Ahad, 18 Mac 2012

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN


Posted: 18 Mar 2012 07:27 AM PDT


Najib yakin BN rampas negeri-negeri bawah pembangkang

18/03/2012 9:38pm

SKANDEL GODFATHER PENANG : DAP TIDAK PERCAYA SESAMA SENDIRI??

Posted: 18 Mar 2012 07:00 AM PDT


GODFATHER KEMBALI MELANDA DAP PENANG.


Pengerusi DAP, Karpal Singh telah menolak keputusan Jawatankuasa Disiplin parti yang mendapati tidak ada bukti untuk membuktikan Timbalan Ketua Menteri II, Dr P. Ramasamy menjadi perancang kepada satu demonstrasi bantahan yang diadakan ketika konvensyen parti itu pada Disember, tahun lalu.Karpal menegaskan bahawa jawatankuasa itu tidak layak untuk menyiasat Ramasamy kerana beliau (Ramasamy) adalah ahli dalam penal itu.

Jelasnya lagi, ahli di jawatankuasa disiplin berkenaan sepatutnya melepaskan kedudukan mereka dan membenarkan jawatankuasa baru dibentuk untuk mengendalikan kes itu.

"Benih kemusnahan sudah disemai sejak mula lagi. Mereka duduk dalam (jawatankuasa) yang mengadili salah seorang daripada mereka sendiri," katanya

Selain daripada Ramasamy, tiga yang lain adalah Setiausaha Agung, Lim Guan Eng, Naib Pengerusi Tan Kok Wai dan Naib Pengerusi Negeri Lim Hock Seng.

Karpal juga mendedahkan bahawa dua pemimpin DAP Pulau Pinang, RSN Rayer dan A Tanasekharan juga telah memfailkan rayuan bagi pihak 33 ahli yang lain terhadap keputusan jawatankuasa itu membersihkan Ramasamy dari sebarang tuduhan.

Beliau menjangkakan perkara itu akan dibincangkan oleh Jawatankuasa Eksekutif Pusat parti, dan jika perlu diketengahkan kepada kongres kebangsaan parti untuk mencapai keputusan.Ramasamy, ketika itu, telah didakwa menguruskan satu demonstrasi pada 11 Disember, tahun lalu ketika konvensyen berkenaan dimana penunjuk perasaan telah merentangkan kain rentang mengutuk dan memaki Karpal Singh.

Insiden itu didakwa berlaku selepas beliau terbabit dalm pertelingkahan dengan Karpal berhubung dan susulan itu kepimpinan parti telah mengeluarkan arahan melarang kedua-dua pihak mengeluarkan sebarang kenyataan.

Dalam pada itu, DAP Pulau Pinang mengambil keputusan untuk menggugurkan empat pelantikan dalam Lembaga Penganugerahan dan Lembaga Rayuan Negeri yang dibuat oleh Ramasamy.

Pengerusi Kebangsaan DAP, Karpal Singh berkata, pelantikan keempat individu terbabit termasuk, pengerusi DAP Juru, K. Mangaleswari, akan gugurkan 'secepat mungkin'.

Beliau menambah, keputusan itu dicapai dalam satu mesyuarat yang diadakan bulan lalu bertujuan menyelesaikan isu-isu parti.

MKP Ayat Sempoi ; Ingat dah habis cerita godfather nie rupanya bergema lagi,musykil jugak dengan cywar DAP nie.Depa nak alihkan perhatian isu kilang solar di batu kawan kot.Sengaja membangkitkan cerita yang dah basi nie.Kalau isu bayan mutiara ada jugak lidah bewak tue bersuara akan tetapi kali nie diam seribu bahasa',,,,,,,,Hairan.

- Posted using BlogPress from my iPad

SKANDEL ANWAR GATE : BANTUAN ASING?

