Jumaat, 31 Ogos 2012

PUTERI UMNO BAHAGIAN CHERAS

PUTERI UMNO BAHAGIAN CHERAS


55 TAHUN KEMERDEKAAN

Posted: 30 Aug 2012 12:24 PM PDT

Setelah 55 tahun mengecapi kemerdekaan, Malaysia membangun dengan penuh bergaya. Pembangunan yang dicapai begitu pantas dan dinamik. Kekukuhan ekonomi dan perpaduan kaum menjadi kunci kepada keutuhan kemerdakaan yang telah dilalui. Rakyat menikmati agihan kestabilan politik, kemewahan ekonomi dan keadilan sosial yang sama dan seimbang. Pendidikan terus memacu rakyat untuk menjadi bangsa yang moden, beradab dan dihormati. Malaysia harum di pentas dunia sebagai sebuah negara membangun yang maju dan stabil.

Beberapa mercu tanda seperti projek pengeluaran kereta nasional pertama Proton Saga yang merintis industri permotoran negara, pembinaan Menara Berkembar Kuala Lumpur yang pernah diiktiraf sebagai di Menara Tertinggi Di Dunia, pembinaan Litar Antarabangsa Sepang yang berjaya menaikkan imej negara khususnya dalam penganjuran sukan lumba kereta Formula One selain mengangkat nama Petronas dalam melahirkan tenaga mahir dalam bidang permotoran dan pelbagai lagi mercu tanda dan kejayaan yang dicapai menjadi produk kebanggaan rakyat Malaysia.

Persediaan menghadapi badai langit terbuka telah dilakukan dengan penubuhan Koridor Raya MultiMedia (Multimedia Super Corridor) agar setanding dengan Lembah Silikon di Amerika Syarikat. Pencapaian rakyat Malaysia juga tidak kurang hebatnya apabila sekumpulan pendaki berjaya menawan puncak Everest pada 15 Mei 1997, berenang merentasi selat Inggeris pada 3 Ogos 2003, ekspedisi penerjunan di kutub utara pada 2003 dan ekspedisi solo menawan benua Anrtartika pada 2004. Pada 10 Oktober 2007, angkasawan Malaysia yang pertama telah dihantar ke Stesyen Angkasa Antarabangsa (ISS).
Suara Malaysia didengar di persada antarabangsa apabila suatu ketika, Malaysia mempelopori usaha menentang Dasar Apartheid di Afrika Selatan. Keamanan yang dicapai oleh negara dipohon oleh PBB untuk membawa misi tersebut di negara-negara seperti Congo (1960-1963), Somalia (1993-1994), Bosnia (1993-1998), Kampuchea (1991-1994), Angola (1991) dan Timor Leste (2006). Segala pencapaian cemerlang negara adalah cetusan pemimpin dan aspirasi rakyat yang digembeling bersama untuk menjadi Malaysia benar-benar cemerlang, gemilang dan terbilang.

Kini segala usaha yang digarap oleh seluruh lapisan rakyat menjadi hadiah yang amat berharga untuk sambutan 55 Tahun Kemerdekaan Malaysia. Menghadapi alaf baru yang penuh cabaran, rakyat Malaysia seharusnya lebih berwaspada. Biarpun suatu ketika dahulu, rakyat digembar-gemburkan dengan penjajahan bentuk baru melalui pengaruh pemikiran, ekonomi, sosial, adat dan budaya, ternyata, kini, penjajahan ke atas negara lemah dan mundur yang suatu ketika dahulu telah lama ditinggalkan oleh manusia bertamadun, kini kembali semula dalam bentuk dan alasan baru.

Kita juga dikepung oleh ledakan teknologi komunikasi maklumat dan era globalisasi yang menuntut lebih pengorbanan dan tanggungjawab daripada rakyat untuk terus mempertahankan kemerdekaan sedia ada. Dunia tanpa sempadan yang diperkenalkan kepada seluruh rakyat menuntut kita supaya lebih peka dengan persekitaran yang berlaku. Justeru, konsep Islam Hadhari yang diperkenalkan akan menjadi wadah untuk rakyat membangunkan negara dengan penuh keimanan kepada tuhan, berilmu, kehidupan yang harmoni, agihan kekayaan yang adil, bertamadun dan beretika.


Pergerakan Puteri UMNO Bahagian Cheras mengucapkan Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan ke 55 kepada seluruh rakyat Malaysia. Semoga keamanan dan kesejahteraan rakyat Malaysia akan kekal berterusan di bawah kepimpinan Kerajaan Barisan Nasional.

MAJLIS PERKAHWINAN ANAK PENGERUSI BADAN PERHUBUNGAN UMNO NEGERI PULAU PINANG

Posted: 30 Aug 2012 12:16 PM PDT

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak telah hadir meraikan majlis perkahwinan anak lelaki Pengerusi Badan Perhubungan Umno Pulau Pinang Datuk Seri Zainal Abidin Osman di Dewan Merdeka,Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini semalam.

Ketibaan Datuk Seri Najib dan isteri Datin Seri Rosmah Mansor disambut oleh Datuk Seri Zainal Abidin dan isterinya Datin Seri Siti Nur Syafiqa Amirol Melvin. 

Datuk Seri Najib dan isteri turut merenjis air mawar dan menepung tawar kedua mempelai Nadhir Ashafiq Zainal Abidin dan Shazwani Mohd Sharif.

Beliau meluangkan masa lebih sejam beramah mesra dengan pengantin dan keluarga serta menikmati hidangan pada majlis yang dihadiri kira-kira 1,000 orang tetamu. Turut hadir Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan isteri Puan Sri Norainee Abdul Rahman, serta Yang Dipertua Dewan Negara Tan Sri Abu Zahar Ujang dan beberapa menteri kabinet.

Nadhir Ashafiq, 24, merupakan anak sulung daripada empat beradik dan bekerja di syarikat agen kargo udara manakala isterinya Shazwani, 24, anak bongsu daripada enam beradik mengusahakan butik tudungdi Putrajaya.

Pergerakan Puteri UMNO Bahagian Cheras telah terlibat secara langsung dalam Majlis Perkahwinan tersebut sebagai urus setia sambutan tetamu.

Di kesempatan ini, Pergerakan Puteri UMNO Bahagian Cheras mengambil kesempatan mengucapkan Selamat Pengantin Baru kepada kedua mempelai.

Tiada ulasan:

Pengikut