Jumaat, 22 Februari 2013

YB Dato' Mohd Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri

YB Dato' Mohd Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri


APABILA NIK AZIZ HINA RAKYAT

Posted: 21 Feb 2013 05:28 PM PST

Gambar yang perlu anda sendiri nilaikannya.

Assalamualaikum.

Saya tidaklah terkejut sangat dengan kenyataan terbaru Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Mat yang menyamakan penerima bantuan kerajaan pusat seperti haiwan. Dia ulama politik dan apa yang dia cakap juga bermotifkan politik.

Bagi saya mudah, ulama politik akan hanya mempertahankan kepentingan politiknya sahaja walaupun ia jelas bertentangan dengan ajaran Islam. Tidak perlulah saya menyebut semula apakah kata-kata Nik Aziz sebelum ini, namun saya fikir kita semua sudah sedia maklum akannya.

Yang sedikit terkilan, kata-kata Nik Aziz terhadap penerima bantuan Kerajaan Pusat yang diterajui BN, telah terkena sama ke atas batang hidung ahli dan penyokong. Sebabnya, pemberian bantuan kerajaan BN, ia tidak mengira apa jua fahaman politik. Setiap rakyat yang layak akan diberikan.

Saya tidak dapat bayangkan betapa hinanya rakyat susah ini di mata Nik Aziz. Lebih terkilan apabila beliau menyatakan bahawa pemberian wang ringgit adalah bukan menjadi ajaran Islam kerana menurutnya Islam mengajar umatnya diberikan ilmu.

Entahlah, sepatutnya sebagai ketua kepada sebuah kerajaan yang dia dakwa kononnya sebagai kerajaan Islam, bantu membantu adalah sesuatu yang wajar diberikan sokongan.

Adalah menjadi tanggungjawab kerajaan untuk membantu rakyat yang memerlukan. Percaturannya mudah sahaja, jika Nik Aziz tidak mampu lakukan atau berikan apa-apa kepada rakyat Kelantan, usahlah beliau menghina orang lain yang membantu rakyatnya.

Adalah sesuatu yang malang jika sebuah kerajaan yang selama ini cuba menukar prinsipnya kepada sebuah kerajaan berkebajikan kononnya, mendakwa pemberian wang kepada rakyat umpama memberikan makanan kepada haiwan. Ia sungguh memalukan.

Bagi kerajaan BN, rakyat adalah diutamakan. Bagi kerajaan BN, apa jua keperluan rakyat mestikan diletakkan dalam senarai paling atas sekali. Bukankah, mandat sesebuah kerajaan itu datangnya daripada rakyat?. Justeru, kerajaan perlulah menjadi pihak yang mampu membiayai kehidupan rakyat dan bukanlah sebaliknya.

BN adalah sebuah kerajaan yang bertanggungjawab. Nik Aziz boleh berkata apa pun, namun rakyat akan menilainya dengan adil.

Jelas sekali, kenyataan Nik Aziz itu mendedahkan kegagalannya mentadbir negerinya sendiri dan memang wajar BN merampas semula Kelantan pada PRU akan dating ini, insya'Allah.

APABILA SEMUA BENDA HENDAK DIPOLITIKKKAN

Posted: 21 Feb 2013 05:14 PM PST


Assalamualaikum.

Malam tiidak berbau. Semalam (Rabu) kita dikejutkan lagi dengan insiden struktur bumbung di Stadium Sultan Mizan, Gong Badak yang terjatuh ketika kerja-kerja merobohkannya.

Seperti biasa, ia segera diambil kesempatan oleh pihak tidak bertanggungjawab dengan memberikan gambaran yang salah mengenai insiden itu. Malah, diwar-warkan kononnya stadium berkenaan yang dibina pada tahun 2005 itu sekali lagi runtuh.

Saya mengikuti dengan dekat apa yang disebarkan melalui internet akan ulasan orang ramai mengenai kejadian berkenaan.

Sebenarnya, stadium berkenaan tidak runtuh dan tidak pernah runtuh. Kejadian pertama pada bumbung sebelah timur juga bukannya stadium runtuh. Kejadian pertama, adalah struktur bumbungnya sahaja runtuh disebabkan factor-faktor tertentu.

Kejadian kedua itu pula juga bukannya stadium runtuh. Sebaliknya, apa yang berlaku ialah struktur besi bumbung (bumbung itu sendiri telah pun dicabut) yang terjatuh ketika kerja-kerja mencabut dan memecat struktur besi tersebut. Malah, keputusan yang diambil untuk merobohkan bumbung di sebelah selatan itu dibuat hasil cadangan perunding yang membuat kajian intergriti bahawa bumbung tersebut juga tidak selamat sebagaimana bumbung yang telah runtuh sebelum itu.

Maka, ketika kerja-kerja mencabut struktur besi berkenaan berlaku, maka terjadilah kemalangan tersebut. Memang, ia sangat menyedihkan, namun jika insiden itu dilihat hanya untuk dijadikan isu politik, saya fikir ia tidak adil sama sekali.

Tragedi boleh berlaku kepada sesiapa dan di mana juga tanpa mengira parti mana. Bagaimanapun disebabkan wujudnya pihak yang bersifat menyalahkan kerajaan di atas semua kejadian, maka wujudlah mengenai perkara tersebut. Perkembangan itu bagi saya adalah sangat malang sekali kerana kita tidak memberi pandangan atau mengulas berasaskan kepada fakta yang betul.

Bagi saya, tragedi adalah sesuatu yang tiada siapa pun yang mengkehendakinya. Namun jika ia berlaku, kita harus mempelajari sesuatu di sebaliknya.

Oleh kerana itu, janganlah kita melihat semuanya atas nama politik. Kita mesti menjadi rakyat yang bijak dan tahu mengulas sesuatu berasaskan kepada kebenaran dan fakta.

Apalah salahnya kita bercakap dan menulis perkara yang benar … itu lebih baik sebenarnya berbanding suka menabur fitnah dan menambah cerita.

Fikir-fikirkanlah.

Tiada ulasan:

Pengikut