Pengikut

Nuffnang

Sabtu, 6 Ogos 2011

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN

0 ulasan
sumber :-

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN


PEMUDA UMNO ANTARA 2 PERSIMPANGAN

Posted: 05 Aug 2011 07:57 PM PDT

Pemuda UMNO kekal cara sendiri


2011/07/16

SAYA berharap Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia tidak terikut-ikut politiking jalanan tanpa hala tuju seperti berlaku pada perhimpunan haram 9 Julai lalu.

Pemuda UMNO ada sejarah perjuangannya tersendiri dan turut memainkan peranan pada masa lampau dalam pengisian kemerdekaan negara. Usahlah umpama tin kosong; tetapi biar diam ubi tetapi berisi, berhasil dan bernilai pada zaman ini.
Baru-baru ini beberapa ahli Pemuda UMNO turut mengadakan demonstrasi jalanan dengan 'memakai baju merah Patriot' yang turut berarak ke Stadium Merdeka.

Saya mendambakan agar pergerakan itu melakukan kerja lebih bermakna seperti menubuhkan pasukan penyelidik membongkar kembali statistik tanah, hartanah, tanah simpanan Melayu/Bumiputera yang tinggal berbaki kini.

Tidak salah jika kita membentangkan perangkaan perbandingan dengan milik bukan Melayu. Begitu juga kajian statistik terkini golongan profesional Melayu (kerana yang terdahulu sudah meninggal dunia dan bersara) dalam bidang perubatan, kejuruteraan, perakaunan, guaman dan teknologi.

Buat perbandingan dengan statistik pencapaian bukan Melayu agar orang Melayu tidak leka, celik mata dan buka minda; hasilnya kelak mudah-mudahan ada kesedaran dan daya saing.

Kajian yang menyentuh hak Melayu dan bukan Melayu berlandaskan faktor peratusan penduduk wajar dibuat dan ini selaras dengan Perlembagaan Malaysia. Begitu juga perangkaan berhubung dengan pemilikan premis kedai dan bangunan di bandar besar seperti di Kuala Lumpur, Johor Bahru, lpoh, Pulau Pinang, Muar dan sebagainya.
Sebenarnya banyak tugas dan tanggungjawab yang mendepani pergerakan ini. Tidak salah, jika pergerakan itu bekerjasama dengan tenaga pemikir dan penyelidik di institusi pengajian tinggi awam (IPTA) dan institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) yang kini rata-ratanya kini ramai memiliki kelulusan Sarjana Kedoktoran (PhD) dan bergelar Profesor, Profesor Madya dan sebaginya.

Dalam erti kata lain, komitmen begini masyarakat mahukan. Bahkan bukan setakat Pergerakan Pemuda UMNO yang diharapkan dapat melakukan ini tetapi juga pertubuhan lain.

Walaupun kita tidak dapat mengimpikan pemimpin seperti Syed Jaafar Albar yang digelar Singa UMNO atau Datuk Harun ldris, namun cukup sekadar masih ada lagi pemimpin pergerakan yang mempunyai daya intelektual.

DR RAJIEE HADI,
Presiden
Persatuan Pengamal Pendidikan Malaysia,
Kuala Lumpur

PELAJAR, DISIPLIN DAN TINDAKAN - SATU ALTERNATIF BARU...

Posted: 05 Aug 2011 07:13 PM PDT


Selaras dengan sistem pendidikan yang mengalami proses dinamik begitu juga dengan isu disiplin yang turut berubah jika hendak dibandingkan dengan pelajar dulu dan sekarang. Cuma kini isu disiplin semakin kompleks dan vairiasi bentuknya dan kadang kala memeningkan guru disiplin sendiri untuk menanganinya.


Cadangan Kementerian Pelajaran yang mahu semua kes disiplin pelajar diselesaikan dalam tempoh tujuh hari pada semua peringkat. Ini adalah satu transformasi dalam hal tindakan bagi guru disiplin. Sekali fikir betul juga jika tak ada SOP begitu maka sesuatu isu itu hanya di mamah waktu dan keadaan.

