Isnin, 20 Jun 2011

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN


KATA ADA PENYOKONG, KENAPA PENGARUHI ORANG KAMPUNG?

Posted: 19 Jun 2011 05:01 PM PDT

Penganjur pengaruhi penduduk kampung
Oleh Hardi Effendi Yaacob
bhnews@bharian.com.my
2011/06/20


Pembangkang dipercayai biaya kos perhimpunan BERSIH

KUALA LUMPUR: Penganjur Perhimpunan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH) 2.0 dikesan cuba mempengaruhi penduduk kampung di beberapa negeri, termasuk Melaka, Pahang, Perak dan Negeri Sembilan untuk menyertai perhimpunan haram itu yang dijadual berlangsung di ibu negara, 9 Julai ini.
Difahamkan, kegiatan itu didalangi parti pembangkang yang bersedia menanggung kos berkaitan, termasuk pengangkutan, penginapan dan makan minum penduduk kampung terbabit sebagai helah meraih sokongan terhadap penganjuran perhimpunan itu walaupun diberi amaran keras oleh polis supaya tidak meneruskan acara berkenaan.
Ia didedahkan Presiden Persatuan Veteran Tentera Melayu (PVTM), Mohd Ali Baharom sambil menyatakan tindakan pihak terbabit jelas menunjukkan mereka semakin terdesak dan cuba meraih sokongan orang ramai selepas polis mengeluarkan amaran keras supaya perhimpunan itu tidak diteruskan atas sebab-sebab keselamatan.

"Kami memperoleh maklumat ada kumpulan tertentu, dipercayai parti pembangkang cuba mempengaruhi penduduk kampung dan kawasan terpencil di empat negeri berkenaan menyertai Perhimpunan BERSIH 2.0 di ibu negara dengan semua perbelanjaan ditanggung.

"Sebenarnya, penduduk kampung itu tidak sedar diperdaya, mereka hanya diberitahu terpilih menyertai program lawatan percuma ke Kuala Lumpur. Padahal, mereka akan dikumpulkan sebagai kumpulan penyokong perhimpunan itu sebaik tiba di ibu negara," katanya selepas membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi, di sini kelmarin.

Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Khalid Abu Bakar sebelum ini mengeluarkan amaran, termasuk akan menahan penganjur Perhimpunan BERSIH 2.0 yang dirancang serentak di ibu negara, Kuching dan Kota Kinabalu, 9 Julai ini jika masih mahu meneruskan perhimpunan itu kerana dikhuatiri boleh menimbulkan kekacauan.
Amaran itu dikeluarkan selepas polis memutuskan tidak meluluskan permit perhimpunan itu, termasuk permohonan daripada Persatuan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA) yang merancang mengadakan satu lagi perhimpunan bagi menghalang Perhimpunan BERSIH 2.0.

Mohd Ali dalam laporan polis dibuatnya turut mendakwa penduduk kampung terbabit dijangka tiba di ibu negara menggunakan 30 hingga 40 bas sebelum dikumpulkan bagi tujuan menyertai perhimpunan haram itu.

"Kami berharap polis dapat bertindak segera mengekang kegiatan tidak bertanggungjawab ini. Manakala, golongan ibu bapa diingatkan memantau gerak geri anak mereka supaya tidak diperdayakan kumpulan tertentu untuk menyertai perhimpunan haram itu. Ini juga bagi mengelak berlakunya sebarang insiden tidak diingini," katanya

MENGAPA TAK KELUAR PAS SAHAJA?

Posted: 19 Jun 2011 04:52 PM PDT

Ketidakpuasan hati ahli bukti Pas 'terompah' DAP

KUALA LUMPUR 19 Jun - Pengakuan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mengenai ketidakpuasan hati ahlinya dengan tindakan parti menukar istilah perjuangan 'Negara Islam' kepada 'Negara Berkebajikan' jelas membuktikan pemimpin dan parti itu sebagai 'terompah' DAP.

Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Dr. Mohd. Puad Zarkashi (gambar) berkata, pengakuan itu juga membuktikan kepimpinan Pas lebih takut dan berusaha menjaga hati DAP sebagai sekutu pembangkangnya daripada mengambil kira pandangan ahli-ahli parti sendiri.

