Pengikut

Nuffnang

Rabu, 9 Mac 2011

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN

sumber :-

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN


SIDANG DUN MELAKA : NELAYAN DIBERI BANTUAN SECUKUPNYA

Posted: 08 Mar 2011 04:44 PM PSTNelayan dapat bantuan secukupnya daripada kerajaan negeri

MELAKA 8 Mac - Kerajaan negeri memperuntukkan sebanyak RM2.6 juta bagi membiayai elaun sara hidup bagi kira-kira 1,174 nelayan di negeri ini.

Pemangku Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Desa dan Pertanian negeri, Datuk Md. Yunos Husin berkata, elaun itu mula dilaksanakan pada Jun 2008 sehingga 31 Januari lalu.

Menurutnya, ia melibatkan sejumlah 922 orang pemilik kapal dan 252 lagi adalah pekerja serta awak-awak.

''Kesemua mereka masing-masing menerima RM200 setiap bulan. Elaun sara hidup ini diberikan bertujuan mengurangkan bebanan nelayan akibat kenaikan harga bahan api, peralatan dan juga kesan daripada kegawatan ekonomi dunia," katanya.

Yunos yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Air Molek berkata demikian pada Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Penggal Keempat di Dewan Seri Negeri, Ayer Keroh di sini hari ini.

Beliau menjawab soalan Datuk Ab. Rahman Ab. Karim (BN-Pantai Kundor) mengenai insentif atau bantuan yang diterima oleh nelayan di negeri ini daripada kerajaan negeri.

Mengulas lanjut Yunos berkata, selain elaun sara hidup, nelayan juga turut mendapat subsidi diesel dan petrol dengan harga RM1.25 sen seliter.

Katanya, subsidi diesel mula diberikan sejak 1 Januari 2006 manakala petrol bermula pada 30 Jun 2006.

Selain itu, katanya, nelayan juga turut dibantu menerusi Tabung Kebajikan Bencana Alam Nelayan yang mula diwujudkan sejak Jun 2009 dan Dana Nelayan bermula pada 2002.

Beliau berkata, terdapat kira-kira 1,908 nelayan di negeri ini iaitu 517 di Alor Gajah, Melaka Tengah (870) dan Jasin (521).

Di samping itu katanya, terdapat sebanyak 30 pangkalan nelayan yang digunakan untuk mereka menjual hasil tangkapan./td>

PERSIDANGAN DEWAN UNDANGAN NEGERI MELAKA

Posted: 08 Mar 2011 04:40 PM PST

RM2 bilion atasi banjir di Melaka

Oleh AMRAN MULUP
utusanmelaka@utusan.com.my

MELAKA 8 Mac - Kejadian banjir yang kerap melanda di beberapa daerah di negeri ini dijangka dapat diatasi dengan pembinaan projek tebatan banjir melibatkan perbelanjaan sebanyak RM2 bilion.

Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam berkata, projek itu memberi tumpuan kepada pembinaan tebatan banjir di empat buah sungai utama iaitu Sungai Melaka, Sungai Duyong, Sungai Kesang dan Sungai Linggi.

Menurutnya, projek tebatan di empat buah sungai terbabit melibatkan pembinaan kolam takungan air, empangan, membina, menaiktaraf struktur yang sedia ada, mendalam dan melebarkan sungai.

''Kerajaan telah mengambil inisiatif yang komprehensif untuk menyelesaikan secara menyeluruh masalah banjir di negeri ini.

''Hasil kajian daripada Pelan Induk Tebatan Banjir Negeri Melaka telah pun siap dan ia melibatkan projek tebatan banjir di empat buat sungai utama.

''Ini merupakan projek jangka panjang dengan tempoh pelaksanaannya adalah selama 15 tahun," katanya pada Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Penggal Keempat di Dewan Seri Negeri, Ayer Keroh di sini hari ini.

Mohd. Ali yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Baru menjawab soalan Betty Chew Gek Cheng (DAP-Kota Laksamana) yang mempersoalkan langkah yang diambil oleh kerajaan negeri untuk mengatasi masalah banjir yang baru-baru ini teruk melanda di Melaka Tengah, Alor Gajah dan Jasin.

