Pengikut

Nuffnang

Isnin, 4 Oktober 2010

Hamidah Osman

0 ulasan
sumber :-

Hamidah Osman


Sikap Azmin Keterlaluan

Posted: 04 Oct 2010 10:40 PM PDT


Dua ADUN UMNO Kelantan - Datuk Noor Zahidi Omar dan Datuk Md Alwi Che Ahmad melawat Nik Aziz ketika beliau sakit tidak lama dahulu. ADUN BN dan UMNO tidak mengatakan bukan-bukan kepada Nik Aziz.

Kurang Bijak Kerana Berpolitik

1. Calon Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Mohamed Azmin Ali yang sewenang-wenangnya menyifatkan Dr Mahathir yang sedang menerima rawatan di Melbourne itu sebagai 'pemimpin yang sedang tersungkur' di Australia.

2. Azmin membuat sindiran itu ketika berucap merasmikan mesyuarat agung tahunan cabang Gombak.

3. Pada ketika pemimpin pakatan pembangkang seperti Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sakit, pemimpin Barisan Nasional serta blogger pro UMNO dan BN ucapkan yang baik untuknya. Malah mendoakan kesejahteraan beliau.

4. Beginilah sikap angkuh dan sombong pemimpin PKR, tanpa memikirkan sumbangan dan perasaan orang lain, apatah lagi Tun Dr Mahathir merupakan negarawan yang bukan hanya dihormati dinegara kita, tetapi negara luar.
5. Apakah Azmin tidak memikirkan perasaan keluarga Tun Dr Mahathir ketika membuat kenyataan demikian?

6. KetiKa negara lain meyiarkan berita keadaan kesihatan dan simpati atas Tun Dr Mahathir, rakyat Malaysia sendiri menyindir pemimpin yang banyak memberi sumbangan kepada negara dan agamanya.

7. Apakah sumbangan Azmin kepada negara hingga kini ?

8. Janganlah kerana cara politik sempit menjadikan kita bukan manusia yang rasional. Tanamkan sifat kasih sesama manusia apatah lagi orang yang lebih berusia.
Kak Midah
Ipoh

Moga Tun Dr Mahathir Cepat Sembuh

Posted: 04 Oct 2010 09:54 PM PDT1. Mari kita sama-sama mendoakan bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad, 85, yang dimasukkan ke Hospital Epworth, Melbourne, Australia kembali sihat walafiat.

2. Kita semua masih memerlukan pemikiran dan pengalaman beliau serta panduan dan nasihat-nasihatnya.

3. Sumbangan yang Tun Dr. Mahathir Mohamad berikan kepada bangsa, agama dan negara menjadikan kita bangsa yang berbangga bila menyebut nama Malaysia diluar negara.

4. Didoakan moga sembuh dan kembali sihat.

Kak Midah Sekeluarga
Batu gajah

PKR : Diambang Kuasa Atau Diambang Pepecahan ?

Posted: 04 Oct 2010 05:36 AM PDT


Kalut Nak Berkuasa


1. Jika masih ingat beberapa tulisan Kak Midah awal tahun lalu PKR Semakin Hilang : Anwar Gagal Memimpin dan tindakan beberapa pimpinan kanan PKR keluar parti dan mengistiharkan diri menjadi bebas.


2. Kekalutan atau istilahnya 'chaotic' merujuk kepada kecelaruan, kekecohan, dimaksudkan dengan celaru ialah fenomena dalam dinamik apabila pergerakan tidak menentu. Pergerakan celaru ini biasanya terhasil apabila terdapat darjah kebebasan yang berganding yang besar bilangannya,

3. Istilah ini sesuai mengambarkan suasana politik PKR dan DAP kebelakangan ini.

4. Pemilihan cabang-cabang mereka dilihat semakin 'mengharukan' dengan tindakan-tindakan liar para penyokongnya. Adalah sesuatu yang luar biasa apabila berlaku pergaduhan, membawa lari peti undi, membaling kerusi, memukul wartawan dan sebagainya dalam pemilihan parti.