Posted: 18 Mar 2012 06:49 AM PDT


Bukti Bergambar, PKR Dibantu Kepakaran Asing

AIDCNews – 17/03/12 – Blog The Unspinners memberi bukti-bukti bergambar yang menunjukkan PKR mendapat bantuan kepakaran asing dalam persediaan menghadapi pilihan raya Umum (PRU).
Bukti-bukti bergambar itu menunjukkan tokoh-tokoh PKR sedang dilatih oleh sebuah yayasan Kristian yang berpangkalan di Jerman, iaitu Friedrich Naumann Foundation (FNF).
Salah satu bukti gambar adalah program "Strategic Training For Success Workshop" anjuran Biro Latihan PKR Pusat pada 19-20 Jun 2009.
"Di dalam gambar di atas, kelihatan di tengah Naib Presiden PKR sekarang Fuziah Salleh, yang duduk di Bangi tapi tak servicekawasan mereka di Kuantan tapi main isu kawasan orang lain di Indera Mahkota.
"Wanita sebelah kanan Fuziah adalah Dr. Pimrapaat Dusadeeisariyakul dan di kirinya adalah Mr. Manfred Ritcher.
"Dr. Pimrapaat Dusadeeisariyakul adalah program manager FNF di Malaysia. Dia banyak melibatkan diri memberi pandangan berkenaan kempen pilihan raya di Malaysia dan memberi tunjuk ajar kepada ahli politik muda", lapor the Unspinners dalam artikel bertajuk "Ada gambar … apa lagi Azmin nak nafi".
Selain Fuziah Salleh, turut kelihatan dalam gambar itu adalah Johari Abdul, Sivarasa Rasiah dan Fariz Musa, bekas Timbalan Ketua AMK Pusat dan Ketua AMK Terengganu yang kini bergiat cergas dalam NGO Jingga 13.
Turut kelihatan dalam gambar itu adalah 'seorang lelaki asing' yang berada di barisan hadapan bersama-sama aktivis PKR.
Namanya adalah Manfred Ritcher yang merupakan Bendahari kepada jawatankuasa pengarah FNF, Potsdam, Jerman.
Turut diberikan bukti, adalah gambar yang menunjukkan Manfred Ritcher sedang bercakap sambil ditemani oleh Fuziah Salleh yang ketika itu merupakan Timbalan Pengarah Pilihan Raya PKR Pusat.
Menurut laman fnfasia.org, Manfred Richter selain terlibat aktif dalam FNF, beliau juga merupakan bekas ahli parlimen dan setiausaha Parti Free Demokrat di Jerman.
Laman itu melaporkan Manfred Richter terlibat aktif melatih kader-kader di negara-negara sasaran, termasuk Malaysia, Thailand dan Korea.
"Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, lebih daripada 200 rakyat Malaysia telah menghadiri seminar di Akademi FNF Antarabangsa bagi Kepimpinan (IAF) di Gummersbach, Jerman.
"Hari ini, rangkaian perkhidmatan yang luas IAF Alumni – FAN (FNF Alumni Network) Malaysia – adalah platform Liberal dan forum yang bertenaga untuk perbincangan politik", lapor laman fnf.org
Menurut laman itu, di Malaysia, FNF bekerjasama dengan portal Malaysiakini untuk menjayakan prinsip kebebasan bersuara dalam mencapai matlamat kebebasan masyarakat sivil.
Selain itu, FNF turut mengakui rakan kongsinya di Malaysia adalah NGO SIS (Sisters in Islam), IDEAS (Institute for Democracy and Economic Affairs) dan ERA Consumer.
Dalam laporan The Unspinners bertajuk "Depan nampak bagus saja kursus KAF, NDI dan IRI", blog itu menunjukkan bukti bergambar kursus 'Menjana Tenaga Kemenangan (MTK)' di Melaka.
Bukti bergambar itu disiarkan sendiri oleh organ PKR, Suara Keadilan yang menyebut 'Program MTK Zon Selatan anjuran Friedrich Naumann Foundation' dianjurkan di Melaka pada tahun 2007.
"Sebahagian dari peserta Program Menjana Tenaga Kemenangan Zon Selatan di Ayer Keroh Melaka pada 10-11 Mac bersama Ahli Parlimen Pandungan, Dominique Ng, Dr Xavier Jayakumar, Dr Ahmad Azam dan Khalid Jaafar. Ia dianjurkan oleh Friedrich Naumann Foundation", lapor organ PKR itu.
Blog Angin Perubahan pula memberikan bukti keratan akhbar yang dipetik dari Suara Keadilan Bil 156, 19-26 November 2008.
Organ PKR itu menyebut, "Biro Latihan Keadilan telah mengadakan Latihan Strategi Media bertempat di bangunan Parlimen dari 14 hingga 15 November lalu.
"Seramai 35 orang Ahli Parlimen dan ADUN serta Setiausaha Politik mereka telah mengikuti latihan itu. Latihan itu diadakan dengan kerjasama Friedrich Naumann Foundation".
Seterusnya organ PKR itu menyebut tiga ahli panel dari FNF yang mengendalikan bengkel tersebut iaitu Firmansyah MS (wartawan dan wakil FNF Indonesia), Dr. Pimrapaat Dusadeeisariyakul (Pengarah Projek FNF Malaysia yang berpangkalan di Thailand) dan Moritz Kleine-Brockhoff (wakil FNF dari Potsdam, Jerman dan sekarang dilantik Pengarah Projek FNF Malaysia yang baru).
Hadir dalam program itu, Haniza Talha ( ADUN PKR Taman Medan, Naib Ketua Wanita Keadilan Pusat dan Ketua Wanita Selangor), Gan Pei Nei (ADUN PKR Rawang, Exco Wanita Keadilan Pusat), Zuraidah Kamaruddin (Ahli Parlimen PKR Ampang, Ketua Wanita PKR Pusat dan Ketua Bahagian Setiawangsa) dan lain-lain.
Satu lagi bukti adalah dari twitter dan bukti bergambar Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail, Presiden PKR.
"Meeting bersama FNF, Dr. Freier, Dr. Pirampaat, Mr. Moritz Kleine-Brockhoff dan Mr. Wolfgang Heinze", tulis Dr Wan Azizah dalamtwitternya yang dihantar pada 24 Februari 2011.
Selain wakil-wakil FNF yang disebut Wan Azizah dalam twitternya, dalam gambar itu turut kelihatan Rafizi Ramli, Nik Nazmi Nik Ahmad dan Fuziah Salleh yang merupakan individu-individu yang menjadi tulang belakang PKR.
Selain Dr. Pirampaat dan Mr. Moritz Kleine-Brockhoff yang telah diperkenalkan sebelum ini, Dr. Wan Azizah turut memperkenalkan dua lagi tokoh FNF iaitu Dr. Freier dan Mr. Wolfgang Heinze.
Dr. Freier adalah nama singkatan kepada Dr. Rolf Freier adalah bekas Pengarah FNF Afrika yang sekarang ini merupakan salah seorang fasilitator utama FNF Jerman yang mengendalikan bengkel FNF di seluruh dunia.
Manakala Wolfgang Heinze adalah bekas Pengarah Urusan FNF Malaysia dan Burma yang sekarang ini menjadi wakil FNF yang berpangkalan di Thailand.Nik Nazmi yang keseorangan minta bantuan Ibrahim Suffian, Merdeka Centre


Merdeka Center: Buku NDI 'bukan bahaya'

SHAH ALAM - Buku panduan terbitan National Democratic Institute for International Affair (NDI), yang didakwa digunakan oleh PKR bagi menerapkan kempen kebencian untuk menjatuhkan kerajaan Barisan Nasional (BN) melalui cara yang tidak demokratik bukan sesuatu yang 'membahayakan keselamatan" sehingga perlu dirisaukan oleh pihak-pihak tertentu.

Pengarah Eksekutif Merdeka Center, Ibrahiam Suffian berkata, buku panduan itu digunakan di kebanyakan negara dan beberapa parti komponen BN juga menggunakannya untuk menghadapi pilihan raya.

[Merdeka Center pula nak main 'spin' untuk arahkan baik ke BN. Dengan demikian, diharapkan, ianya tidak ada benda.]

