Khamis, 19 Mei 2011

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN


PEMBANGUNAN DI KELANTAN ?

Posted: 18 May 2011 06:13 PM PDT

Nik Najis Terkedu ?


Lebih 1,000 ahli badan bukan kerajaan (NGO) dan Pemuda UMNO Kelantan mengadakan perhimpunan bagi membantah berhubung dakwaan penyelewengan projek Ladang Rakyat di hadapan kompleks kerajaan negeri di Kota Darul Naim di sini, hari ini.

SETUJU ATAU TIDAK GST?

Posted: 18 May 2011 06:09 PM PDT

Hasil GST Wajar Untuk Menampung Subsidi Petrol

Kerajaan diseru untuk melaksanakan GST tanpa perlu mengurangkan cukai pendapatan. Ini kerana, bukan semua rakyat mempunyai pendapatan yang layak untuk dicukaikan.

Mereka akan terpaksa menanggung kenaikan harga barangan tanpa mendapat apa-apa keistimewaan yang diperoleh oleh pembayar cukai.

Apa yang paling baik ialah kerajaan diminta agar hasil cukai GST yang diperoleh digunakan untuk mengawal harga petrol. Ini kerana subsidi petrol dapat dinikmati oleh semua lapisan masyarakat.

Pengurangan cukai hanya menyeronokkan golongan kaya raya yang tidaklah begitu terkesan dengan perlaksanaan GST. Tetapi apa konsesi yang diperoleh oleh rakyat berpendapatan rendah?

Maka sebab itulah dicadangkan agar perlaksanaan GST dibuat untuk membolehkan harga minyak terus dipastikan rendah dan petrol merupakan kegunaan semua lapisan rakyat tidak kira berpendapatan tinggi mahupun rendah.

MENGAPA TERJADI BEGINI ?

Posted: 18 May 2011 06:06 PM PDT

PANAS : MENGAPA ANWAR MASIH DIKEKALKAN SBG KETUA PEMBANGKANG WALAUPUN DLM PENJARA..

Lihatlah bagaimana pentingnya orang yang bernama Anwar Ibrahim dalam pakatan haram terutamanya bagi DAP.  Tidak kira dimana Anwar berada, di parlimen, di penjara ataupun di dalam bilik hotel. Dengan menggunakan namanya sahaja cudah cukup bagi DAP untuk memenuhi kehendak Agenda mereka iaitu memecahbelahkan orang Melayu
Adakah PAS bersetuju dengan pengekalan Anwar sebagai ketua pembangkang seperti yang dinyatakan oleh Guan Eng dan adakah pemimpin-pemimpin PAS tidak kisah untuk mengangkat Anwar sebagai pemimpn walaupun tahu dengan masalah seksnya yang luar biasa??

BEGITU pentingnya Datuk Seri Anwar Ibrahim kepada DAP hinggakan kalau beliau dipenjara sekalipun jawatan Ketua Pembangkang di Parlimen tetap milik beliau. Kalau ikut kenyataan Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng 'comfirm' bahawa Anwar akan tetap kekal sebagai ketua pembangkang walaupun Isnin lalu telah diarahkan membela diri oleh mahkamah kerana kes liwat kedua.
"Kami tidak akan menggantikan ketua pembangkang selagi beliau ahli parlimen," kata Lim Guan Eng. Bagi DAP dan perjuangannya, barangkali moral pemimpin bukan isu penting, tapi bagaimana pula dengan PAS, kerana bagi orang Melayu soal akhlak pemimpin adalah perkara penting.

Menurut Lim, walaupun Anwar dipenjarakan atas tuduhan liwat, beliau masih mempunyai peluang untuk mengemukakan rayuan. "Beliau tidak hilang kelayakan sebagai Ahli Parlimen hanya kerana beliau dipenjarakan. Sama seperti saya ketika saya dipenjarakan, saya masih Ahli Parlimen. Saya masih Ahli Parlimen sehingga rayuan saya diterima.

"Jadi jika anda akan dipenjarakan, anda boleh mengemukakan rayuan dan meminta agar diberi pengampunan. Saya telah menjadi Ahli Parlimen selama enam hingga sembilan bulan sehingga permohonan diberi pengampunan diterima," katanya di Kuala Lumpur pada Rabu. Lim juga berkata perkara itu telah dipersetujui dalam kepimpinan tertinggi Pakatan Rakyat.

"Anda boleh mempercayai saya. Ia juga dari semua pemimpin Pakatan Rakyat... saya boleh umumkan... saya boleh katakan. Perkara lain saya tidak boleh," katanya. Lim berkata demikian ketika ditanya wartawan sama ada keputusan mahkamah yang mendapati kes prima facie ke atas Anwar yang didakwa meliwat pembantunya, Saiful Bukhari Azlan akan menjejaskan Pakatan Rakyat.

Bagaimanapun Lim enggan mendedahkan sama ada Pakatan mempunyai "Rancangan B" sekiranya Anwar didapati bersalah. "Kami akan membuat pengumuman apabila perkara itu berlaku," kata Lim. Lim juga cuba mengelakkan diri daripada menjawap soalan sama ada kes prima facie ke atas Anwar telah menyebabkan kesan negatif kepada pembangkang.

"Kami masih tidak tahu bahawa ia impak positif atau negatif. Lagi ditindas, lagi tinggi menukar sesuatu krisis kepada peluang. Ia tidak semestinya negatif."katanya- AgendaDaily

PETIKAN TEKS TOK GURU,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Posted: 18 May 2011 06:00 PM PDT

1. "Tok Ayah Pin dicap sesat. Habis kenapa Umno tidak sesat? Sama-sama tidak kenal agama belaka. Al-Arqam sesat kerana apa? Salah akidahnya. Ayah Pin sesat, kenapa? Salah akidahnya."Umno kenapa tidak sesat lagi? Salah juga akidah. Tolak Islam, ambil (fahaman) kebangsaan. Tak usah kata kami terima Islam, kami terima Islam. Tak payah cakap banyak, aku reti juga," - Nik Aziz Nik Mat sewaktu berceramah di Chuchoh Puteri, Manek Urai, Malaysiakini 8 Julai 2009.

2. "Umno, dia tolak Islam automatik dia tolak roh, bila dia tolak Islam, Nabi Muhammad pun dia tolak, al-Quran pun dia tolak, Allah Taala pun dia tolak," - Nik Aziz Nik Mat, Ucapan di Ijtima' Tarbawi Dewan Pemuda PAS Pusat di Masjid Rusila, Harakahdaily, 3 Oktober 2010.

3. "Perjuangan UMNO sebenarnya amat dhalalah (sesat-sesesatnya), kerana menolak Islam dan mengasingkan politik dengan agama" - Nik Aziz Nik Mat, Harakahdaily, 8 Mac 2010.

4. "Dan dalam konteks Umno, mereka tidak ada 'aamana' (tidak beriman). Ada Islam sahaja. Mereka menolak Islam, nak dikatakan beriman macam mana. Ini perkara yang tidak ada dalam Umno. Umno menerima Islam tetapi mereka tidak beriman. Iman mesti ada, selain daripada Islam ialah iman." – Nik Aziz Nik Mat, Harakahdaily 30 Jun 2009.

5. "Terdapat unsur kafir dalam UMNO kerana parti itu menolak Islam dalam pentadbiran negara, UMNO juga ada ciri kafir" - Ceramah Nik Aziz Nik Mat di Padang Tembak, Pengkalan Chepa, 3 Julai 1999.

6. "Jika melawan UMNO tiba-tiba meninggal dunia, maka kita dikira mati syahid." - Kuliah Nik Aziz Nik Mat di Masjid Kg Pulau Melaka.

7. ''Tiada sebab langsung orang Islam tolak Islam. Islam yang dibawa oleh UMNO ini Islam kacukan, Islam plastik. Macam duit palsu, ubat palsu, makanan palsu. Ini Islam palsu yang dibawa UMNO. Islam ini tidak boleh bawa ke akhirat, tidak boleh bawa ke syurga, dia boleh bawa dekat pintu kubur. Bertengkar atas muka tak habis-habis dengan Melayu sendiri boleh bertengkar.'' – Nik Aziz Nik Mat, Rakaman Audio di Sidang Akhbar di Pulau Pinang pada 17 Ogos 2009.

