Pengikut

Nuffnang

Jumaat, 9 Julai 2010

ADUN N6 TEMPASUK KOTA BELUD SABAH

0 ulasan
sumber :-

ADUN N6 TEMPASUK KOTA BELUD SABAH


PESTA KAAMATAN KAMPUNG RANTAI ROSOK

Posted: 08 Jul 2010 05:37 PM PDT

Perayaan pesta kaamatan di DUN Tempasuk yang sempat saya hadiri pada tahun ini mendapat sambutan yang begitu baik. Penglibatan masyarakat kampung khusnya golongan petani dan generasi muda amat menggalakkan. Keadaan ini dapat kita lihat daripada jumlah kehadiran beribu-ribu rakyat turut serta bagi meraikan pesta pada tahun ini.

Mungkin Ini adalah disebabkan para petani sudah mula terasa impak pembangunan khusnya dari segi pembangunan ekonomi yang sedang rancak dilaksanakan dikawasan mereka menyebabkan mereka sudah mula bergembira dan turut serta dalam meraihkan perayaan pesta kaamatan yang disambut pada setiap tahun.

Kommitmen kerajaan dalam memberikan pembangunan kepada rakyat bukanlah merupakan janji-janji kosong, tetapi ianya sudah mula terasa dan kelihataan. Rata-rata rakyat mengatakan seolah-olah mereka seperti mimpi melihat Projek Pembangunan yang sedang rancak dilaksanakan dimerata-rata tempat di kawasan DUN Tempasuk.

Di Daerah Mengundi Rosok ini sahaja, menaik taraf Jalan Raya yang sudah sekian lama dipohon oleh mesyarakat kampung semenjak kerajaan PBS lagi kini sudah siap dilaksanakan, bangunan baru SK Rosok sedang dalam pembinaan. Begitu juga kemudahan yang lain seperti Air dan Letrik.

Dari segi pembangunan ekonomi berasakan pertanian, kerja-kerja pembinaan jalan raya menuju kawasan sawah padi, pembersihan parit, menaik taraf pengairaan dan saliran sedang rancak dilaksankan, ada yang sudah siap, ada yang sedang dilaksanakan, ada yang sedang dalam kajian. Walaupun Projek Jelapang Padi baru bermula namun para petani sudah mula terasa kesannya. Projek Agropolitan untuk membasmi kemiskinan, berasaskan tanaman getah seluas 2,000 ekar di kawasan ini, sebahagian dari pakej projek ini sudah di tender dan akan dilaksanakan pada bila-bila masa sahaja.

Ini semua membuktikan kerajaan barisan Nasional Komited dalam usahanya membangunkan masyarakat luar bandar melelui pelbagai program pembangunan baik dari segi kemudahan asa, pendidikan dan peningkatan ekonomi rakyat.

Selaku wakil Rakyat tentunya saya amat bangga melihat perkembangan ini, saya mengharapkan agar rakyat terus menunjukkan komitmen dalam usaha meningkatkan ekonomi dan menyokong penuh usaha kerajaan untuk membasmi kemaskinan di negara ini.

umno bahagian cheras

0 ulasan
sumber :-

umno bahagian cheras


Syed Ali dakwa Nik Aziz ‘ulamak hati busuk’

Posted: 08 Jul 2010 08:03 PM PDT

KETUA UMNO Bahagian Cheras, Datuk Wira Syed Ali Alhabshee menyifatkan Datuk Nik Aziz Nik Mat sebagai 'ulamak hati busuk' kerana menanam sikap kebencian rakyat kepada pemimpin Barisan Nasional (BN) menerusi siri ceramahnya terutama di Kelantan.

Beliau berkata, ulamak sebenar sentiasa mengawal lidah dan tutur katanya serta tidak menyeru manusia terutama umat Islam kepada jalan yang membawa kepada korosakan.

"Tetapi kerana nafsu politik sudah tidak dapat dikawal yang ada dalam diri Nik Aziz, menyebabkan dia jadi ulamak sombong, riak, takbur dan menganggap hanya dirinya sebagai manusia paling sempurna," katanya.

Menurutnya, ciri-ciri ulamak sebenar tidak ada pada diri Mursyidul Am PAS itu apabila hati dan jiwanya masih lagi tebal dengan perasaan dendam, prasangka dan busuk hati kepada BN dan UMNO khususnya.

Katanya, sebagai seorang yang dilebelkan sebagai tok guru atau ulamak, beliau tidak sepatutnya menyeru rakyat kepada jalan kebencian dan berburuk sangka sesama umat Islam.

