Isnin, 26 Ogos 2013

Pentas UMNO Kg.Serdang, Sitiawan. Perak

Pentas UMNO Kg.Serdang, Sitiawan. Perak


Semua Adun Disarankan Fokus Kepada Tanggungjawab Masing Masing - Raja Dr Nazrin Shah.

Posted: 26 Aug 2013 09:25 AM PDT


Kesemua Adun sama ada dikalangan pemimpin Barisan Nasional mahupun pakatan pembangkang disarankan lebih fokus untuk memenuhi amanat serta tanggungjawab sebagai wakil rakyat.

Pemangku Sultan Perak, Raja Dr Nazrin Shah ketika bertitah mahu semua pemimpin memberi tumpuan untuk.memenuhi harapan, amanah serta melaksanakan tanggungjawab secara dedikasi, ikhlas, jujur dan berintegriti berikutan musim berkempen sudahpun berakhir.

Menurut tuanku ketika memulakan titah perasmian sidang Dewan Undangan Negeri ke-13 hari ini, semua wakil rakyat juga tidak harus memusnahkan harapan rakyat yang telah memilih mereka sebagai pemimpin.

"Beta melahirkan rasa gembira kerana proses demokrasi memilih wakil rakyat yang disusuli dengan pembentukan kerajaan telah berlansung secara aman dan teratur.

Tuanku, ketika bertitah turut merakamkan ucapan tahniah kepada Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir yang telah diperkenankan dilantik Menteri Besar berikutan kejayaan Barisan Nasional menguasai 31 kerusi untuk membentuk kerajaan berbanding Pakatan Rakyat 28 kerusi.

"Beta turut menzahirkan penghargaan kepada semua pihak yang terlibat, merangkumi SPR, anggota perkhidmatan awam, PDRM, ATM, pihak media, parti-parti politik, dan rakyat jelata keseluruhannya yang telah memperlihatkan sikap bertanggung jawab yang tinggi.

"Di atas sikap tanggungjawab itulah yang membolehkan pilihan raya berjalan lancar tanpa menjejaskan rutin harian kehidupan rakyat, juga membolehkan urus tadbir negeri turus berfungsi secara normal.

Ia meyakinkan Beta bahawa rakyat semakin bijak menggunakan hak untuk memilih Kerajaan, ia menyakinkan Beta bahawa rakyat semakin matang menerima keputusan pilihan raya berlandaskan semangat demokrasi," titahnya.

Titah baginda lagi pilihan raya pada 5 Mei lalu memperlihatkan peningkatan sebayak 17 peratus pengundi di Perak dengan 1.4 juta rakyat keluar mengundi berbanding 1.7 juta pada pilihan raya 2008.

Peratusan pengundi juga telah menunjukkan satu tanda positif apabila mereka yang keluar mengundi meningkat ke 82 peratus berbanding hanya 72 peratus pada 2008, titahnya.

"Ini adalah bukti keyakinan rakyat untuk menggunaka hak yang diberikan kepada mereka untuk memilih Kerajaan, di samping mencerminkan kepercayaan rakuat bahawa demokrasi diamalkan di negar ini.

"Petanda positi ini perlu terus ditingkatkan dengan memberi perhatian kepada perkara-perkara yang mencetus kecurigaan.

Disamping itu, wakil rakyat perlu merintis langkah-langkah pembetulan, menanggani sebarang keraguan demi menjamin proses pilihan raya dilansungkan secara berintergriti, dan demi memastikan terjaminya hak asasi rakuat menurut yang termaktub di dalam Perlembagaan Negara," titah Baginda.


Warna-warni politik
Torashah

Amaran Kepada Adun Jangan Ingkar Peraturan Dewan - Speaker Dun Perak!

Posted: 26 Aug 2013 08:51 AM PDT


Speaker Dun Perak, Datuk SK Devamany mengingatkan semua ahli-ahli dewan negeri supaya tidak mengingkari peraturan perlembagaan serta undang-undang perintah tetap. Menurut beliau, adun-adun sama ada di sebelah kerajaan mahupun pembangkang tidak seharusnya mengambil peraturan mengikut cara sendiri.

Sebaliknya tambah beliau, kesemua adun perlu mematuhi undang-undang berkenaan serta membincangkan isu rakyat dalam saluran yang betul.

"Apa gunanya dewan kalau mereka bincang dan jawab di facebook. Ini adalah peraturan perlembagaan negeri, jadi jangan langgar peraturan.

"Jangan ambil peraturan mengikut cara sendiri. Kita ada perlembagaan dan perintah tetap, patuhlah kepada kedua-duanya.

"Mereka adalah ahli dewan yang dilantik dan dipilih dalam pilihanraya jadi saya minta ahli-ahli dewan supaya mengikut peratutan dalam dua buku ini.

Devamany menambah, sekiranya semua manusia mengikut cara sendiri dalan melakulan apa-apa perkara maka apa gunanya sistem yang dibuat. Katanya, proses demokrasi di negara ini sentiasa wujud malah, pemimpin mempunyai saluran tertentu untuk bahaskan sesuatu isu mengikut undang-undang negeri.

"Kita ada peraturan perlembagaan yang merupakan undang-undang tertinggi jadi jangan ingkar peraturan dewan.

"Kalau mereka buat juga maka saya terpaksa bawa mereka ke Jawatankuasa Hak dan Kebebasan,"katanya.

Devamany turut meminta ahli-ahli Dun supaya tidak cabar-mencabar ketika proses perbahasan dijalankan.

"Saya minta silaturrahim dewan dapat diutuhkan. Keharmonian dewan dapat dikukuhkan.

Speaker Dun Perak, Datuk SK Devamany mengingatkan semua ahli-ahli dewan negeri supaya tidak mengingkari peraturan perlembagaan serta undang-undang perintah tetap.

Menurut beliau, adun-adun sama ada di sebelah kerajaan mahupun pembangkang tidak seharusnya mengambil peraturan mengikut cara sendiri.

Sebaliknya tambah beliau, kesemua adun perlu mematuhi undang-undang berkenaan serta membincangkan isu rakyat dalam saluran yang betul.

Warna-warni politik
Torashah

Tiada ulasan:

Pengikut