Ahad, 5 Ogos 2012

YB Dato' Mohd Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri

YB Dato' Mohd Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri


MEMULIAKAN RAMADAN

Posted: 04 Aug 2012 11:41 PM PDT

Assalamualaikum.

Benarlah kata orang, politik negara kita sentiasa panas. Tanpa mengira waktu, tanpa mengira apa pun, semuanya mahu dikaitkan dengan politik.

Malah di bulan Ramadan ini pun, politik juga panas. Cuma agak malang sedikit apabila di bulan Ramadan yang mulia ini, trend berpolitik boleh dikatakan gagal dikendurkan.

Lihalah apa yang ada di laman social misalnya. Kata-kata kesat, fitnah dan menghina sesame umat tidak pernah hilang. Ia sentiasa ada dan segar. Lebih malang lagi, yang melakukan itu adalah mereka yang mengaku Islam, mengaku memperjuangkan Islam, mengaku sebagai pengikut kepada parti Islam.

Itulah yang agak menyedihkan saya apabila melihat perkembangan tersebut. Hairan, mengapa orang kita tidak boleh mengalah langsung dalam hal politik ini. Hairan, mengapa orang kita tidak boleh sensetif dengan perkara-perkara sedemikian di bulan Ramadan ini.

Sewajarnya Ramadan diisi dengan sifat-sifat yang mulia dan terpuji. Bulan yang menganjurkan segala kebaikan buat kita semua. Kita seharusnya melupakan sengketa politik sempena Ramadan ini.

Saya berpandangan, cara berfikir masyarakat kita harus berubah. Mereka tidak boleh terlalu ghairah dengan meletakkan politik mengatasi segala-galanya termasuk kemuliaan Ramadan.

Saya khuatir, perkembangan sedemikian akan membawa kehancuran kepada kita umat Islam.

Marilah kita mengisi Ramadan dengan benda yang baik, perkara yang baik, tutur kata yang baik – dan semuanya yang baiklah. Mudah-mudahan Ramadan kita ini akan diberkati.


TERENGGANU JUARA LAGI SUKMA

Posted: 04 Aug 2012 11:12 PM PDT

Terengganu muncul juara keseluruhan buat empat kali berturut-turut pada temasya Sukan Malaysia (SUKMA) XV Pahang  2012 selepas berakhirnya tiga acara hari ini.

Kali pertama Terengganu muncul juara keseluruhan SUKMA ketika menjadi tuan rumah temasya yang berlangsung di tempat sendiri pada 2008.

Kemudian, negeri itu muncul sekali lagi sebagai juara pada temasya SUKMA yang diadakan di Melaka.

Terengganu dinobatkan selaku juara selepas meraih 62 pingat emas, 24 perak dan 31 gangsa manakala Selangor muncul naib juara dengan meraih 47 emas, 54 perak dan 60 gangsa.

Tuan rumah, Pahang pula menduduki tempat ketiga apabila memperoleh 45 emas, 40 perak dan 38 gangsa.

Majlis penutupan temasya tahun ini akan disempurnakan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan turut dihadiri oleh Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek, Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN), Datuk Zolkples Embong serta beberapa menteri dan timbalan menteri.

Majlis penutup temasya dimulakan dengan acara kayuhan basikal oleh Perdana Menteri  beberapa menteri, ketua-ketua kontinjen serta pemenang pingat emas acara basikal dengan mengelilingi stadium.

Selain itu, beberapa artis tempatan seperti Datuk Siti Nurhaliza, Kumpulan Sofaz serta Nubhan akan turut memeriahkan majlis dan pelakon dan pelawak Nabil bertindak sebagai pengacara.

Tahniah saya ucapkan kepada pasukan Terengganu.

Tiada ulasan:

Pengikut