Pengikut

Nuffnang

Sabtu, 6 November 2010

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN

0 ulasan
sumber :-

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN


Dr Asri: PKR meradang, enggan terima hakikat

Posted: 06 Nov 2010 12:36 AM PDT

Selepas saranan beliau supaya Datuk Seri Anwar Ibrahim bersara 'politik' mengundang kritikan sebilangan pemimpin kanan PKR, bekas mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainul Abidin hari ini membidas sikap tidak berlapang dada pemimpin pembangkang.

Dr Mohd Asri berkata kenyataan beliau Isnin lalu itu menyebabkan terdapat pemimpin PKR yang "melenting, buruk sangka dan membuat anggapan yang bukan-bukan".

"Saya kata bahawa, jika tidak berlaku perubahan; momentum politik yang berkesan akan habis dan politik berkualiti akan sukar dicapai. Mereka (PKR) enggan terima hakikat ini dan meradang serta membuat serangan peribadi.

"Sebagai rakyat bawahan yang melihat permainan politik dalam negara ini, dengan sikap 'buta warna parti', saya dapat rasakan sejauh manakah pertarungan itu di sudut ketangkasan dan 'manfaat yang dapat dirasai oleh rakyat'.

"Momentum sesebuah aliran politik bukan selamanya. Rakyat bukan sahaja akan terikat dengan 'kenangan semalam', sebaliknya mereka juga terikat dengan 'realiti hari ini' dan 'impian masa depan'," tulisannya dalam blognya pagi ini.

Dr Mohd Asri turut meminta pemimpin Pakatan yang tidak bersetuju dengannya merujuk kepada sebuah analisis berita yang mendakwa gabungan PAS, DAP dan PKR mula hilang momentum selepas kekalahan di DUN Galas dan Batu Sapi kelmarin.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Pentas UMNO Kg.Serdang, Sitiawan. Perak

0 ulasan
sumber :-

Pentas UMNO Kg.Serdang, Sitiawan. Perak


MB Azizan tuduh projek landasan elektrik punca banjir!

Posted: 06 Nov 2010 09:09 AM PDT

Projek Landasan Berkembar Elektrik (PLBE) di beberapa kawasan dalam daerah ini antara faktor yang memburukkan lagi keadaan banjir di kawasan itu sehingga menyebabkan banyak taman perumahan ditenggelami air melibatkan lebih 10,000 penghuninya.

Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak memberitahu, ini kerana limpahan air akibat banjir tidak dapat mengalir kerana di tapak projek tersebut tidak terdapat saluran air yang besar.

"Selain air yang turun ke sini (Kota Setar) kesan daripada banjir di Kubang Pasu dan Padang Terap, satu faktor lagi ialah pembinaan landasan keretapi berkembar di daerah ini kerana pada tahun 2005 pun berlaku banjir tetapi ia tidak teruk sebegini.

"Banyak taman perumahan dan kawasan di sekitar tapak projek berkenaan ditenggelami air, malah ada taman-taman yang dahulu tidak pernah banjir, kali ini habis tenggelam," kata beliau.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mendengar taklimat banjir melibatkan Exco Kerajaan Negeri Kedah, ketua-ketua jabatan negeri dan Persekutuan dan wakil-wakil rakyat di Bilik Gerakan Negeri, Wisma Darulaman di sini, hari ini.

Antara kawasan dan taman-taman perumahan yang menerima kesan daripada projek berkenaan ialah Taman Rakyat, Taman PKNK, Taman Uda dan Taman Muhibbah manakala kediaman Azizan sendiri di Jalan Sultanah turut dinaiki air.

Sehubungan itu, kata Azizan, pihak yang terlibat dalam projek tersebut iaitu syarikat MMC-Gamuda JV Sdn. Bhd. (MMC-Gamuda) diminta supaya segera membina saluran yang dapat menyalurkan air ke tempat saliran atau sungai untuk mengatasi banjir di kawasan berkenaan.

"Jika syarikat berkenaan tidak berbuat demikian, Jabatan Perparitan dan Saliran (JPS) akan diarahkan membuat saluran air di kawasan berkenaan," tambah beliau.

Mengulas mengenai banjir di Kedah secara keseluruhannya, Azizan berkata, pihaknya yakin dalam masa lima atau enam hari lagi, keadaan akan pulih seperti biasa sekiranya tidak ada lagi hujan.

"Ia bergantung kepada keadaan, jika masih hujan, mungkin banjir akan berlarutan," tambah beliau.

Sementara itu : KTM nafi landasan berkembar punca banjir

Keretapi Tanah Melayu (KTM) Berhad hari ini menafikan dakwaan bahawa pembinaan landasan berkembar elektrik di beberapa daerah di Kedah sebagai punca kejadian banjir besar di negeri itu.

KTM Berhad berkata, kejadian bencana alam itu tidak langsung disumbangkan oleh Projek Landasan Berkembar Elektrik Ipoh-Padang Besar yang sedang dijalankan kerana bencana alam serupa turut melanda negara jiran iaitu Thailand serta Kelantan dan Terengganu.

Dari aspek sistem saliran, pemaju projek iaitu syarikat MMC-Gamuda Joint Venture telah melaksanakannya dan struktur yang dibina adalah mematuhi piawaian yang ditetapkan oleh pihak berkuasa tempatan (PBT) dan Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS), kata KTM Berhad dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Kerajaan PAS Kedah hari ini mendakwa banjir buruk yang kini melanda negeri itu adalah disebabkan kerja pembinaan landasan kereta api berkembar yang sedang berjalan.

Sehubungan itu, kerajaan negeri menggesa kontraktor landasan kereta api berkembar itu, MMC-Gamuda Joint Venture (Gamuda) membesarkan saliran air supaya air banjir dapat disalirkan ke sungai dengan cepat.