5. Kekalahan beberapa pemimpin kanan dilihat bahawa penolakkan serta gesaan perubahan semakin kuat bergolak dalam PKR.


6. PKR hanyalah satu nama yang kini tidak menggambarkan sifatnya yang sebenar. Ia jelas terbukti semasa proses pemilihan parti itu sekarang yang memperlihatkan banyak berlaku tipu muslihat dan keganasan bagi memenangkan pihak-pihak tertentu.

7. Apakah ini demokrasi ala PKR yang diperjuangkan selama ini ?


8. Rakyat harus sedar, inilah jenis parti - dianggotai oleh para penunjuk perasaan jalanan, yang sanggup merosakkan harta benda awam demi orang yang mereka puja. Anwar Ibrahim nampaknya dalam suasana sekarang tidak bersuara langsung.


9. Sebagai rakyat yang matang dan telah melihat banyak proses demokrasi berlaku, PKR dilihat bukanlah sebuah parti yang mempunyai hala tuju yang jelas.


10. Rakyat sepatutnya tidak boleh memperjudikan anak cucu mereka hanya berasaskan kepada sikap kasihan kepada Anwar. Orang macam Anwar ini akan datang dan pergi.


11. Jika kita sayangkan agama, bangsa dan tanah air, maka fikirlah secara jujur dan rasional.

12. Kak Midah yakin, selepas ini kita akan mendengarkan 'dendangan lagu' bahawa kekalutan PKR ini didalangi oleh UMNO. Mereka akan memainkan lagu bahawa kejadian semua ini merupakan tajaan orang UMNO.

13. Kuasa di tangan anda. Salah percaturan akan hancurlah apa yang dibina lebih 53 tahun ini. Perlembagaan yang menjadi tonggak negara ini pun bisa tumbang.


Kak Midah

Ipoh

umno bahagian cheras

0 ulasan
sumber :-

umno bahagian cheras


‘Mesyuarat agung PKR seperti aksi filem Tamil’

Posted: 04 Oct 2010 12:28 AM PDT

"PERGADUHAN dan kekecohan mesyuarat agung cabang Parti Keadilan Rakyat (PKR) seperti aksi dalam filem Tamil," kata Ketua UMNO Bahagian Cheras, Datuk Wira Syed Ali Alhabshee.

Beliau menyifatkan kekecohan yang berlaku dalam PKR sekarang ini sebagai politik budak mentah dan tidak bertamadun.

"Itulah gambaran dapat diberikan berhubung tindakan penyokong PKR menyerang petugas media baru-baru ini," katanya.

Menurutnya, tindakan ganas penyokong parti serpihan itu juga membuktikan pemimpinnya gagal menerapkan nilai-nilai moral di kalangan ahli-ahlinya.
Beliau berkata, bersikap ganas atau menyerang petugas media merupakan perbuatan tidak boleh dimaafkan kerana ianya melanggar etika kewartawanan.

Mengulas amaran Kesatuan Wartawan Kebangsaan (NUJ) kepada PKR bahawa ahli-ahlinya akan memboikot parti itu kerana insiden 'serangan' ke atas ahlinya, Syed Ali berkata tindakan itu sebagai wajar.

"Saya menyokong kenyataan Presiden NUJ, Hata Wahari berhubung isu tersebut. Penyokong PKR bertindak seolah-olah mereka boleh berbuat sesuka hati walaupun melanggar undang-undang," tegasnya.

Beliau yang juga Setiausaha Perhubungan UMNO Wilayah Persekutuan berkata, perbuatan dilakukan penyokong PKR itu juga mencerminkan tahap sebenar kualiti pemikiran dan kepimpinan mereka didalam politik.

"Jika dilihat kepada beberapa insiden kekecohan perjalanan mesyuarat agung cabang PKR terutama di Selangor, ianya seperti perlakuan aksi pergaduhan samseng dalam filem Tamil di kaca televesyen," katanya.

Sambil menyifatkannya sebagai amat memalukan, Syed Ali menegaskan PKR sebenarnya tidak mempunyai contoh kepimpinan yang baik untuk dicontohi.

"Jika penasihatnya sendiri diheret ke mahkamah atas tuduhan meliwat, bagaimana contoh yang baik untuk dijadikan teladan," soal beliau.