Mengulas lanjut, beliau berkata, bagi projek di sungai Melaka ia melibatkan perbelanjaan sebanyak RM944 juta, sungai Kesang (RM553 juta), sungai Duyong (RM290 juta) dan sungai Linggi (RM211 juta).

Menjawab soalan tambahan Betty Chew mengenai projek mengatasi masalah banjir yang telah dilaksanakan oleh kerajaan negeri sebelum ini beliau berkata, sebanyak RM168 juta telah dibelanjakan dari 2000 hingga Mac 2011.

Mengenai bantuan yang diberikan kepada mangsa banjir di tiga daerah iaitu Melaka Tengah, Alor Gajah dan Jasin bulan lalu, Mohd. Ali berkata, setiap keluarga telah menerima wang ehsan sebanyak RM200 setiap keluarga.

''Sejumlah RM956,200 telah diperuntukkan untuk membantu kesemua mangsa banjir di tiga daerah tersebut," katanya ketika menjawab soalan Lim Jak Wong (DAP-Bachang).

Katanya, mangsa banjir di Melaka Tengah seramai 716 keluarga melibatkan 4,155 orang menerima RM359,600; Alor Gajah dengan 1,010 keluarga dengan 3,039 orang mendapat RM396,800 dan di Jasin melibatkan 599 keluarga dengan 1,895 orang memperoleh RM199,800.

MELAKA MAJU 2010: Trem atasi kesesakan lalu lintas

Posted: 08 Mar 2011 04:36 PM PST


Trem atasi kesesakan lalu lintas

MELAKA 8 Mac - Projek pembinaan sistem pengangkutan trem bernilai RM272 juta dijangka dapat menyelesaikan masalah kesesakan lalu lintas di pusat bandar.

Pengerusi Jawatankuasa Kerja Raya dan Kemudahan Awam negeri, Datuk Gan Tian Loo berkata, projek itu yang akan mula dibina pada Mei ini dan dijangka siap Me 2012 akan memberi perkhidmatan dari Ayer Keroh hingga ke bandar Hilir.

Menurutnya, berdasarkan kajian yang sedang dijalankan oleh kerajaan negeri dengan kerjasama Unit Perancang Ekonomi (EPU), Jabatan Perdana Menteri mendapati trem mampu mengatasi masalah kemasukan banyak kenderaan persendirian ke pusat bandar terutama pada cuti hujung minggu dan cuti umum.

''Trem dilihat sebagai satu sistem pengangkutan awam yang dapat mengurangkan kadar kesesakan lalu lintas yang kerap melanda di pusat bandar pada setiap hujung minggu.

''Kesesakan ini berpunca daripada kemasukan banyak kenderaan persendirian yang meningkat setiap masa dan keupayaan jalan yang sedia ada tidak mampu menampung jumlah tinggi kemasukan kenderaan," katanya.

Tian Loo yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Duyung berkata demikian pada Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Penggal Keempat di Dewan Seri Negeri, Ayer Keroh di sini hari ini.

Beliau menjawab soalan Datuk Latipah Omar (BN-Taboh Naning) mengenai usaha dan perancangan kerajaan negeri bagi mengatasi masalah kesesakan lalu lintas di pusat bandaraya Melaka.

Mengenai kesesakan di Tol Simpang Ampat di Alor Gajah kata Tian Loo, bagi jangka pendek, Plus Expressways Bhd. (PLUS) telah menyediakan tambahan pondok pembayaran tol sementara bagi mengatasi masalah tersebut.

WASIAT DAN INGATAN PEMIMPIN UMNO TERDAHULU....

Posted: 08 Mar 2011 04:24 PM PST
Utamakan kepentingan agama, bangsa dan negara.


