Pengikut

Nuffnang

Isnin, 31 Januari 2011

.

sumber :-

.


Jalanraya Kg Mohimboyon-Kundasang : Usaha UMNO Ranau dibawah pimpinan YB Datuk Masidi Manjun

Posted: 31 Jan 2011 08:02 AM PST

Dalam menyuarakan isu ini, pemuda UMNO Ranau tidak berniat untuk menunding mana-mana pihak tentang isu yang ingin dijelaskan. 

Penjelasan ini seharusnya dapat menerangkan apa cerita disebalik isu yang kini hangat dibicarakan di bibir masyarakat di Ranau khususnya penduduk-penduduk yang berada di  Kg Mohimboyon - Kundasang.

Usaha UMNO Ranau untuk memohon agar  Projek Naiktarap Jalanraya yang menghubungkan Kg Mohimboyon - Kundasang dapat diberi keutamaan penting dalam Rancangan Malaysia Ke-11.UMNO Ranau berusaha menjemput YB Dato Shaziman Abu Mansor, Menteri Kerja Raya Malaysia  untuk hadir merasmikan  Mesyuarat Perwakilan  UMNO Bahagian Ranau 2009 yang diadakan pada 1 Ogos 2009.

Youtube Ucapan YB Datuk Masidi & Dato Shaziman.


Dalam ucapan yang dibawah oleh Ketua UMNO Bahagian Ranau, YB Datuk Masidi Manjun semasa mesyuarat ini (sila lihat  Masa Video Youtube antara 7:00 - 8:.25), YB Datuk Masidi meminta agar YB Datuk Menteri Kerja Raya dapat membawa keluahan rakyat terutama sekali Jalanraya di Kg Mohimboyon - Kundasang agar jalan ini dapat diberi perhatian penuh dalam Racangan Malaysia Ke 11.

Selepas mesyuarat ini selesai dirasmikan, Ketua Pemuda UMNO Ranau, Saudara Faez Nordin mengiring YB Dato Menteri Kerja Raya melawat bagi melihat keadaan sebenar lokasi jalanraya seperti yang disebutkan oleh YB Datuk Masidi bagi membuktikan keperluan masyarakat memudahkan usaha-usaha pembangunan ekonomi desa diperkasakan.

Walau bagaimanapun, apa yang diinginkan tidak semestinya dapat dilaksanakan dengan segera untuk dilaksanakan dalam tahun 2010. Perkara utama yang dibawah dalam mesyuarat UMNO yang lalu seumpama sepi tanpa berita apa status semasa tentang projek ini.

Komitmen, tanggungjawab, ketegasan dan kepimpinan oleh YB Ketua UMNO Bahagian, YB Datuk Masidi berusaha mendesak  YB Datuk Shaziman Menteri Kerja Raya agar projek ini wajib dilaksanakan tanpa alasan untuk menangguhkan perlaksanaannya.

Syukur Alhamdullilah, usaha keras dan tindakan yang berterusan oleh YB Ketua UMNO Bahagian berjaya merealisasikan harapan masyarakat kita di Ranau. 

Terkini berita gembira dengan pengumuman bahawa projek ini bakal dilaksanakan secara rasminya pada tahun 2011.

Pemuda UMNO Ranau ingin menjelaskan cerita sebenar disebalik isu-isu yang berligar pada masa ini dengan mengemukakan fakta-fakta sebenar bagaimana usaha keras yang diambil oleh UMNO Bahagian kepada kejayaan projek ini. 

Dalam memperkatakan perkara ini, bukan bermaksud UMNO mahu jadi champion untuk semua, cuma hakikatnya masyarakat kita di Ranau perlu dimaklumkan bahawa setiap usaha-usaha itu perlu dilakukan bersama-sama dengan ikhlas demi untuk memberi kebaikan kepada rakyat bukannya menjadi mainan politik dalam mengaut populariti.

Tahniah kepada masyarakat di Ranau yang bakal menikmati jalanraya baru Mohimboyon-Kundasang. Semoga jalanraya ini sentiasa dijaga dan diselenggara dengan baik agar mendapat manfaat dalam segala urusan peningkatan ekonomi luar bandar.

Terima kasih dan setinggi penghargaan kepada YB Dato Menteri Kerja Raya, Dato Shaziman Mansoor kerana menunaikan janji. NIK AZIZ DAN KWAN YEW (Pandangan Tun Mahathir)

Posted: 31 Jan 2011 06:48 AM PST

Sesuatu yang mungkin kita dapat renungkan apabila melihat lanskap politik kita di Malaysia. Artikel ini diambil dari blog Tun Mahathir sendiri.