Saperti biasa ini akan memberikan respon positif dan negatif dari semua pihak termasuk guru disiplin sendiri hinggalah kepada ibu bapa. Bagaimanapun, Prosedur Operasi Standard (SOP) ini tidak termasuk bagi kes yang membabitkan pihak berkuasa, termasuk yang dibawa ke mahkamah.BERI PELUANG KEPADA GLC NEGERI UNTUK MELABUR DI AFRIKA

Posted: 21 Jun 2011 07:23 AM PDT

Antara lain, G-20 terdiri daripada Affin Holdings, Axiata Group, BIMB Holdings, Boustead, CIMB Group, Chemical Company of Malaysia, Penerbangan Malaysia (MAS), Malaysia Airports Bhd, MRCB, Maybank, Proton Holdings Bhd, Sime Darby Bhd, Telekom Malaysia Bhd, Tenaga Nasional Bhd, TH Plantations, UEM Group dan UMW Holdings.
Hingga 3 Jun lalu, nilai modal pasaran G-20 itu melonjak lebih sekali ganda kepada RM355 bilion daripada RM159 bilion sejak program transformasi GLC dilancarkan pada 2004.

Tahun lalu, nilai modal pasaran G-20 adalah RM252 bilion, meningkat 65.8 peratus daripada RM152 bilion yang dicatatkan sebelumnya.

PPUBJ : Syarikat yang berkaitan dengan kerajaan juga terdapat dinegeri-negeri yang menjalankan pelbagai aktiviti perniagaan, dari sektor harta tanah hinggalah kepada aktiviti runcit. Walau pun volume perniagaan GLC negeri tidaklah sebesar sebagaimana yang dijalankan oleh GLC peringkat persekutuan tetapi bila kita menyebut perniagaan sahaja soal keuntungan adalah motif utama ditubuhkan GLC tersebut.

Di samping tu, dapat mengujudkan peluang pekerjaan dan perniagaan kepada syarikat kecil. Pencapaian yang memberangsangkan itu adalah berpunca dari urus tadbir yang cekap dan kakitangan yang dedikasi. Ini sewajarnya dijadikan contoh oleh GLC negeri agar dapat meningkatkan kecekapan CEO berkenaan untuk meningkatkan keuntungan serta dapat beri pulangan kepada kerajaan negeri.

Selain itu, warga kerja yang berkenaan wajar diberikan pendedahan di syarikat swasta dan GLC yang berkaitan agar pendedahan begini dapat memberikan inisiatif serta pandangan serta inovatif bagi memastikan penglibatan sektor semi kerajaan dalam penjanaan ekonomi negara dapat ditingkatkan selain dari FDI. Peranan DDI dilihat semakin penting bagi memastikan model ekonomi baru beri pulangan yang setimpal kepada rakyat dalam konsep rakyat didahulukan.

Malah jika dilihat pada persidangan LID yang baru sahaja berakhir banyak peluang-peluang baru perniagaan yang dapat diterokai di Afrika dan Carribien bagi GLC Negeri untuk meningkatkan dan mengembangkan lagi pelaburan mereka keluar negara.

umno bahagian cheras

0 ulasan
sumber :-

umno bahagian cheras


Syed Ali nasihatkan Anwar lupakan sahaja impian untuk jadi PM

Posted: 05 Aug 2011 07:51 PM PDT


DATUK Seri Anwar Ibrahim dinasihatkan supaya melupakan sahaja impian untuk menjadi Perdana Menteri kerana rakyat negara ini sudah bosan dengan gelagat beliau, kata Ketua UMNO Bahagian Cheras, Datuk Wira Syed Ali Alhabshee.

"Rakyat sudah menolak Anwar kerana mereka (rakyat) semakin meluat dengan cerita-cerita dongeng yang dijaja oleh Anwar dalam usaha untuk membersihkan diri beliau yang sudah tercemar dengan pelbagai isu," tegasnya.

Katanya, adalah terlalu hina bagi sesebuah negara bertamadun apatah lagi bagi Malaysia sebuah negara Islam memilih seorang pemimpin yang pernah dikaitkan dengan penyalahgunaan kuasa dan berdepan dengan kes liwat.

Sebaliknya kata beliau, Penasihat Umum PKR itu sewajarnya memberikan perhatian kepada keluarganya setelah beliau selama ini bergelumang dengan masalah moral yang menjijikkan.

"Anwar sepatutnya berasa malu untuk berdepan dengan masyarakat yang sudah tidak dapat lagi menerima beberapa siri pembohongan dan sandiwara politik beliau," ujarnya.