"Saya kasihan dan kesal kepada Nik Aziz yang sanggup melebelkan UMNO sebagai sesat tetapi dalam masa yang sama boleh berkhalwat dengan DAP yang terbukti menentang apa jua pelaksanaan konsep Islam di negara ini," tegasnya.

Sepatutnya kata beliau, Nik Aziz terlebih dahulu mengistiharkan 'perang politik' terhadap DAP yang selama ini terbukti telah memperlekeh dan mempersendakan kedudukan agama Islam.

Beliau berkata, PAS hanya memikirkan keuntungan politik apabila kekal bersubahat dengan DAP daripada mencari jalan bersama UMNO untuk mengangkat martabat Islam.

" Tetapi disebabkan sifat bongkak dan hati busuk yang ada pada diri Menteri Besar Kelantan itu beliau sudah terpedaya dengan hasutan kepentingan politik untuk kekal berkuasa," ujarnya.

Beliau yang juga Setiausaha Perhubungan UMNO Wilayah Persekutuan mengulas kenyataan Nik Aziz di Kota Bharu semalam yang dipetik sebagai berkata akan menanam sikap kebencian rakyat kepada BN menerusi ciri ceramah beliau.

Nik Aziz juga berkata beliau akan berkempen habis-habisan memburuk-burukkan menteri yang khianat kepada rakyat yang disifatkannya sebagai fasiq berhubung isu royalti minyak.

Menurut Syed Ali lagi, pemimpin BN terutama UMNO tidak pernah mengajak rakyat membenci pemimpin-pemimpin PAS sebaliknya menentang dari segi pegangan politik.

" Kita menangkis segala dakyah, pembohongan, fitnah dan hasutan yang mereka lakukan untuk mempengaruhi rakyat dengan bertopengkan agama," katanya.

Beliau berkata, pemimpjin UMNO bertanggungjawab untuk membersihkan pemikiran rakyat daripada terpengaruh dengan fahaman karut yang cuba ditanam oleh Nik Aziz.

Katanya, UMNO tidak mahu ulama sombong dan nyanyuk seperti Nik Aziz terus dibiarkan meracuni pemikiran rakyat dalam usaha beliau untuk mengekalkan kuasa politiknya.

Apo Kono Eh Jang!

0 ulasan
sumber :-

Apo Kono Eh Jang!


Asyik nak doakan bala orang je kerjanya...

Posted: 08 Jul 2010 05:06 PM PDT

Kenyataan Datuk Seri Mohd Shafie Apdal yang menyebut bahawa PAS sebagai ajaran sesat ketika berucap di perasmian Mesyuarat Perwakilan Umno Bahagian Kulaijaya, nyata telah membuatkan seluruh ahli PAS terutama pemimpin-pemimpin mereka meroyan ibarat laki yang ditinggalkan bini.

Yang paling jelas ketara begitu terasa pedas dengan kenyataan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah ini ialah Ketua Penerangan PAS pusat iaitu Idris Ahmad. Idris serta merta memberikan amaran keras dan mendesak supaya kenyataan itu ditarik balik ataupun seluruh ahli PAS akan berdoa mohon bala dari Allah ke atas DS Shafie.

Nampaknya, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal akan berhadapan dengan doa pecah perut dan doa mohon turun bala yang bakal dianjurkan oleh Idris Ahmad. Sebelum ini, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak juga berhadapan dengan ancaman yang sama oleh PAS didalam isu wang ehsan di Kelantan.

Inilah mentaliti kurang cerdik pemimpin-pemimpin PAS yang begitu gemar memanipulasi agama tanpa langsung mahu mengikut lunas-lunas Islam sebenar. Jika pemimpinnya pun sudah kurang cerdik, apatah lagi para pengikutnya.

Tak salah jika dikatakan bahawa PAS itu parti sesat kerana ia memang ternyata benar sama sekali. Lihat saja bagaimana PAS memutarbelitkan agama dan menipu umat Islam dengan bertopengkan ulamak.

Lihat juga bagaimana Nik Aziz mengeluarkan kenyataan yang dianggap fatwa oleh seluruh ahli PAS. Nik Aziz serta pemimpin PAS juga amat gemar menyalah tafsirkan ayat quran serta hadis demi menghalalkan perlakuan buruk mereka.

