Isnin, 15 Julai 2013

Pentas UMNO Kg.Serdang, Sitiawan. Perak

Pentas UMNO Kg.Serdang, Sitiawan. Perak


DAPig Kor Ming sengaja sakitkan hati orang Melayu?

Posted: 14 Jul 2013 04:57 PM PDT


Penolong Bendahari DAPig, Nga Kor Ming sengaja menyakitkan hati orang Melayu selepas mendesak Jabatan Peguam Negara mencampuri urusan pentadbiran agama Islam di Kedah, Perak dan Negeri Sembilan.

Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Dr. Mohd. Puad Zarkashi berkata, Ahli Parlimen Taiping itu mengetahui Jabatan Peguam Negara tidak akan berbuat demikian kerana urusan pentadbiran agama Islam di tiga negeri terbabit terletak di bawah bidang kuasa Raja-raja Melayu.

Menurut beliau, kenyataan Kor Ming itu membuktikan DAP tidak mementingkan sokongan orang Melayu kerana hasrat sebenar mereka bukan untuk memerintah negara.

"DAP hanya mahu mempertahankan Pulau Pinang, merampas Sarawak dan menjadi 'king maker' di negeri-negeri yang pemimpin parti itu tidak berpeluang menjadi Menteri Besar seperti di Perak dan Selangor.

"Yang kemaruk hendak menjadi Perdana Menteri hanyalah Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Anwar Ibrahim dan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Dalam sidang akhbar di lobi Parlimen 11 Julai lalu, Kor Ming menggesa kerajaan negeri di Negeri Sembilan, Kedah, Perak, Melaka dan Sarawak meminda Enakmen Pentadbiran Agama Islam masing-masing berhubung peruntukan mengenai persetujuan ibu bapa memberi izin menukar status anak di bawah umur kepada Islam.

Kor Ming juga meminta Peguam Negara menasihati kerajaan-kerajaan negeri terlibat mengambil langkah sewajarnya bagi meminda peruntukan tersebut supaya selaras dengan prinsip Perlembagaan Persekutuan.

Tambah Mohd. Puad, desakan Kor Ming itu dianggap luar biasa dan didakwa memainkan api perkauman kerana mustahil beliau naif tentang Perlembagaan Persekutuan.

"Kor Ming secara jelas mencabar dan menghina Raja-raja Melayu di negeri-negeri berkenaan. Kebiadapan ini juga berpunca daripada tindakan kerajaan menarik balik Rang Undang-undang Pentadbiran Agama Islam (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 2013.

"Bagi DAP ini adalah kejayaan mereka. DAP akan meneruskan angkara jahat itu sebagai tekanan mewujudkan persepsi kerajaan sekarang lemah dan mudah mengalah," katanya.

Dalam masa sama, beliau mendakwa, Ahli Parlimen DAP Kampar, Ko Chung Sen mempunyai motif serupa selepas mendesak kerajaan membatalkan Tamadun Islam sebagai subjek wajib di institusi pengajian tinggi swasta (IPTS).

"Pendekatan DAP ialah parti itu mendesak dan kerajaan membatalkan. Sikap bertolak ansur kerajaan Barisan Nasional (BN) akan menambahkan lagi kekecewaan orang Melayu," katanya.

Mohd. Puad memberitahu, lebih malang strategi politik DAP itu akan dilakukan secara berterusan bagi membangkitkan semangat tsunami Cina kedua dalam Pilihan Raya Umum Ke-14.

Warna-warni politik
Torashah

Tiada ulasan:

Pengikut