"Saya pernah tengok kandungan buku panduan ini. Tidak ada apa-apa yang membahayakan keselamatan, malah ketika memberi ceramah kepada sebuah parti politik BN, saya juga ada melihat buku panduan ini digunakan," kata beliau ketika dihubungi Sinar Harian Online.

Katanya, buku panduan itu pada asalnya diterbitkan dalam bahasa Rusia oleh NDI dan kemudian diterjemahkan dalam pelbagai bahasa termasuk Bahasa Melayu.

Dalam kenyataan kepada Sinar Harian semalam, PKR menafikan dakwaan Umno bahawa pihaknya menggunakan buku panduan pilihan raya, agensi asing yang menerapkan 'kempen kebencian' untuk menjatuhkan kerajaan melalui cara tidak demokratik.

Sebaliknya, Pengarah Komunikasi PKR, Nik Nazmi Nik Ahmad menegaskan buku panduan yang digunakan oleh parti itu hanya menerangkan cara-cara sebuah jentera parti dan calon yang bertanding menghadapi pilihan raya.

[Nampaknya hanya Nik Nazmi saya berusaha mati-matian nafi-nafi tetapi apa yang kini jelas adalah dia tidak nafikan menggunakan kepakaran asing dan latihan yang diberi pihak asing.

Kenapa perlu babitkan asing dalam proses demokrasi kita?]


Menurutnya, buku panduan itu tidak mempunyai unsur-unsur negatif seperti didakwa Umno.

Setiausaha Umno Selangor, Datuk Seri Mohd Zin Mohamed mendedahkan penggunaan buku itu bertujuan untuk menerapkan 'kempen kebencian' terhadap pemimpin negara dengan membangkitkan isu tidak relevan.

Antara kandungan buku itu, termasuk menyebarkan dakyah bahawa kononnya tiada kebebasan media dan beragama di Malaysia.

Nik Nazmi berkata, Umno tidak seharusnya memandang rendah keupayaan rakyat menilai baik dan buruk tindakan yang dilakukan oleh sesebuah parti.

Semalam, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, pihaknya memandang serius dan memantau penggunaan buku panduan pilihan raya NDI itu.

Katanya, pemantauan yang dilakukan lebih kepada keselamatan rakyat dan negara.

[Laporan berita lain kata Hishamuddin minta Dato Zin buat laporan polis untuk siasat kebenaran tudhannya. Pasti minggu depan ada laporan polis.]

Ibrahim berkata, kandungan buku panduan NDI yang dimaksudkan boleh dimuat turun dari laman web pertubuhan bukan kerajaan itu.

"Malah kita pun boleh mendapat pelbagai jenis buku panduan pilihan raya dari portal buku atas talian Amazon.com.

"Kandungan buku panduan NDI lebih berstruktur, jadi ia akan diubah mengikut keadaan sesebuah negara, ada perkara yang sesuai untuk sesebuah negara seperti Amerika Syarikat, tidak sesuai di Malaysia, sebab sistem politik berbeza," katanya lagi.

"Bagi saya ia tidak ada apa-apa keistimewaan pun," katanya.

Ketika ditanya sama ada beliau ada melihat buku panduan yang digunakan oleh PKR, Ibrahim berkata, "tidak."

[Komen punya komen tapi dia tidak pernah lihat pun!!!

Apa punya bingai Sinar Harian pergi tanya dan ambil kata-katanya? 
Kenapa tiada orang lain dari Nik Nazmi yang bantu nafikan tuduhan campurtangan dan dana asing serta tuduhan terbaru Dato Zin.]

"Saya tidak pasti," katanya apabila ditanya sama ada kemungkinan PKR telah mengubah suai kandungannya berbanding kandungan asal.

"Bagi saya buku panduan ini sesuatu yang biasa. Tidak perlu KDN pantau kerana ia hanya akan membuang masa dan tenaga, tidak ada yang perlu dirisaukan," kata beliau.

Sinar Harian

Pasal Ibrahiim Sufian cakap banyak, kami akan kasi dedah pasal Merdeka Center besuk tic toc tic toc ....muahahaha ...

Haram bersekongkol dengan pro Zionis Yahudi


KUALA LUMPUR 15 Mac - Perbuatan mana-mana pihak termasuk parti politik di negara ini menjalinkan kerjasama atau meminta campur tangan kumpulan pro-Yahudi dengan matlamat untuk menjatuhkan sebuah kerajaan yang diterajui pemimpin Islam adalah haram.

Pengerusi Jawatankuasa Kerja Himpunan Ulama Muda Malaysia (Ilmu), Fathul Bari Mat Jahaya berkata, pihak yang mengetahui mengenai kerjasama itu juga tetapi tidak membuat sebarang tindakan kerana mempunyai matlamat politik serupa turut berdosa.

Ini kerana menurut beliau, dibimbangi kerjasama serta campur tangan tersebut yang menjadikan kumpulan pro-Yahudi lebih dominan sehingga sesebuah parti itu sanggup mengikut apa sahaja arahan yang diberi, bakal mendatang ancaman kepada keselamatan negara.

"Kita diharuskan bekerjasama dengan Yahudi atau pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Yahudi jika kita dominan. Tapi jika ia bermatlamat untuk menjatuhkan sebuah kerajaan yang dipimpin orang Islam, sehingga kita sanggup akur dengan mereka, ia dengan jelas haram.
...

Sila dapatkan naskhah Utusan Malaysia hari ini atau ikuti Utusan Online selepas 6 petang untuk artikel penuh.

Belilah Utusan Malaysia!

Friedrich Nauman Stiftung mengatur senario lepas 'regime change"


Blog Outsyed the Box sini hari ini mendedahkan agenda sebuah NGO bernama Friedrich Naumann Stiftung (FNS) untuk mengatur Malaysia selepas pertukaraan rejim.

Dia memberi link kepada satu artikel sini yang mereka paparkan dan ingin kami petik sedikit:

"Today, in a society in which economic function and demographic characteristics such as urbanisation no longer distinguish Malays from non-Malays as easily as they once did, core issues such as religion have a new importance for voters whose political identities are constructed through an ethnic framework."

