Ahad, 24 Jun 2012

YB Dato' Mohd Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri

YB Dato' Mohd Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri


PERKASAKAN BAHASA MELAYU

Posted: 24 Jun 2012 08:53 AM PDT


Assalamualaikum.

Syukur Alhamdulillah, dapat lagi saya menulis malam ini untuk kita semua.

Ada sedikit kelapangan malam ini, maka saya catatkan ini untuk kita kongsikan bersama. Siang tadi, saya sempat menyertai Persidangan Meja Bulat Mengenai Isu Pencemaran Bahasa Melayu di Kuala Terengganu.

Persidangan ini yang dianjurkan Gagasan dengan kerjasama Kelab Wartawan Terengganu (KAWAT) dan Persatuan Sasterawan Terengganu (PELITA). Jujurnya, saya sangat teruja dengan pandangan serta hujah daripada pakar bahasa yang mengupas isu yang dibangkit.

Dengan jelas terlihat, melalui pelbagai contoh yang diberikan pada persidangan itu mengenai pencemaran bahasa Melayu oleh rakyat kita sendiri. Dalam hal itu, agensi berkenaan seperti Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) digesa agar segera mengambil tindakan segera bagi menangani masalah tersebut.

Sebabnya, SSM adalah agensi yang bertanggungjawab dalam mendaftar nama syarikat di negara ini. Akibat kelulusan yang diberikan terhadap permohonan penubuhan sesebuah syarikat yang menggunakan perkata yang tidak langsung mencerminkan kemalayuan serta bercampuraduk dengan bahasa asing, maka ia melebarkan lagi masalah yang sedia ada.

Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) pula tidak terdaya melakukan apa-apa kerana ia telah diluluskan melalui SSM. Oleh kerana itulah kita lihat banyak papan tanda yang salah dari segi tata bahasanya.

Justeru, saya telah memberikan komitmen untuk membantu membangkitkan isu ini ke pihak atasan. Jika tidak melalui sidang Parlimen, ia mungkin akan dibawa melalui saluran lain yang masih mempunyai matlamat yang sama.

Terima kasih saya ucapkan kepada pakar-pakar bahasa yang memberikan pandangan dan teguran yang sangat berguna tadi.

Saya berhasrat persidangan seperti ini akan dapat kita adakan di peringkat nasional pula, insya'Allah.

Tiada ulasan:

Pengikut