8. "Islam bawah UMNO tidak ke mana dan tidak boleh bawa seseorang itu ke syurga. Berdasar perkara itu, saya percaya penduduk di kawasan Permatang Pasir akan memilih calon Pas sebagai wakil rakyat mereka," – Ucapan Nik Aziz Nik Mat kepada pemberita di Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) pada 17 Ogos 2009 selepas proses penamaan calon bagi pilihan raya kecil Permatang Pasir.

TIP BERPOLITIK DARI NORBISA

Posted: 18 May 2011 05:55 PM PDT

Seringkali, saya diminta untuk memberikan ceramah dan memberikan tips bagaimanakah media sosial ini boleh dimanfaatkan secara optimum. Di sini, saya kongsi panduan yang boleh digunakan oleh aktivis politik.

1. Pelihara reputasi

Gunakan Google Alert untuk memantau reputasi anda di internet. Selain itu, Social Mention juga boleh membantu. Sekiranya ada usaha merosakkan reputasi anda, ambil tindakan segera, berkomunikasi dengan pihak terbabit. Selain itu, pantau juga reputasi anda di Facebook dan Twitter dengan membuat carian di kedua-dua laman tersebut dari semasa ke semasa.

2. Jadi wartawan

Laporkan aktiviti politik anda agar ia diketahui oleh rakan media sosial anda. Beberapa kajian menunjukkan orang lebih percaya apa yang sahabat beritahu, berbanding dengan iklan. Ambil gambar, upload dalam Facebook dan Twitter. Mudah dan murah.

3. Sebarkan apa yang anda suka di media sosial

Katakan anda penyokong BN, elok retweet (RT) apa yang Perdana Menteri atau pemimpin parti tulis. Bukan semua orang "follow" Perdana Menteri di Twitter. Anda boleh bantu sebarkan. Begitu juga, kongsi link artikel atau video menarik di Facebook. Kesan viral menjadikan media sosial lebih berkuasa berbanding akhbar atau tv.

4. Fakta bukan auta

Dalam media sosial, fakta lebih meyakinkan. Auta dapat bertahan seketika sebelum orang lain mempertikaikannya. Selepas berkali-kali auta (bohong), orang hilang kepercayaan kepada maklumat yang anda berikan.

5. Usah bergaduh di media sosial

Sekiranya ada orang bertanya sesuatu, maka jawablah dengan baik. Kalau ada fakta yang salah, betulkan. Bagaimanapun, apabila seseorang mula menyerang anda (bukan lagi kepada isu), maka langkah yang terbaik ialah abaikan. Biarlah dia syok sendiri.

Selamat berinteraksi di media sosial. Dan, selamat bersedia menghadapi PRU13!

INI LAGI MISTERI....BACA JANGAN TAK BACA,,,,,,

Posted: 18 May 2011 05:45 PM PDTRekod Salasilah Anwar Yang Misteri

Email dari Ceruk Tok Kun [klik di sini] tentang salasilah Anwar Ibrahim mungkin mengejut ramai pihak, tetapi bagi saya itu bukan perkara baru, saya pernah dengar daripada bekas-bekas sahabat Anwar sebelum ini.
Seorang sahabat Anwar yang berasal dari Johor yang terlibat aktif dalam mempertemukan Anwar dengan Wan Azizah, ketika itu Azizah masih belajar di Dublin pernah bercerita perkara ini.
Memang ketika mula-mula mendengarnya, agak pelik, dan saya simpan sebagai maklumat persendirian sahaja, tetapi apabila mendengar dari pelbagai sumber yang berlainan, saya mula tertanya-tanya, benarkah salasilah Anwar ini ?
Benar, dalam mana-mana wikipedia, tiada catatan tentang sejarah hidup Anwar khususnya berkenaan latar belakang keluarganya yang sejarahnya itu terus melompat ke alam pelajar, terlibat dalam PKPIM, ABIM, sertai UMNO, masuk penjara, PKR dan akhirnya sejarahnya hari ini.

Anwar dan ayahnya, Pak Ibrahim


Juga tiada buku khusus yang menceritakan sejarah keluarganya, kecuali buku-buku politik yang menceritakan tentang sejarah perjuangan politiknya..bla..bla..bla.. Akhirnya sejarah hidupnya ditinggalkan kosong dengan penuh misteri.
Keluarga Rosak
Buku pertama yang mendedahkan serba sedikit berkenaan latar belakang keluarga Anwar adalah buku '50 Dalil Mengapa Anwar Tidak Boleh Jadi PM"
"Anwar dari keluarga yang rosak. Bapanya, Ibrahim Abd. Rahman mengambil orang gajinya sebagai isteri menyebabkan ibu Anwar Hajah Che Yan hidup tertekan dan mengidap lumpuh.
"Mokhtar, adik Anwar pula penagih dadah. Keluarga yang tidak begitu senang dulu sekarang menjadi kaya raya bila Anwar menjadi Menteri Kewangan", Klik di sini
Blogger x-pkr menjelaskan lagi tentang Mokhtar.
"Banyak masa Mokhtar dihabiskan di Indonesia kerana masalah perbadi yang dihadapinya. Masalah tersebut boleh menjejaskan reputasi Anwar sebagai 'politician' Malaysia serta imej 'Pak Sheikh'nya.
"Kerana itu Anwar seboleh mungkin cuba 'menyembunyikan' kekanda sulungnya itu. Untuk rekod, kekanda sulungnya ini tidak berkahwin semasa hayatnya. Klik di sini
Menurut x-pkr, seorang lagi adik perempuan Anwar (yang kurang dikenali) telah berkahwin dengan seorang bekas polis pengawal peribadi Anwar yang bersara pada era reformasi 1998, juga bernama Mokhtar.
Mokhtar, adik ipar Anwar ini, bertindak sebagai kakitangan pengiring Anwar, tugas sama ketika dia dalam perkhidmatan polis.

Pak Ibrahim (bertanda bulat), Sukma Darmawan dan keluarga Anwar di Munich 2004


"Anwar ni nakal sikit, sebab itu keluarga memutuskan Mokhtar menjadi pegawal peribadinya untuk tengok-tengok tingkah lakunya", jelas satu sumber yang dekat dengan keluarga Anwar. Difahamkan, Mokhtar bersama isterinya (adik Anwar) menetap di rumah peninggalan Mak Yan di Assunta, Petaling Jaya.
Barangkali kerana latar belakang keluarganya yang sebegini, maka Anwar mengambil keputusan untuk menyembunyikan salasilah keluarganya dan memperbesarkan mengenai 'kehebatan'nya sebagai pemimpin.
Tetapi dalam konteks Melayu-Islam, walau sehebat mana pun seseorang itu, tetap kembali kepada persoalan asas. Siapa dia itu ? Siapa ibu bapanya ? Bagaimana susur galur keturunannya ?


Kerana terlalu sembunyikan susur galurnya, maka muncul pula secara tiba-tiba adik angkat Anwar yang berasal dari Indonesia, lelaki bernama, Sukma Darmawan Sasmitaat Madja.
Apakah Pak Ibrahim (bapa Anwar) berasal dari Indonesia atau sering berulang alik ke Indonesia ? Apakah Pak Ibrahim kekurangan anak sehingga memerlukan anak angkat ?
AIDCNews mendedahkan fakta sebaliknya, Sukma Darmawan bukan ditemui oleh Pak Ibrahim, sebaliknya ditemui oleh Anwar ketika dia sering berulang alik ke Indonesia, ketika zaman mudanya.
Kemudian, Anwar pujuk Sukma Darmawan berhijrah ke Malaysia, tinggal bersamanya di rumah Pak Ibrahim, di No. 27, Jalan SS1/43, Petaling Jaya dan belajar di Sekolah Yayasan Anda, milik Anwar.
"Di rumah itu hanya didiami oleh 4 orang iaitu Datuk Ibrahim, isteri mudanya (ibu tiri Anwar), Anwar dan Farizon (adik tiri Anwar).
"Apabila Sukma datang sebagai anggota keluarga baru, Datuk Ibrahim telah menempatkan Sukma sebilik bersama Anwar yang ketika itu masih bujang.
"Sebelum ini, mungkin ramai yang salah faham, mengatakan Sukma Darmawan menetap bersama arwah Mak Yan, hakikat sebenarnya, Sukma Darmawan menetap bersama madu Mak Yan di Kampung Tunku, Petaling Jaya.
"Persoalannya kenapa Anwar tidak menetap bersama arwah Mak Yan di Assunta, Petaling Jaya ? Kenapa Anwar dan Sukma lebih selesa menetap di rumah bapanya di Kampung Tunku ?, lapor AIDCNews. Klik di sini
Anwar Lebih Cenderung Mak Tiri ?
Sebelum ini, kita digembar-gemburkan Anwar sangat kasihkan ibunya, arwah Mak Yan, tetapi fakta yang didedahkan Sukma Darmawan sebaliknya.
Menurut pengakuan Sukma Darmawan, ketika Anwar masih bujang, dia lebih banyak menetap di rumah bapanya bersama isteri muda di No. 27, Jalan SS1/43, Kampung Tunku, Petaling Jaya, berbanding dengan rumah arwah ibunya, Mak Yan di Assunta, Petaling Jaya.
Persoalannya kenapa ?