"Jadi, Nik Abdul Aziz serta kepimpinan Pas memang jelas lebih takut kepada DAP kerana penukaran konsep perjuangan kepada 'Negara Berkebajikan' hanya diumumkan pada muktamar parti itu, baru-baru ini.

"Sepatutnya, penukaran konsep itu dilakukan lebih awal melalui referendum atau forum yang diperdebatkan ahli-ahli Pas untuk dipersetujui, tetapi tiba-tiba sahaja diumumkan pada muktamar. Ini satu jenaka," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini, hari ini.

Mohd. Puad membalas kenyataan Nik Abdul Aziz semalam yang menyifatkan pemimpin UMNO itu sebagai 'Ah Chong' dan 'terompah' MCA kerana mencabar Pas menggugurkan perkataan Islam pada nama parti itu, ekoran perubahan konsep perjuangan Pas.

Pada satu majlis di Kota Bharu kelmarin, Nik Abdul Aziz turut mengakui terdapat segelintir ahli Pas sendiri yang tidak berpuas hati dengan perubahan slogan perjuangan kepada 'Negara Berkebajikan' oleh parti itu.

Lebih mengejutkan, Nik Abdul Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan turut mengakui pengguguran nama Islam dalam slogan itu kerana terdapat kaum Cina, India dan ahli UMNO yang takut dengan perkataan Islam dalam perjuangan Pas sebelum ini.

Mohd. Puad menambah, beliau kali ini enggan mencabar Pas menggugurkan perkataan Islam dalam parti, sebaliknya merayu parti itu melaksanakannya segera kerana ia semakin mengelirukan masyarakat termasuk yang beragama Islam.

"Kenyataan Nik Abdul Aziz adalah pelik dan mengelirukan dan ia jelas membuktikan Pas semakin terdedah kepada kelemahan serta kesilapan. Jadi atas prinsip moral, mereka tidak patut memperjudikan perkataan Islam yang suci itu. Cukuplah," katanya.

Sementara itu, pada satu majlis di Batu Pahat semalam, Mohd. Puad turut menyifatkan pertukaran istilah perjuangan Pas itu terjadi kerana wujud perjanjian di antara Pas dan DAP yang didalangi oleh Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim demi kepentingan politik pihak pembangkang.

NEGARA KEBAJIKAN KHUSUS UNTUK KELANTAN

Posted: 19 Jun 2011 04:49 PM PDT

Buktikan model negara kebajikan

Oleh MOHD. ZUHARMAN MOHAMMAD NOR
utusankelantan@utusan.com.my
MACHANG 19 Jun – Pas Kelantan diminta mengemukakan model projek negara 'berkebajikan' berasaskan Islam yang berjaya dilaksanakan oleh parti itu sepanjang memerintah negeri ini lebih 20 tahun lalu.

Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, Pas tidak wajar menuduh UMNO melaksanakan projek-projek yang tidak menepati kehendak Islam, jika mereka sendiri gagal membuktikannya.

"Walaupun diberi peluang dalam tempoh yang panjang, setahu saya tiada apa-apa model yang boleh ditunjukkan," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Perwakilan UMNO Bahagian Machang di Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar di sini, semalam.

Beliau mengulas kenyataan Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang mendakwa projek-projek kebajikan yang dilakukan oleh UMNO tidak menepati kehendak Islam.

Menurut Ahmad Zahid, setiap tahun Kerajaan Pusat memperuntukkan lebih RM78 juta untuk membantu rakyat yang kurang berkemampuan dalam pelbagai bidang termasuk subsidi kepada golongan petani dan nelayan, orang tua, orang kurang upaya (OKU), buku teks dan bantuan wang kepada pelajar miskin.

"Adakah pemberian itu tidak berasaskan Islam?" katanya Menteri Pertahanan itu.

Justeru, beliau berharap, rakyat bijak membuat penilaian terhadap perjuangan Pas yang tidak konsisten berbanding UMNO yang terus mendokong perjuangan agama dan bangsa.

Katanya, konsep negara berkebajikan yang kini diperjuangkan oleh Pas hanya bagi mengaburi mata rakyat berikutan kegagalan mereka menegakkan negara Islam yang diimpikan akibat bekerjasama dengan DAP.

Tiada ulasan:

Pengikut