"The fundamental challenge for public life in a post-BN Malaysia is not Islam, it is ethnicity's dominant role in defining Malaysians' political identity, and this challenge is just as pressing today as it would be if a new government with PAS comes to power following the upcoming elections. Of course, PAS's explicitly religious goals are important to note, but there are few things that it could do in government that are not already within UMNO's capacity today."

"The "solution" to the "problem" of Islam in Malaysian politics—if one believes that Islam is indeed a problem—is the same as the solution to many of the other issues that face contemporary Malaysian society: a post-ethnic movement (not merely a multi-ethnic one) in which Malaysians identify, assemble, and act as Malaysians rather than as representatives of ethnic groups in a zero-sum competition for power and resources."

Sementara itu, Konrad Adreneur Foundation dipercayai terlibat dibelakang penganjuran satu program dialog anjuran MAFA (Malaysia Association of Facilitators) yang membincang mengenai diskriminasi kaum/bangsa di Malaysia dan peringkat global.

Di luar dewan pihak penganjur turut menyediakan dua buah kaunter untuk menjual pelbagai jenis buku mengenai hak asasi dan diskriminasi kaum, termasuk buku 'Aku Bangsa Malaysia' yang ditulis oleh Abdul Rahman Roslan, Eric Chooi, Yam Phui, Lena Hendry, Mahen Bala, Nandakumar Haridass, Tan Jo Hann dan Parti Sosialis Malaysia.

Penerbit buku tersebut adalah Pusat Komuniti Masyarakat (KOMAS) dengan kerjasama Konrad Adenauer Stiftung.

Dari situ saja boleh dijangka bahawa hak keistimewaan orang Melayu, kontrak sosial, Dasar Ekonomi Baru, dan lain-lain kepentingan dan program membantu Bumiputera dikritik dan dilukiskan sebagai diskriminasi.

Pastinya manafaat yang didapat oleh kaum lain dan hak yang mengimbangi kelebihan kepada kaum bukan Bumiputera dalam Perlembagaan tidak disebut. Kemajuan yang dicapai kaum CIna dan lain-lain melebihi orang tempatan yang ketinggalan kerana penjajahan pun dibuat-buat tidak tahu.

Program yang dijalankan di Grand Ballroom A, Holiday Inn, Glenmarie Shah Alam hari ini melibatkan seramai 60 orang peserta termasuk NGO-NGO dari Pakistan, Singapura dan Australia dan diadakan secara tertutup.

Agenda yang mahu diketengahkan adalah sama rata sama rasa ala DAP yang tidak mempedulikan realiti masyarakat majmuk, pelbagai keperbezaan berdasarkan kaum dan asas Perlembagaan yang sudah adil dan pragmatik.

KAF adalah proponent yang memperjuangkan one world religion dan pastinya mahu kedudukan Islam disamaratakan dengan ugama lain.

Sama saja agenda KAF dan FNS.

Kerambit Assassins's: Memahami Kepala Otak Si Ultra Kiasu Dalam Memahami Perihal Kita Sendiri

Posted: 18 Mar 2012 06:23 AM PDT

PAS KELANTAN BEZA DENGAN PAS KEDAH?

Posted: 18 Mar 2012 06:02 AM PDT

(Sinar Harian 12 Mac 2012)

Nampaknya pemimpin PAS pusat begitu gembira kerana dapat menyelesaikan krisis dalaman kepimpinan kerajaan negeri Kedah. Salah seorang Naib Presiden PAS menangis teresak-esak kerana keputusannya dikatakan telah diterima baik oleh Menteri Besar dan Exco yang terbabit. Jawatan Kuasa Pemandu turut ditubuhkan bagi memantau perjalanan pentadbiran dan pengurusan kerajaan negeri Kedah. Exco yang terbabit berkata mereka akur keputusan kepimpinan tertinggi parti dan bukannya keputusan MB Kedah. 

Secara professional, PAS Pusat sepatutnya menyerahkan budi bicara Menteri Besar (MB) dan kabinetnya untuk menyelesaikan segala masalah yang berlaku, supaya tidak timbul isu parti menguasai kerajaan. Amalan ini jarang sekali berlaku. Lagi pula, wakil rakyat PAS bukan calang-calang orang, majoriti bergelar ustaz. Jika tidak ustazpun, mereka adalah protaz (professional ustaz). 

Boleh dikatakan kebanyakan orang PAS 'alim-alim' belaka. Berkonfrantasi secara terbuka, bukanlah budaya politik PAS. Biasanya, jika mengikut amalan PAS sebelum ini, mereka akan meminta petunjuk daripada Allah SWT dalam menyelesaikan sesuatu perkara. Apatah lagi masalah yang dihadapi hanyalah krisis dalaman parti. Namun demikian, keadaan berlaku sebaliknya. Mungkinkah wakil rakyat ini terlalu mengejar dunia sehingga mereka lupa mendapatkan petunjuk seperti yang biasa dilakukan sebelum ini? Mungkinkah juga mereka sudah lupa untuk bangun solat malam? Apakah mereka sudah lupa amalan tok guru? 

Selaku pengkaji ilmu politik dan kerajaan, ingin saya jelaskan bahawa kerajaan dan parti politik adalah dua institusi berbeza. Parti politik tidak boleh menjadi kerajaan. Parti politik adalah parti politik, ia tidak berdaulat. Kerajaan telah wujud sebelum wujudnya parti politik dan ianya berdaulat. Kerajaan sudah wujud apabila sebuah negara berdaulat terbentuk. Barisan Nasional (BN), UMNO, PKR, PAS dan DAP, bukannya kerajaan. Mereka hanyalah ruling party atau parti yang menguasai atau menjalankan urusan kerajaan. Justeru, adalah salah jika kita katakan, "Ini projek kerajaan BN, kerajaan PR, kerajaan PAS atau kerajaan DAP". Pada hemat saya, lebih molek jika ditulis atau disebut "Ini adalah projek kerajaan pilihan rakyat".