Ingatlah pesan Yang Dipertua UMNO yang pertama, Onn Jaafar bahawa "Melayu hanya boleh selamat apabila kuat dan kuat apabila bersatu padu''


Dan satu lagi ingatan yang dilontarkan oleh Timbalan Presiden UMNO, Dr. Ismail Abdul Rahman: ''UMNO boleh hancur oleh pergolakan dalamannya sendiri''./td>

INFO PRU 13 : JUMLAH PEMILIH MENINGKAT.

Posted: 08 Mar 2011 04:04 PM PSTKUALA LUMPUR 8 Mac - Seramai 11,579,280 pemilih di seluruh negara direkodkan sehingga suku tahun ketiga 2010 dengan pertambahan sebanyak 657,141 pemilih berbanding jumlah ketika Pilihan Raya Umum Ke-12 (PRU-12) lalu.

Semasa PRU-12, jumlah pemilih berdaftar adalah seramai 10,922,139 orang. Untuk tempoh PRU-12 hingga suku tahun ketiga 2010, Selangor mencatatkan peningkatan jumlah pemilih berdaftar tertinggi iaitu dari 1,565,494 orang kepada 1,695,591 orang.

Jumlah itu diikuti Johor dengan peningkatan 87,235 orang; Perak (70,780 orang); Sarawak (59,282 orang); Kelantan (49,246 orang); Terengganu (43,387 orang); Kedah (39,396 orang); Pulau Pinang (39,261 orang); Pahang (36,700 orang); Sabah (29,876 orang); Negeri Sembilan (26,503 orang); Kuala Lumpur (21,574 orang).

Sementara itu, Melaka dengan peningkatan 18,431 orang; Perlis (3,062 orang); Putrajaya (1,721 orang) dan Labuan (590 orang).

Perkara itu dinyatakan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz pada sidang Dewan Rakyat di sini, hari ini.

Nik Aziz kena terima ketentuan Allah

Posted: 08 Mar 2011 04:01 PM PST


KOTA BHARU 8 Mac – Tuduhan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz bahawa UMNO menggunakan jentera kerajaan dalam pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Merlimau dan Kerdau diibaratkan sebagai 'tepuk dulang paku serpih, mengata orang dia yang lebih'.

Ketua Pembangkang Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan, Datuk Md. Alwi Che Ahmad berkata, pemimpin Pas itu perlu cermin diri sendiri terlebih dahulu sebelum membuat sebarang tuduhan.

Ini kerana kata beliau, Nik Abdul Aziz turut menggunakan jentera kerajaan negeri ketika Pas Kelantan menghadapi pilihan raya kecil.

Tegas beliau, Nik Abdul Aziz sepatutnya belajar menerima kekalahan kerana ia adalah adat pertandingan, bukannya mengeluarkan tuduhan-tuduhan liar seperti itu.

"Tanya dia, dia guna kereta rasmi tak, dia guna penerangan negeri tak, dia guna Exco-Exco dia tak masa pilihan raya kecil (DUN Manek Urai dan DUN Galas).

"Dia kena tanya diri sendiri dulu sebelum mengata orang. Kerajaan mempertahankan diri. Kita kenalah guna apa sahaja yang kita ada sama seperti dia, cuma kalau salah dan melanggar peraturan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) ada untuk bertindak," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Kempen tujuh hari pada pilihan raya di Sarawak?

Posted: 08 Mar 2011 04:00 PM PSTPUTRAJAYA 8 Mac – Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tidak menolak kemungkinan tempoh kempen pilihan raya negeri Sarawak kurang dari 12 hari seperti dilaksanakan semasa pilihan raya negeri 2006.

Pengerusinya, Tan Sri Abd. Aziz Mohd. Yusof berkata, tempoh kempen terlalu lama dikhuatiri boleh mengundang amalan politik tidak sihat antaranya provokasi yang ditimbulkan oleh parti tertentu.

Beliau menarik perhatian bagaimana kempen pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Merlimau dan Kerdau selama lapan hari pun sudah cukup mencetuskan kebimbangan dan kekecohan menerusi kemunculan isu pergolakan politik dari Timur Tengah.

"Semasa kempen pilihan raya kecil Sibu, ramai penduduk tempatan melahirkan rasa terkejut dengan cara pendekatan yang dibawa oleh parti-parti pembangkang dari Semenanjung.

