Pengikut

Nuffnang

Khamis, 2 Disember 2010

DunSemarang

sumber :-

DunSemarang


Kebakaran Tragis di Kg Sri Paya Darat.

Posted: 01 Dec 2010 09:22 PM PST


BATU PAHAT: Seorang ibu tunggal dan anaknya berusia tiga tahun, rentung dalam keadaan berpelukan dalam kebakaran di Kampung Seri Paya Darat, Ayer Hitam, di sini, awal pagi semalam.
Dalam kejadian kira-kira jam 1.30 pagi itu, Lenny Mariyana Daud, 29, serta anak tunggalnya, Nur Sabihah Qasreena Mohd Nizam, dipercayai hanya sempat menjerit meminta bantuan ketika cuba menyelamatkan diri, sebelum maut dalam kebakaran berkenaan.

Lebih menyayat hati, anggota keluarga termasuk ibunya, Saringatin Jalal, 65 serta adik-beradiknya yang lain hanya mampu menangis melihat tragedi itu tanpa mampu berbuat apa-apa, berikutan api terlalu marak. Mayat Lenny Mariyana ditemui dalam keadaan membongkok seperti bersujud sambil memeluk erat anaknya untuk memberi perlindungan daripada api, di sudut tepi katil kira-kira jam 3 pagi, selepas anggota bomba berjaya memadam kebakaran. Menurut cerita kakak mangsa, Arwah baru pulang dari menghantar ibu berurut "Arwah terus membasuh baju dan bersolat sebelum tidur di biliknya kira-kira jam 1 pagi dan saya pula melakukan kerja di dapur sehingga kira-kira jam 1.30 pagi, sebelum berehat di ruang tamu. "Ketika berehat, saya terdengar bunyi hentakan lantai dari bilik arwah tetapi tidak mengendahkannya kerana mungkin arwah atau anaknya mengigau, tetapi bunyi lantai itu semakin kuat diikuti jeritan Lenny Mariyana meminta tolong serta tangisan anaknya, membuatkan saya tersentak dan terkejut. "Saya dan ibu bergegas ke biliknya dan membuka pintu, tetapi api marak menyebabkan kami tidak mampu mengeluarkan mereka dari situ," katanya. Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita dan Keluarga, Kebajikan Masyarakat dan Kesihatan Negeri Johor, Dr Robia Kosai, yang turut melawat keluarga mangsa bagi menghulurkan bantuan kecemasan iaitu wang, pakaian serta makanan. Jenazah dua beranak itu dikafankan bersama dan dikebumikan dalam satu liang lahad di Tanah Perkuburan Kampung Parit Seri Paya dekat sini, selepas solat Zuhur, semalam. (Sumber Berita Harian Oleh Mohamed Farid Noh)Foto ihsan dari Pejabat UMNO UBAH ByM69

Kunjungan Kasih Pejabat UMNO Ayer HItam

Posted: 01 Dec 2010 07:26 PM PST

Pak Cik Mohd Ali dihadapan rumahnya yang telah usang.

Kami telah menerima aduan dari penduduk setempat(26.11.2010) berkaitan masalah tempat tinggal keluarga warga emas. Butiran yang kami telah terima dan kami dari Pejabat UMNO Ayer Hitam telah berkunjung ketempat tersebut.

Penama : 1- Mohd Ali Bin Bachik
2- Petom Binti Jaffar
lokasi : Bt. 19½ Jln Batu Pahat, Ayer Hitam
Masalah : Rumah & penghuninya uzur

Tindakan Awal : Melawat tempat aduan pada 29.11.2010.
Tindakan susulan : Tindakan yang lebih konkrit pada masa akan datang.

Sdr. Fauzani bin Salubin bagi pihak UMNO Ayer Hitam dan Pemuda UMNO menyampaikan sedikit sumbangan kepada Pak Cik Mohd Ali yang uzur bersam isterinya Puan Petom.
(Berita dari Pejabat UMNO Ayer Hitam)ByM69

0 ulasan:

Sayap Parti

Bahagian