Rabu, 27 April 2011

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN


AYUH BLOGGER KITA MAJUKAN NEGARA

Posted: 25 Apr 2011 05:46 PM PDT

Cetak Artikel Cetak . E-mel Rakan Emel Rakan .
Minda Pengarang: Blogger patut sambut keterbukaan kerajaan bantu majukan negara


2011/04/26
TANGGAPAN umum bahawa kerajaan sekarang khususnya pucuk kepemimpinan mengetahui segala-galanya sudah berlalu. Kerajaan berwibawa diterajui kepemimpinan yang bersedia menerima pandangan rakyat dan mengambil kira sebarang input mereka dalam merangka pelbagai dasar. Sebagai kerajaan bertanggungjawab, kritikan dan pandangan rakyat tidak wajar dipinggirkan. Persoalannya, sejauh mana kerajaan dapat menerima kritikan dan teguran. Pada masa sama, setakat mana pula rakyat mengetahui had serta batasan dalam mengkritik kerajaan dan pemimpinnya. Hakikatnya, dalam kecanggihan era siber, kerajaan kini tidak lagi mampu mengelak daripada kritikan, terutama oleh media baru atau penulis blog yang dilihat lebih berani dan lantang. Namun, kenyataan Datuk Seri Najib Razak bahawa beliau tidak takut dengan pandangan penulis blog terhadap kerajaan yang dipimpinnya membuktikan sifat keterbukaan beliau terhadap kritikan. Najib ketika menyampaikan ucaptama pada Persidangan Blogger Malaysia-Rantau ASEAN pertama, kelmarin sebaliknya menyifatkan kritikan membina itu sebagai sesuatu yang wajar. Malah, Najib menyatakan kesediaan menjadi rakan blogger kerana berpendapat pandangan mereka diperlukan bagi membentuk masa depan lebih baik untuk negara dan rakyat.

Kemunculan ketara penulis blog bermula sebelum Pilihan Raya Umum Ke-11 (PRU11) pada 2003. Bermula dari itu kebanyakan penulis blog menjadikan kerajaan sebagai sasaran sehingga PRU12 pada 2008. Kritikan bertali arus oleh penulis blog ketika itu dikatakan antara punca berlaku tsunami politik dan akhirnya menyebabkan kekalahan teruk Barisan Nasional (BN) dalam PRU berkenaan. Justeru, ketika itu kita tidak menafikan orang ramai lebih mempercayai penulis blog, berbanding media dan akhbar arus perdana. Penulis blog begitu agresif menghentam kerajaan, malah penulisan mereka juga lebih condong kepada pembangkang. Rata-rata penulis blog ini akan mengkritik apa saja dasar dibuat kerajaan jika berpendapat ia bertentangan dengan aspirasi rakyat. Apapun, ketika kerajaan bersedia mendengar kritikan, untuk menjadi blogger yang memiliki kredibiliti mereka tidak sepatutnya melemparkan kritikan tanpa fakta dan bukti. Adalah tidak beretika jika tulisan mereka sekadar menghentam kerajaan tanpa asas. Kita mahu penulis blog bertanggungjawab ke atas penulisan mereka. Kita tidak mahu mereka menulis berdasarkan emosi, prasangka dan bersifat rasis sehingga menjejaskan kestabilan negara.
Click Here
Namun, akhir-akhir ini, kita dapati ramai penulis blog menyokong usaha kerajaan, terutama yang dipelopori Perdana Menteri. Kita percaya penulis blog yang sebelum ini dilihat sering mengkritik kerajaan, kini sudah mampu menilai secara rasional usaha dilakukan kerajaan. Mereka mengkritik bukannya disebabkan propembangkang, tetapi kerana melihat sesuatu isu itu secara kritis dan mahu kepincangan yang berlaku diperbetulkan. Kita bersetuju dengan pandangan mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa media arus perdana kini perlu sekali-sekala mengkritik kerajaan untuk menyampaikan pandangan sebenar rakyat. Laporan media juga sepatutnya melalui proses transformasi supaya kerajaan tidak hanya mendapat laporan positif dan pujian, sebaliknya diisi dengan teguran dan kritikan membina. Kita yakin dengan pendekatan itu, kerajaan akan mendapat maklumat tepat dan seimbang. Namun, apabila media arus perdana mengkritik kerajaan jangan pula mereka dikenakan tindakan melulu disebabkan pandangan itu tidak memihak kerajaan. Sewajarnya pandangan serta kritikan itu diterima secara positif dan terbuka oleh semua pihak.

SIAPA KAH DAP YANG SEBENARNYA?