Farizon (bertanda bulat) di Capetown, Afrika Selatan


Mohamad Sabu, dalam Majalah Tamadun, 14 Jun 1998 pernah berkata, "Begitulah juga dengan Rani Ibrahim, Marzuki Ibrahim dan Rosli Ibrahim yang naik mendadak dalam perniagaan, adakah kerana mereka pandai berniaga atau kerana saudara mereka menjadi Menteri Kewangan ?". Klik di sini Dalam senarai saham yang dikeluarkan oleh Kementerian Kewangan pada tahun 1999, bapa dan dua adik Anwar dicatatkan sebagai penerima saham Bumiputera yang dikeluarkan oleh kerajaan.
Bapanya, Datuk Ibrahim Abdul Rahman dan adik beradiknya, Farizon (anak dengan isteri muda) dan Marzuki (anak dengan Mak Yan) memegang saham berjumlah lebih 7.1 juta unit dalam tiga buah syarikat.Klik di sini
Utusan Malaysia, 18 Oktober 1999 pernah melaporkan bahawa abang Anwar, Idrus Ibrahim pernah ditangkap kerana disyaki berkhalwat dengan seorang wanita di kondominium Menara Seputeh.
Idrus Ibrahim, merupakan Ketua Penerangan Parti Keadilan Nasional (Keadilan) bahagian Bukit Mertajam ditahan oleh para pegawai Pencegah Maksiat Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) dan polis.
Menteri di Jabatan Perdana Menteri ketika itu, Datuk Paduka Dr. Abdul Hamid Othman ketika dihubungi di Sik petang ini mengesahkan penangkapan tersebut.Klik di sini
Petunjuk Arwah Sulaiman Palestin

Idrus (bertanda bulat) dan Chegubard


Chegubard atau nama sebenarnya Badrul Hisham Shaharin juga merupakan salah seorang keluarga Anwar apabila mengahwini anak saudara Anwar, Zarerah Hanim Md Zaki. Zarerah anak adik Anwar, Rehan Ibrahim yang berkahwin dengan arwah Pak Lang Zaki. Jika melihat petunjuk Chegubard, dia walaupun kaum kerabat Anwar tetapi nampaknya tidak gemar dengan cara Anwar mengemudikan PKR.
Kenapa Anwar pinggirkan Chegubard, sedangkan pemuda itu berkahwin dengan anak saudaranya ?
Ada yang tidak kena dengan keluarga Anwar ?
Paling misteri, Khairuddin Abu Hassan anak saudara arwah Sulaiman Palestin dan mendakwa sepupu Anwar Ibrahim pernah membawa pesan Arwah Sulaiman Palestin bahawa halang kerakusan cita-cita Anwar untuk menjadi Perdana Menteri.

Anwar Ibrahim kunjungi arwah Sulaiman Palestin. Khairuddin Abu Hassan (bertanda bulat)


Khairuddin Abu Hassan mendakwa Wan Azizah pernah dua kali meminta cerai daripada Anwar Ibrahim. Khairuddin dalam ceramahnya di Jelutong petang semalam mendakwa, kali pertama Wan Azizah meminta cerai daripada suaminya itu ialah pada tahun 1994 dan kali kedua pula pada tahun bulan September 1997 setelah mengetahui `latar belakang sebenar' Anwar.
Khairuddin dalam ceramahnya turut mendakwa Wan Azizah pernah dipukul oleh Anwar apabila meminta cerai kali kedua menyebabkan dia melarikan diri dari rumah selama 10 hari, Klik di sini
Berdasarkan keterangan di atas, dapat dirumuskan, Mokhtar, Rani (arwah), Idrus, Marzuki, Rehan, Rosli, dan seorang lagi perempuan adalah anak Pak Ibrahim dengan Mak Yam.
Farizon satu-satunya anak tunggal Pak Ibrahim dengan isteri muda. Sukma Darmawan pula anak angkat yang tiada pertalian keluarga dengan Pak Ibrahim.
Anwar pula anak Pak Ibrahim dengan isteri yang mana ?
Popularity: 11%

Eksklusif : Mengenali Anwar Ibrahim sebenar - Bahagian 1


Soalan :Pak Cik orang lama di Kampung Ceruk Tok Kun Bawah ini, jadi boleh tak pak cik ceritakan di mana sebenarnya Anwar Brahim ini dilahirkan kerana ada pihak memberitahu Anwar ini bukan anak jati Jalan Kilang Ubi (JKU), Ceruk Tok Kun Bawah (CTKB), Bukit Mertajam (BM)?


Pak Chik :Boleh...boleh... Sebenarnya Anwar dilahirkan di Sungai Bakap (Seberang Perai Selatan - SPS) bukannya di Bukit Mertajam (Seberang Perai Tengah - SPT). Pada masa tu Pak Brahim bekerja di Hospital Sungai Bakap dan tinggal di sana. Mak Yan (isteri Pak Brahim) cukup kuat aktif terlibat dalam W.I. (Perkumpulan Wanita) di kawasan SPS dan juga di Pulau Pinang. Dulu bila kita sebut W.I. saja semua orang tahu. Ianya pergerakan Wanita UMNO sekarang ini.
Soalan :Baru-baru ini saya ada terbaca dalam blog Ummi Hafilda Ali yang mendakwa semasa hubungan Azmin dengan adiknya itu masih baik yang Anwar pernah memberitahu yang Wan Azizah tu sebenarnya anak orang Korea yang diambil sebagai anak angkat Wan Ismail. Dan saya ada terdengar juga yang Anwar ini bukannya anak Pak Brahim dengan Mak Yan, tetapi anak Pak Brahim dengan perempuan lain. Benarkah perkara ini Pak Cik?
Pak Chik :Wan Ismail bapa Wan Azizah tu orang Permatang Pauh dan dia pangkat besar dalam Kerajaan dulu. Dia dulu selalu kerja di luar negara. Mungkin betul Wan Azizah itu anak angkat Wan Ismail kerana kulit dan muka Wan Azizah tak sama iras dengan Wan Ismail atau isterinya. Putih lain kulitnya. Apa pun kalau nak pasti Wan Azizah tu anak betul atau anak angkat Wan Ismail kena tengok surat nikah Wan Azizah. Kalau nikah pakai wali hakim, sah lah Wan Azizah tu anak angkat Wan Ismail.