Beliau berkata, Anwar juga perlu insaf bahawa orang Melayu sudah menolak kehadiran beliau dalam politik setelah bertanggungjawab memecahbelahkan perpaduan rakyat di negara ini.

Katanya, Anwar yang bertanggungjawab mempelopori budaya politik kebencian dan dendam sebaik sahaja disingkirkan daripada UMNO dan kerajaan.

"Bermula daripada itulah, Anwar mula mencaturkan supaya orang Melayu berpecah-belah dan menyokong bukan Melayu bersikap biadap mempertikaikan hak ketuanan Melayu dan institusi raja-raja Melayu," katanya.

Lagipun kata Syed Ali, Anwar merupakan petualang yang tergamak memburuk-burukkan imej Malaysia di luar negeri terutama di negara Barat dalam usaha beliau mengemis simpati masyarakat antarabangsa.

"Di luar negara, beliau berkomplot dengan media asing termasuk kalangan Yahudi untuk merosakkan kestabilan ekonomi, budaya dan politik negara ini," katanya.

Menurut beliau lagi, seorang pemimpin yang mempunyai harga diri dan sayangkan bangsanya tidak akan sanggup menghina bangsa dan tanahairnya sendiri.

"Perbuatan khianat dan memburuk-burukkan Malaysia di luar negeri sudah menjadi darah daging Anwar sehinggalah cita-cita Mat Jenin beliau untuk menjadi Perdana Menteri tercapai," tegasnya.

Tidak cukup dengan itu jelas Syed Ali, Anwar sanggup bersubahat dengan DAP, sebuah parti rasis yang memperjuangkan kepentingan masyarakat Cina menghina institusi raja-raja Melayu.

Katanya, beberapa peristiwa yang berlaku di Perak, Selangor dan Pulau Pinang sebelum ini jelas membuktikan Anwar sanggup 'memijak kepala orang Melayu' demi memuskan hati pemimpin DAP.

Anwar jelmaan Si-Kitol
"Ketika orang Melayu bangkit menentang DAP terutama Karpal Singh yang menghina raja-raja Melayu, Anwar hanya membisukan diri, sebaliknya dalam diam menyokong perbuatan biadab DAP," tegasnya.

Atas nama Pakatan Rakyat (PR) kata beliau lagi, Anwar juga turut bersubahat dengan perbuatan khianat Bersih untuk menghancurkan keamanan negara ini menerusi perhimpunan haram.

"Apa yang paling trajis dan malang kepada orang Melayu ialah apabila Anwar turut bersekongkol dengan pemimpin Bersih melawan titah Yang Di-Pertuan Agong dan Sultan Selangor," ujarnya lagi.

Syed Ali mendakwa, perbuatan Anwar merupakan satu penghinaan dan penderhakaan secara terang-terangan kepada institusi raja-raja Melayu dan sewajarnya beliau diusir keluar daripada negara ini.

"Tingkah laku dan perbuatan khianat Anwar tak ubah seperti Si-Kitol, kaki putar belit, pendusta dan pemfitnah yang telah membawa kepada keruntuhan kerajaan Melayu Melaka," katanya.

Beliau khuatir permainan politik kotor Anwar itu akan menjadikan sejarah Si-Kitol berulang lagi dan ketika itu, orang Melayu akan merempat dan mengemis di tanahairnya sendiri.

Sehubungan itu jelas beliau, menyedari percaturan politik Anwar yang bakal merosakkan masa depan orang Melayu dan umat Islam di negara ini, PAS, sekutu PKR dalam PR terpaksa mencari alternatif untuk menyingkirkan Anwar.

Oleh sebab itu katanya, secara sulit PAS mengatur strategi untuk menawarkan jawatan Ketua pembangkang kepada Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah menggantikan Anwar.

"Ini menunjukkan PAS sendiri sudah tidak yakin lagi dengan kredibiliti Anwar dan mereka (pembangkang) berkeyakinan peluang untuk Anwar bebas daripada pertuduhan kes liwat terlalu tipis," tegasnya.

Selain itu kata beliau, PAS bimbang selagi Anwar mengetuai pakatan pembangkang, peluang PAS untuk mengekalkan pengaruh mereka di beberapa negeri yang majoriti Melayu pada PRU ke-13 akan terjejas.

"PAS sudah tentu tidak sanggup lagi memikul biawak hidup, Anwar menjadi beban kepada pakatan pembangkang," tegasnya.
Sayap Parti

Bahagian