Pendek kata, dalam demokrasi, tidak sepatutnya berlaku parti politik menguasai kerajaan kecuali dalam sebuah negara yang mengamalkan sistem komunis. Parti yang dominan akan menguasai seluruh jentera kerajaan seperti negara China dan Korea Utara. Keputusan yang dibuat untuk rakyat ditentukan oleh parti yang dominan. Suka atau tidak, rakyat terpaksa menerimanya. Saya beranggapan, PAS tidaklah akan bertindak sebegitu.

Namun, jika dibiarkan berlaku, integriti PAS selama ini akan tercabar. PAS akan dilihat cuba menguasai kerajaan. Sedangkan kerajaan yang dibentuk adalah kerajaan rakyat, bukan kerajaan parti, bersesuaian dengan makna demokrasi, "kerajaan dari rakyat untuk rakyat kepada rakyat". Bukannya kerajaan dari PAS untuk PAS kepada PAS. Jika itulah yang akan berlaku, PAS akan menerima akibatnya nanti. PAS perlu sedar, kerajaan Kedah bukan kepunyaan PAS, tetapi kepunyaan rakyat. Dalam sesebuah negara atau negeri, tidak semuanya menyokong PAS. 

Justeru, hak rakyat perlu diberikan sewajarnya. Saya tidak hanya merujuk kepada kerajaan yang pimpin oleh PAS sahaja, tetapi juga parti politik yang lain. Perlu diingatkan, apabila kabinet dibentuk untuk mentadbir kerajaan, bermakna kabinet tersebut adalah kabinet rakyat, bukan parti. Mereka yang dilantik adalah wakil rakyat, bukan wakil parti lagi. Dibimbangi apabila parti menguasai kerajaan, keputusannya bukan lagi keputusan rakyat tetapi keputusan parti. 

Dalam demokrasi, rakyat tidak sewajarnya menjadi mangsa hanya kerana perbezaan ideologi dan parti politik. Rakyat tidak bersalah, yang salah adalah orang yang menguruskannya. Sama juga isu royalti minyak. Jika itulah yang menjadi hak rakyat Kelantan, berikanlah, seperti mana yang disebut oleh Tun Mahathir baru-baru ini. Jangan mangsakan rakyat Kelantan keseluruhan, hanya kerana majoriti mereka memilih PAS untuk menjadi ruling party. Rakyat Kelantan tidak bersalah. Hak rakyat perlu diberikan dan ditunaikan. Jangan biarlah seluruh umat Islam menderita. Lagipun majoriti rakyat Kelantan adalah orang Islam. Tolong PAS atau tolong UMNO, umat Islam juga yang merasainya. Adakah kita masih lagi tidak boleh bezakan? Adakah ultra kiasu lebih baik daripada UMNO dan PAS? Ingatlah, doakan orang yang teraniaya tidak ada hijabnya. 

Saya yakin suatu hari ini, dengan kewibawaan kepimpinan hari ini, yang dipimpin oleh Perdana Menteri, pasti royalti tersebut akan diberikan kepada rakyat Kelantan. Pada ketika itu, kita amat mengharapkan, jika PAS masih lagi menguasai Kelantan, berikanlah bantuan kepada sesiapa sahaja, tanpa pilih kasih. Jangan hanya mengutamakan ahli sendiri atau ahli parti, tetapi lihatlah rakyat secara keseluruhan. Inilah sunnah yang telah ditinggalkan oleh Baginda SAW dan para sahabat. Jika kita boleh memberi bantuan kepada bukan Islam, kenapa sukar sangat untuk membantu sesama Islam. Bukanlah kita semua bersaudara?

Secara peribadi saya MB Kedah. Saya kenal hati budinya. Beliau bukanlah kalangan jenis yang terlalu mengejar dunia, termasuk projek-projek negeri, berbanding dengan exco-exco yang tidak sefahaman dengannya. Saya masih ingat bagaimana bisnes minyak saudara saya disebotaj oleh wakil-wakil rakyat PAS yang bergelar exco ini. Mereka nampaknya begitu ghairah untuk hidup mewah dan bermesyuarat di hotel lima bintang. Akhirnya bisnes minyak saudara saya itu lingkup angkara exco-exco ini. Tidak semua exco yang bergelar ustaz dan protaz ini baik. Mereka juga mahukan habuan dan kepuasan nafsu dunia. Mereka tidak hanya cukup dengan seorang isteri. Dahulu mereka menuduh BN dan UMNO mengamalkan rasuah dan kroni. Bila sampai sendiri memerintah, tidak banyak bezanya. Jangan sampai mengata dulang paku serpih, mengata orang, kita yang lebih.

MB Kedah sanggup menjadi tidak popular dengan mengambil tindakan terhadap pelajar-pelajar Kolej Universiti Insaniah yang melanggar undang-undang mengikut peruntukan Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU). Tindakan ini amat tidak disenangi oleh Pakatan Rakyat dan orang PAS sendiri yang mahukan AUKU dimansuhkan sama sekali mengikut selera ultra kiasu. 

Tetapi itulah sifat MB Kedah, begitu professional. Ingatan saya kepada PAS, walaupun tidak sehaluan dengan kerajaan pusat, tidak semestinya semua perkara baik, yang datang daripada BN dan UMNO mesti ditolak. Berpolitiklah secara matang. Mana baik dan buruk mesti tahu dibezakan. Jangan kerana perbezaan ideologi dan parti, pintu hati kita tertutup dalam menilai kebenaran. 

Inilah politik rimba yang masih lagi sukar untuk dibuang daripada segelintir pemikiran umat Islam sehingga ultra kiasu mengambil kesempatan. Dengar sahaja nama UMNO dan BN semuanya ditolak, seolah-olah UMNO tidak memberi apa-apa sumbangan selama ini. Tidakkah sepatutnya kita mengamalkan sikap yang baik itu diterima, manakala yang merosakkan itu ditolak, tidak kiralah datang dari sesiapapun. Begitulah juga sebaliknya. Saya tidak tujukan kepada sebelah pihak sahaja.

