Selasa, 7 Ogos 2012

Datuk Haji Yussof Haji Mahal

Datuk Haji Yussof Haji Mahal


Program Sumbangan Kembara Ramadhan 2012 di Kg Patau-Patau I

Posted: 07 Aug 2012 07:44 AM PDTSaya bersama KK Osman dan En Taib Ubah (Pengarah Jabatan Penerangan W.P. Labuan) sempat menyampaikan sumbangan dalam Program Sumbangan Kembara Ramadhan 2012 di Kg Patau-Patau I

Sumbangan Sempena Bulan Ramadhan

Posted: 07 Aug 2012 07:42 AM PDTSempena bulan Ramadhan yang mulia ini saya dan KK Abas Mohamat sempat menyampaikan sumbangan kepada warga emas En. Bidin dalam Program Bersahur bersama Warga Kampung Pohon Batu.

Majlis Penyampaian Sumbangan Anak Yatim dan Tahfiz di Surau Kg Sg Labu

Posted: 31 Jul 2012 07:46 AM PDT31hb Julai 2012. Anak-anak yatim juga tidak dilupai dan saya serta rombongan sempat memberikan sedikit buah tangan sempena Majlis Penyampaian Sumbangan anak yatim dan tahfiz di Surau Kg Sg Labu W.P. Labuan.

Melawat dan Memberi Sumbangan kepada Krew Kapal MISC Mangsa Tragedi Letupan Kapal

Posted: 28 Jul 2012 07:55 AM PDT28hb Julai 2012. Pada minggu ini tragedi telah menimpa W.P. Labuan. Saya amat berharap agar perkara ini tidak akan berulang lagi. Pada hari ini saya telah melawat krew kapal MISC yang terselamat dari tragedi letupan kapal beberapa hari lalu di jeti Petronas Methanol Labuan dan menyerahkan bantuan segera kepada 24 krew kapal yang terselamat serta kepada keluarga-keluarga krew kapal yang terkorban.

Majlis Perhimpunan Bersama YB Dato' Raja Nong Chik Bin Dato' Raja Zainal Abidin

Posted: 28 Jul 2012 07:51 AM PDT28hb Julai 2012. Walaupun sibuk YB Dato' Raja Nong Chik Bin Dato' Raja Zainal Abidin masih dapat meluangkan masa semasa Majlis Perhimpunan Bersama di Konvensyen Hall kompleks Ujana Kewangan Labuan.

Program Ihya Ramadhan di Surau Perumahan Kerajaan Bukit Kuda

Posted: 28 Jul 2012 07:48 AM PDT28hb Julai 2012. Saya berterima kasih kepada  YB Dato' Raja Nong Chik Bin Dato' Raja Zainal Abidin Menteri Wilayah kerana sudi hadir bersama-sama dengan penduduk sempena Program Ihya Ramadhan di Surau Perumahan Kerajaan Bukit Kuda.

Lawatan ke Kediaman Ketua Pemuda Cawangan UMNO Kg Patau-patau I

Posted: 23 Jul 2012 08:07 AM PDT23hb Julai 2012. Saya bersama Senator Datuk Hj Yunus Kurus (duduk tiga dari kanan) En Rafi Ali Hassan ketua pemuda bahagian Umno wp Labuan (berdiri tiga dari kanan) dalam lawatan ke kediaman Ketua Pemuda cawangan UMNO Kg Patau-patau I selepas menjalani pembedahan. Saya juga berdoa supaya beliau cepat sembuh dan sihat untuk menjalani aktiviti seharian Amin

Sumbangan Khemah kepada Peniaga-peniaga Bazar Ramadhan di Kg Sg lada dan Kawasan Kian Yap Batu Arang

Posted: 23 Jul 2012 08:00 AM PDT23hb Julai 2012. Saya percaya dimana ada usaha disitu ada jalan, sempena bulan Ramadhan yang mulia ini rezeki ada dimana-mana oleh itu saya telah menyampaikan sumbangan khemah kepada peniaga-peniaga Bazar Ramadhan di Kg Sg lada W.P. Labuan bagi membantu melariskan lagi jualan mereka.Bantuan yang sama turut dipanjangkan kepada kepada para peniaga bazar Ramadhan di kawasan Kian Yap Batu Arang W.P. Labuan. 

Solat Terawikh di Surau Kg. Sg. Buton/Sg Sembilang

Posted: 23 Jul 2012 07:58 AM PDT23hb Julai 2012. Sempena bulan Ramadhan saya telah berkesempatan untuk meluangkan masa bersama-sama menunaikan solat terawikh di Surau Kg. Sg. Buton/Sg Sembilang W.P. Labuan.

Majlis Menyampaikan Sumbangan kepada Asnaf

Posted: 21 Jul 2012 08:09 AM PDT21hb Julai 2012. Ketika bersama-sama dalam majlis menyampaikan sumbangan kepada Asnaf di W.P.Labuan.

Perbincangan Bajet 2013 bersama Menteri Kewangan ke II

Posted: 13 Jul 2012 08:11 AM PDT13hb Julai 2012. Perbincangan yang sangat penting untuk masa depan Negara iaitu perbahasan Bajet 2013 bersama Menteri Kewangan ke II.

