Pengikut

Nuffnang

Khamis, 9 Disember 2010

DunSemarang

sumber :-

DunSemarang


Buktikan..bukan sekadar CAKAP patriotisme..

Posted: 08 Dec 2010 05:55 PM PSTAhmad Zahid nafi pertikai patriotisme bukan bumiputera.
Ahmad Zahid sewaktu sesi menjawab soalan lisan Datuk Mohd. Jidin Shafee (BN-Setiu) pada 9 November lalu mengenai pecahan anggota tentera mengikut kaum berkata pihaknya mendapati penyertaan kaum bukan bumiputera terutama di kalangan orang-orang Cina dan India masih berkurangan berkemungkinan disumbangkan atas faktor-faktor kerana kekhuatiran terhadap disiplin yang ketat dalam ATM.

"Atau berkemungkinan kerana ganjaran yang kurang menarik berbanding dengan tawaran yang diberikan oleh sektor swasta atau berkemungkinan kerana masalah tiada galakan daripada ahli keluarga ataupun berkemungkinan kerana semangat patriotisme belum cukup tinggi atau mungkin kerana masyarakat di kelompok etnik berkenaan kurang menggalakkan penyertaan dalam ATM kerana pelbagai prasangka yang negatif," kata Ahmad Zahid.

Sehari selepas itu, akhbar The Star dan Guang Ming Daily memetik kenyataan Presiden MCA, Datuk Seri Chua Soi Lek dan Ahli Parlimen DAP M. Kulasegaran yang menuduh Zahid mempertikai kesetiaan dan integriti kaum bukan Melayu ketika menjawab soalan itu.

Dalam perkembangan berkaitan, Ahmad Zahid menyeru semua pemimpin parti politik walaupun berbeza fahaman, pertubuhan bukan kerajaan (NGO), pemimpina masyarakat, dan persatuan belia supaya berganding bahu meningkatkan penyertaan bukan Bumiputera dalam ATM.

"Ini untuk kita menjayakan gagasan 1Malaysia sebagaimana yang dihasratkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak," katanya
rtikai patriotisme bukan bumiputera.

Dun Semarang Akar UMBI UMNO..DS Dr Ahnmad Zahid..jangan MOHON MAAF..teruskan pendirian kita..
Saya menyokong penuh apa yang dikatakan oleh Dato' Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi.
Kalau bukti, fakta dan statistik lengkap, (Beliau mendedahkan rekruit berbangsa Cina dan India masing-masing hanya berjumlah 1.2 peratus daripada jumlah yang diterima sepanjang tahun 2008 dan 2009).
apa lagi yang perlu di persoalkan lagi. Siapa sebenarnya MEMANG tidak PATRIOTIK...mengapa CSL dan M. Kulasegaran bernada seimbang. Itulah hakikatnya kalau sesuatu perkara menyentuh berkaitan kaum dan di sebut oleh Melayu...wah wah mereka akan melenting menjadi JAGUH..untuk membela kaumnya. Apa Peranan MCA CSL dan DAP M k Ulasegaran buat selama ini untuk mengatasi masalah ini..anda setakat Naga yang tidur dan labi labi yang hanyut. Mana MODUL amda, mana kertas kerja anda..mana mana..Kamu hanya tahu mempertikai Melayu dan Kedaulatan Melayu dan dungu untuk perkara membina Negara Bangsa yang maju bersama.Siapa yang sebanarnya PENGECUT wahai M k Ulasegran.
Sampai bila perkara seperti ini akan berlanjutan.Ingatlah waktu ini kamu tidur LENA kerana negara ini AMAN....adakah anda dan kumpulan anda ingin 13 Mei berulang kembali, justru itu CSL dan M K ulasegran akan bergabung menentang Melayu..oh! Oh! silakan. Ingatlah wahai anak Bangsaku..kita tidak akan rugi,kalau mereka inginkan semula 13 Mei... bersatulah..bacalah..ingatlah surah Al-Asr.(By Ajey..Siapa lebih BIADAB)

Daulat Tuanku...Kedaulatan Melayu. Hamba Ahli Akar Umbi UMNO Dun Semarang, menjunjung perintah ke bawah Duli.SETUJU, yang menderhaka sila BERAMBUS...

Posted: 08 Dec 2010 07:15 AM PST


Ketuanan Melayu lebih sesuai disebut "kedaulatan Melayu" kerana ia mencakupi kedudukan Raja-raja Melayu dan rakyatnya dan bukannya soal antara "tuan" dan "hamba", titah Sultan Johor Sultan Ibrahim Almarhum Sultan Iskandar.
Menurut baginda apabila British memberikan kemerdekaan kepada negara ini, mereka menyerahkan semula Tanah Melayu kepada tuannya iaitu Raja-Raja Melayu dan rakyatnya.

Ini kerana, awal sebelum kedatangan British dan sebelum kedatangan mana-mana bangsa ke negara ini, telah wujud tuan kepada tanah ini iaitu Raja-Raja Melayu dan rakyatnya, titah baginda.
"Sejak dulu lagi, ketika negeri-negeri Melayu belum dijadikan sebuah Persekutuan, Raja-Raja Melayu dan rakyatnya menerima orang luar sebagi tetamu dan memberikan mereka ruang mencari rezeki serta sama-sama membangunkan Tanah Melayu. Apabila sudah menjadi Persekutuan, hak-hak kaum lain terus juga dijaga dan dihormati serta dijamin oleh Perlembagaan," titah baginda.
Sultan Ibrahim bertitah sistem raja dan kerajaan Melayu yang telah wujud ratusan tahun dahulu tidak pernah putus malah kekal sehingga ke hari ini serta termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

Menurut baginda, konsep kedaulatan Melayu yang merangkumi kedudukan Raja-Raja Melayu, Islam sebagai agama persekutuan, Bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan, hak-hak istimewa orang Melayu dan hak-hak lain juga tidak pernah melihat orang lain sebagai orang luar di negara ini.(Ihsan Berita dari GAP.
http://malaysianewsnetwork.net/portal/2010/12/istilah-ketuanan-wajar-ditukar-kepada-kedaulatan-melayu/)
Wahai anak-anak BangsaKu..ingatlah..seruan Tuanku. Bersatulah kita semua dibawah satu payung yang menjamin masa depan kita dengan restu Allah SWT. Semuga kita menjadi Melayu yang Berdaulat. bukan Melayu yang Berkulat. ByM69

0 ulasan:

Pimpinan

Sayap Parti

Bahagian