Rabu, 17 Julai 2013

Razlan's

Razlan's


Tugas Berat Pengerusi UDA Yang Baru.

Posted: 17 Jul 2013 09:34 PM PDT


Pergerakkan Pemuda UMNO Bahagian Seputeh ingin mengucapkan tahniah kepada Pengerusi UDA yang baru.


Datuk Johari Abdul Ghani merupakan seorang ahli perniagaan yang bermula dari bawah. Ramai kenal YB Datuk Ghani dengan sigat tegas beliau didalam mempertahankan hak bumiputera di Kuala Lumpur.


Kami cuma nak ingatkan kepada YB pengerusi yang baru berkenaan usul yang kami bentangkan di Pergerakkan Pemuda UMNO Bahagian Seputeh dan diterima sebulat suara.


Diharap perlantikan ini akan memberikan suntikan semangat yang baru kepada perniagaan bumiputera didalam penghakupayaan pemilikan harta di dalam Bandar.
USUL PERSIDANGAN PERWAKILAN PERGERAKAN PEMUDA UMNO

BAHAGIAN SEPUTEH 2012

 

USUL EKONOMI

 

 

Dasar Ekonomi Baru (DEB) telah mengubah kedudukan orang Melayu dengan amatketara sekali sekitar tahun 70-an sehingga 90-an. Tidak dinafikan bahawa daripada segipemilikan kekayaankhasnya dalam sektor korporatmasyarakat Bumiputera mampumencapai peningkatan yang agak membanggakaniaitu daripada tahap 2 peratus padatahun 1970 kepada 20 peratus pada tahun 1990. Walau bagaimanapun, target keseluruhanpegangan ekuiti orang Melayu melalui DEB adalah 30%. Menyedari hakikat iniYABDato' Sri Mohd Najib bin Tun Abdul Razak, Presiden UMNO telah mengambilpendekatan yang lebih holistic dan menyeluruh dimana satu inisiatif "Memperkasakan"ekonomi orang Melayu Bumiputera telah dilaksanakan.

 

Inisiatif ini dilaksanakan melalui Unit Peneraju Agenda Bumiputera (Terajuyang telahditubuhkan pada 2 Februari 2011 dan penubuhannya telah diumumkan secara rasmi olehYAB Perdana Menteri sendiriPenubuhan  Teraju adalah untuk  menerajuimemacuserta menyelaras agenda Bumiputera dimana ianya sebahagian daripada PelanTransformasi Negara kearah negara majuberpendapatan tinggiberdaya tahan sertaberdaya saing.

 

Walau bagaimanapundidapati terdapat segelintir syarikat GLC yang kini dilihatmenyimpang daripada cita-cita dan aspirasi YAB Perdana Menteri yang inginkanekonomi orang melayu Bumiputera diperkasakan. Antara syarikat yang paling ketaramenyimpang dari objective ini adalah UDA Holding Berhad. 

 

UDA Holdings Berhad ditubuhkan sebagai sebuah perbadanan melalui Akta 46 Pembangunan Bandar pada 12 November 1971 oleh Perdana Menteri Kedua,Allahyarham Tun Abdul Razak Hussein.

 

Antara matlamat penubuhan Perbadanan Pembangunan Bandar (UDA) ialah membantumasyarakat Bumiputera mempunyai sekurang-kurangnya 30 peratus daripada kegiatanperdagangan dan perusahaan di semua peringkat dalam tempoh kira-kira 20 tahun.Wawasan itu terkandung dalam amanat beliau ketika majlis perasmian UDA.

 

Malangnyakini UDA Holdings dilihat lebih mementingkan keuntungan daripadamenjaga kebajikan peniaga-peniaga Melayu Bumiputera. Ini terbukti apabila UDAbercadang merobohkan Bukit Bintang Plazadimana ini bermakna lebih 200 peniagaBumiputera akan kehilangan pendapatanMereka mungkin boleh berniaga di tempat laintetapi bukan di tengah-tengah bandar yang mana menjanjikan pulangan lebih baik.

 

Bagi pemuda UMNO Seputeh, ini tidak adil kerana keistimewaan dan peruntukanBumiputera melalui UDA tidak dilaksanakan dengan sempurna. Apatah lagi lokasiperniagaan untuk peniaga kecil Bumiputera semakin berkurangan dari sehari ke sehari.

 

Persoalan di sini dimanakah tanggungjawab dan apakah hala tuju UDA holdings dalammemperkasakan dan membantu peniaga Melayu Bumiputera ini? Adakah keuntunganberbillion ringgit lebih penting dari tanggungjawab dan amanah yang diberikan oleh TunHussien Onn dan YAB Perdana Menteri?

 

Jesteru itupelaksanaan program-program yang realistik dan memberi kesan positifdikalangan peniaga Bumiputera mesti mendapat keutamaan.

 

Persidangan Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Seputeh 2012 yang bersidangpada hari ini MENGUSULKAN dan MENDESAK agar;

 

1.Semua Board of Directors, CEO dan penurusan kanan UDA Holdingsdiganti dengan mereka yang mendokong aspirasi YAB Perdana Menteri dalammemperkasakan ekonomi dan membela nasib peniaga-peniaga Melayu di dalamNegara.

 

DISEDIAKAN OLEH:Mohammad Kabir Bin Mohd Akram,

Ketua Penerangan (PEMUDA),

UMNO Cawangan Taman Bukit Seputeh

 


2 Cina akan didakwa!

Posted: 17 Jul 2013 03:24 PM PDT

18 Jul: Subuh ini umat islam di Malaysia ada senyum sedikit, Penghina Agama Islam, 2 Cina tu akan didakwa di Mahkamah. 

Kita bukan harap kata2 maaf, kita mahu hukuman dijatuhkan, dalam kotak pemikiran umat islam, 2 cina ni dah menghina islam dengan berniat! Bukan tidak sengaja! 

Beliau sudah melakukan kesalahan dan untuk menjadi pengajaran kepada orang lain tidak kira  siapa pun, hukuman maximum mesti dikenakan.

Umat islam senantiasa menjadi bahan ejekan dan penghinaan didalan ruang internet, jesteru itu hukuman berat mesti dikenakan, biar rakyat gerun dengan undang2 yang kerajaan sendiri wartakan, bukan hanya sekadar tulisan di dalam buku perundangan!

Kita tunggu apa kesudahan kes ini! 

Tiada ulasan:

Pengikut