Pengikut

Nuffnang

Ahad, 27 Oktober 2013

Puteri Bahagian Segambut

0 ulasan
sumber :-

Puteri Bahagian Segambut


The Chinese Dilemma : Realiti CIna DAP di Malaysia?

Posted: 27 Oct 2013 06:00 PM PDTSP tertarik dengan 1 kiriman email yang SP terima daripada seorang teman berkenaan buku Chinese Dilemma yang ditulis oleh seorang ahli perniagaan bernama Ye Lin-Sheng.

Ye Lin-Sheng yang berasal dari china tetapi seorang ahli perniagaan di Malaysia, Hong Kong dan Australia, Thailand, Singapura, Britain dan Amerika Syarikat. Beliau mempunyai banyak pengalaman yang melibatkan orang Cina di negara yang disenaraikan itu. Tetapi orang Cina di Malaysialah yang paling tidak bersyukur, kejam, serta mengkhianati perjanjian ataupun dipanggil perlembagaan. Dalam buku Ye Lin-Sheng The Chinese Dilemma (East West Publishing, Australia, 2003), Ye Lin-Sheng menulis:

SP belum berkesempatan lagi untuk membaca buku berkenaan tetapi apa yang SP kongsikan ini adalah email yang SP terima daripada teman yang telah membaca buku tersebut.


 
1. Pengiktirafan orang cina 

"Orang Cina Malaysia mendapati mereka lebih mudah untuk menerima dominasi oleh orang-orang putih kerana mereka dapat memberi pengiktirafan terhadap kehebatan orang Barat. Tetapi Orang Cina Malaysia amat susah untuk menerima kehebatan orang Melayu kerana perasaan iri hati dan hasad dengki mereka bahawa Malaysia ini milik orang Melayu. Mana mana orang Cina Malaysia sama sekali tidak boleh menerima tentang konsep ketuanan Melayu, mereka percaya bahawa mereka adalah lebih baik" -(Buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)
2. Keangkuhan orang cina

 "Keangkuhan orang cina Malaysia telah membuatkan mereka sentiasa memandang rendah terhadap keupayaan orang Melayu, walhal ramai orang Melayu sebenarnya bekerja atau belajar lebih pandai dari kaum cina Malaysia ini. Perkara ini sudah lama saya perhatikan, kerana saya memiliki perniagaan di Malaysia dan telah bercampur dengan orang Cina Malaysia ini. Sikap mereka suka cakap belakang dan tekan orang Melayu adalah menjadi tabiat dan budaya mereka. Mana mana orang Cina Malaysia yang tidak menghina orang Melayu dikatakan kolot dan membelot bangsa cina" -(Buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)
3. Perkauman orang cina

"Kejayaan orang Cina Malaysia hanya tercapai jika mereka dapat menindas orang Melayu dalam masa yang sama menggunakan kudrat dan kelebihan orang Melayu. Mereka juga tidak akan mengakui bahawa kepimpinan Melayu adalah sangat mahir, cekap serta bagus dalam pengurusan politik, ekonomi dan sosial. Cina jarang menyifatkan kejayaan Malaysia kepada orang Melayu. Apa yang ada diminda mereka adalah semua kejayaan di Malaysia ini kerana orang Cina. Sebab itu orang cina yang asal dari China tidak suka bergaul dengan cina Malaysia kerana sikap mereka yang ekstrim ini. Mereka masih lagi mengamalkan ideologi komunis" -(Buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)
 
4.Penghinaan orang cina

 "Sampai hari ini, sesetengah orang Cina Malaysia masih menggunakan istilah menghina terhadap orang Melayu. Dalam dialek tertentu, orang Melayu dipanggil dengan nama yang bermakna 'orang hutan' atau 'orang liar'. Maknanya, bangsa yang tidak bertamadun. Orang Cina yang memeluk Islam dikatakan 'masuk Melayu'. Jarang ibu bapa Cina membenarkan anak mereka menjadi askar atau polis kerana anggap itu kerja kotor dan eksklusif kepada kaum Melayu. Mereka sentiasa percaya bahawa budaya dan tamadun Cina lebih tinggi berbanding budaya dan tamadun Melayu termasuklah penggunaan membersihkan diri menggunakan tisu dianggap lebih bertamadun. Umumnya, orang Cina boleh menerima 'ketuanan orang putih' kerana menganggap tamadun dan budaya Barat lebih bagus, tapi tidak terhadap orang Melayu-Bumiputera." -(Buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)
 