Posted: 25 Apr 2011 05:35 PM PDT

Kematian TBH Membuatkan Kita Lebih Mengenali DAP Yang Sebenarnya

Tulisan dibawah ini adalah tulisan Awang Selamat yang disiarkan oleh Mingguan Malaysia semalam. Tujuan saya letak di sini bagi membolehkan tulisan ini disebarkan semaksimum mungkin bagi supaya lebih ramai orang dapat membacanya, terutamanya yang bertulisan merah.

Hebatnya Kit Siang

PENASIHAT DAP, Lim Kit Siang masih teruja meraikan kejayaan besar parti itu pada pilihan raya negeri Sarawak. Seperti yang dijangka percaturan DAP mempergunakan Pas dan PKR membuahkan hasil.

Rasanya keyakinan Kit Siang melonjak dengan misi DAP akan mencapai kemuncaknya pada pilihan raya umum akan datang. Semuanya kerana formula beliau memainkan sentimen perkauman melampau telah memikat pengundi Cina.

Ketika Perdana Menteri, Najib Tun Razak komited menyatukan pelbagai kaum, Kit Siang membakar sentimen kaumnya. Pendekatan DAP menghasut masyarakat Cina membenci kerajaan dan menafikan orang Melayu, amat berbahaya. Seingat Awang, DAP tidak pernah bersuara membela nasib orang Melayu yang miskin terutama di luar bandar. Perhatian kepada kaum India juga sekadar di bibir.

Sebab itu, Awang menganggap DAP adalah parti paling rasis. Berselindung di sebalik slogan demokrasi dan kesamarataan untuk semua kaum tetapi agenda utama parti itu hanya untuk kaum Cina. Pemimpin dan ahli kaum lain seperti India dan Melayu, hanya menjadi tukang seri.

Pada hari ini, ramai melihat DAP adalah parti milik Kit Siang dan anaknya, Guan Eng. Awang masih ingat cakap-cakap sebelum ini bahawa Kit Siang seorang diktator dalam parti. Beliau tidak boleh ditegur. Beberapa pemimpin DAP yang berkualiti terkeluar daripada arus perdana parti itu sejak lebih tiga dekad lalu hanya kerana mengkritik kepimpinan Kit Siang.

Dari segi strategi, Awang tahu sangat muslihat beliau. Orang Melayu yang pendek akal sahaja akan termakan umpannya. Awang juga tidak gundah atas apa sahaja dakwaan, tuduhan apatah lagi provokasi beliau. Kit Siang sendiri adalah politikus yang tidak sebersih mana. Khabarnya, ada kisah tertentu tentang beliau yang mula jadi bahan bualan. Partinya juga banyak kepincangan dan keburukan. Terbaru, Suruhanjaya Siasatan Kematian Teoh Beng Hock mendedahkan penyelewengan dan salah guna kuasa melibatkan pemimpin dan aktivis parti itu bagi mengaut banyak projek. Kerja-kerja yang sepatutnya milik kontraktor bumiputera kelas F juga disapu.

Itu yang kebetulan terdedah dalam siasatan suruhanjaya. Tidak mengejutkan jika lebih banyak berlaku salah guna kuasa di Selangor dan Pulau Pinang. Bayangkanlah kalau DAP memerintah lebih lama di negeri-negeri itu, bukan sahaja kaum lain akan ditindas seperti berlaku di Pulau Pinang malah rasuah menjadi parah.

Padanlah Kit Siang selama ini bermati-matian mengalihkan isu kepada kematian Beng Hock bagi menutup pokok persoalan iaitu siasatan SPRM terhadap rasuah dan salah guna kuasa parti itu. Bolehkah bangkai gajah ditutup dengan nyiru?

Persoalannya lagi di mana integriti DAP dalam melawan rasuah yang sepatutnya menjadi contoh dan kalau benar kononnya parti itu mencerminkan pemikiran kaum Cina?

Apa pun, Kit Siang harus memikul tanggungjawab jika sesuatu yang buruk melanda negara akibat daripada sentimen perkauman dahsyat yang beliau corakkan.

ANTARA MIMPI DAN REALITI ?

Posted: 25 Apr 2011 05:30 PM PDT

PAS Masih Belum Terlewat

Sumber: Google Images

Selepas isu video seks yang dihebahkan oleh Datuk T, PAS dilihat nak kaji kerjasama antara DAP dengan Parti Kian Runtuh (PKR). Sepatutnya PAS sudah lama sedar bahawa mereka hanya dijadikan keldai oleh DAP yg dilihat terdesak nak dapatkan sokongan orang-orang Melayu. PKR pula meng'keldai'kan PAS untuk mencapaikan cita-cita Si Aljoburi untuk menjadi Perdana Menteri.