Tentang Anwar pula banyak juga orang kata macam tu kerana kulit Anwar adalah cerah jika nak dibandingkan dengan abang-abangnya seperti Mokhtar, Rani dan Marzhuki. Kulit depa tu gelap nak ikut kulit Pak Brahim. Masa Anwar kecil pun dia berkulit cerah, comel dan berperangai lembut. Kalau kita dengar cerita orang-orang tua dulu, Anwar ini bukannya anak Pak Brahim dengan Mak Yan tetapi anak Pak Brahim dengan seorang perempuan Cina yang bekerja di Hospital Sungai Bakap semasa Pak Brahim kerja di situ dulu. Tapi, saya tak maulah tuduh-tuduh, takut tersilap plak. Apa pun zaman sekarang ni canggih sungguh, dengan guna contoh darah saja dah boleh tahu Anwar itu anak sapa dengan sapa. Apa kita panggil tu? DNA?
Soalan :Pak Cik, betulkah banyak orang kata Pak Brahim tu kawin dengan orang gajinya?
Pak Chik :(Sambil ketawa juga) Bab kawin pun hang tau juga ka? Memang benar la Pak Brahim kahwin bini nombor dua orang gajinya. Sebenarnya orang gaji ini adalah girlfriend Rani, Abang Anwar yang bercita-cita nak menjadikan orang gaji tu sebagai isterinya. Tapi, dah jodoh nak buat macam mana kan?
Soalan :Masa Anwar sekolah rendah, di sekolah mana dia belajar?
Pak Chik :Setelah Pak Brahim pindah ke Jalan Kilang Ubi, Ceruk Tok Kun bawah ni, Anwar belajar di Sekolah Stowell. Sekolah ni sekolah rendah aliran Inggeris yang letaknya bersebelahan dengan BM High School (sekolah aliran Inggeris juga), sekolah yang Pak Lah belajar dalam Form 6 dulu. Anwar apabila balik sekolah dia dihantar pula oleh Pak Brahim ke sekolah agama dekat rumah dia di Jalan Kolam (jalan menuju air terjun Bukit Mertajam Recreation Park) tu. Oleh kerana Anwar semasa umur peringkat sekolah rendah dia ni jenis lembut (orang kata lembut macam pondan) dengan kulitnya cerah dan comel bagi budak lelaki maka ramai budak-budak lelaki sebaya dengannya suka mengusiknya dengan memegang-memegang pipi dan lain-lain anggota badan dia. Biasalah kalau kehidupan di kampung budak-budak suka melawak kasar, lebih-lebih lagi kepada budak-budak berperangai lembut macam budak perempuan.
Oriolle says:
Sekarang suruh mereka yang taksub kat si peliwat tanya….di mana anak lelakinya? kenapa dia tidak bersama ayahnya disaat bapaknya di landa FITNAH (buatan sendiri) ini? Kenapa tak pernah terlihat kelibat anak lelakinya (waris kuat) berada di sisi seperti kakaknya Nurul Izah (jgn kata sebab dia kat luarnegeri) bapak dia kaya, anytime boleh balik berjuang bersama bapaknya sekiranya dia yakin bapanya di FITNAH. Fikirkanlah wahai pecacai PKR dan PAS. Aku sampai sekarang teringin nak tengok muka anak lelakinya di samping si peliwat kat TV. Bosan tengok muka Nurul Izah dan Maknya (Drama Queens). Jawapannya….SI WARIS KUAT INI TAHU SEGALA PERILAKU BURUK SI BAPAK DAN TERUS MENJAUHKAN DIRINYA ENGGAN BERSUBAHAT ….ALHAMDULILLAH DIA MASIH MAMPU BERFIKIR TAK SEPERTI PECACAI-PECACAI YANG UMPAMA LEBIH SUDU DARI KUAH.

SAMPAI BILA NAK GUNA UNDANG-UNDANG LAPUK ?

Posted: 18 May 2011 05:39 PM PDT

Low fines do not deter offenders

2011/04/20
By Jason Gerald John
streets@nstp.com.my
Share |Sapiah Haron (right) with a Hang Tuah Jaya Municipal Council official carrying out spot-checks at restaurants. — Picture by Nashairi Mohd Nawi
Sapiah Haron (right) with a Hang Tuah Jaya Municipal Council official carrying out spot-checks at restaurants. — Picture by Nashairi Mohd Nawi
MALACCA: The low compound fines for offences under local council by-laws is one reason they are not a deterrent. This was the conclusion of the Hang Tuah Jaya Municipal Council (MPHTJ) following a series of operations against law breakers, including one recently when two restaurants and a fast food outlet in Ayer Keroh were slapped with fines for offences relating to the hygiene and cleanliness of their premises.

Council president Sapiah Haron said one of the restaurants had been issued compound fines on five separate occasions this year for failing to adhere to the council's Food Hygiene By-Law 2010.

The other restaurant and the fast-food outlet had had three and two compounds issued against them respectively in the first quarter of this year.
"We fine them but they have no problem paying and the problem is not resolved. The cleanliness and hygiene of these restaurants are still below par and there are no signs of improvement.

"The RM250 that the restaurants have to pay for each compound could be too low and this is why they can easily settle it," she said.

Sapiah said the Hang Tuah Jaya Municipal council wants to raise its compound fines which are considered too low for restaurants to take hygiene and cleanliness seriously.

"This is not to burden the restaurant operators but to get them to buck up," she said.

She said a proposal for a revision of the compound rate would be submitted to the state government.

Sapiah said the council would not compromise on the cleanliness of food operators in the MPHTJ area.

"We will continue to carry out spot-checks at all restaurants in our area and this includes hotels, food courts and fast-food outlets," she said.

Tram project gets the nod

Posted: 18 May 2011 05:37 PM PDT

Tram project gets the nod
2010/09/30
By Jason Gerald John
Share |MALACCA: Visitors to the Historical City could soon enjoy a traffic light- free ride from the Ayer Keroh toll plaza to the city centre, thanks to the Melaka Tram project.

Chief Minister Datuk Seri Mohd Ali Rustam said the Department of Railways had given the nod for the project.

"However, we would have to wait for the green light from the Public Works Department as there is a need to build four flyovers to ensure the path of the Melaka Tram is not affected by traffic-light junctions.


"The flyovers would be built at the Persimpangan Seri Negeri, Persimpangan Bukit Beruang-Bukit Katil, Persimpangan MBMB and the Persimpangan Muzium Tun Abdul Ghafar Baba.

"With the flyover, the tram's journey will be uninterrupted and the traffic flow from the Ayer Keroh toll plaza to the city centre will be smooth as there will be no traffic lights," said Ali after chairing the weekly state executive council meeting at the Seri Negeri yesterday.

He said the RM272 million tram project, similar to the one in Brisbane, Australia, could start construction early next year once the project received public feedback during a three-month objection period and also upon completion of the environmental impact assessment.


The Melaka Tram would have 23 stops along a 40km-route from Ayer Keroh to Banda Hilir, the heart of the historical city.

The project, a joint venture between Mrails International Sdn Bhd and Chief Minister Incorporated (CMI), is expected to be completed within a year. He said the project was mainly to cater for the influx of tourists to the city.

It is estimated that 250,000 passengers will use the trams monthly, providing an annual revenue of RM20 million.


Among the popular spots the tram will pass are Hotel Seri Malaysia, Botanical Gardens, Melaka Zoo, Melaka International Trade Centre, Taman Muzaffar Shah, Pantai Hospital, Masjid Al-Azim, Hospital Melaka, Renaissance Hotel, Dataran Pahlawan, Hotel Mahkota, Harbour Club, Equatorial Hotel and Bukit Baru.

Read more: Tram project gets the nod http://www.nst.com.my/nst/articles/24mal/Article#ixzz1MkoxNt6Z

TERIMA KASIH PM

Posted: 18 May 2011 05:35 PM PDT

Prime Minister Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak at the launch of of "Invest Malaysia New York 2011" forum at the New York Stock Exchange. He also spoke about the Digital Malaysia Masterplan that would accelerate growth across all sectors of the economy and create a climate conducive to innovation, investment and nurturing talent. -- Picture by BERNAMA

 

HARTA KARUN DI MELAKA

Posted: 18 May 2011 05:27 PM PDT

Gerbang Negeri: Melaka pelawa kerjasama swasta keluar harta karun
Oleh Amirullah Andi Nur
arullah@bharian.com.my
2011/05/19
BARU-BARU ini cerita mengenai harta karun yang tenggelam di dasar Selat Melaka di beberapa lokasi berhampiran Melaka kembali dibangkitkan semula. Peninggalan bernilai bilion ringgit itu dilaporkan masih berkubur bersama bangkai kapal pada zaman penjajahan Belanda sekitar 1600 hingga 1700.

Kisah mengenai perkara ini mulanya didedahkan oleh Exco Pelancongan, Kebudayaan dan Warisan negeri, Datuk Latiff Tamby Chik, sebelum diulas secara lebih panjang lebar oleh Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd Ali Rustam.
Pemimpin Melaka itu menjelaskan betapa kerajaan negeri amat berminat untuk mengeluarkan harta karun berkenaan, namun tidak dapat melakukannya sehingga kini kerana tidak mempunyai sumber kewangan mencukupi.
Dikhabarkan proses mencari dan mengeluarkan barangan bernilai ini memerlukan kira-kira RM3 juta. Itu pun hanya membabitkan sebuah kapal.