Janganlah kerana terlalu mengejar dunia dan mahu menjadi kaya raya sehinggakan lupa perjuangan asal. Saya tidak menolak masih ada yang ikhlas dalam perjuangan. Jika dahulu, para pejuang PAS sanggup berbasikal dan tinggal dalam pondok buruk, seperti mana yang diamalkan oleh tok-tok guru mereka. Hari ini, tidak lagi, mereka sudah pandai berlumba-lumba untuk mendapatkan tender di sana sini. Saya tidak kata, hidup mewah itu salah, tetapi ia bukan perjuangan PAS yang saya kenal dulu. 

Saya difahamkan, rakyat Kedah tidak selesa dengan pembentukan Jawatan Kuasa Pemandu PAS, terutamanya kalangan mereka yang berada dalam Perkhidmatan Awam Kedah. PAS tidak berhak untuk menentukan masa depan Kerajaan Kedah. Hormatilah MB Kedah dan barisan kepimpinan untuk menentukan hala tuju negeri mereka sendiri. PAS perlu memahami budaya politik Kedah berbeza budaya politik Kelantan. Bagi rakyat Kelantan, ikon mereka mungkin Tok Guru dan PAS. Namun, keadaan ini mungkin berbeza dengan negeri Kedah. 

Prof. Madya Dr. Mohd Ridhuan Tee Abdullah
Universiti Pertahanan Nasional Malaysia

PRU 13, PILIHAN DI TANGAN ANDA...

Posted: 18 Mar 2012 02:48 AM PDT

BN has upper hand in coming general election, analysts say
 
 

Analisis PRU 13 : Parti memerintah BN masih lagi menguasai

on Sunday, March 18, 2012 by Pejuang Bangsa
 - No CommentsSemakin hampir Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13), semakin kerap persoalan dilontarkan tentang keputusannya nanti. Kalangan politik kini sedang sibuk membuat analisis dan ramalan masing-masing dengan Barisan Nasional dan pakatan pembangkang giat meningkatkan kempen mereka.

Sesetengah pihak membuat andaian bahawa apabila BN hilang lebih satu per tiga kerusi kawasan Parlimen pada PRU 2008, ia mungkin hilang kawalan ke atas kerajaan persekutuan pada pilihan raya kali ini.

Namun apabila berlaku pertukaran kepimpinan dan pelbagai program diperkenalkan di bawah gagasan 1Malaysia dan Program Transformasi Negara oleh kerajaan BN, kebanyakan penganalisis politik yakin peluang BN kekal menerajui kerajaan persekutuan adalah tinggi, malah akan menang lebih banyak kerusi kali ini.

"Ia bergantung kepada siapa kita bercakap. Kalau kita bercakap kepada penyokong kedua-dua pihak, sudah tentu masing-masing akan bercakap bagi pihak masing-masing.

"Namun apa yang perlu diambil kira ialah pihak yang berkecuali dan undi mereka yang penting," kata seorang penganalisis politik dari Pulau Pinang.

Pihak berkecuali ini termasuk kira-kira dua juta pengundi baru dan muda yang akan mengundi buat pertama kali yang sokongan mereka akan menjadi penentu siapa yang menerajui Putrajaya, katanya.

Strategis dan Anggota Parlimen DAP bagi kawasan Bukit Bendera, Liew Chin Tong berkata sama ada BN boleh mengekalkan kuasa kerajaan persekutuan bergantung kepada faktor "middle ground" kerana beliau percaya boleh berlaku 10 peratus peralihan undi sama ada kepada BN atau pakatan pembangkang.

"Middle ground yang perlu diambil kira. Setiap pilihan raya berbeza melibatkan personaliti baru, sentimen yang berbeza dan perubahan tema. Keputusan pilihan raya lalu hanya boleh dijadikan rujukan," katanya.

Liew berkata peralihan undi 10 peratus adalah besar yang tidak selalu berlaku tetapi tidak mustahil. BN memperoleh 65 peratus undi pada PRU 1995, 57 peratus pada 1999, 64 peratus pada 2004 dan 51 peratus pada 2008 dan antara pilihan raya 1995 dan 1999, undinya menurun lapan peratus dan antara 2004 dan 2008, ia jatuh 13 peratus, katanya.

"Pakatan pembangkang menang 83 dari 222 kerusi Parlimen pada pilihan raya 2008. Dari 139 kerusi BN, 55 dari Sabah, Sarawak dan Labuan sementara di Semenanjung, ia memiliki 85 kerusi berbanding pakatan pembangkang sebanyak 81," katanya dan menambah 51 peratus undi pakatan pembangkang diperoleh di Semenanjung.

Pada pilihan raya lepas, 54 dari 83 kerusi pakatan pembangkang diperoleh dengan majoriti kurang dari 10 peratus atau kerusi marginal.

Tetapi dalam pilihan raya akan datang, sekiranya terdapat 10 peratus peralihan undi yang memihak BN, pakatan pembangkang hanya akan tinggal 29 kerusi.

Sebaliknya 56 dari 139 kerusi BN dimenangi dengan majoriti kurang daripada 10 peratus pada 2008, dan peralihan 10 peratus undi yang memihak pakatan pembangkang akan menjejaskan pemerintahan BN.

"Daripada 56 kerusi marginal BN, 14 ialah dari Sabah dan Sarawak sementara 11 lagi dari Semenanjung dengan kurang daripada 70 peratus adalah undi Melayu.

Dari 54 kerusi marginal pakatan pembangkang, 34 adalah dari Semenanjung," katanya dan menambah kerusi marginal dari kedua-dua BN dan pakatan pembangkang berjumlah 110 kerusi, dengan 112 kerusi diperlukan untuk memenangi majoriti mudah di Dewan Rakyat.

Namun BN tidak terlalu bimbang dengan lebihan yang kecil. Ia memenangi 66 hingga 90 peratus kerusi Parlimen sejak 1959 dengan hanya 49.3 peratus ke 65.2 peratus undi.

BN tidak pernah menang lebih daripada dua per tiga (66.67 peratus) undi popular. Paling hampir ia menang lebih dua per tiga undi popular ialah pada 1995 (65.2 peratus) apabila ia menang 84.38 peratus kerusi Parlimen.