Usaha untuk menyatukan kembali PAS dan UMNO sudah lama diutarakan cuma belum dapat direalisasikan lagi. Selaku orang melayu, aku agak sedih bila melihat PAS rela di'keldai'kan oleh DAP dan PKR.

Aku sangat berharap jika PAS dapat mengkaji kerjasama dengan dua parti bangsat ini. Kepada kepimpinan PAS, buanglah perasaan dendam terhadap UMNO (jika itu sebabnya kerana dikeluarkan dari BN) dan masih belum terlewat untuk kembali ke pangkuan UMNO demi negara, agama Islam dan bangsa melayu. Aku percaya orang-orang dalam UMNO dapat menerima PAS kembali dengan hati yang terbuka kerana UMNO sentiasa meletakkan agenda melayu, Islam dan negara sebagai tunjang perjuangannya.

power of body langyage

Posted: 25 Apr 2011 05:06 PM PDT

9 body-language tricks to being attractive

9 body-language tricks to being attractive
Psst… want the inside scoop on how to suss out if someone has a crush on you, breed some feel-good vibes on a date, or even figure out whether that cute person sitting across from you is dying for a kiss? Believe it or not, the answers to all these questions and more can be found in the mysterious science of body language. Allan Pease, author of The Definitive Book of Body Language, has been studying the messages people send with their eyes, hands, posture, and more for years. Below, we've asked him to answer some of the most common questions that trip people up in the dating game. Trust us, this info will come in handy.

1. Appear confident on a date even if you're nervous inside.
People who project confidence stand erect — shoulders up, chest out. Confident people also walk slightly more quickly than average, taking medium to long strides and swinging their arms slightly like they're in a march. A subtler thing is not to blink very often. The average blinking rate is 8 to 16 blinks per minute. If you slow yours to four, you give the impression you're cool and in control.

2. Show someone you're interested.
With people we like and admire, we mirror their body behavior. If the date goes well, mirroring is something you'll do naturally, but you can also intentionally mirror the other person's gestures and posture. It may feel weird, but the other person will just think you're getting along really well.
 
3. Recognize the signals that indicate someone is interested in you.
Look for preening signals. Preening is what animals do to make themselves more attractive. In humans, some basic examples would be arranging your clothes, touching your hair, or stroking your arm. These signs may seem obvious, but people miss them all the time in a dating situation, especially men.

4. Avoid signals that turn people off.
In studies, if a speaker crosses his or her arms, the audience recalls 40 percent less of what the person says and has a more negative attitude toward the individual speaking. They can't even say why; they'll just say they had a bad feeling. Also avoid any scratching or touching of the face. When you hide your face, we feel like we don't know you, and we don't think you're telling the truth.

5. A woman should smile and maintain eye contact to catch a guy's attention.
It goes back to the preening signals I talked about earlier. She might twirl her hair or touch her thigh. The thing I tell women is that you can't be too obvious. Subtlety is lost on men. When a woman wants to pick up a guy sitting across the table, often she'll lift up her eyes and gaze at him, then look away. Women think it's an obvious sign, but men think she's not interested because she looks away. On the other hand, if a woman holds a guy's gaze and gives him a big, perky smile, then he gets it.

6. A confident man will catch a woman's attention.
When it comes to body signals, men don't have a great range of options because in traditional courtship, women give the green lights and men make the approach. The best thing a guy can do is dress right, look confident in the ways I've mentioned and keep an eye out for a woman's "green light" gestures.

7. Be careful when initiating casual physical contact; you don't want to look desperate or clumsy.
Men should brush the point of a woman's elbow while they're talking. Just give it a light touch, not a grab or a squeeze. Leave it there for no more than three seconds. She'll be aware of it and her response will tell you how she feels. If she's not enjoying the date, it will feel like you're touching an electric wire. Women, on the other hand, should target a man's hand and lower arm to capture his attention.

8. Keep your hands busy so you don't fidget during the date.
The best resting posture is anything with your palms vertical or facing up. Turning your palms down looks pushy or arrogant. Don't hold hands with yourself or interlock your fingers; that means you're reassuring yourself because you're not confident. When you gesture, keep your hands below your chin and keep your fingers together. People who are nervous spread their fingers really wide.

9. Learn to harness some control over your own body language through role play.
We actually recommend that people take home videos and role-play situations with friends. A lot of people don't even know what they're doing until I show them on film. Once you see what your habits are, you can make a determined decision to unlearn or improve them.

Dustin Goot is a freelance writer based in New York City. He has also written on dating and relationships for Wired and Time Out New York.

Tiada ulasan:

Pengikut