Kita tidak pasti berapa jumlah sebenar kapal berada di dasar Selat Melaka ini, namun mengikut beberapa laporan sebelum ini, terdapat sekurang-kurangnya 13 bangkai kapal Belanda meliputi jenis dagang dan perang berkubur di situ.

Semua kapal yang tenggelam ini dikatakan singgah dan berlabuh di Melaka kerana ketika itu ia adalah pelabuhan perdagangan paling terkenal di rantau ini

Antaranya, adalah kapal Middleburg yang dilaporkan tenggelam pada 16 Ogos 1606, selain Wieringen pada 2 Jun 1636; Franeker (pada 18 Januari 1642), Bambeek (pada 12 Januari 1702) dan Overduin (pada 27 Jun 1884).
Semua kapal lama ini dilaporkan berada di dasar Selat Melaka berhampiran Tanjung Tuan (berhampiran Port Dickson, Negeri Sembilan), Tanjung Kling, Tanjung Pinang, Pulau Undang dan Permatang Rumput.

Selain kapal ini, ada juga dilaporkan sekurang-kurangnya enam kapal Portugis turut tenggelam di sepanjang perairan Melaka ini. Ini tidak termasuk 12 bangkai kapal yang berjaya ditemui di perairan Tanjung Tuan oleh sebuah syarikat, Serena Zone Sdn Bhd.

Sehingga laporan ini ditulis, kita tidak pasti apa sebenarnya berlaku kepada semua bangkai kapal terbabit bersama harta karun berharga yang berada di dalam 'perutnya' kerana pihak berkuasa terbabit sendiri belum memberi informasi lengkap mengenainya.

Perbadanan Muzium Melaka (PERZIM), agensi kerajaan Melaka yang dipertanggungjawabkan mengurus muzium dan berkaitan harta karun, pada awalnya dilaporkan sudah mengadakan usaha peringkat awal bagi mengenal pasti lokasi tepat semua kapal terbabit.

Bagaimanapun menurut pengurus besarnya, Khamis Abas, pihaknya menghentikan operasi berkenaan selepas kira-kira seminggu berbuat demikian kerana usaha itu diambil alih oleh Jabatan Warisan Negara.

Namun jabatan terbabit juga sehingga kini masih belum memberi sebarang kenyataan mengenai perkara itu.

Berita Harian difahamkan, penyelidikan yang dilakukan oleh mereka juga masih pada peringkat awal sekali gus belum dapat memberi sebarang maklumat lengkap dan tepat mengenai semua harta karun itu.

Kita percaya harta karun yang tenggelam ini bukan saja menarik minat kerajaan Melaka dan Pusat, malah pencari harta karun seluruh dunia pun ramai yang turut tertarik kerana harganya yang tidak ternilai itu.

Bagi pengkaji sejarah pula, tentunya kejayaan membawa naik harta karun bersama bangkai kapal yang tenggelam itu sangat dinantikan kerana ia akan memberi peluang kepada mereka untuk membuat kajian baru mengenai Melaka sebagai pusat perdagangan terkenal rantau ini satu masa dulu.

Malah ia juga mungkin boleh mendedahkan lebih banyak penemuan baru yang selama ini masih tenggelam di dasar Selat Melaka.

Kita tidak pasti jika ramai yang masih ingat pada 2004, sejumlah tembikar dipercayai berusia lebih 200 tahun ditemui kira-kira dua batu nautika di perairan Limbongan, tidak jauh dari pusat Bandaraya Melaka Bersejarah.

Tembikar itu dipercayai adalah dari kapal yang tenggelam di dasar Selat Melaka. Artifak ini berupa produk keluaran China dan Vietnam berjaya dikesan oleh sepasukan penyelam Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) menggunakan alat pengesan sonar.

Mengikut laporan, kerajaan Melaka membelanjakan kira-kira RM171,000 bagi membiayai operasi ini.

Ketika ditemui selepas mempengerusikan mesyuarat mingguan Exco kerajaan negeri minggu lalu, Mohd Ali berkata pihaknya memerlukan sokongan dan kerjasama dari sektor swasta untuk melaksanakan usaha membawa keluar harta karun terbabit.

Beliau memaklumkan ganjaran akan diberikan kepada mana-mana pihak terbabit yang sedia bekerjasama iaitu berupa satu perempat daripada nilai harta karun berkenaan. Separuh daripada nilai harta karun itu menjadi milik kerajaan Persekutuan, manaka satu perempat lagi milik kerajaan Melaka.

Sebenarnya, tawaran ini bukan pertama kali dibuat oleh Mohd Ali. Beliau pernah berbuat demikian pada 2000 iaitu selepas baru dilantik Ketua Menteri. Bagaimanapun tidak ada maklum balas diterima sehinggalah cerita ini dibangkitkan semula.

KITA DOAKAN AGAR TUN CEPAT SEMBUH

Posted: 18 May 2011 05:22 PM PDT

Dr Mahathir stabil, perlu rehat: Mukhriz


2011/05/19

MUKHRIZ keluar dari IJN selepas melawat bapanya, Tun Mahathir yang dirawat di situ, semalam.
MUKHRIZ keluar dari IJN selepas melawat bapanya, Tun Mahathir yang dirawat di situ, semalam.
KUALA LUMPUR: Tun Dr Mahathir Mohamad yang dimasukkan ke Institut Jantung Negara (IJN) pagi semalam kerana batuk kini berada dalam keadaan stabil dan dinasihatkan berehat supaya dapat pulih sepenuhnya.

Anaknya, Datuk Mukhriz Mahathir berkata doktor menasihatkan bekas Perdana Menteri itu supaya berehat secukupnya walaupun tidak mengalami sebarang masalah jantung yang serius.
"Tidak ada langsung masalah dengan jantung. Cuma batuk, maksudnya paru-paru sikit... biasanya kalau dia batuk dia perlukan rehat secukupnya di IJN," kata Timbalan Menteri Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri itu ketika ditemui di lobi IJN selepas melawat ayahnya.
Katanya, ayah beliau kini perlu menjalani rawatan fisioterapi seperti biasa, mengambil ubat antibiotik dan rehat yang secukupnya supaya sembuh secepat mungkin.

"Susah nak nasihatkan dia... dulu dia dah masuk gear lima, dah lama ini nak masuk gear rendah susah, tetapi apa pun dia sendiri pun tahu kesihatan dia," katanya kepada pemberita.

Beliau berkata, aktiviti luaran Dr Mahathir juga dikurangkan untuk memberinya peluang berehat memandangkan keadaan kesihatannya sekarang.

"Emak saya kini berada di sisinya untuk menjaga beliau... kita juga tidak menggalakkan lawatan daripada kawan buat masa ini bagi mengelakkan daripada berlaku jangkitan," kata Mukhriz.
Dr Mahathir, 85, dimasukkan ke wad biasa pada jam 6 pagi selepas mengadu demam dan batuk sejak dua hari lalu. – BERNAMA

MASIH LAGI NAK BERTANDING.....

Posted: 18 May 2011 05:18 PM PDT

Sokongan terhadap Nik Aziz semakin menurun
 

Datuk Nik Aziz Nik Mat
Datuk Nik Aziz Nik Mat
Kajian dapati Mustapa, Awang Adek dapat perhatian

KOTA BHARU: Kajian pendapat oleh sebuah syarikat perundingan dan penyelidikan, mendedahkan penerimaan rakyat Kelantan terhadap kepemimpinan Menteri Besar, Datuk Nik Aziz Nik Mat, menurun kepada 48.3 peratus, berbanding 76 peratus pada 2006 kerana beberapa faktor, termasuk penentangan rakyat di negeri itu terhadap kerjasama PAS dengan DAP.
Bagaimanapun, kajian oleh Social Matrix Research (SOCMAT) itu mendapati penerimaan rakyat Kelantan terhadap Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed melonjak kepada 31 peratus berbanding enam peratus pada 2006, manakala Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Awang Adek Hussin meningkat kepada sembilan peratus.
Kaji selidik yang dinamakan Tinjauan Kepekaan Penduduk Tentang Kepemimpinan Kelantan 2011 itu dilakukan pada Mac lalu. Kaji selidik sama pernah dilakukan oleh syarikat berkenaan pada 2006.