Pilihan raya terbaik bagi BN ialah pada 2004 apabila ia menang 90 peratus kerusi tetapi dengan hanya 63.9 peratus undi, namun masih kurang daripada dua per tiga.

Tahun 1995 merupakan tahun terbaik bagi BN dalam pungutan jumlah undi (65.2 peratus), tetapi ia hanya menang 84.38 peratus kerusi. Ini bermakna undi lebih tidak bermaksud memperoleh lebih banyak kerusi dan sebaliknya.
Ketua Publisiti BN Selangor, Datuk Yap Pian Hon berkata malah jika lebih ramai orang keluar mengundi pada pilihan raya kali ini dan pakatan pembangkang memperoleh lebih banyak undi, tiada jaminan ia boleh membentuk kerajaan persekutan.

"Ia bergantung di mana anda mengundi. Jika anda mengundi di kawasan bandar yang majoritinya sudah tentu pengundi Cina, maka pembangkang mungkin mendapat banyak undi, tetapi tidak kerusi," katanya.

Yap berkata pada PRU 2008, 82 kerusi Parlimen yang pakatan pembangkang menang terbahagi hampir sama antara pengundi Melayu dan bukan Melayu walaupun ia mendapat hampir 90 peratus undi kaum India, 70 peratus undi Cina dan 50 peratus undi Melayu.

Namun, beliau berkata kini undi kaum India berpecah 50:50 antara BN dan pakatan pembangkang sementara dijangkakan akan berlaku peningkatan kecil undi kaum Cina kepada pembangkang kepada 80 peratus daripada 70 peratus sebelum ini.

Sebarang pertambahan undi kaum Cina kepada pakatan pembangkang mungkin diimbangi dengan penurunan undi kaum India kepada pembangkang.

"Faktor penentu masih undi kaum Melayu. Lebih 60 peratus pengundi di negara ini ialah pengundi Melayu. Sebarang pertambahan undi Melayu kepada BN boleh mengimbangi penurunan undi bukan Melayu. Pada pilihan raya lalu, BN mendapat kira-kira 50 peratus undi Melayu," katanya.

Bagi membentuk kerajaan persekutuan, pakatan pembangkang perlu menang sekurang-kurangnya 94 daripada 165 kerusi di Semenanjung dan 18 daripada 57 kerusi di Sabah, Sarawak dan Labuan (31 di Sarawak, 25 di Sabah dan satu di Labuan) yang mungkin membawa kepada majoriti mudah 112 kerusi.


"Bagi menambah kepada 94 kerusi, ia perlu menang semua kerusi yang ia menang sebelum ini, termasuk yang diduduki oleh pihak yang keluar parti. Ini tidak termasuk menang tambahan 12 kerusi di Semenanjung dan 18 lagi di Sabah dan Sarawak,"katanya dan menambah beliau tidak melihat kemampuan pakatan pembangkang membentuk kerajaan persekutuan seterusnya.

Pakatan pembangkang menang 83 kerusi Parlimen pada pilihan raya umum lalu tetapi kini tinggal 76 ekoran tindakan wakil rakyatnya keluar parti.

Pemerhati politik bersetuju peluang pakatan pembangkang menang sekurang-kurangnya 18 kerusi di Sabah dan Sarawak masih samar-samar ekoran dibelenggu masalah seperti jentera pilihan raya, logistik, pemimpin tempatan dan sokongan pengundi luar bandar.

Pengundi di Sabah dan Sarawak turut menyokong parti tempatan seperti parti komponen BN berbanding pakatan pembangkang yang merupakan parti Semenanjung.

Penganalisis politik Dr Jeniri Amir dari Universiti Malaysia Sarawak berpendapat jumlah kerusi yang paling banyak yang boleh pakatan pembangkang menang di Sarawak ialah antara tujuh hingga 10 kerusi termasuk empat kawasan kelabu Parlimen yang diperuntukkan kepada SPDP (Mas Gading, Seratok, Baram dan Bintulu) dan kemungkinan mengekalkan Bandar Kuching dan Sibu serta menang di Stampin, Sarikei, Lanang dan Miri.

Di Sabah, kata beliau, pakatan pembangkang boleh menawan hanya lima kerusi Parlimen terutama yang majoriti pengundi Cina seperti Kudat, Tawau, Kota Kinabalu dan Sandakan.

"Sokongan menyeluruh kepada BN di Sabah dan Sarawak ialah 55 peratus, pakatan pembangkang 30 peratus dengan undi terapung kira-kira 15 peratus," tambahnya.

Walaupun pakatan pembangkang dilihat menghadapi kesukaran, Liew masih tidak menyangkal keupayaan pakatan itu dalam pilihan raya akan datang.

"Ia bergantung kepada magis berkempen yang boleh menyeimbangi keadaan,' katanya dan menambah DAP tidak pasti boleh menawan Pulau Pinang pada PRU 2008 sehingga beberapa hari sebelum hari mengundi.

"Namun pada ketika ini, BN menguasai keadaan. Dalam tempoh tiga tahun lalu di bawah (Perdana Menteri Datuk Seri) Najib (Tun Razak), kami tidak boleh mengubah kedudukan BN," katanya PRU ke-13, apa saja boleh berlaku. - Bernama


KUALA LUMPUR: As the 13th General Election (GE) draws nearer, questions are being frequently asked on its likely outcome.

