Sabtu, 25 Januari 2014

Ahli Parlimen Kota Belud

Ahli Parlimen Kota Belud


Kalimah Allah.... Seriuskah Anwar?

Posted: 25 Jan 2014 04:48 AM PST


Datuk Seri Anwar Ibrahim berada di Taginambur hari ini. Seperti biasa ucapan beliau banyak menyentuh isu isu semasa termasuk isu kalimah Allah yang sedang hangat dibahaskan oleh rakyat Malaysia. Beliau menuduh kemelut kalimah Allah ini angkara UMNO.

Saya hanya ingin maklumkan kepada Datuk Seri Anwar bahawa naskah Al-Kitab yang dirampas berlaku di negeri Selangor yang di tadbir oleh parti beliau iaitu Pakatan Rakyat. Agensi yang merampas adalah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) iaitu agensi negeri yang ditadbir oleh Pakatan Rakyat. Enakmen negeri yang melarang penggunaan kalimah Allah di Selangor diluluskan oleh Dewan Undangan Negeri Selangor yang ditadbir oleh Pakatan Rakyat. Sultan yang bertitah mengenai larangan penggunaan kalimah Allah ialah DYMM Sultan Selangor, sultan negeri yang ditadbir oleh Pakatan Rakyat.

Persoalannya kalaulah isu ini begitu menghantui pemikiran beliau, kenapa Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak memecat pegawai pegawai JAIS atau mengadap DYMM Sultan Selangor dengan segera untuk minta titah larangan itu ditarik balik. Jawapannya senang sahaja. Datuk Seri Anwar tidak berani. Dia lebih berani nak berceramah di Kota Belud dan cuba mengabui mata rakyat dan lepas tangan sambil menuduh orang lain .

Apa pun masih tidak lewat untuk Datuk Seri Anwar untuk menujukkan keberaniannya.

Saya dimaklumkan Dewan Undangan Negeri Selangor akan bersidang tidak lama lagi. Saya mencabar Datuk Seri Anwar untuk membawa usul meminda Enakmen Agama Bukan Islam Selangor (1988) di dalam persidangan itu nanti.

Tidak ada alasan untuk pindaan itu tidak diluluskan oleh Dewan Undangan Negeri kerana Pakatan Rakyat mempunyai majoriti dua pertiga di Dewan tersebut. Lagi pun tiga Ahli Yang Berhormat DAP dari Selangor telah berjanji untuk membawa usul pindaan itu. Saya harap Datuk Seri Anwar tidak menekan mereka untuk menarik balik hajat mereka itu.

Samada DYMM Sultan Selangor akan berkenan meluluskan pindaan itu atau tidak bukan persoalannya. Yang penting Datuk Seri Anwar ada peluang untuk membuktikan bahawa beliau serius untuk membenarkan penggunaan kalimah Allah di Selangor yang ditadbir oleh Pakatan Rakyat. 


Kita tunggu dan lihat.

Klik:
https://www.facebook.com/rahmandahlan.my/posts/428809273917355

Tiada ulasan:

Pengikut