Bukankah ini semua adalah ciri-ciri yang ada pada kumpulan ajaran sesat? Jika ajaran sesat mewajibkan pengikutnya wala' kepada ketua kumpulan ajaran tersebut, begitu juga dengan PAS yang terlampau taksub kepada Nik Aziz hinggakan ada ahlinya yang mengeluarkan kenyataan bahawa akan beroleh pahala dengan hanya memandang gambar Nik Aziz. Kalau bukan sesat, nak dinamakan apa lagi semua tingkah laku songsang parti PAS ini?

Apabila Datuk Seri Mohd Shafie menceritakan perkara yang benar mengenai PAS, mulalah mereka tak senang duduk dan mengancam untuk melakukan solat hajat serta bacaan Yassin bagi memohon bala Allah turun kepada Menteri tersebut.

Kalau benarlah PAS itu berada di pihak yang benar dan juga ikhlas berjuang kerana Islam dan Allah swt, tentu sudah ramai yang ditimpa bala dan juga pecah perut akibat dari solat hajat dan doa bala pemimpin serta ahli-ahli PAS.

Yang peliknya, Tun Mahathir yang setiap hari dimaki hamun dan dipohon supaya Tuhan turunkan bala terhadapnya, masih sihat walafiat hingga ke hari ini dan masih mampu berbakti kepada rakyat negara dan juga luar negara sehingga ke Palestin.

Sebaliknya, pemimpin-pemimpin PAS yang semakin hari seumpama orang hilang akal akibat dari terlampau banyak menyimpan hasad dengki serta dendam terhadap saudara seislam di dalam negara.

Ini mungkin menunjukkan bahawa Allah sebenarnya tidak pernah redha kepada PAS (Wallahualam). Tetapi seluruh ahli PAS tak pernah insaf dengan segala kifarah yang ditimpakan ke atas mereka. Malah, mereka semakin hari semakin sombong dan bongkak akibat tamakkan kuasa pemerintahan.

Alangkah baiknya jika Idris Ahmad dan juga seluruh ahli PAS mengadakan solat hajat dan juga bacaan Yassin bagi memohon hidayah terhadap diri mereka sendiri yang semakin menjauh dari ajaran Islam sebenar. Apa perlunya asyik nak mohon bala terhadap orang lain?

Baginda Rasulullah sendiri pun tidak pernah memohon bala turun ke atas umatnya. Apakah pemimpin serta ahli PAS mahu melebihi daripada apa yang Baginda Rasulullah ajarkan kepada umatnya?

(Oleh: pak_long)


Dakwa pengkhianat negara dengan hukuman bunuh!

Posted: 08 Jul 2010 04:40 AM PDT

Akhbar-akhbar luar negara pun begitu teruja melaporkan tentang lawatan Anwar Ibrahim ke Amerika Syarikat. Sesetengah dari editor akhbar-akhbar tersebut juga telah menyatakan secara terbuka kemeluatan mereka dengan sikap bermuka-muka Anwar Ibrahim yang seperti sesumpah muka tak malu.

Di negara sendiri, begitu syok sendiri berlakon anti Yahudi tanpa menyedari selama ini Yahudilah yang begitu banyak menyalurkan bantuan dan dana wang yang begitu banyak untuk partinya.

Dirinya yang peliwat pun sanggup diketepikan dan dilupakan oleh Wan Azizah sendiri yang sudah pasti lupa daratan tentang perangai sebenarnya suaminya yang suka meliwat dan juga menjadi pengkhianat negara dengan menjadi ejen Yahudi serta sanggup menjadi Perdana Menteri Malaysia yang menjadi boneka Yahudi dan Amerika Syarikat.

Ada duit semua jadi. Melihatkan jumlah duit yang begitu banyak pun membuatkan Wan Azizah lupa daratan dan sanggup melupakan penganiayaan yang pernah dilakukan oleh suaminya yang suka sesama jenis itu. Duit akan dapat membeli kebanyakkan manusia.

Malaysia sepatutnya menggubal satu akta yang akan membolehkan kerajaan mendakwa mana-mana individu samada warganegara atau warga asing yang berada di dalam negara dan menjadi ejen kuasa asing. Lebih-lebih lagi jika ejen kuasa asing itu berada di dalam kerajaan atau di dalam pembangkang sendiri yang sudah pasti akan lebih memudaratkan keselamatan dalam negara.

Sudah tentu ejen-ejen kuasa asing ini akan melakukan pelbagai onar untuk mengkucar-kacirkan negara dan juga parti dengan pelbagai helah dan tipu-daya. Ada sesetengahnya begitu teruja berlakon kononnya membenci ketua de facto pembangkang tetapi kebanyakan kenyataannya pula seakan-akan menyebelahi orang yang dikutuknya habis-habisan secara halus.