Sehubungan itu, beliau mengajak penyokong dan ahli-ahli PKR supaya meninggalkan parti itu kerana perjuangannya tidak bermatlamat membela nasib rakyat.

Sifatkan Mahathir tersungkur di Australia : Azmin Ali tidak berpekerti Melayu – Syed Ali

Posted: 03 Oct 2010 08:15 PM PDT

CALON Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Azmin Ali disifatkan sebagai tidak berperkerti sebagai seorang pemimpin Melayu apabila menyifatkan Tun Dr. Mahathir Mohamad 'tersungkur' di Australia.

"Pemimpin Melayu yang berbudi bahasa, berpekerti mulia dan bersopan tidak sanggup mengeluarkan kata-kata berupa cercaan terhadap mereka yang sedang sakit, apatah lagi membabitkan seorang bekas Perdana Menteri," tegas Ketua UMNO Bahagian Cheras, Datuk Wira Syed Ali Alhabshee.

Beliau menegaskan, sikap Azmin itu jelas menunjukkan beliau bukannya seorang pemimpin politik berhemah sebaliknya di dalam dikepalanya bersarang sifat dendam, hasad dengki dan pentingkan diri sendiri.

Menurutnya, pemimpin politik Melayu yang bermoral tidak menyerang pemimpin lain yang uzur atau sakit, malah di dalam Islam digalakkan menziarahi atau mendoakan kesejahteraan untuk mereka.

"Tetapi dalam isu ini, Azmin menunjukkan betapa rendahnya moral beliau sebagai sebahagian daripada pemimpin kerdil Melayu yang sanggup mencerca seorang negarawan tanahair," tegasnya.

Sebaliknya, jika seorang pemimpin Melayu beragama Islam itu tinggi moralnya, dia akan mendoakan kebaikan atau paling tidak berdiam diri tanpa mengeluarkan kata-kata penghinaan atau bersifat cacian.

Beliau kesal Azmin dengan sifat sombong dan angkuhnya menyifatkan perkataan paling lunak untuk merujuk kepada bekas Perdana Menteri yang sedang menerima rawatan di Austarlia itu sebagai 'tersungkur'.

Katanya, kenyataan itu juga boleh disamakan dengan mereka yang tidak tahu untuk bersyukur kepada Allah swt di atas kejayaan kepimpinan Dr. Mahathir membangunkan rakyat dan negara.

Syed Ali berkata, pemimpin PKR itu sepatutnya mencontohi pekerti ditunjukkan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd. Najib Tun Razak yang berlapang dada mengunjungi Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat ketika terlantar sakit di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian, Kelantan tidak lama dulu.

"Semua orang tahu pertelingkahan politik antara Nik Aziz dengan pemimpin UMNO tetapi kerana Najib ada moral dan bersangka baik, dia sanggup menziarahi dan mendoakan kesejahteraan untuk Nik Aziz," jelasnya.

Sebaliknya kata beliau, Azmin mencontohi perlakuan 'sifunya', Datuk Seri Anwar Ibrahim yang amat memusuhi Dr. Mahathir kerana dendam politik.

"Azmin tidak tahu bersyukur kerana hasil kepimpinan mantan Perdana Menteri itulah membolehkan beliau termasuk Anwar berpeluang memiliki sedikit kuasa politik," katanya.

Azmin selepas berucap sempena Mesyuarat Agung Tahunan PKR Cabang Gombak Ahad lalu, menjelaskan bahawa istilah tersungkur yang agak lunak untuk didengar kerana kedegilan Dr. Mahathir bersekongkol dengan Perkasa (Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia) yang memperjuangkan fahaman perkauman sempit.

Menurut Syed Ali, tuduhan Azmin kononnya Dr. Mahathir sebagai pengamal fahaman rasis juga sebagai tidak berasas kerana prinsip kebangsaan yang ada pada bekas Perdana Menteri itu membolehkan Melayu kekal berkuasa sehingga kini.

"Azmin terlalu mentah untuk bercakap soal rasis kerana beliau sendiri hidup atas ehsan Anwar yang sanggup mengkhianati Melayu kerana cita-cita politik untuk berkuasa," katanya.

Sayap Parti

Bahagian