Rabu, 20 Jun 2012

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN


Panglima Perang Cyber: Video Debat Saifuddin vs Salahuddin 'Demonstrasi J...

Posted: 20 Jun 2012 08:37 AM PDT

Panglima Perang Cyber: Video Debat Saifuddin vs Salahuddin 'Demonstrasi J...: Puak PAS perlu tengok pandangan ulama dari Jordan tentang hukum Fatwa. Selama ini demo biasanya berakhir dengan keganasan dan me...

Panglima Perang Cyber: Video Debat Saifuddin vs Salahuddin 'Demonstrasi J...

Posted: 20 Jun 2012 07:39 AM PDT

Panglima Perang Cyber: Video Debat Saifuddin vs Salahuddin 'Demonstrasi J...: Puak PAS perlu tengok pandangan ulama dari Jordan tentang hukum Fatwa. Selama ini demo biasanya berakhir dengan keganasan dan me...

Panglima Perang Cyber: Video Debat Saifuddin vs Salahuddin 'Demonstrasi J...

Posted: 20 Jun 2012 07:39 AM PDT

Panglima Perang Cyber: Video Debat Saifuddin vs Salahuddin 'Demonstrasi J...: Puak PAS perlu tengok pandangan ulama dari Jordan tentang hukum Fatwa. Selama ini demo biasanya berakhir dengan keganasan dan me...

PRU 13 : AGENDA "NIHILISME" PEMBANGKANG.

Posted: 20 Jun 2012 06:57 AM PDT


Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Nihilisme (daripada Latin nihil, tidak ada apa-apa) adalah fahaman falsafah yang menolak semua nilai dan kepercayaan yang sedia ada. Mengikut fahaman nihilisme kehidupan atau dunia ini tiada makna atau tujuan hidup. Mereka yang percaya kepada nihilisme berkata bahawa tiada sistem moral yang benar. [1] .

Nihilisme menegaskan bahawa moral tidak sedia wujud, dan sebarang nilai moral yang ada dicipta secara abstrak. Dengan itu tidak wujud sebarang nilai moral untuk dipatuhi atau tindakan yang lebih baik berbanding yang lain.

Nihilism turut boleh mengambil bentuk epistemologi, metafizik, atau ontologi, bererti menurut turutan bahawa dalam sesetengah aspek pengetahuan tidak mungkin atau berlawanan dengan kepercayaan kita, sesetengah aspek alam nyata tidak wujud sedemikian.


Dalam bahasa Melayu, Nihilisme ialah kepercayaan semua nilai tidak berasa dan tiada sesuatu yang dapat diketahui atau dikomunikasikan. Di Russia, nihilisme dikenali sebagai satu gerakan revolusi (sekita 1860-1917) yang menolak autoriti kerajaan, gereja dan keluarga. 

Gerakan ini memperjuangkan kebebasan idividu sebagai matlamat paling tinggi, nilihis di Russia menolak Tuhan dan autoriti agama kerana mereka berfahaman bahawa Tuhan dan agama Tuhan dan agama menjadi penghalang kepada kebebasan individu yang menjadi matlamat utama mereka.

Dalam sejarah falsafah, nihilisme (skeptics) kerana mereka menafikan kemungkinan wujudnya kepastian dalam ilmu pengetahuan manusia atau dalam epistemologi. 

Dalam bahasa Arab, golongan skeptik dikenali dengan sufataiyyah atau sophists iaitu mereka yang meragui wajud hakikat atau kebenaran. Mereka berfahaman tiada kebenaran dan hakikat. Apa yang ada hanyalah kebenaran relatif.

APA KAITANNYA DENGAN PEMBANGKANG?

Dalam konteks politik di Malaysia amnya dan Pilihanraya Umum ke- 13 khususnya, parti pembangkang sedang berusaha mengatasi Barisan Nasional dengan fahaman nihilisme dan pendekatan nihilistic untuk mendapatkan sokongan pengundi pada pilihanraya umum akan datang.

Ini bermakna mereka cuba menimbulkan keraguan apa sahaja yang dilakukan oleh BN untuk memajukan ekonomi negara. Juga ini bermaksud apa yang benar pada Barisan Nasional tidak benar kepada pembangkang kerana kebenaran di nisbahkan atau dihubungkan dengan sesuatu.

CONTOH "NIHILISME" ....

Parti Keadilan Rakyat (PKR) misalnya menyeru rakyat menolak kilang nadir bumi di Kuantan, Pahang dengan mendakwa ia membawa bahaya kepada kesihatan penduduk kerana membabitkan tenaga nuklear dan radioaktif.

