Sabtu, 9 April 2011

PUTERI UMNO BAHAGIAN KOTA RAJA

PUTERI UMNO BAHAGIAN KOTA RAJA


JANJI DI SELANGOR TAK TERTUNAI...NAK TAMBAH LAGI NUN DI SARAWAK...

Posted: 08 Apr 2011 10:40 AM PDT

SHAH ALAM, 8 April – "Rakyat khususnya pengundi Sarawak jangan kena temberang seperti rakyat Selangor", demikian pesanan dan harapan Ketua Penerangan UMNO Selangor, Shukor Idrus ketika mengulas janji manifesto pakatan pembangkang bagi menghadapi pilihanraya negeri Sarawak pada 16 April ini.

SUMBER:UMNO ONLINE...

So, kalau-kalau, rakyat kat Negeri Sarawak tu nak merasa macam orang-orang kat Negeri Selangor yang dulu dok pangkah PR..TRY lah....yang dok nganga menunggu MANA PI MANIFESTO..tak payah janji yang besaq-besaq...elaun2 konon nak bagi..erm...lalalala...DEPA ADA KE BUAT KERJA?RAKYAT SELANGOR RAMAI YANG SUSAH..ADA KE DEPA NI TAU???MANA ANUAQ??TENGOK DIA JE SENANG..TAK HABIS2 NAK KEJAQ POPULARITI...EWAH....NAK JADI PELAKON LA TUH...JADI ARTIS JE LA, KONPEM MENANG ABPBH..

SEMOGA RAKYAT NEGERI SARAWAK JANGAN TERMAKAN DENGAN JANJI KOSONG MEREKA NI, OKAY..TENGOK LA, THEY ALL BARU TADBIR BEBERAPA BUAH NEGERI, KECOH JADINYA..MACAMANA NAK TADBIR 1 MALAYSIA??DAH BERTAHUN KITA MERDEKA, SIAPA YANG MEMBANTU MEMERDEKAKAN MALAYSIA???HAA...PI LA SELAK BUKU SEJARAH OKAY KAWAN-KAWAN...DAAA.........

Pembangkang Tabur Janji Tak Munasabah di Sarawak – Muhyiddin

Posted: 08 Apr 2011 10:32 AM PDT

SIBU 8 April – Pembangkang terus menabur dan membuat pelbagai janji tidak munasabah kepada rakyat Sarawak seperti apa yang dinyatakan dalam manisfesto mereka untuk pilihan raya negeri ke 10.
Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata pembangkang menggunakan slogan `ubah' yang menjadi modal mereka kononya untuk membawa perubahan di Sarawak sedangkan apa yang dinyatakan itu tidak mempunyai maksud yang jelas tetapi lebih kepada ingin mendapatkan kuasa.
"Tema mereka `ubah', tapi tak tahu apa yang nak di ubah, mereka nak ubah sebab nak kuasa, mereka kata nak ubah daripada apa yang ada sekarang, tapi tak tahu apakah itu akan jadi lebih baik , mereka janjikan bulan, bintang dan matahari.
"Sarawak sudah jauh berubah, siapa kata tak ada kemajuan, kita tak cakap tukar atau ubah, tetapi kita buat tranformasi kerana dia lebih besar maknanya," katanya ketika berucap di Majlis Makan Malam 1Malaysia, di sini.
Antara yang terkandung dalam manifesto pembangkang pada pilihan raya negeri Sarawak ke 10, mereka menyatakan akan menyumbang RM200 untuk setiap anak-anak yang masuk darjah satu serta pemberian RM600 untuk warga emas berumur 60 tahun ke atas setiap tahun.
Di samping itu, manisfesto itu turut menyatakan bahawa mereka ingin menubuhkan Dana Pembasmian Kemiskinan sebanyak RM1 bilion bagi menangani keluarga rakyat di bawah paras kemiskinan
Muhyiddin berkata, apa yang dinyatakan oleh pembangkang itu adalah janji manis yang pernah mereka lakukan sebelum ini ketika pilihan raya umum 2008, tetapi semua yang dijanjikan itu tidak mampu dilaksanakan.
Menurutnya, pembangkang pernah menjanjikan perkara yang hampir serupa pada 2008, tetapi sehingga kini mereka masih tidak mampu melaksanakan perkara itu di negeri yang diperintah oleh mereka seperti Selangor dan Pulau Pinang.
"Dulu mereka juga nak beri bantuan kepada rakyat tetapi tak nampk perkara itu berlaku di Selangor dan Pulau PiInang.
"Mereka kata nak tubuhkan dana sebanyak satu billion untuk rakyat miskin, sedangkan kita sudah belanja berbilion untuk membantu rakyat," katanya.
Beliau menggesa rakyat Sarawak supaya tidak terpedaya dengan apa yang dijanjikan oleh pembangkang itu kerena mereka sebenarnya tidak mampu melaksanakan seperti apa yang berlaku di negeri yang diperintah oleh mereka di Semenanjunag.
"Mereka kata sejak mereka perintah Selangor dan Pulau Pinang mereka sudah banyak bawa perubahan, bawa banyak pelaburan ke negeri itu, sedangkan apa yang berlaku itu hasil perancangan Barisan Nasional (BN) sebelum mereka memerintah.
"Kita tak boleh paksa rakyat untuk mengundi sesiapa, hanya rakyat sahaja yang boleh tentukan, dan sudah tentu rakyat (Sarawak) akan pilih BN, kita bercakap benar, kita tak pernah berbohong pada rakyat," katanya.
Menurutnya, terpulang kepada rakyat Sarawak yang akan membuang undi pada 16 April nanti dalam menentukan siapakah yang akan menerajui negeri itu untuk terus membangun seperti apa yang telah dilaksanakan oleh BN selama ini.