Penasihat SOCMAT, Dr Khairudin Damhoeri, berkata kaji selidik juga mendapati pemimpin PAS lain seperti Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Datuk Husam Musa; Timbalan Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yakub dan Timbalan Pesuruhjaya III PAS Kelantan, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah, gagal mengulangi pencapaian hebat lima tahun lalu, sekali gus menunjukkan kedudukan PAS untuk mempertahankan Kelantan dalam pilihan raya umum akan datang amat getir.

Beliau yang juga pensyarah di sebuah institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) di Lembah Klang, berkata kaji selidik membabitkan 3,000 responden berumur 21 hingga 102 tahun dan setiap mereka dihubungi sekali lagi untuk pengesahan bagi memastikan integriti hasil kajian.

"Kajian ini tidak memihak kepada sesiapa kerana ia pernah dilakukan pada 2006. Ketika itu kami dapati PAS amat popular dan sukar untuk UMNO mengambil alih kerajaan. Bagaimanapun, kali ini, kaji selidik mendapati Barisan Nasional (BN) sudah mendapat tempat kerana selepas Nik Aziz, populariti adalah kepada Mustapa dan Awang Adek," katanya kepada Berita Harian.
Kajian juga mendapati golongan yang menyukai Nik Aziz adalah yang berusia 51 tahun ke atas dan bawah 30 tahun, manakala Mustapa menerima sokongan mereka yang berusia 30 hingga 50 tahun.

Beliau menegaskan hasil kajian pada 2006 menunjukkan rakyat Kelantan tetap akan memilih PAS walaupun Nik Aziz meletakkan jawatan ketika itu.

"Bagaimanapun, kali ini, jika Nik Aziz meletak jawatan BN dijangka akan kembali merampas Kelantan," katanya.

Ditanya mengenai punca kemerosotan sokongan terhadap Nik Aziz, beliau berkata, rakyat Kelantan belum dapat menerima kerjasama PAS dengan pakatan pembangkang, terutama DAP.

Katanya, sebelum ini PAS melaungkan dasarnya menegak Islam dan menentang pihak yang berkawan dengan kafir, tetapi kini parti itu sendiri sudah berbaik dengan DAP yang jelas menentang Islam.

"Faktor kedua adalah perpecahan dalam PAS berikutan ada kem Erdogan, iaitu kepemimpinan profesional seperti Husam dan Dr Hatta Ramli. Selain itu, ada kumpulan kerajaan perpaduan terdiri daripada Timbalan Presiden PAS, Datuk Nasharuddin Mat Isa dan Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustapa Ali serta kumpulan tradisional yang diketuai Mohamad Sabu.

"Penurunan populariti Nik Aziz juga berpunca daripada menantunya, Abdul Ariffahmi Abdul Rahman dalam kes Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PBMK)," katanya.

Dr Khairudin berkata, isu pelbagai fatwa yang dikeluarkan Nik Aziz, mengelirukan orang Melayu sehingga menyebabkan mereka tidak lagi yakin padanya.

SOCMAT ditubuhkan sebagai badan perunding bebas kepada mana-mana pertubuhan bukan kerajaan (NGO) atau syarikat yang mahu mendapat nasihat serta penyelidikan berhubung isu masyarakat, politik, sosial, ekonomi dan pasaran. Kaji selidik terbaru itu dilaksanakan menerusi temubual di tempat awam, seperti pasar, masjid dan warung makan selama tiga hari bermula 25 hingga 27 Mac lalu.

Dr Khairudin pernah bertugas sebagai perunding bebas di Pusat Kajian Strategik Negeri Kelantan pada 2006 dan melakukan kaji selidik terhadap kepemimpinan Kelantan. Beliau juga ditugaskan melakukan analisis keputusan pilihan raya umum pada 2004 dan 2008 mengikut Parlimen, Dewan Undangan Negeri (DUN) termasuk daerah mengundi dan saluran. Kajian berkenaan membabitkan 6,000 daerah mengundi dan 18,000 saluran mengundi yang mendapat pembiayaan Universiti Tun Abdul Razak (UNIRAZAK).

FAKTA
Keputusan Kaji Selidik Social Matrix Research


  • Datuk Nik Aziz Nik Mat – 48.3 peratus
  • Datuk Seri Mustapa Mohamed – 31.4 peratus
  • Datuk Awang Adek – 9 peratus
  • Datuk Mohd Amar Nik Abdullah – 1.8 peratus
  • Datuk Husam Musa – 1.6 peratus

Oleh Anwar Hussin
anwarhussin@bharian.com.my
2011/05/19

  • Datuk Mohd Fatmi Che Salleh – 1.1 peratus

BILA KUASA DI TANGAN.............

Posted: 18 May 2011 05:11 PM PDT

Guan Eng cuba hasut penganut Buddha, Hindu - Gerakan

PULAU PINANG 18 Mei - Ketua Menteri, Lim Guan Eng diselar kerana didakwa cuba melaga-lagakan penganut pelbagai agama di negara ini dalam perutusan sempena Hari Wesak semalam.
Naib Ketua Pemuda Gerakan negeri, H'ng Khoon Leng berkata, dalam perutusan yang dikeluarkan di sini kelmarin, Guan Eng seolah-olah menghasut penganut Buddha dan Hindu supaya membenci orang Melayu yang beragama Islam.
Menurutnya, beliau kecewa kerana Setiausaha Agung DAP itu mencampur-aduk unsur politik peribadi dalam hal keagamaan.
"Apabila saya baca, saya amat kecewa kerana Guan Eng mempolitikkan ucapan tersebut yang sepatutnya menyeru kepada kebaikan.
"Dia cuba melaga-lagakan rakyat pelbagai kaum serta agama," katanya kepada pemberita selepas membuat laporan polis di Balai Polis Jalan Patani di sini mengenai perutusan bertarikh 16 Mei 2011 tersebut yang disiarkan di laman sosial Facebook Guan Eng.
Antara kandungan perutusan dalam bahasa Inggeris itu yang didakwa Khoon Leng berbaur hasutan adalah 'Even though Christians and not Buddhists are targeted by UMNO and Utusan Malaysia this time, what is there to stop Budhhists and Hindus from being the next targets in future.'
Khoon Leng menegaskan, kenyataan Guan Eng itu ternyata boleh mencetuskan kemarahan dan kebencian penganut agama bukan Islam terhadap orang Melayu dan Islam.
Ini kerana, jelas beliau, majoriti ahli UMNO dan pembaca akhbar Utusan Malaysia terdiri daripada orang Melayu.
Justeru, beliau mahu pihak berkuasa mengambil tindakan tegas terhadap kenyataan sedemikian yang dikeluarkan oleh mana-mana pihak yang cuba mencetuskan perbalahan agama.

MANA BANTUANNYA ?

Posted: 18 May 2011 05:07 PM PDT

Surau Haji Mohd. Yasin dilanda banjir kilat


ABU Kassim Endon menunjukkan sebahagian struktur tembok surau Kampung Lubok Kasau yang retak akibat kerap digenangi air banjir sejak sebulan lalu.