Penjelasan mengenainya dibuat oleh syarikat berkenaan dan seorang Ahli Parlimen PAS, yang juga seorang pakar nuklear, Dr. Rosli Che Mat yang mengakui kilang itu tidak membahayakan rakyat. Kini Dewan Rakyat telah pun meluluskankannya. Isu ini telah membawa kepada pembentukan kumpulan Anti-Lynas sehingga membawa kepada demontrasi mengenainya.

Pembangkang juga menolak projek penapisan minyak dan gas di Johor dengan alasan mencemarkan alam sekitar. Malah pembangkang tidak menyokong penyenaraian Felda Global Venture Holdings (FGVH), anak syarikat FELDA di bursa Malaysia.

Pembangkang menyokong tunjuk perasaan BERSIH 1.0, BERSIH 2.0 dan BERSIH 3.0 walaupun semuanya membawa kesan buruk kepada ekonomi peniaga di Kuala Lumpur. Malah mereka juga menyokong demontrasi jalanan yang melanggar undang-undang dan ketemteraman awam.

Polis dan video yang dikemukan mengenai BERSIH 3.0 menyatakan peserta demontrasi mengganas merosakkan kereta polis dan harta awam TETAPI parti pembangkang dan majlis Peguam menyatakan polis menjadi punca segala-galanya.

Kebenaran relatif yang dikemukakan oleh emimpin pembangkang dalam berdepan dengan BN.

BENTUK "NIHILISME"

Nihilisme dapat diperhatikan dalam pellbagai bentuk seperti dalam epistemologi yang dikenali dengan "epistemological nihilisme" dengan fahaman atau anutan yang menafikan wujud kebenaran dan kepastian terhadap sesuatu.

Dalam politik yang disebut "political nihilisme" iaitu anutan atau kepercayaan bahawa pemusnahan semua sistem politik, sosial dan agama yang ada adalah prasyarat kepada sebarang penambahbaikan pada masa depan.

Nihilisme politik ini yang sedang dilakukan oleh pemimpin pembangkang terhadap BN di Malaysia. Contohnya polis Kuala Lumpur mendapat perintah mahkammah melarang perhimpunan di sekitar Dataran Merdeka.

Apa yang dilakukan pembangkang ialah melanggar perintah mahkammah itu dan menuduh polis punca kerosakan harta awam. 

Pihak yang melanggar perintah mahkamah, terdiri daripada peguan dan pemimpin pembangkang BERSIH 3.0 pada April 2012. Bagi pendukung political nihilisme, undang-undang yang ada dianggap menghalang cita-cita mereka mendapat kuasa politik.

Etika dan nihilisme moral menolak kemungkinan nilai moral atau etika yang mutlak dengan menyatakan bahawa baik dan buruk adalah kabur, tidak jelas atau berkabus dan seterusnya menyatakan bahawa nilai itu dihasilkan oleh masyarakat yang tertekan emosi.

Dalam kes ini, ada pemimpin pembangkang yang menyatakan sahabat nabi Muhammad SAW dan Nabi Muhammad SAW sendiri mengamalkan kroni dalam pemerintahan mereka apabila dikatakan wujud kroni dalam pemerintahan PAS di Kelantan.

Pada zaman Tun Dr Mahathir Mohammad, menjadi Perdana Menteri, kroni diberikan makna negatif dan beliau dikecam hebat oleh pemimpin pembangkang atas tuduhan melakukan kronisme dalam pemerintahan.

Namun, istilah yang sama dianggap baik apabila dilakukan oleh mereka dalam kalangan pembangkang. Homoseksual ditentang oleh Islam dan Kristian tetapi kerana nihilisme etika, maka homoseksual diterima baik oleh segelintir manusia di Malaysia.


Ada pemimpin pembangkang yang dituduh melakukan hubungan homoseksual dengan beberapa orang lelaki walau pun tuduhan itu tidak terbukti di mahkamah yang membicarakan pertuduhan sedemikian.


Melihat peristiwa dan fenomena sedang berlaku di Malaysia dalam usaha mendapat undi pada PRU 13, pembangkang mahu menerima pakai fahaman politik dan akhlak nihilisme untuk mengurangkan sokongan pengundi di negara ini terhadap BN.


artikel asal oleh Ibrahim Abu Bakar -pensyarah UKM.

Tiada ulasan:

Pengikut