Artikel dari :umno online

CUBA BANDINGKAN MANIFESTO BN DAN PR SARAWAK

Posted: 08 Apr 2011 10:10 AM PDT

Tengok tu, pimpinan KEADILAN, DAP dan PAS, bersama-sama melancarkan manifesto Pakatan Rakyat dengan motto 'Kami Menjulang Kedaulatan Rakyat, Ketuanan Rakyat.'.

MOTTO JE DAH GEMPAKKKKKKKKK.....BUKAN KE DAULAT TUANKU....ADA YER DAULAT RAKYAT??ERM...BAIKLAHHHHHHH....CUBA KORANG BANDINGKAN APA SAJA YANG HEBAT PASAL MANIFESTO THEY ALL TUU....erm....

Manifesto setebal 8 halaman itu menawarkan 10 perubahan, antaranya:

1. Menjamin kebebasan agama sebagaimana yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

2. Pentadbiran yang baik berdasarkan prinsip antarabangsa – cekap, Akauntabel, Telus atau CAT dengan mengagih kekayaan hasil bumi terus kepada rakyat; di samping menolak amalan nepotisme dan rasuah sebagaimana yang diamalkankan Barisan Nasional (BN) Sarawak sebelum ini.

3. Suruhanjaya Tanah dan Suruhanjaya Tanah Pusaka Bumiputra dengan menyelesaikan Tanah Hak Adat Bumiputera (NCR) dan mengembalikan semula tanah adat Orang Asal.

4. Menubuhkan Dana Pembasmian Kemiskini sebanyak RM1 bilion untuk menangani keluarga rakyat di bawah paras kemiskinan.

5. Menjamin hubungan baik antara persekutuan dan negeri Sarawak dengan meningkatkan pemberian royalti dari 5 peratus ke 20 peratus.

6. Membela Sarawak yang lebih hijau dengan menghentikan pembinaan empangan yang berlebihan serta melarang sama sekali pembinaan loji nuklear di Sarawak.

7. Layanan adil kepada semua rakyat Sarawak dengan membantu daftar kerakyatan rakyat tempatan, menyumbang RM200 untuk setiap anak anak masuk darjah 1 serta pemberian RM600 untuk warga emas berumur 60 tahun ke atas setiap tahun.

8, Mempertahan identiti kebudayaan etnik-etnik di Sarawak dengan menggalakkan pembelajaran bahasa ibunda serta memberikan peruntukan sistematik kepada anak Sarawak tanpa mengira kaum sebagaimana yang telahpun diamalkan oleh di Pulau Pinang, Selangor dan Kelantan.

9. Membela hak wanita dengan keserataan jantina di samping membina prasarana bagi membela nasib wanita dan kanak-kanak yang mengalami keganasan rumah tangga dan lain-lain.

10. Melabur untuk masa depan dalam modal insan, infrastruktur termasuk membangunkan prasarana jalur lebar (WiFi) dalam masa 2 tahun sekiranya diberi mandat kelak.


NAMPAK TAK...???KENAPA PR NI TAK HABIS-HABIS NAK BAGI MANIFESTO YANG BERUNSURKAN HASUTAN....YOU ALL ADA NAMPAK KE BN PUNYA MANIFESTO KAT BWH TUUUUUUUUU...ADA KE TAKDA KE HASUT-HASUT????

HAA....YANG ORANG SARAWAK NI, YANG MAKAN CAKAP SI PR TU..PERCAYA LAH NANTI TU....HAISH...JANGAN TERPENGARUH WEI...FIKIR DULU YER....OK...DAAAAAAAAAAAA....

SUMBER:http://www.keadilandaily.com/manifesto-pakatan-rakyat-sarawak-tawar-10-perubahan/

Tiada ulasan:

Pengikut