Jumaat, 15 April 2011

YB Dato' Mohd Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri

YB Dato' Mohd Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri


OH, POLITIK SARAWAK

Posted: 15 Apr 2011 07:08 AM PDT

Assalamualaikum dan salam bloger,

Ketika saya mencatatkan tulisan ini, tempoh berkempen untuk PRN Sarawak semakin sampai ke penghujungnya. Sepuluh hari yang ditinggal sebagai tempoh berkempen, ia ternyata sangat menguji semangat dan kekentalan parti yang bertanding.

Dalam PRN Sarawak kali ini, BN bukan sahaja berhadapan dengan pembangkang tetapi berhadapan juga dengan tipu muslihat, pembohongan dan penipuan mereka. Walaupun awal-awal lagi, pembangkang cuba merasuahkan pengundi dengan menawarkan imbuhan itu dan ini, namun saya lihat dengan jelas bahawa cara berfikir orang Sarawak sangat berbeza dengan apa yang ada di Semenanjung. Berdasarkan kepada itulah, saya yakin pengundi Sarawak akan kekal memilih BN esok.

Jika dikatakan mencabar, memang mencabar. Namun saya sangat bersyukur kerana jentera BN yang turut disertai Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak telah melakukan yang terbaik. BN bukan sahaja mampu berjanji dan menawarkah khidmat yang baik, namun BN juga adalah sebuah parti yang berkemampuan dalam melaksanakan apa yang dikata.

Ternyata, PRN Sarawak telah mendedahkan kita kepada taktik pembangkang yang seperti kepanasan dengan isu-isu peribadi Ketua Pembangkang, DS Anwar Ibrahim, malah mereka juga seperti terlalu ghairah mahukan kuasa.

Pas misalnya, walaupun bertanding di lima kerusi DUN, namun geger mereka seolah-olah mereka akan menang satu negeri. Jauh dari sudut itu, ia telah membuktikan kepada rakyat bahawa apa yang mereka (pembangkang) persetujui di Sarawak telah menunjukkan Pas tergamas menggadai prinsip perjuangannya demi politik dan kuasa. Itulah yang menyedihkan.

Tinjauan saya, pertemuan saya dengan agak ramai penduduk Sarawak, mereka telah menyatakan kebimbangkan dengan "budaya semenanjung" yang cuba dibawa pembangkang di bumi kenyalang. Mereka ternyata tidak selesa dengan keadaan itu. Ini sangat jelas.

kalau anda melayari laman maya, pembangkang telah menggunakan propaganda yang keterlaluan kononnya ceramah mereka telah mendapat sambutan yang sangat menggalakkan. Namun bagi mereka yang ada dan berada di bumi Sarawak, mereka akan lebih faham mengenai keadaan sebenar.

Saya akui, bahawa mungkin ada isu-isu tertentu dalam iklim politik Sarawak, namun itu semua bukanlah alasan untuk rakyat atau pengundi Sarawak dengan mudah mempercayai pembangkang.

Sebenarnya, banyak sekali ilmu yang mampu diperolehi dalam PRN Sarawak ini. Ia ibarah satu kolej politik yang boleh mengajar manusia politik untuk lebih tahu mengenai politik. Di sini juga, kita akan dapat mengenali lebih banyak "perangai sebenar" pembangkang yang selama ini hanya bermuka-muka semata-mata.

Saya sangat berharap untuk melihat kemenangan cemerlang BN di Sarawak... dan, saya percaya tidak akan kecewa dengan harapan saya itu, insya'Allah.

Tiada ulasan:

Pengikut