JASIN 18 Mei - Bagi penduduk sekitar kawasan surau Kampung Lubok Kasau, Bemban di sini, kejadian banjir kilat yang melanda kawasan tersebut sejak setahun lalu sudah dianggap perkara biasa buat mereka.
Namun, kesabaran penduduk semakin teruji terutama dalam kalangan kariah surau di kawasan itu apabila air mula naik ke kawasan surau sehingga menganggu kelancaran penduduk menunaikan ibadat harian di surau tersebut.
Penduduk mendakwa masalah banjir kilat yang berlaku disebabkan projek pembangunan perumahan yang dijalankan di kawasan tersebut sejak dua tahun lalu.
Menurut mereka, ekoran keadaan itu, sistem perparitan di kawasan berkenaan tidak mampu menampung kesan projek pembangunan yang dijalankan, malah keadaan longkang sedia ada tidak diselenggara dengan baik sekali gus menyumbang kepada kejadian banjir kilat.
Timbalan Pengerusi surau, Abu Kassim Endon berkata, kejadian paling serius berlaku pada Februari lalu apabila air memasuki kawasan surau hingga paras tangga dan memenuhi ruang mengambil wuduk.
''Bila hujan lebat, air masuk ke kawasan surau seperti air terjun memandangkan surau berada di bawah tebing tinggi manakala projek perumahan terletak di atas bukit.
''Keadaan yang berlarutan ini merosakkan bangunan surau dan kariah surau terpaksa menanggung bil air sehingga lebih RM100 untuk membersihkan surau," katanya ketika ditemui Utusan Malaysia di sini, baru-baru ini.
Katanya, kesan banjir kilat yang melanda di kawasan itu menyebabkan sebahagian dinding tembok surau retak dan cat tertanggal akibat ditakungi air.
Sehubungan itu, Abu Kassim berharap pihak berkuasa terbabit khususnya Majlis Perbandaran Hang Tuah Jaya mengambil tindakan sewajarnya terutama membina sistem perparitan baru di situ agar kejadian banjir tidak berulang.
Selain itu, salah seorang penduduk, Ramlah Mohd. Atan, 61, berkata, masalah banjir kilat mula melanda kampung itu selepas projek pembinaan rumah dijalankan berhampiran kawasan tersebut.
''Setiap kali air naik, kita terpaksa meluangkan masa membersihkan surau sekali gus menyebabkan kariah surau menanggung bil air yang tinggi," katanya.
Ramlah juga berharap agar pihak berkuasa dapat mengambil tindakan penyelesaian yang berkesan seperti membesarkan longkang di situ bagi memudahkan air hujan mengalir ke sungai bersebelahan surau.

Tempoh masa kritikal politik negara

Posted: 18 May 2011 05:05 PM PDT

Tempoh masa kritikal politik negara

PROFESOR MADYA DR. SIVAMURUGAN PANDIAN, Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan, USM.

DALAM konteks pensejarahan politik kontemporari tanah air, kebelakangan ini boleh diiktiraf sebagai tempoh masa yang kritikal. Ia ketara kerana politiking yang berterusan seolah-olah setiap detik perlu diawasi, diperhati dan dibuat congakan tertentu walaupun tahu ia mengancam kestabilan dan nilai kemuafakatan kemasyarakatan. Adakah ini kesannya daripada politik masa depan ataupun politik baru yang diuar-uarkan oleh sesetengah pihak?

Terlalu banyak ungkapan cuba disumbat dan disuluh menerusi terowong 'politik baru' yang sehingga kini masih berbelah-bahagi dari segi pendefinisian sehingga menyoal apakah 'politik baru' yang sudah menjelma era pasca Mac 2008? Pelbagai kumpulan baik pemimpin, pembesar politik mahupun massa memberi takrifan dan pemahaman yang berbeza-beza.

Adakah ia 'perubahan'; 'merakyatkan'; 'akar umbi'; 'menerajui perubahan'; 'harapan'; 'bottom up'; 'manipulasi'; 'kreatif'; 'calon'; 'parti'; 'isu'; 'kepimpinan'; 'politik moral'; 'politik berhemah'; 'politik sivil'; 'liberalisasi'; 'kebebasan'; 'demokrasi'; ataupun politik lama dengan 'acuan' berbeza akibat desakan persekitaran yang jauh berubah daripada sebelumnya.

Politik hari ini berkecenderungan menunjukkan kepekaan ke atas 'politik manipulasi' yang melengkapi 'politik angka' kerana politik adalah 'permainan' dalam konteks 'politik berasaskan kepada etnik'.

Ia bukan sama ada seseorang itu popular ataupun tidak tetapi kemampuan untuk menang dengan apa cara sekalipun itulah 'politik' sebenarnya. Strategi yang diguna pakai bukan untuk menjadi pasukan popular yang sering kalah. Di sebaliknya pasukan yang terus menang dengan kemenangan bergaya kerana kemampuan terserlah berdasarkan pemikiran 'strategik' dengan pengurusan politik yang menyeluruh.

Ia mengambil kira kepentingan kesemua kelompok masyarakat baik di atas mahupun bawah ; serta kepelbagaian maklumat yang bukan digunakan untuk menentukan siapa yang benar atau salah tetapi lebih daripada itu keupayaan melahirkan 'kepercayaan'.

Manipulasi secara kreatif maklumat yang diguna pakai jika berjaya mewujudkan keyakinan dan kepercayaan, maka parti itulah yang menang.

Kepelbagaian idea baru dilihat menjadi penjana perubahan yang kita lihat hari ini. Ia memberi informasi apatah lagi turut disalur melalui pelbagai mekanisme media tanpa bergantung sepenuhnya kepada media arus perdana. Teknologi yang terus berubah-ubah menyebabkan wujudnya golongan yang melakukan penilaian secara 'arm chair' dengan telahan sendiri termasuk penyertaan dalam sebarang forum on-line.

Ia menandakan perubahan bagaimana masyarakat melakukan percaturan sendiri dalam penyebaran maklumati dan diberi pilihan untuk memilih bersesuaian dengan nilai kepercayaan masing-masing.

Misalnya, isu agama Kristian sebagai agama rasmi negara. Ada segolongan yang akan bersetuju kerana ia akan cuba dihubung kait dengan pelbagai tingkah laku politik sejak dua tahun lalu termasuklah kehadiran pemimpin tertentu di masjid, membaca potongan ayat al-Quran sebagai pengimbang kepada tingkah laku politik mereka.

Ada juga yang melihat ia barangkali strategi politik untuk menang kerusi melalui penyebaran kepercayaan yang sama terutama di negeri seperti Sabah dan Sarawak kerana faktor geografi dan demografinya.

Ada pula yang menolak dengan melihat ia sebagai satu propaganda memenangi masyarakat Melayu, bersifat etnosentrik dan prejudis; menyanggah Perlembagaan sebagai kitab negara bangsa.

Pokoknya, ia bukan bertujuan menentukan siapa salah atau benar tetapi bagaimana hujah disampaikan untuk melahirkan 'keyakinan', 'keraguan' dan 'ketakutan'; seterusnya 'kepercayaan' kepada kelompok berpusat iaitu 'pengundi atas pagar' kerana tindakan pemimpin berlatar belakangkan kepercayaan itu yang menggunakan institusi keagamaan atas kepentingan politik.

Agama dan politik yang sering cuba dipisahkan kini bergerak senada apatah lagi jika pemimpin keagamaan sendiri bertindak di belakang tabir memberi kenyataan-kenyataan berbau politik dalam pertemuan dengan pengikutnya.

Politik hari ini adalah politik berorientasikan kepada maklumat, perancangan idea untuk mengurusnya dan bagaimana mampu melahirkan kepercayaan ke atas isu yang dibawa melalui manipulasi secara terancang dan kreatif agar mempengaruhi persepsi, sentimen dan imaginasi umum.

Aksesibiliti bersifat resiprokal, saling balas-membalas dan memerlukan antara pemimpin, parti dan ahli serta rakyat perlu ada supaya apa sahaja yang dilakukan akan bersifat dua hala dan bukan sehala lagi.

Komunikasi dan tutur kata yang difahami umum dan bukannya hanya mahu difahami oleh diri sendiri penting. Jika hubungan antara setiap komponen ini rapat dan tidak menampakkan sebarang jurang, mustahil parti itu boleh tewas ataupun gagal meraih sokongan.

Dilemanya, adakah model politik ini yang bersandarkan kepada maklumat, idea dan perang psikologi serta siber mampu disertai oleh kesemua kelompok masyarakat termasuk yang masih mengutamakan 'politik pembangunan'?

Politik apa yang menjadi penentu masa depan adalah 'permainan' politik yang berpusatkan kepada maklumat yang boleh merungkai reformasi yang dibawa; hak dan tanggungjawab sebagai agenda asas dan sejauh mana kebebasan, pendemokrasian serta liberalisasi juga merupakan sebahagian dari manipulasi maklumat ini.

Informasi jujur mengenai 'apa yang diperlukan masyarakat, cara pemikiran massa dan yang dimahukan mereka' di bawah permainan politik ini boleh memobilisasi pandangan, ekspresi baik individu mahupun pertubuhan dengan mengiktiraf mindset yang menggembleng idea dan pemikiran yang disesuaikan dengan generasi semasa tanpa meminggirkan sumbangan pengikut tradisi.

Politik baru menekankan manipulasi merungkai tanggungjawab dalam kalangan pemimpin dan ia akan berjaya jika masing-masing memahami peranan mereka dalam kerangka untuk mentransformasi negara, rakyat dan parti politik sendiri supaya kepercayaan dan keyakinan itu akan diterjemah dalam bentuk sokongan angka politik.