KTM Berhad berkata, banjir besar yang melanda Kedah dan Perlis adalah berpunca daripada cuaca buruk luar biasa dan pembukaan empangan yang mana paras airnya berada di tahap bahaya untuk menaikkan paras air sedia ada.

Syarikat pengangkutan itu turut menanggung kerugian mencecah jutaan ringgit apabila bencana banjir turut menyebabkan berlakunya kerosakan pada struktur dan landasan baru yang sedang dibina.

"Projek yang bermula pada hujung 2008 itu, kini telah mencapai kemajuan 54 peratus secara keseluruhannya, namun disebabkan kejadian banjir luar biasa itu, kerja-kerja projek juga telah tertangguh," kata kenyataan itu.

Perkhidmatan tren KTM Berhad juga terjejas apabila sebanyak 20 perkhidmatan tren menuju ke arah utara terpaksa dibatalkan berikutan bencana alam itu. - bernama

KTM Berhad berharap agar situasi sedia ada akan kembali pulih supaya perkhidmatan tren dapat diteruskan dan perlaksanaan projek dapat disempurnakan mengikut jadual yang akan memberi manfaat kepada penduduk di setiap negeri yang dilaluinya termasuk Kedah.

"KTM Berhad dan pemaju projek akan memantau dari semasa ke semasa (keadaan ini) dan akan memberikan kerjasama serta menghulurkan segala bantuan yang perlu dalam memastikan keselamatan orang ramai dan kemusnahan harta benda dapat diminimumkan," katanya.

Warna-warni politik
Torashah

YB Dato' Mohd Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri

0 ulasan
sumber :-

YB Dato' Mohd Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri


KITA HARUS SEPAKAT BANTU MANGSA BANJIR

Posted: 05 Nov 2010 12:08 PM PDT

Assalamualaikum dan salam bloger,

Kita lupakan seketika kisah politik, walaupun ia masih panas di pasaran sebenarnya. Hari ini, saya mahu mengajak anda semua melihat, berfikir dan merenung sejenak mengenai pelbagai peristiwa yang berlaku di sekeliling kita, sama ada yang jauh atau dekat.

Jika kita mengambil yang jauh, apa yang sedang berlaku di negara jiran Indonesia adalah lebih baik untuk kita merenunginya. Kejadian tsunami yang berulang sehingga menyebabkan hilangnya ratusan nyawa – sudah tentu mengekalkan lebih banyak anak-anak yatim dan meletupnya Gunung Merapi adalah dua keadaan yang cukup menginsafkan.

Kita bersyukur sebenarnya, sekurang-kurangnya kita tidak berhadapan dengan bencana sedemikian. Oleh itu, sebagai rakyat, adalah satu hal yang penting untuk kita merasai keinsafan terhadap apa yang berlaku itu – betapa sebenarnya kita adalah antara manusia yang bertuah dilahirkan di Malaysia ini.

Kita semua harus menjaga apa yang kita miliki ini dengan baik dan terus berdoa agar kita sentiasa jauh dan dibebaskan daripada bencana seperti itu. Mudah-mudahan doa kita itu sentiasa dimakbulkan Allah.

Nah!, ambil pula apa yang berlaku di negara kita. Banjir. Ya, keadaan banjir menjadi semakin buruk terutamanya di negeri-negeri sebelah utara. Jika sebelum ini, apabila negara jiran Indonesia ditimpa musibah, maka cepatnya orang kita mengutip derma dan pergi ke sana atas nama misi kemusianaan dan sebagainya.

Justeru, apabila bencana turut berlaku di negara sendiri, kita juga sebenarnya ingin melihat perkara yang sama berlaku. Rata-rata "kesungguhan" untuk kita membantu sepertimana kita pernah "membantu orang" masih tidak kelihatan begitu jelas.

Saya sendiri pun kurang faham mengenai keadaan tersebut. Namun, saya amat bangga kita rakyat kita mempunyai semangat untuk membantu dengan kuat. Dalam erti kata lain, kita semua mempunyai tanggungjawab dan tidak hanya meletakkan di bahu kerajaan semata-mata.

Jika kerjasama dan sumbangan sedemikian boleh dilakukan, saya percaya kita pasti dapat melihat terzahirkan satu kumpulan masyarakat yang membanggakan kita semua.

Dalam hal ini, kita ketepikan soal perbezaan fahaman politik. Seperti yang saya katakan tadi, ketepikan dahulu soal politik. Saya ingin benar melihat keadaan itu berlaku.

Percayalah bahawa kejadian banjir yang sedang berlaku adalah satu permulaan. Kita semua harus berwaspada. Dan saya berharap, kita sebagai rakyat lebih berganding bahu bagi menghulurkan bantuan kepada mangsa banjir ini.

UMNO Cawangan Bukit Ampang

0 ulasan
sumber :-

UMNO Cawangan Bukit Ampang


Alhamdulillah PM telah kembali sihat.

Posted: 05 Nov 2010 08:18 AM PDT

Daripada maklumat yang kami terima petang tadi kami amat bersyukur kerana YAB PM semakin pulih dan sihat walafiat. Insya-allah kalau tiada apa-apa kemungkinan YAB PM yang kita sayangi akan keluar wad dalam masa terdekat bergantung kepada nasihat doktor. Kami amat bersyukur ke hadrat Ilahi dan semoga Allah s.w.t. senantiasa mengurniakan kesihatan kepada beliau dan keluarga beliau demi melaksanakan tugas dan amanah untuk Agama, Bangsa dan Negara. Kami akan senantiasa bersama mendukung perjuangan ini. Salam Perjuangan dari kami UMNO Cawangan Bukit Ampang.

-UCBA

Sayap Parti

Bahagian