Jumaat, 24 Februari 2012

UMNO Cawangan Bukit Ampang

UMNO Cawangan Bukit Ampang


Beranikah Menteri Besar Berkata Benar Selesai Isu Selangor?

Posted: 23 Feb 2012 07:56 AM PST

KUALA LUMPUR, 23 Feb. ? Penganalisis politik tempatan, Profesor Datuk Dr. Abdul Halim Sidek membidas pentadbiran kerajaan Negeri Selangor yang perlu lebih bertanggungjawab bukan saja kepada rakyat tempatan tetapi juga dalam mengurus tadbir harta yang diamanahkan dalam pengurusannya.

Katanya, pemerintah negeri adalah pihak yang bertanggungjawab dalam memastikan keseluruhan aset negeri sama ada yayasan negeri dan juga PKNS yang menjadi isu kontroversi sejak pentadbiran negeri beralih tangan.

?Harta benda ini beralih tangan ekoran peralihan kuasa tetapi walaupun mereka menang dalam pilihan raya dan menjadi teraju kepada negeri Selangor bukan bermakna mereka bebas melakukan apa saja mengikut kehendak mereka sebaliknya pentadbiran adalah berasaskan perundangan yang ada,? katanya kepada UMNO-Online.

Sejak mentadbir Selangor, kerajaan negeri yang diketuai anggota PKR, Tan Sri Khalid Ibrahim gagal memberi penjelasan berkaitan pelbagai persoalan dan isu yang timbul termasuklah berhubung isu penyelewengan pasir, PKNS, dan juga isu Yayasan Selangor dengan yang terbaru perancangan untuk merobohkan asramanya di Kampung Pandan.

?Sebagai pemimpin yang bertanggungjawab maka semua persoalan yang membabitkan rakyat dan harta benda kerajaan perlu dilakukan dengan sempurna dan sekiranya ada sebarang kesulitan maka pemimpin berkenaan perlu memberi penjelasan,? katanya.

Ujarnya, jika tidak salah maka tentunya Khalid tidak akan mengelak daripada memaklumkan perkara yang berlaku apatah lagi tentunya semua urusan yang dibuat mempunyai prosidur yang telah ditetapkan.

?Semua orang boleh buat laporan akan kepincangan yang berlaku, dan dengan laporan tersebut siasatan boleh dilakukan oleh pihak berkuasa bagi memastikan apa sebenarnya yang berlaku.?

?Sekiranya kerajaan Negeri terus ambil sikap berdiam diri mengenai isu yang timbul maka tentunya ia akan menimbulkan lebih banyak spekulasi dan ini bukanlah kerja orang politik sebagaimana alasan mudah mereka apabila mahu lari daripada topik perbincangan,? katanya.

Tegas beliau, kerajaan Negeri Selangor melalui Menteri Besarnya sendiri perlulah bertanggungjawab sepenuhnya dan jangan mudah menuding jari kononnya ia adalah angkara UMNO/Barisan Nasional (BN) yang mahu menjatuhkan mereka.

?Jika benar maka berkatalah benar dan lakukanlah penyiasatan secara terperinci kerana ia secara tidak langsung bukan sahaja mampu membersihkan nama mereka sebagaimana yang dilaporkan tetapi juga inilah nilai kredibiliti sebagai pemimpin. Namun begitu, apabila tidak ada tindakan dibuat maka jangan salahkan sesiapa kerana rakyat sendiri bijak membuat penilaian,? ujarnya. – MediaUMNO

PEMBOHONGAN KERAJAAN NEGERI SELANGOR

Posted: 23 Feb 2012 07:52 AM PST

Rakyat tidak peduli jika kerajaan negeri terpaksa membayar bil air yang tinggi kepada pihak pembekal air bersih di Selangor. Apa yang rakyat tahu, janji mesti ditunaikan kepada seluruh rakyat negeri Selangor untuk menikmati AIR PERCUMA tanpa mengira meter jenis apa yang digunakan.

Kepada Rakyat Selangor selama ini yang tidak pernah merasa air percuma seperti mana yang dirasai oleh pengguna meter indvidu sekarang ini, disaran supaya bangkit menuntut hak untuk mendapat air percuma seperti yang telah dijanjikan oleh kerajaan negeri Pakatan.

Septatunya rakyat Selangor berhak mendapat air percuma tersebut tanpa mengira meter pukal atau meter individu yang digunakan. Rebet tunai perlu dipulang semula kepada rakyat Selangor yang mana tidak pernah merasai air percuma sepanjang Pakatan Rakyat mengambil alih tampuk kerajaan negeri.

Hampir empat tahun Pakatan Rakyat memerintah negeri Selangor. Jika dihitung jumlah air percuma yang sepatutnya rakyat Selangor dapat di dalam bentuk wang ringgit, sudah tentu ia dapat meringankan beban yang ditanggung oleh mereka yang tinggal di kawasan perumahan pangsapuri kos sederhana dan rendah.

Oleh yang dimekian, digesa sekali lagi kepada rakyat Selangor yang merasakan diri ditindas oleh kerajaan negeri Pakatan Rakyat kerana tidak berlaku adil dalam pemberian air percuma ini, agar bangkit beramai-ramai mendesak supaya hak yang sepatutnya rakyat dapat dipulangkan kembali sebelum janji menifesto Pakatan untuk PRU13 diperbaharui semula.

SHAH ALAM: Dewan Undangan Negeri (Adun)Batang Kali Datuk Mohd Isa Abu Kassim hari ini mendakwa kerajaan negeri Selangor gagal menunaikan janjinya kepada rakyat apabila ia berhutang subsidi air percuma kepada penghuni-penghuni unit pangsapuri dan kondominium di seluruh negeri ini.

Beliau mendakwa terdapat 765 blok kondominium dan 643 blok pangsapuri di seluruh Selangor yang belum menikmati subsidi air percuma kerana mereka masih menggunakan meter air pukal dan bukannya meter individu.

Adun Barisan Nasional (BN) itu, yang dipertanggungjawabkan memantau isu air di negeri ini, berkata jika semua penghuni kondominium dan pangsapuri menukar kepada meter individu, akan berlaku pertambahan sebanyak 350,000 akaun baru bagi meter individu di negeri ini.

Walaupun kerajaan negeri mengeluarkan kupon kepada penghuni pangsapuri yang masih menggunakan meter pukal, hanya 35,000 orang sahaja yang mendapat kupon bagi subsidi air percuma setakat ini, dakwanya pada sidang media di sini.

Sebelum ini, Pengerusi Jawatankuasa Tetap Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Setinggan Negeri Iskandar Abdul Samad berkata skim kupon itu, yang dianggarkan RM24.4 juta, dilaksanakan mulai Jun tahun lepas dan melibatkan 620 pangsapuri kos rendah membabitkan 168,479 unit kediaman yang masih menggunakan meter pukal. BACA SETERUSNYA DI SINI

-SOURCE

Tiada ulasan:

Pengikut