Pengikut

Nuffnang

Khamis, 12 Julai 2012

Puteri Bahagian Segambut

0 ulasan
sumber :-

Puteri Bahagian Segambut


Tindakan Kurang Cerdik SPA Susahkan PM @najibrazak? @umbkl

Posted: 12 Jul 2012 08:37 PM PDT

Bukan nak mengata apa lagi nak menghina tetapi apa yang berlaku memang menyusahkan rakyat. Seperti pengumuman baru-baru ni pu3 anggap ia adalah tindakan 'kurang bijak' Suruhanjaya Perkhidmatan Awam [SPA] yang memperkenalkan dua dasar baru "kununnnya" bertujuan mahu meningkatkan peluang permohonan jawatan ke sektor awam sebagai menindas dan tidak berdaya maju…

Dasar baru yang berkuatkuasa 2 Julai 2012 sebenarnya menindas kerana menutup peluang lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) kerana sudah pasti keutamaan akan diberikan kepada pemegang ijazah.

Tahniah kepada CUEPACS dalam raeksi segera menyifatkan tindakan SPA membernarkan pemegang Ijazah Sarjana Muda memohon jawatan diperingkat lulusan SPM sebagai suatu tindakan tidak relevan dan "langkah kebelakang".

Dasar SPA ini langsung tidak mencerminkan daya saing dalam kalangan pemohon yang berbeza kelayakan malah mendakwa ia adalah satu pembaziran.

Dasar seumpamanya pernah diamalkan dahulu, calon yang memiliki Ijazah Sarjana Muda layak memohon jawatan di peringkat SPM. Bagaimanapun, ia lebih banyak mendatangkan masalah berbanding menyelesaikannya….

Apa akan berlaku kepada calon yang memiliki diploma atau Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM)…?.kalau nak kata calon Ijazah melambak tiada pekerjaan bagaimana mereka yang memiliki diploma, STPM dan SPM? Adakah masalah memenuhi ruang bekerja sudah dipenuhi untuk mereka sehingga diambil bahagian mereka untuk diserahkan kepada mereka yang memiliki ijazah?

Sekiranya calon memiliki ijazah tersebut menerima tawaran yang setimpal dengan kelayakan, sudah tentu dia akan meninggalkan jawatan SPM yang dimiliki. Kemudian, SPA perlu buat lagi temuduga untuk cari pengganti, ia adalah pembaziran dan menyebabkan kekecohan.

Ia bukanlah penyelesaian yang realistik kepada masalah 35,000 pemilik ijazah yang bekerja secara kontrak ketika ini…!!


Semenjak SPA mendapat Tan Sri Mahmood Adam sebagai Boss baru pada 19 Mei 2012, nampaknya dasar yang baru diperkenalkan ini terus mendapat kritikan dan bukannya pujian…!

Tak taulah tan sri mahmood ni bodoh sangat atau terlalu bijak. Tetapi bagi pu3 tindakannya ini tak bijak langsung! Membuat keputusan yang mencetuskan kontrovesi sekaligus menyusahkan hidup YAB Perdana Menteri Datuk Sri Najib!!!

Sepatutnya sebagai pegawai SPA tertinggi atau mana3 atasan kerajaan, mereka mempunyai tanggungjawab dalam membantu agar segala urus kerja YAB PM kita sentiasa didokong, dibantu oleh mereka yang boleh memainkan peranan menjayakannya .. Bukan menyusahkannya!

Pu3 tidak mahu melihat sebarang keputusan dimana akan berkesudahan dengan mengheret Najib menjadi seperti Badut ditertawakan oleh rakyat kerana silap langkah beberapa spesis pegawai atasan kerajaan yang BEB..AL!!

Belum redah kes Najib dimalukan kerana kesilapan bekas Ketua Setiausaha Negara (KSN) dalam isu hangat SPBA, dahulu. Ini timbul pula kes baru!

Mahmmod sewajarnya membalas kepercayaan Najib terhadapnya walaupun Program 6P menemui kegagalan namun tetap terpilih mengetuai Suruhanjaya Perkhidmatan Awam. Masuk je dah menunjukkan simptom-simptom menyusahkan pula.

Sebarang keputusan melaksanakan dasar yang tidak sesuai seperti yang baru baru ini diumumkan oleh SPA sebenarnya mengundang padah dan sebarang protes berkesudahan dengan BN akan kehilangan undi rakyat pada PRU ke 13.

Kata MIK : "Kesian sungguh kita menyaksikan kerja kuat dan usaha gigih Datuk Seri Najib dengan mudah dijahanamkan oleh spesis seperti individu bergelar Tan Sri Mahmood Adam…!"

Pu3 sedih, pegawai-pegawai kerajaan seperti Tan sri Mahmood adam yang hanya tahu akal nya konon nak advanted tetapi menyusah dan menambah beban kepada kerajaan sekarang terutama kepada Najib.