1. Kata Nik Aziz, "Melayu (di Malaysia) tolak Islam lebih teruk daripada Kwan Yew". Ternampak Nik Aziz lebih utamakan peluang untuk memburuk musuh politiknya di Malaysia daripada mempertahankan serangan terhadap Islam dan penganutnya oleh Lee Kwan Yew. Nik Aziz anggap nasionalis Melayu lebih teruk ke-Islaman mereka.

2. Di zaman British ramai pembesar Melayu minum arak dan ada pekerja Melayu yang minum toddy. Masjid pun tidak banyak dan ramai yang tidak sembahyang. Hasil perjuangan nasionalis Melayu negara sekarang diperintah oleh orang Melayu Islam. Mereka mengharamkan arak dalam majlis rasmi Kerajaan, menerap nilai-nilai Islam dalam pemerintahan, membekalkan wang Kerajaan untuk kegiatan-kegiatan agama Islam, memudahkan orang Islam buat kerja haji, mendirikan masjid-masjid, menubuhkan Universiti Islam, Bank Islam, Takaful, badan-badan dakwah, mengharamkan loteri nasional dan berbagai-bagai lagi yang disuruh oleh agama Islam. Teruk sangatkah orang nasionalis ini dalam mengamal ajaran Islam?

3. Sebaliknya apakah yang dilakukan oleh PAS dan Nik Aziz? Hasil yang terbesar ialah memecahbelahkan orang Islam di negara ini. Penubuhan PAS itu sendiri berjaya memecahbelahkan orang Melayu Islam setelah mereka bersatu dalam UMNO untuk memperjuangkan nasib bangsa yang beragama Islam.

4. PAS turut memecahbelahkan orang Melayu Islam di Malaysia sekali lagi apabila PAS mengadakan sembahyang Jumaat dua Imam, larangan terhadap perkahwinan orang PAS dengan orang UMNO, larangan ahli PAS menghadiri kenduri orang UMNO dan pengasingan kubur orang PAS dari orang UMNO, seolah-olah di Akhirat juga PAS ingin pecah belah orang Melayu Islam terus berlaku.

5. Apabila PAS bertanding dalam Pilihanraya 1955 dan seterusnya hingga 1986 ia mendakwa bahawa UMNO yang bekerjasama dengan orang bukan Islam, mereka menjadi kafir. Ini juga memecahkan perpaduan orang Islam di Malaysia.

6. Kemudian PAS bergabung tenaga dengan Semangat 46 dan DAP dalam Pilihanraya 1990 dan 1995. Dengan ini Semangat 46, serpihan dari UMNO mendapat nafas dan orang Melayu Islam terbahagi kepada tiga kumpulan.

7. Alhamdulillah Semangat 46 kembali semula kepada UMNO dan perpaduan orang Melayu Islam dalam UMNO dipulih semula. Tetapi apabila Timbalan Presiden UMNO di keluarkan dari parti, Nik Aziz dengan cepat memberi sokongan kuat kepadanya supaya parti serpihan yang ditubuh boleh menarik keluar sebahagian daripada ahli UMNO dan penyokongnya supaya parti orang Melayu Islam yang terbesar ini menjadi lemah.

8. Hasil daripada sokongan Nik Aziz orang Melayu sekali lagi berpecah tiga. Tidak cukup dengan ini Nik Aziz sanggup bekerja keras dengan DAP untuk menubuh Pakatan. Bahawa dahulu PAS mendakwa kerjasama oleh UMNO dengan orang bukan Islam menjadikan mereka kafir dilupakan sahaja kerana ingin menjadi Pakatan musuh UMNO yang kuat. Dengan cara ini Nik Aziz menentukan kali ini perpecahan orang Melayu Islam kepada tiga pasukan yang lemah menjadi kekal.

9. Inilah sumbangan Nik Aziz kepada Islam di Malaysia ini. Bahawa satu dari ajaran Islam yang penting ialah orang Islam itu bersaudara tidak dihirau oleh Nik Aziz.

10. Sesungguhnya Islam Nik Aziz lebih teruk dari Islam nasionalis. Beliau rela mempertahankan Lee Kuan Yew dengan menganggap cadangan Lee Kuan Yew supaya orang Islam Singapura tidak terlalu kuat berpegang kepada ajaran Islam adalah tidak seburuk dari Islam nasionalis Melayu.

11. Cadangan Lee Kuan Yew ini dianggap oleh Nik Aziz sebagai lebih baik dari segala-gala yang dilakukan oleh nasionalis Melayu di Malaysia. Bayangkan sahaja Islam di bawah pemerintahan Nik Aziz dengan Karpal, Kit Siang, Guan Eng. Jika pendapat rakan bukan Islam Nik Aziz menuntut supaya amalan ajaran Islam dilonggarkan, Nik Aziz mungkin bersetuju kerana Islam nasionalis lebih teruk daripada Lee Kuan Yew.

0 ulasan:

Sayap Parti

Bahagian