Ahad, 24 Februari 2013

UMNO CAWANGAN TAMAN SEJAHTERA, LUNAS KEDAH DARULAMAN

UMNO CAWANGAN TAMAN SEJAHTERA, LUNAS KEDAH DARULAMAN


Lim Guan Eng badi Bantuan kepada Binatang ker Tok Guru atau Lim Guan Eng yg anggap rakyat sebagai Binatang? UAI sila jawap!

Posted: 23 Feb 2013 06:14 PM PSTIni yang orang kata kes main cakap dan rembat tanpa tengok kiri kanan ikut suka hati dia.Sepatutnya sebelum lepas cakap,Datuk Nik Aziz Nik Mat buat lawatan sambil belajar ke Pulau Pinang. Di negeri Lim Guan Eng itu pasti beliau akan dapat lihat di beberapa jalan utama di terpampang billboard besar program kerajaan negeri bagi duit RM100 setahun kepada wargaemas.

Itu baru Pulau Pinang.Selepas itu elok pergi jumpa Tan Sri Khalid Ibrahim di Selangor. Jangan lupa manifesto pakatan pembangkang di Selangor sebelum pilihanraya umum Mac 2008 janji nak bagi elaun untuk ibu tunggal, bayaran elaun anak ke tadika, janji air percuma dan sebagainya. Apa yang riuh di Selangor kebelakangan ini cuma janji-janji itu tidak ditunaikan. Dalam bab ini Tok Guru kena bagi kuliah pada Khalid apakah hukum hakam Islam keatas mereka yang tidak tunai janji.


Jumaat...Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin turut mengulas 'fatwa' Nik Aziz yang cetuskan kemarahan ramai menyamakan penerima bantuan BR1M seperti haiwan. Rabu Menteri Besar Kelantan itu kata di Kota Bharu usaha kerajaan memberi pelbagai bantuan kepada rakyat seolah-olah memberi hampas kelapa, padi dan jerami kepada ayam dan lembu. Najib berkata "apa beza dengan janji dia di Selangor. Elaun untuk ibu tunggal, bayaran elaun anak ke tadika, janji air percuma...itu kan pemberian kewangan juga? Apa beza dengan BR1M? Jadi takkanlah Nik Aziz nak kutuk bila kita buat dan bila pakatan buat dia tak kata apa-apa?. "Itu pendirian tidak konsisten kalau itu (BR1M) dikira amalan tidak baik dan disama dengan haiwan...kenapa dia tak kata apa-apa bila pakatan janji...janji itu pula tidak ditunaikan," .

Perdana Menteri kata demikian kepada wartawan selepas menghadiri perjumpaan khas dengan pemimpin Barisan Nasional (BN) Sarawak dan Majlis Tertinggi komponen parti BN negeri di Kuching. Bagi beliau kenyataan Musyridul Am PAS itu menghina rakyat dan amat keterlaluan. Mengulas lanjut, Najib berkata amalan memberi bantuan kepada rakyat sudah lama dilaksanakan kerajaan secara subsidi tidak langsung, manakala BR1M bersifat lebih fokus kepada kumpulan sasaran. "Setiap tahun kerajaan belanja lebih kurang RM30 bilion untuk subsidi, kita beri dalam bentuk subsidi secara tidak langsung ...orang tak layak seperti orang kaya pun terima dan berlakunya ketirisan seperti penyeludupan serta penjualan diesel di luar sempadan dan sebagainya. "Jadi kita pilih beri subsidi diesel secara lebih fokus lagi, dan cara lebih fokus ini termasuk BR1M dimana kita tentukan mereka betul-betul layak mengikut tafsiran Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), hanya mereka akan terima bantuan kewangan," katanya. Beliau berkata, kerajaan melihat BR1M bukan sahaja bantuan kepada rakyat, tetapi turut akan mempergiatkan kegiatan ekonomi di sesebuah kawasan.