Rasanya, perlu ada penilaian semula lantikan pegawai pengurusan tertinggi kepada mereka yang banyak berkaitab dengan hubungan rakyat. Ini bukan kali pertama. Dah 2 kali!


Sumber: Blog Pewaris Anak Bangsa
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Benarkah DAP Hanya Akan Bertanding 60 Kerusi?

Posted: 12 Jul 2012 01:00 AM PDT


Pengagihan kerusi pilihanraya bagi parti-parti sekutu dalam Pakatan Rakyat nampaknya masih kabur. Walhal, Ketua Pembangkang, iaitu Anwar Ibrahim sebelum ini telah menyatakan bahawa pembahagian kerusi PRU telah pun dimuktamadkan.

Dan nampaknya sekali lagi Anwar menipu.

Dari sumber-sumber tertentu, kita telah dimaklumkan bahawa PKR akan bertanding 66 kerusi. Manakala PAS sebelum ini ada mewar-warkan bahawa mereka akan bertanding 80 kerusi. Namun, mengikut perkiraan berdasarkan PRU yang lepas, PAS hanya mampu meletakkan 66 kerusi sahaja dan itupun hanya berjaya memenangi 22 kerusi.

Justeru, jika PAS ingin bertanding 80 kerusi menunjukkan betapa PAS itu akan tetap dengan angan-angan Mat Jeninnya.

Kita juga dapat membaca sikap berhati-hati Hadi Awang dalam memperkatakan soal kerusi, kerana Hadi hanya menyebut 'mungkin akan bertanding 80 kerusi' iaitu bukannya satu kepastian lagi.

Kita amat faham betapa hati Hadi Awang akan bergetar apabila menyebut nama DAP. Kerana itu, Hadi tidak berani meletakkan angka muktamad, tetapi hanya menganggarkan sahaja akan jumlah kerusi yang akan ditandingi PAS dalam PRU nanti. Tidak mungkin Hadi akan mengumumkan jumlah muktamad tanpa restu DAP terlebih dahulu.

Bagaimanapun, elok kita ketepikan angan-angan Mat Jenin PAS dan melihat dari segi logik. Logiknya, PAS hanya akan bertanding sekitar 66 kerusi, dan PKR telah pun memuktamadkan bertanding 66 kerusi juga, maka pastinya kerusi lebihan sebanyak 90 lagi adalah milik DAP.

Tidak mungkin DAP akan benar-benar bertanding 60 kerusi sahaja seperti kata Lim Kit Siang kepada Malaysian Insider, kerana jika benar, bermakna PR hanya akan bertanding 192 kerusi sahaja keseluruhannya.

Mungkin ada yang terpedaya dengan hujah DAP dan PAS bahawa ini hanyalah spekulasi jahat BN untuk memecahbelahkan PR, tetapi apa yang dinyatakan di sini adalah analisis berdasarkan logik dan bukannya angan-angan Mat Jenin.

Perlu diingatkan bahawa DAP telah bertanding 47 kerusi dalam PRU yang lepas dan memenangi 28 darinya, yang mana mengatasi jumlah yang dimenangi oleh kedua-dua rakan sekutunya. Maka tidak mungkin DAP akan mengalah meletakkan kerusi yang jauh lebih sedikit dari kedua-dua mereka dalam PRU kali ini.

Percayalah, seperti yang ditekankan oleh Lim Guan Eng secara tidak langsung dalam perdebatannya dengan Chua Soi Lek baru-baru ini, iaitu DAP tidak sekali-kali menerima konsep kerjasama dengan PAS dan PKR sepertimana UMNO-MCA-MIC. Sebaliknya DAP akan sentiasa memastikan kedudukannya jauh lebih tinggi dari sekutu-sekutu hapraknya.

Justeru, kesukaran DAP dan PAS menyatakan jumlah muktamad kerusi yang akan dipertandingkan dalam PRU nanti adalah bukti bahawa PR menghadapi krisis dalaman iaitu dilema antara sikap kiasu (DAP) dengan tekanan majoriti (pengundi Melayu).

Yang pasti, perkataan kiasu (takut kalah) itu sendiri sudah menyatakan segala-galanya iaitu DAP tidak akan sekali-kali beralah.

PUTERI UMNO BAHAGIAN CHERAS

0 ulasan
sumber :-

PUTERI UMNO BAHAGIAN CHERAS


MASALAH MELAYU HARI INI

Posted: 12 Jul 2012 01:22 AM PDT

Pergerakan Puteri UMNO Bahagian Cheras merasakan ramai orang Melayu yang semakin takut mengatakan masalah bangsa Melayu. Masalah bangsa Melayu hari ini adalah hampir sama dengan masalah Melayu pada era kebangkitan bangsa Melayu khususnya pada masa-masa sebelum dan selepas Dasar Ekonomi Baru dari segi prinsipal. Bnagsa Melayu hari ini sebenarnya tidak banyak bezanya dari Melayu sebelum Dasar Ekonomi Baru, yang mana Melayu terus tertindas dengan kehadiran bangsa luar yang hanya ada satu cita-cita – meraut kekayaan untuk diri dan bangsa mereka.