Majlis Menandatangani Nota Persefahaman Kerjasama antara JPNIN dan Polis DiRaja Malaysia

Posted: 10 Jul 2012 08:19 AM PDT10hb Julai 2012. Saya menyaksikan Majlis Menandatangani Nota Persefahaman antara Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional W.P.Labuan bersama Polis DiRaja Malaysia W.P.Labuan.Semoga dengan adanya persefahaman ini Wilayah Persekutuan Labuan akan lebih berdaya saing dalam segala aspek.

Majlis Dialog Mesra Rakyat 2012

Posted: 09 Jul 2012 08:21 AM PDT9hb Julai 2012. Ketika Majlis Dialog Mesra Rakyat 2012 di Dewan Serbaguna Perbadanan Labuan.Ahli-ahli penal yang menjayakan majlis Dialog Mesra Rakyat 2012 terdiri daripada pengarah jabatan - jabatan kerajaan dalam membincangkan isu-isu semasa di W.P. Labuan bersama masyarakat tempatan.

Bersama Pemimpin Masyarakat Sipitang

Posted: 07 Jul 2012 07:17 PM PDT


Saya juga turut sempat berbincang dengan rakan saya, Y.B. Datuk Sapawi bin Haji Amat Wasali @ Ahmad berkenaan dengan masyarakat setempat.

Kami juga turut mengikuti persembahan gasing dan bengkel di Kampung Pantai Sipitang...mungkin industri ini dapat dilaksanakan juga di W.P. Labuan

Rombongan ke Pusat Kraftangan Manik Long Tuma

Posted: 07 Jul 2012 07:14 PM PDTRombongan lawatan kerja ini juga turut melawat Pusat Kraftangan Manik Long Tuma. Industri ini juga mempunyai potensi jika dilakasanakan di W.P. Labuan.

Kepuasan jelas terpapar diwajah semua yang telibat didalam lawatan kerja ini, ini adalah majlis penyampaian cenderahati kepada wakil pemimpin komuniti Long Tuma

Rombong ke Pusat Kraftangan Komuniti 1Malaysia Tong-Itong

Posted: 07 Jul 2012 07:11 PM PDT


Rombongan lawatan kerja ini juga sempat meninjau kepelbagaian kraftangan yang dihasilkan oleh masyarakat tempatan di Pusat Kraftangan Komuniti 1Malaysia Tong-ItongBersama-sama dengan rakan-rakan dari masyarakat Tong-Itong

Bersama Pemimpin Masyarakat Lawas

Posted: 07 Jul 2012 07:10 PM PDT


Pada 6 – 7 Julai 2012, saya telah sempat untuk berhubung dengan rakan saya YB. Datuk Y.B. Dato' Henry Sum Agong di Lawas sempena mesyuarat Jawatankuasa Komuniti 1Malaysia. Banyak pengetahuan yang telah ditimbah oleh ahli-ahli rombongan yang boleh diketengahkan kepada masyarakat di W.P. Labuan.

Kunjungan Duta Besar Korea Selatan ke W.P. Labuan

Posted: 02 Jul 2012 02:45 AM PDT

Pelaburan dari pihak luar adalah amat penting untuk kemajuan W.P. Labuan, oleh yang demikian saya berkesempatan untuk menerima kunjungan Duta dari negara Korea Selatan, Yong Joon Lee yang ingin melihat tentang potensi pembangunan yang boleh dilaksanakan secara bersama di wilayah kita ini. Diharap lebih banyak peluang seumpama ini akan dikecapi oleh W.P. Labuan dimasa hadapan.

Sesi dialog bersama-sama masyarakat nelayan W.P. Labuan

Posted: 29 Jun 2012 07:52 PM PDT

 Nelayan merupakan kumpulan penyumbang kepada sumber makanan di W.P. Labuan, oleh yang demikian pada 30 Jun 2012 saya telah menghadiri sesi dialog bersama-sama nelayan kita unutk mendalami masalah yang dihadapi oleh mereka terutamanya yang berkaitan dengan perwartaan Pualau Kuraman, Rusukan Besar dan Rusukan Kecil.


W.P. Labuan Mampu Berdikari Menjelang 2015

Posted: 21 Jun 2012 04:55 AM PDT

Masyarakat sering melihat kepada gaya hidup seseorang bagi menilai kejayaan seseorang. Namun yang demikian untuk kebanyakkan masyarakat di W.P. Labuan masalah utama yang sering diutarakan adalah harga barang keperluan harian yang sangat berbeza jika dibandingkan dengan harga barangan di Sabah, Sarawak dan Semenanjung Malaysia.