5. Sikap negatif orang cina

 "Kejayaan orang Melayu turut dipandang sinis. Ia biasanya dikaitkan dengan bantuan kerajaan atau hak istimewa yang diberi kepada mereka. Kebanyakan Cina Malaysia sukar menerima hakikat kejayaan usahawan atau syarikat Melayu dimana mereka berniaga secara jujur dan bukan seperti orang cina berniaga. Jadi sebenarnya majoriti orang Melayu ada peniaga tulen yang jujur dan dicapai menerusi kerja keras mereka. Sikap sebegini sebahagiannya berpunca daripada kesukaran menerima hakikat orang Melayu lebih pandai daripada mereka dan sebahagian lagi bertujuan menunjukkan pencapaian mereka sebagai lebih hebat" -(Buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)
6. Isu Tuan Rumah

"Siapakah tuan rumah negara Malaysia? Ia adalah orang Melayu selaku tuan rumah , dan orang Cina dan India sebenarnya hanyalah tetamu ataupun dipanggil menumpang kerana tiada tempat. Orang cina Malaysia sepatutnya malu kerana telah datang secara asal untuk menjadi pekerja dan selepas diberi kerakyatan akhirnya mereka hendak merampas serta menindas tuan rumah. Sudahlah mereka datang dengan jumlah yang besar serta. Jika saya (Ye Lin-Sheng, penulis Buku) adalah orang Melayu, saya tidak akan membenarkan perlembagaan dan sosial kontrak dicabar. Saya akan merasakan maruah dan penghormatan saya akan tercalar" -(Buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)
 
7. Orang Melayu sebenarnya sedang dijajah cina

 "Tetapi itulah keistimewaan orang Melayu, mereka adalah bangsa yang bersopan santun dan seorang penyabar. Sudahlah mereka bersusah payah berjuang untuk membebaskan diri dari jajahan barat. Sekarang mereka perlu bersusah payah untuk merampas dari orang Cina yang memegang ekonomi pula. Sepatutnya orang Cina yang perlu berbakti kepada orang Melayu kerana sudah diberi peluang mendapat kerakyatan, tetapi saya selaku orang asal dari China berasa malu dengan sikap bangsa saya yang tinggal di Malaysia. Tidak ada perkataan yang dapat saya berikan kerana dasar orang cina terlalu keras, ekstrim serta perkauman. Kami sendiri orang yang tinggal di China tidak menerima ideologi Komunis, tetapi orang Cina di Malaysia lebih selesa untuk mengamal serta menyebarkan ideologi Komunis. Sebenarnya jujur saya mengatakan orang cina Malaysia sedang menjajah orang Melayu, mereka seperti menganggap bahawa orang Melayu adalah musuh yang nyata" -(Buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)SP: 100% apa yang ditulis mirip Cina Chauvinist DAP kan...kan...kan..... 

DunSemarang

0 ulasan
sumber :-

DunSemarang


Lembu dan BABI Saravanan atau Penyamaran..

Posted: 26 Oct 2013 08:32 PM PDT

Ini kisah terbitan Feb 2010...agar melayu tidak pernah akan lupa...kisah lembu..
Semuga menjadi renungan anak BangsaKU....Melayu dan Islam..

DIMANA sahaja, dibumi Tanah Melayu ini, orang Melayu akan setiap detik akan menerima penghinaan, thomahan dan dipandang jijik. BETUL?. Mereka hanya berpura suka, sokong, manis muka jika segala keUNTUNGAN berpihak kepada mereka. Lihat sahaja di Kaunter kerajaan,bahan cetak. media IT, Hospital, pejabat Awam, siapa yang sering membuat onar dan sering menyalahkan orang lain. Di jalan raya. di Sekolah dan dimana sahajalah jika ada ruang dan kesempatan. Akhirnya Guru Melayu pun mereka hina, malukan dalam halayak ramai, ini lah bangsa bila telah jadi majoriti lupa daratan, mabuk, Adakah orang Melayu akan berbuat bergitu bila jadi majoriti. PASTI TIDAK sebab kita hidup poenuh sopan dan menghormati orang lain.
Antaranya bacalah artikal ini.
Ketika Datuk Nasir safar memilih secara"gentleman" untuk berhenti bagi menjaga kewibawaan institusi Perdana Menteri dan Perdana Menteri sendiri, kita juga tertanya-tanya apakah tindakan Menteri Dalam Negeri terhadap sebuah akhbar Cina yang menulis anekdot bahawa Melayu itu seumpama lembu?