"Di Merlimau dan Kerdau begitu juga apabila sentimen kebangkitan rakyat di Mesir, Tunisia dan Libya dikaitkan dengan suasana negara ini sehingga membangkitkan provokasi dalam kempen.

"SPR sedang mengkaji semua ini. Kita bimbang jika penduduk Sarawak yang dikenali sebagai orang yang sabar hilang kesabaran dengan provokasi ditekankan ke atas mereka, maka ia mungkin mencetuskan kejadian tidak diingini," katanya kepada Utusan Malaysia hari ini.

Pada 2006, DUN Sarawak dibubarkan pada 24 April, dengan penamaan calon ditetapkan pada 9 Mei dan pengundian pada 20 Mei.

Tiada sebarang kejadian tidak diingini berlaku sepanjang tempoh kempen selama 12 hari pada pilihan raya berkenaan.

Namun tindakan agresif dan taktik provokatif pada pilihan raya kecil kerusi Parlimen Sibu menimbulkan kebimbangan parti pembangkang akan menggunakan strategi sama pada pilihan raya negeri akan datang.

Pilihan raya negeri Sarawak dikatakan semakin hampir dengan banyak pihak mengatakan ia kemungkinan diadakan pada 9 April ini.

Malah, Ketua Menteri, Tan Sri Abdul Taib Mahmud tidak mengiakan atau menolak spekulasi mengenai tarikh itu yang bertiup kencang di Sarawak.

Baru-baru ini, Ketua Pemuda Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) Sarawak, Datuk Fadillah Yusof mahu SPR menetapkan tempoh kempen pilihan raya kepada sekurang-kurangnya tujuh hari bagi memastikan pilihan raya berlangsung dengan aman dan teratur.

Sarawak mempunyai 71 kerusi DUN, 62 daripadanya dikuasai oleh Barisan Nasional.

Pada pilihan raya 20 Mei 2006 itu, Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) memiliki 34 kerusi DUN diikuti oleh Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) sebanyak 11 kerusi, Parti Rakyat Sarawak (PRS) sebanyak sembilan kerusi dan Parti Demokratik Progresif Sarawak (SPDP) sebanyak lapan kerusi.

Pembangkang bersikap bermuka-muka

Posted: 08 Mar 2011 03:59 PM PST

 


Muhyiddin Yassin mempengerusikan mesyuarat Modal Insan di Parlimen, Kuala Lumpur, semalam. - UTUSAN/Abdul Nazir Mohamed