"Bantuan kewangan ini akan cetus kegiatan ekonomi di kawasan tempatan, ia beri pekedai serta peruncit manfaat dan rakyat (penerima) sendiri punya kuasa untuk tentukan cara untuk belanjakan duit itu. "Jadi ini tidak ada bezanya dengan amalan di sesetengah negara lain seperti Singapura dimana mereka kreditkan kepada akaun CPF untuk bantu rakyat, di Indonesia pun ada juga pemberian secara langsung kepada rakyat," katanya. Sementara itu Muhyiddn ketika bercakap dengan wartawan selepas mendengar taklimat pilihan raya umum (PRU) ke-13 oleh pengerusi-pengerusi penyelaras BN Sabah di Kota Kinabalu anggap tindak tanduk Nik Aziz tidak bersifat seorang pemimpin Islam.

"Saya hairan dan takjub bagaimana seorang menteri besar dan pemimpin Pas yang sepatutnya berpegang kepada prinsip agama Islam boleh membuat satu kenyataan yang begitu menghina penerima bantuan, yang saya tahu jumlahnya amat ramai," katanya. Timbalan Perdana Menteri kata penerima bantuan tersebut merupakan kumpulan yang dikenal pasti kerajaan benar-benar memerlukan bantuan dan pemberian BR1M dapat membantu mengubah kehidupan penerima ke arah masa depan lebih selesa.


Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim berkata kata-kata Nik Aziz begini tentu sekali tidak secocok dengan pengajaran yang disampaikan beliau dan kedudukannya sebagai seorang Mursyidul Am sebuah parti yang kononnya memperjuangkan Islam. "Oleh itu, rakyat perlu fikir di mana seorang yang begitu tinggi ilmu agamanya dan berpengalaman luas dalam politik dan kedudukan beliau itu sendiri (mengeluarkan kenyataan sedemikian), apa harus kita buat?

Kita tidak perlu tempeleng, kita tidak perlu pukul, tetapi kita perlu gunakan isi hati kita. Hukuman yang dijatuhkan sebegitu, apa harus kita lakukan kepada fakta yang sebenar," katanya pada majlis perasmian Karnival Jelebu 1Malaysia 2013 anjuran Parlimen Jelebu di tapak pasar tani di Kuala Klawang , Jumaat. Rais yang juga Anggota Parlimen Jelebu berkata seharusnya Nik Aziz tidak mengeluarkan kenyataan sedemikian kerana mungkin 'anak buah' dan anak murid beliau sendiri menikmati pemberian BR1M. Katanya wang BR1M ini adalah sebahagian daripada hak rakyat itu sendiri di dalam satu tabung namanya tabung kewangan yang disatukan di bawah Perlembagaan persekutuan Malaysia.

"Wang ini telah digunakan oleh kerajaan kita iaitu pihak pemberi yang memegang tanggungjawab untuk menjaga kebajikan rakyat kita. Duit ini adalah duit kita semua, ditadbir oleh kerajaan kita. Jadi, tidak salah gunakan perbelanjaan ini bagi rakyat. Adakah kita yang menerima sekitar lebih daripada 8 juta orang 'binatang', tentu tidak.

"Sebab itu kalau boleh setiap yang berfikir harus memberitahu bahawa kata-kata begini tentu sekali tidak secocok dengan pengajaran yang beliau beri. Tentu sekali ada dividen yang lebih tinggi untuk menentukan nanti bahawa kasih sayang Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak terhadap rakyat kita tidak ada tolok bandingnya,"katanya. Ketua pergerakan Puteri UMNO, Datuk Rosnah Abdul Abdul Rashid Shirlin PULA berkata kenyataan seperti itu tidak sepatutnya keluar dari mulut seorang yang dianggap warak.