Utusan hari ini melaporkan:

Laporan pendidikan yang ditulis dalam bahasa Mandarin diarah turut ditulis dalam bahasa Melayu menjadi topik di dalam ruangan 'perbincangan umum rakyat' akhbar China Press pada 31 Jan 2010 (Ahad).

Melalui tajuk "Malaysia satu "bahasa Melayu"? penulis samaran Fong Ching menulis tentang peristiwa guru besar memanggil semua guru di sekolahnya mengadakan mesyuarat khas. Mesyuarat tersebut tidak dijalankan seperti biasa, semua guru menerima sepucuk surat rasmi. Guru besar membaca satu persatu ayat yang terkandung di dalamnya; "mulai dari hari ini pihak jabatan pendidikan mengarahkan semua guru yang menulis laporan atau surat berkaitan pendidikan, jika menggunakan tulisan bahasa Cina, di sebelah tajuk tugas, perlu tulis terjemahannya sekali dalam bahasa Melayu!

Semua guru terperanjat apabila arahan ini dikeluarkan kerana ia belum pernah berlaku di sekolah rendah Cina sebelum ini. Semua guru-guru termasuk penulis mempertikainya kerana merasai bahawa pihak tersebut telah melanggar hak kebebasan sekolah rendah Cina.

Ada seorang cikgu muda tampil ke hadapan berkata; "Hari ini saya mengajar perbidalan bahasa, iaitu "bermain muzik di depan lembu" dalam bahasa Mandarin. Adakah saya kena terjemahkan bulat-bulat ke dalam bahasa Melayu "bermain muzik di depan lembu"? Adakah jika pegawai-pegawai pelawat datang, mereka tahu maksud terjemahan itu?

Soalan ini mendapat sorakan dari guru- guru lain. Pada masa yang sama mereka tanya guru Melayu yang hadir mesyuarat itu bertanyakan maksud perkataan itu, adakah dia tahu apakah maksud bidalan bahasa tersebut?

Dengan tersipu-sipu guru Melayu tersebut berkata tidak tahu maksudnya. Cikgu yang ajukan soalan tersebut berkata; "awaklah yang lembu!" sekali lagi dapat sorakan ramai!Maka kita pun tertanya-tanya mengapa penghinaan tersebut yang dilakukan oleh akhbar China Press dibenarkan?

Banyak penghinaan kepada MELAYU oleh kaum lain di internet tidak pula diambil tindakan. Lihat NEGARAKUKU dan KERANAMU MALAYSIA versi nAMEwEE.
Setakat ini hanya kaum Melayu yang kena sedangkan di internet ini penuh dengan cacian dan kejian bukan Melayu terhadap Melayu.Inikah MIDDLE MALAYSIA..orang Melayu yang perlu sederhana walaupun terus di caci, di hina di persenda.
Lihat apabila Gereja dan Sekolah di lempar bom api, pesalah dengan mudah diheret ke Mahkamah dan berwajah Melayu..tapi mana pergi pelempar Bom Api Di Surau kawasan Muar...siapa dan apa jenis orangnya..tiada diumumkan. Adakah melayu ini rakyat kelas 3 di bumi Malaya ini.

BetulKAH itu suara SARAVANAN..

Posted: 26 Oct 2013 05:48 PM PDT

Soalan BODOH...
Bolehkah orang cina sembelih BABI di Sekolah.(Nak melagakan Islam dgn Cina...).
Saya nak Tanya..Bolehkah kuil Mini Himdu di dirikian se Suka hati di mana mana..
di  Rizab Jalan..Tanah milik orang lain..
Kau SARAVANAN Double Standarad..dalam islam tiada Istilah itu yang ada pada kamu''KASTA"

http://ping.busuk.org/v/287568/audio-india-pertikai-lakukan-sembelihan-korban-di-sekolah.html
Tuan klik dan dengar SENDIRI ..kata ..
Saya SOKONG GURU BESAR..tersebut.

Sayap Parti

Bahagian