita,'' katanya sambil menambah kisah kedua pula berlaku ketika pilihan raya negeri Sarawak.

''Seorang bekas wakil rakyat ti dak tercalon lalu dia melarikan diri. Jika ke Kuala Lumpur tidaklah jauh sangat, sekiranya ke Jakarta kita pun fahamlah tetapi dia lari sampai ke London," ujarnya.

Di London Perdana Menteri ber kata, bekas wakil rakyat tersebut mematikan telefon bimbitnya ke rana tidak mahu dihubungi oleh sesiapa.

''Saya sendiri menghubungi be kas wakil rakyat ini beberapa kali tetapi gagal. Akhirnya kita menga tur strategi dan akhirnya kawasan yang ditinggalkan bekas wakil ra kyat ini dimenangi oleh calon BN.

''Mujur BN menang, jika tidak menang saya akan cari wakil rakyat hingga ke lubang cacing," katanya sambil disorak oleh ahli-ahli dan pemimpin BN negeri.

Sehubungan itu beliau mahu se mua ahli dan pemimpin BN memberi sokongan tidak berbelah bahagi ke pada calon yang terpilih bagi memas tikan kemenangan BN pada PRU 13.

''Saya ingatkan sekali lagi jangan sabotaj calon kita. Beri mereka so kongan yang padu. Kerja bersung guh-sungguh, buat aku janji di da lam hati masing-masing bagi me mastikan parti kita menang pada pilihan raya umum akan datang," katanya.

Tiada ulasan:

Pengikut