Kita kena ingat Melayu dahulu juga berdepan dengan masalah monopoli perniagaan bangsa Cina. Kekuatan bangsa ini disokong oleh pemerintah dari saat awal kehadiran mereka. Pemerintah masa itu menindas kita, bangsa Melayu. Persepsi Melayu malas telah di label sungguhpun malas itu bukan sesuatu yang konklusif memundurkan Melayu.

Bagi Pergerakan Puteri UMNO Cheras, kehadiran bangsa lain seperti Cina yang disokong oleh British adalah punca bangsa Melayu tersisih dan hanya hidup di pinggir kota dengan kemiskinan menjadi topik kesusahan mereka. Pemerintah ketika itu sudah cukup membekalkan kekuatan ekonomi pada kaum lain dengan harapan bangsa Melayu akan terjual kedaulatan hanya kerana wang dan pengaruh ekonomi. Taktik ini benar. Bangsa Melayu terpinggir kerana kekuasaan ekonomi kepada bangsa lain. Mahukah mereka dari bangsa lain berkongsi ekonomi? Kita pernah gah dengan kongsi kuasa tetapi kongsi ekonomi haram tidak akan ada sampai bila - bila.

Bangsa lain tidak akan mudah untuk menyerahkan ekuiti dan memberi sebahagian – yakni 30% pegangan, mustahil dilakukan oleh bangsa Cina. Oleh kerana itu perkongsian ini terbatal. Kongsi ekonomi tidak wujud pada masa itu mahupun sekarang. Kuasa bangsa Melayu adalah terbatas. 

Pergerakan Puteri UMNO Cheras percaya bangsa Melayu yang diberi ruangan oleh kerajaan tidak akan berjaya kerana persekitaran suasana politik masih dipegang oleh bangsa Cina. Kenapa bangsa Cina dominan dalam ekonomi? Mudah, kerana pemerintah telah membenarkan bangsa Cina memainkan peranan besar dalam ekonomi Tanah Melayu dari dahulu dan kekuatan mereka hari ini mampu membeli apa sahaja termasuk kuasa.
Hari ini ada bangsa Melayu yang mahu mengatakan bahawa kita sepatutnya berkongsi kuasa atas alasan demokrasi. Ada yang mengatakan kerajaan hari ini gagal membangunkan Melayu selama 55 tahun memerintah. Mereka ini juga mahu persamaan semua bangsa atas dasar kesamarataan dan liberalisme. Mereka lupa bangsa lain tidak akan berkompromi dengan bangsa Melayu mengenai ekonomi dan perniagaan tetapi mereka mahu bangsa Melayu berkompromi dengan kuasa. Atas ketakutan dan atas hidup dalam kangkangan ekonomi yang mereka pegang maka bangsa Melayu harus akur? Hari ini adakah bangsa Melayu perlu akur juga dengan kuasa mereka yang semakin besar. Kita sebagai bangsa Melayu  perlu fikirkan semula. Pergerakan Puteri UMNO Cheras merasakan kita perlu memartabatkan bangsa kita dan kita tidak perlu malu dalam membicarakan hal dan masalah bangsa Melayu hari ini. 
UMNO adalah perjuangan orang Melayu – kenapa kita perlu bertolak ansur atas perkara itu. 

KONVENSYEN MEDIA SOSIAL 1 MALAYSIA

Posted: 11 Jul 2012 07:48 PM PDT


Konvensyen Media Sosial 1 Malaysia Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur akan berlangsung pada 14 Julai 2012 bertempat di Tingkat 8, Grand Ballroom, Hotel Regency, Jalan Raja Alang, Kuala Lumpur. 

Pendaftaran bermula seawal jam 7.30 pagi.Sila buat pra-daftar butiran diri seperti berikut melalui email;

Nama penuh:

No K/P:
No Telefon:
FB/Twitter/Blog:
Size baju:


Dan hantarkan ke email : daftarkms1m.wpkl@gmail.com

 
KEPADA AHLI - AHLI PUTERI UMNO BAHAGIAN CHERAS, 
DATANGLAH BERAMAI-RAMAI !!! SEMUA DI JEMPUT HADIR.

DunSemarang

0 ulasan
sumber :-

DunSemarang


Jawa tidak GOBLOK macam kamu.

Posted: 11 Jul 2012 08:30 PM PDT

Percayakah anda apa yang di ucapkan....nak dapat sokongan cakap JAWA...sedangkan majoritinya..cakap Bahasa Kebangsaan pun malu dan tak mahu. Cakap pun merangkak-rangkak.. Cakap Melayu pun tak mahu kalau ada untung sahaja nak cakap Melayu..apatah lagi tulisan Bahasa Kebangsaan dan Tulisan Melayu....

Sayap Parti

Bahagian