KUALA LUMPUR 8 Mac - Tindakan pemimpin Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Pas menafikan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai liabiliti hanyalah bertujuan untuk mengaburi hakikat sebenar sentimen rakyat terhadap Ketua Pembangkang itu.
Timbalan Presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, hakikatnya imej Anwar sudah tercalar berikutan pelbagai isu yang menyelubunginya hinggakan Pas sendiri dikatakan mula mahu menjauhkan diri daripada Penasihat PKR itu.
''Sebenarnya kita tahu Pas rasa tak selesa masa kempen Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Merlimau dan Kerdau. Kalau boleh, Pas mahu Anwar tak turun tapi Anwar fikir itu haknya sebab dia kepala pembangkang.
''Akhirnya kita lihat Pas dapat satu tamparan hebat apabila penglibatan Anwar dalam kempen tidak membantu menyumbang kepada undi Pas, sebaliknya undi Pas merosot pula," katanya.
Muhyiddin berkata demikian pada sidang akhbar selepas mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Kabinet Mengenai Modal Insan di bangunan Parlimen di sini hari ini.
Naib Presiden Mas, Datuk Mahfuz Omar dan Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution Ismail hari ini menafikan Anwar menjadi liabiliti kepada pembangkang seperti yang didakwa Perdana Menteri semalam.
Pada sidang akhbar berasingan itu, kedua-dua pemimpin pembangkang itu turut menolak dakwaan mengatakan jentera Pas meminta Anwar tidak turun berkempen pada dua pilihan raya kecil tersebut yang berakhir Ahad lalu.
Tambah Muhyiddin, penafian pemimpin PKR dan Pas mengenai kedudukan Anwar yang kini menjadi liabiliti menunjukkan sikap bermuka-muka pemimpin pembangkang.
Katanya, sedangkan umum melihat hubungan mereka sudah tidak lagi seintim dulu dengan pemimpin kanan DAP seperti Lim Kit Siang dan Karpal Singh sekarang ini sudah mula mempersoalkan pendekatan Pas.
''Tapi Pas nak masih nak menafikan dakwaan itu walaupun hubungan (dengan DAP) tak beri kesan positif untuk dapat sokongan. Jadi sebab itu pemimpinnya (Pas) tampil buat kenyataan menafikan perkara ini," jelasnya.
Dalam perkembangan berasingan, ditanya mengenai tindakan kerajaan Pas Kelantan menghalang penjualan loteri kepada bukan Islam, Muhyiddin berkata, perkara itu terserah kepada masyarakat bukan Islam untuk menilainya.
Menurutnya, isu itu telah berbangkit apabila masyarakat bukan Islam melihat hak mereka telah disentuh memandangkan undang-undang membenarkan perkara berkenaan.
''Maka tindakan itu (kerajaan Pas Kelantan) telah menimbulkan rasa tak puas hati dan ini memperlihatkan sikap sebenar Pas terhadap bukan Islam.
''MCA telah meneliti perkara itu dan mungkin mereka nak laporkan kepada pihak berkuasa kerana merasakan hak mereka (bukan Islam) dihalang oleh kerajaan Pas Kelantan," ujarnya.

PM minta terus dampingi rakyat

Posted: 08 Mar 2011 03:53 PM PST


Oleh MOHD. RAFIE AZIMI
rafie.azimi@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 8 Mac - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menggunakan kesempatan bertemu Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) pagi ini bagi memberi ingatan agar mereka lebih menumpukan terhadap tanggungjawab merapati dan memberi 'sentuhan' kepada rakyat.

Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim berkata, Perdana Menteri dalam pada itu turut mengingatkan mengenai tanggungjawab mereka untuk menjadi benteng menangkis segala tohmahan yang dibangkitkan pembangkang.

''Sebagai contoh, kaitan isu Asia Barat dengan negara ini yang kita semua tahu hanyalah gendang kosong yang dipalu pembangkang.

''Meskipun ia tidak terpakai di sini kerana situasi kita berbeza, namun penjelasan harus diberikan agar tidak ada pihak yang bersifat ekstrem atau keterlaluan termakan dakyah-dakyah mereka," katanya kepada pemberita selepas turut serta dalam pertemuan tersebut.

Pertemuan itu berlangsung lebih sejam bermula 8.15 pagi di Dewan Taklimat, Bangunan Parlimen dengan turut dihadiri Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin serta menteri Kabinet lain.

Sementara itu, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk SK Devamany memberitahu, Perdana Menteri dalam pertemuan itu memberi penekanan terhadap projek yang dapat memberi manfaat kepada rakyat apabila disiapkan kelak.

"Beliau meneliti projek-projek yang diminta Ahli Parlimen BN. Perbincangan itu berjalan dengan amat teliti kerana Perdana Menteri mahu memastikan projek yang diminta itu benar-benar bermanfaat kepada rakyat.

"Selain itu, pelbagai nasihat turut diberikan seperti sentiasa turun padang, berusaha menjadi relevan kepada rakyat serta mengelak daripada timbul pergeseran sesama sendiri di bahagian masing-masing," ujarnya.

Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek pula menyifatkan pertemuan itu sebagai perkara rutin yang dilakukan sebelum bermulanya persidangan Dewan Rakyat.

"Ini membolehkan anggota Parlimen BN mendapat taklimat awal mengenai perkara yang akan dibahaskan termasuk soalan yang diajukan dan bilangan rang undang-undang yang akan dibentangkan pada kali ini," katanya.

0 ulasan:

Sayap Parti

Bahagian