Sehubungan dengan perkara tersebut pihak kerajaan telah mencadangkan Kedai 1Malaysia sebagai salah satu saluran bagi menangani masalah harga barangan keperluan. Meskipun Kedai 1Malaysia ini dikatakan hanya boleh dibangunkan di W.P. Labuan pada tahun 2013, Pejabat Parlimen W.P. Labuan telah berjaya mendapatkan Kedai Koperasi 1Malaysia yang sedang beroperasi di Bukit Kalam pada ketika ini. Kejayaan membawa Kedai Koperasi 1Malaysia ini merupakan satu titik tolak untuk kita bersama-sama mencari penyelesaian terhadap masalah harga barangan kian meningkat. Pada masa ini terdapat 75 item barangan harian yang ditawarkan di Kedai Koperasi 1Malaysia dan dipenghujung tahun 2012 sebanyak 100 item akan disediakan kepada penduduk W.P. Labuan. Proses penjimatan isi rumah boleh dilaksanakan melalui Kedai Koperasi 1Malaysia. Sebagai contoh, perbezaan harga Milo Kedai Koperasi 1Malaysia jika dibandingkan dipasaraya adalah sebanyak RM9.00/kilogram. Jika dalam sebulan satu isi rumah menggunakan 2 kilogram serbuk Milo. Penjimatan adalah RM18.00/bulan. Dalam setahun RM216.00 dapat dijimatkan. Ini adalah contoh bagi satu item harian. Jumlah ini mungkin kecil bagi isi rumah berpendapatan tinggi tetapi bagi mereka yang mempunyai pendapatan dibawah RM1000.00/bulan jumlah ini boleh digunakan untuk perbelajaan lain.


Namun ini adalah usaha kerajaan Malaysia untuk menangani masalah harga barangan yang semakin meningkat. Persoalan yang timbul adalah bagaimana jabatan-jabatan kerajaan di W.P. Labuan dapat menghasilkan input penyelesaian secara lokal? Maksudnya, apakah cadangan-cadangan pihak berkuasa tempatan untuk menyediakan barangan asas yang boleh dihasilkan di W.P. Labuan?
Cadangan untuk menyediakan satu industri untuk satu kampung merupakan satu program yang pernah dicadangkan oleh pihak kerjaan pusat bagi menampung keperluan makanan sesebuah kawasan dan cadangan ini boleh digunapakai di W.P. Labuan kerana kita mempunyai tenaga pakar dari setiap jabatan untuk melahirkan buah fikiran yang bernas. Buah fikiran bernas boleh diangkat secara bersepadu dengan kerjasama dari semua jabatan-jabatan yang berkaitan. Pejabat Parlimen W.P. Labuan percaya bahawa dengan adanya kerjasama daripada semua pihak sifat kebergantungan kepada produk makanan dari luar W.P. Labuan dapat dikikis dan W.P. Labuan akan dapat berdiri diatas kaki sendiri berdasarkan nasihat serta bimbingan pihak berkuasa tempatan. Namun….. adakah belia-belia W.P. Labuan sanggup untuk menceburi bidang pertanian sekiranya kepakaran dan sokongan disediakan?
Oleh yang demikian sudah tiba masanya kita merancang bersama tentang strategi-strategi yang boleh diambil secara bersepadu untuk menangani masalah harga barangan keperluan harian yang semakin lama semakin meruncing. Biarlah kita mencari inisiatif sendiri berdasarkan kepada idea-idea yang praktikal untuk dijayakan.

Program Karisma 1Labuan

Posted: 16 Jun 2012 07:30 AM PDT


Kementerian PembangunanWanita Keluarga dan Masyarakat turut menyumbang kepada pembangunan  masyarakat W.P. Labuan. Saya yakin masyarakat akan lebih berkarisma dengan adanya bantuan seumpama ini di W.P. Labuan. Syabas kepada semua.

Jambatan di Kg. Saguking

Posted: 16 Jun 2012 07:24 AM PDT

Jambatan ini merupakan laluan harian penduduk disini, oleh yang demikian ianya wajar berada dalam keadaan yang selamat bagi anak-anak kita yang saban hari menggunakan kemudahan ini...

Sambutan Hari Guru Peringkat W.P. Labuan

Posted: 16 Jun 2012 07:20 AM PDT


Benar kata orang, guru merupakan profesion yang paling murni. Saya amat berharap agar setiap pelajar mengambil iktibar daripada guru-guru anda yang tidak pernah jemu mendidik anda semua...

Mangsa Kebakaran di Kg Sg Bedaun

Posted: 16 Jun 2012 07:10 AM PDTSayu hati ketika saya melihat keadaan rumah yang terbakar di Kg. Sg. Bedaun, namun berat mata memandang lebih berat bahu yang memikul. 


Posted: 14 Jun 2012 02:15 AM PDT

Isu harga barang telah menjadi isu utama di W.P. Labuan dan soalan saya mengenai Isu: Masalah Kenaikkan Harga Barang di Labuan Labuan telah dijawab oleh YB.Menteri KPDNKK dan menarik perhatian penerbit TV1.

Perkara ini juga dipandang berat oleh Majlis Harga Barang Negara (MHBN) yang dipengerusikan oleh YAB Timb. Perdana menteri telah maklum akan isu yang dialami rakyat Labuan dan sedang mengambil serius didalam mengenalpasti penyelesaian jangka pendek dan jangka panjang bagi mengatasi permasalahan ini.


Tiada ulasan:

Pengikut