Pendekatan yang diambil tidak perlu mememperhebatkan sokongan penyokong tegar tetapi penyokong yang sentiasa berubah-ubah pendirian sebenarnya wajar menjadi tumpuan permainan politik baru ini.

SATU LAGI CATATAN SEJARAH NEGARA DIBAWAH KEPIMPINAN NAJIB

Posted: 18 May 2011 05:01 PM PDT

PM lancar penubuhan GSIAC


Kalangan tokoh-tokoh sains dan inovasi terkemuka dunia mendengar amanat Najib Tun Razak yang mempengerusikan mesyuarat pertama Majlis Penasihat Sains dan Inovasi Global (GSIAC) di Akademi Sains New York (NYAS), New York, semalam. – BERNAMA


NEW YORK 18 Mei – Malaysia melakar satu lagi sejarah apabila melancarkan Majlis Penasihat Sains dan Inovasi Global (GSIAC) di sini yang dianggotai 35 tokoh terkemuka dunia sebagai landasan memberi nasihat ke arah merealisasikan kemajuan rakyat dan negara.
Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang juga pengerusi majlis itu berkata, buat permulaan tiga projek segera boleh dilaksanakan iaitu model Bandar Pintar dan Kampung Pintar yang turut membabitkan rumah jimat tenaga, kedua, projek biomass iaitu menjadikan sisa kelapa sawit sebagai kuasa elektrik serta vaksin dan ketiga pembangunan modal insan membabitkan kajian-kajian saintifik di pusat-pusat pengajian tinggi.
''Majlis itu juga akan menjadi platform menanda aras penarafan dan tahap kompetitif dalam sains dan inovasi berbanding negara yang sudah maju dalam bidang teknologi di samping meningkatkan keupayaan Malaysia dalam sains dan inovasi," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat pertama majlis itu di Akademi Sains New York (NYAS) di sini.
Dalam ucapannya, Najib berkata, majlis itu juga akan mewujudkan kolaborasi dengan pakar dunia dan pemimpin global, selain menjana dan meningkatkan hubungan perdagangan dua hala dan nilai pelaburan kepada Malaysia.
GSIAC yang mempunyai 25 anggota mewakili pakar pelbagai bidang di dunia dan 10 tokoh terkemuka tempatan, adalah inisiatif bersama antara Kerjasama Industri Kerajaan Malaysia Dalam Teknologi Tinggi (MIGHT) dan NYAS. Perlu disebut, NYAS, sebuah pertubuhan elit Amerika mempunyai 28 pemenang Hadiah Nobel dalam pelbagai bidang sains dan teknologi.
Majlis itu akan disetiausaha bersama oleh Penasihat Sains kepada Perdana Menteri, Prof. Emeritus, Datuk Dr. Zakri Abdul Hamid dan Presiden serta Ketua Pegawai Eksekutif NYAS, Ellis Rubinstein.
Ia bertujuan mentransformasikan Malaysia kepada negara berpendapatan tinggi menerusi peningkatan keupayaan Malaysia dalam sains dan teknologi.
Seramai 25 ahli majlis itu mewakili organisasi dan institusi penyelidikan bertaraf dunia, universiti dan akademi sains terkemuka serta tokoh terbilang dunia.
Najib berkata, menyedari bahawa inovasi adalah kritikal untuk memastikan kemakmuran dan meningkatkan kesejahteraan alam sekitar dan kehidupan rakyat, kerajaan komited untuk memajukan sains, teknologi dan inovasi dan menjadi pemacu kemajuan ekonomi.
"Malaysia sudah pun berjaya melakukan transformasi dari ekonomi berasaskan pertanian kepada perkilangan dan perkhidmatan. Sekarang kami komited merealisasikan matlamat Wawasan 2020 - ekonomi berpendapatan tinggi berasaskan kepada inovasi dan penjanaan ilmu - melalui Pelan Transformasi Ekonomi (ETP)," katanya.
Inisiatif ETP adalah untuk meningkatkan pertumbuhan yang memberi faedah kepada Malaysia serta mentransformasikan Malaysia kepada negara maju pada 2020 yang memerlukan jumlah pelaburan AS$444 bilion dan pertumbuhan 6 peratus setahun, menjana 3.3 juta pekerjaan, kebanyakannya jawatan berpendapatan tinggi dan latihan kemahiran. Ia akan meningkatkan pendapatan kasar negara (GNI) dari AS$6,700 pada 2009 kepada AS$15,000 pada 2020.
Najib menjelaskan pelan yang memerlukan 92 peratus daripada jumlah pelaburan itu, dipacu oleh sektor awam dan 27 peratus pelaburan akan diperoleh daripada pelaburan terus luar negara.
Perdana Menteri berkata, cabaran akan datang adalah besar dan meminta mereka melihat semula secara kritikal mengenai dasar, institusi dan proses untuk membina bagi mewujudkan sebuah masyarakat yang mapan, inovatif dan sejahtera dengan memupuk semangat keusahawanan, kreatif dan adil. – UTUSAN

Pembaca Harakahdaily.net mahu Azizah sumpah laknat

Posted: 18 May 2011 04:54 PM PDT

Pembaca Harakahdaily.net mahu Azizah sumpah laknat

KUALA LUMPUR 18 Mei - Seorang pembaca Harakahdaily.net, Wan Nasuha Wan Hassan hari ini meminta Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail bersumpah laknat atas nama Allah, bagi menafikan lelaki dalam video seks yang didedahkan trio 'Datuk T' bukan suaminya.

Ini kerana, tegas beliau, penafian lisan semata-mata oleh Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu sebelum ini, tidak mampu meyakinkan rakyat, bahawa pelaku dalam video seks tersebut bukan Datuk Seri Anwar Ibrahim dan sebaliknya Wan Azizah pula yang diperlekehkan.

Pada masa sama, Wan Nasuha juga meminta Wan Azizah mengadakan sidang akhbar sebaik sahaja selesai bersumpah, bagi menunjukkan kepada umum bahawa jam tangan Omega milik Anwar 'berada' dalam simpanan beliau dan bukan dalam simpanan polis.

Menurut pembaca Harakahdaily itu lagi, Wan Azizah perlu mengambil tindakan tegas dan berani seperti itu, bukan sahaja bagi menamatkan 'fitnah' jijik terhadap Anwar tetapi yang lebih penting, untuk menyatukan semula ummah negara ini yang berpecah akibat pendedahan video seks.

"Hanya Wan Azizah sahaja di muka bumi ini yang berupaya menyelesaikan kekusutan ini. Beliau perlu akur bahawa isu video ini telah menjangkaui kepentingan peribadi, keluarga dan politik. Keharmonian ummah sudah terancam dan kestabilan negara telah tergugat.

"Hanya Wan Azizah yang mampu menyelamatkan ummah daripada terus dilanda musibah ini. Penafian lisan sahaja tidak cukup. Tambahan pula 'si isteri' adalah presiden parti yang berketua umumkan 'si suami'," katanya seperti dipetik dari http://harakahdaily.net.

Beliau yang sering menulis surat terbuka berkaitan isu semasa dan dipercayai aktivis Pas menambah, jika Presiden PKR itu bersumpah, segala 'fitnah' terhadap Anwar akan tamat kerana tiada insan rasional menolak kesahihan sumpah laknat apatah lagi, ia dilakukan sendiri oleh isteri kepada mangsa fitnah.

Dalam pada itu, Wan Nasuha berkeyakinan bahawa Wan Azizah sedar dan peka bahawa kewajipan Presiden PKR itu kepada Allah, untuk menegakkan kebenaran dan keadilan mengatasi segala pertimbangan duniawi.

"Sesungguhnya penyelesaian kepada isu ini terletak di tangan beliau. Saya amat berharap dan berdoa agar beliau menyambut baik cadangan ini. Seterusnya mengambil tindakan yang dicadangkan, insya-Allah," ujarnya lagi.

Mengenai pendedahan video seks yang dikaitkan dengan Anwar itu, Wan Nasuha berkata, sebagai isteri dan ibu, beliau bersimpati dan memahami penderitaan yang terpaksa ditanggung oleh Wan Azizah sekeluarga.

Tiada ulasan:

Pengikut