Siapa boleh lupa pada barua yang menjadi tukang penghantar passport yang juga menjadi orang yang bertanggungjawab memujuk bapa mertua yang suka tidur untuk membebaskan peliwat dan ejen kuasa asing dengan lebih cepat dari masa yang sepatutnya?

''Memang betul, saya ada bukti, duit dihantar (kepada Raja Petra). Saya ada bukti tunjuk hantar RM500,000, dia (Raja Petra) terima RM470,000. RM30,000 lagi habis ke mana saya tak tahu," katanya selepas merasmikan program Kempen Kesihatan Gaya Hidup Sihat sempena ulang tahun ke-10 Kelab Senaman Klinik Kesihatan di sini hari ini.

Itu pula dakwa seorang Menteri di Jabatan Perdana Menteri. Jika benar, patutnya pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat yang menjadi ejen kuasa asing patutnya diheret ke muka pengadilan kerana sanggup menjadi duri di dalam daging dan mengkhianati negara mereka sendiri.

Buat apa perlu kita sebagai kerajaan menjadi pengecut? Berani kerana benar. Lihatlah keberanian kerajaan komunis di Pulau Pinang yang menganak-tirikan orang Melayu di sana. Jika mereka yang baru menguasai satu negeri pun sebegitu berani, kenapa kita yang menguasai kerajaan persekutuan perlu takut?

Kita perlu bertindak tegas agar mereka yang menjadi barua kuasa asing dihadapkan ke mahkamah dan dijatuhkan hukuman seberat-beratnya. Tidak kisahlah jika dia nak menuduh kerajaan berkonspirasi terhadapnya pun.

Hakikatnya yang menuduh orang lain berkonspirasi terhadapnya itu yang berkonspirasi dengan Yahudi untuk menjahanamkan negara sendiri.

"Buktinya (tindakan Anwar) adalah amat jelas. Rakyat perlu sedar mengenai sikap berdolak-dalik dan pembohongan yang dilakukan beliau yang telah menyebabkan perpecahan dan keretakan di kalangan orang Melayu," kata Timbalan Perdana Menteri kepada pemberita selepas merasmikan persidangan perwakilan Umno Bahagian Batu Pahat.

"Dia ada ramai kawan (Zionis dan Yahudi) di sana (Amerika Syarikat) sejak daripada dulu lagi," katanya.

Sementara itu, mengulas mengenai pertemuan di antara Datuk Zaid Ibrahim dan Raja Petra Kamaruddin di London baru-baru ini, Muhyiddin berkata, ia menunjukkan hubungan yang jelas di antara PKR dengan penulis portal berita "Malaysian Today" yang sedang diburu oleh polis.

"Ia menunjukkan hubungan yang jelas di antara Raja Petra dan Zaid Ibrahim," katanya sambil menambah pemimpin PKR itu perlu tampil ke depan untuk menjelaskan hubungannya dengan penulis blog itu.

KESIMPULANNYA IALAH KERAJAAN PATUT MENGGUBAL SATU AKTA YANG AKAN MEMBOLEHKAN KERAJAAN MENDAKWA MANA-MANA PIHAK YANG MENJADI EJEN KUASA ASING DI BAWAH SATU AKTA YANG MUNGKIN BOLEH DINAMAKAN AKTA PENGKHIANAT NEGARA. Kalau pengedar dadah pun tidak takut dengan hukuman gantung sampai mati, jangan harap pengkhianat negara pun akan takut dengan hukuman mati terhadap mereka.

(Oleh: Kamal_Azlan)


DunSemarang

0 ulasan
sumber :-

DunSemarang


Dengar.....Dengar......Dengar....

Posted: 08 Jul 2010 06:29 AM PDT

Ahli parlimen Mu...
Menteri Apa..
Pandir berkata...
satu Malaysia...
usah di ungkit Biasiswa Bumiputera..
membuat Melayu rasa terhina...
Terguris luka tersalah pangkah..
Rasa kecewa dan terus luka..
Umno juga pembela Bangsa..
Tiada yang lain datang membela..

ByM69.

DengarDengar.....

Posted: 08 Jul 2010 06:27 AM PDT

Masih kah ...kau PERCAYA..

Posted: 08 Jul 2010 05:51 AM PDT


Inilah...hidup manusia? Jadikanlah iktibar wahai anak bangsaKu...sedarlah..Segala lakunan di sekeliling kita.
ByM69.

Sayap Parti

Bahagian