Political circles are now abuzz with pre-poll analyses and forecasts as Barisan Nasional (BN) and Pakatan Rakyat (PR) step up their campaigning. In the last GE held on 8, 2008, BN lost more than one-third of parliamentaryseats. Some people even think that there is a remote possibility that the BN maylose its grip on the federal government in the next election.  After four years, with changes in leadership and the implementation of various affirmative projects under the aegis of 1Malaysia and the Government Transformation Programme (GTP) by the BN-led federal government, most political analysts believe that the BN's chances of retaining the federal government are still high, with some even arguing that it might win more seats this time.
"It depends on whom you talk to. If you talk to hardcore supporters from both sides, they will clearly speak for their side's favour. However, it is the neutrals who count, and their votes will be important," says Penang-based political analyst Datuk Cheah See Kian.
The neutrals included about two million new and young voters who were going to vote for the first time and their support would be key to deciding who would take over Putrajaya, he said.
DAP strategist and member of Parliament for Bukit Bendera, Liew Chin Tong,says whether the BN can retain power at the federal level depends on "the middleground" as he believes that there could be a 10 per cent swing in votes, eitherfor BN or PR. "It is the middle ground that matters. Every election is a different one involving new personalities, different sentiments, and changing themes. Results from the previous election can only serve as a reference," he said.
Liew explained that there was no denying that a 10 per cent vote swing was huge "which does not always happen but it is not impossible". BN's national vote share, he said, was 65 per cent in the 1995 generalelection, 57 per cent in 1999, 64 per cent in 2004, and 51 per cent in 2008. Between the 1995 and the 1999 elections, its vote share declined by eight per cent while following the  2004 election, it suffered a sharp 13 per cent drop.
"The opposition pact won 83 of the 222 parliamentary seats in the 2008 election. Of the BN's 139 seats, 55 were from Sabah, Sarawak and Labuan while in Peninsular Malaysia, it won 85 seats over PR's 81," he said, adding that PR obtained 51 per cent of votes in the peninsula. In the previous election, 54 of PR's 83 seats were won with a majority ofless than 10 per cent or referred to as "marginal seats". But in the next GE, if there is a 10 per cent swing in the BN's favour, PR will be left with only 29 seats.  On the other hand, 56 of BN's 139 seats were won with a majority of less than 10 per cent in 2008, and a 10 per cent swing in PR's favour would severely impact on BN's rule. "Of the BN's 56 marginal seats, 14 are from Sabah and Sarawak while another22 are multi-ethnic peninsula seats with less than 70 per cent Malay voters. Of PR's 54 marginal seats, 34 are multi-ethnic peninsula seats," he said, adding that the marginal seats from both BN and PR totalled 110 seats, while 112 seats were needed to win a simple majority in the Dewan Rakyat.
BN, however, is not too worried about its small gains. The coalition says ithas been winning 66 per cent to 90 per cent of the parliamentary seats since1959 without fail, against the backdrop of only 49.3 per cent to 65.2 per cent of votes.  BN has never won more than two-thirds (66.67 per cent) of popular votes. The closest it ever came to a two-thirds win of the popular votes was in 1995 (65.2per cent) when it won 84.38 per cent of the seats in Parliament. The best election for the BN was in 2004 when it won 90 per cent of the seats but with just 63.9 per cent of votes, still less than two-thirds.  The year 1995 was the best for the ruling party in terms of votes (65.2 percent), but it only won 84.38 per cent of the seats. This means more votes do not actually translate to more seats, and vice versa.
BN Selangor publicity chief Datuk Yap Pian Hon points out that even if agreater number of people turned out to vote and PR secures more votes, there isno guarantee it can form the next federal government. "It all depends on where you vote. If you are in the urban area, which of course covers the Chinese-majority areas mostly, then the opposition is likelyto get most of the votes, but not the seats," he said.
Yap explained that in the 2008 general election, the 82 parliamentary seats won by PR were divided almost equally between the Malays and non-Malays despite the fact that it got almost 90 per cent of Indian votes, 70 per cent of Chinese votes and 50 per cent of Malay votes. He, however, noted that currently, Indian votes were split 50:50 between BN and PR while it was predicted that there would be a small increase in Chinese votes for the opposition to 80 per cent from the previous 70 per cent. Any increase in Chinese votes for PR is likely to be offset by a drop in Indian votes for the opposition "The deciding factor is still Malay votes. More than 60 per cent of voters in this country are Malay. Any increase in Malay votes for BN can make up forthe decline in non-Malay votes. In the last election, BN got about 50 per cent of Malay votes."
"Whether PR retains its 83 seats in Parliament (now reduced to 76 due todefections), it would still be in the opposition," Yap maintained. In order to form the next federal government, PR must try to win at least 94of the 165 seats in Peninsular Malaysia and 18 of the 57 seats in Sabah, Sarawakand Labuan (31 in Sarawak, 25 in Sabah and one in Labuan) -- which may bring itto a simple majority of 112.  "To increase to 94, it would need to win back all the seats it had wonpreviously, including the ones where its elected YBs (elected representatives)l eft the party. This does not include winning an additional 12 seats in the peninsula and another 18 in Sabah and Sarawak," he said, adding that he did not see any possibility of PR forming the next federal government.
Political observers also agree that the chances of PR winning at least 18 seats in Sabah and Sarawak do not look bright either as it is still bogged down by problems like election machinery, logistics, local leaders and reaching outto rural voters. Voters in Sabah and Sarawak are also more inclined towards parties that are based locally like BN's components whereas PR has peninsula-based parties.
Political analyst Dr Jeniri Amir of Universiti Malaysia Sarawak feels that the most number of seats that PR could win in Sarawak would be seven to 10, including four "grey" parliamentary seats allocated to SPDP (Mas Gading,Seratok, Baram, Bintulu), and with the possibility of retaining Bandar Kuching and Sibu, and wining Stampin, Sarikei, Lanang and Miri.
In Sabah, he said PR could capture only five parliamentary seats,particularly in Chinese-majority areas like Kudat, Tawau, Kota Kinabalu and Sandakan. "Overall support for the BN in Sabah and Sarawak is 55 per cent, and for PR 30 per cent, with floating votes of about 15 per cent," he added. Although PR finds the going to be tough,  DAP's Liew is still upbeat in hisusual opposition demeanour in that one could not rule out PR forming the next federal government. "It depends on the magic of campaigning, which can tip the balance," hesaid, adding that DAP did not know it could win Penang in the 2008 GE until a few days before the polls. "But at this moment, BN has the upper hand. In the last three years under Prime Minister Datuk Seri Najib Razak, we have not just been able to change the BN's position greatly," he conceded. Liew said the coming election "looks like the most unpredictable for it cango either way."  -- BERNAMA
Tiada ulasan:

Pengikut