Sebaliknya, Mursyidul Am PAS itu sepatutnya menggerakkan satu tindakan untuk membantu ekonomi rakyat Kelantan dan bukannya mengeluarkan kenyataan penghinaan sedemikian. "Hinakah rakyat hanya kerana mereka memerlukan bantuan dan menerima daripada kerajaan pusat?, katanya dalam kenyataan di sini hari ini. Rosnah, yang juga Timbalan Menteri Kesihatan, turut bersetuju dengan pandangan Timbalan Perdana Menteri yang hairan bagaimana seorang pemimpin PAS yang sepatutnya berpegang kepada ajaran Islam mengeluarkan kata-kata penghinaan sebegitu. "Kata-kata hinaan yang dilemparkan oleh pembangkang hanya akan menambahkan rasa meluat serta menyampah rakyat terhadap permainan politik sempit mereka," katanya.


Presiden Persatuan Alumni Universiti Teknologi Mara (PAUITM) Datuk Zaini Hasan dalam satu kenyataan menyifatkan kenyataan Nik Aziz itu sebagai satu permainan politik yang amat keterlaluan. Katanya kenyataan politik Musyridul Am PAS itu mengguris hati dan menghina rakyat dari golongan berpendapatan rendah yang menerima bantuan tersebut. "PAUITM turut rasa terhina dengan kenyataan Nik Aziz seolah-olah penerima sebagai lembu dan ayam. Kebanyakan kami dahulu adalah dari keluarga miskin dari kampung terpencil di luar bandar," katanya. "Kami amat bersyukur, hasil dari dasar kerajaan membantu rakyat miskin, ITM/UITM ditubuhkan. Tanpa UITM ke mana kah kami semua hari ini," katanya. Zaini berkata PAUITM tidak berhasrat untuk campur tangan dalam budaya politik yang hendak diamalkan oleh mana-mana pemimpin politik termasuk Nik Aziz.

"Tetapi janganlah apa jua usaha murni untuk membantu rakyat golongan miskin yang dituntut oleh Islam juga hendak dijadikan modal politik kerana golongan rakyat tersebut memang sepatutnya dibantu," katanya. "Daripada tujuh juta rakyat penerima BR1M yang diperhina oleh Nik Aziz, tidak sedikit dalam kalangan mereka terdiri daripada ahli PAS dan parti pembangkang lain yang tidak didiskriminasi oleh pemberi," katanya.

Katanya tiada mana-mana pihak yang berhemah mahu mempertikai pemberian BR1M kepada rakyat dari berlainan parti politik sekalipun atas kesedaran bahawa ia adalah suatu usaha murni memfokus pemberian subsidi kepada golongan yang lebih berhak menerimanya. Zaini berkata sepatutnya semua pihak harus menyokong apa jua usaha murni bagi mengurangkan beban ekonomi yang ditanggung rakyat miskin lebih-lebih usaha jangka panjang untuk meningkatkan tahap ekonomi rakyat.Apa komen Ustaz Azhar Idrus pulak mengenai apa yang PR nak kasi tu? Bukankah sama dgn apa yg BN nak kasi? Jadi,,,siapa yang jadi binatang?

Majlis Jamuan Hari Raya Adilfitri 2012 UMNO Cwgan Tmn Sejahtera

Posted: 14 Oct 2012 02:40 AM PDT

Majlis Jamuan Hari Raya Adilfitri 2012 UMNO Cwgan Tmn Sejahtera
Tarikh: 03/09/2013
Tempat: Dewan UMNO Tmn Sejahtera
Kedatangan: Lebih 300 orang

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Majlis Perasmian Gerak Kerja PDM (Pusat Daerah Mengundi) P017 Parlimen Padang Serai

Posted: 14 Oct 2012 12:55 AM PDT

Majlis Perasmian Gerak Kerja PDM (Pusat Daerah Mengundi) P017 Parlimen Padang Serai
Tarikh: 13 October 2013
Tempat: Sekolah Rendah Paya Besar
Perasmian: Datuk Zaidi...Pengerusi WAR ROOM PRU13 Negeri Kedah.
Jumlah PDM di Parlimen Pdg Serai: 54 PDM dengan PDM Taman Selasih merupakan PDM terbesar

AJK PDM Terlibat:
 1. Ketua PDM, Penerangan,
 2. Puteri Cerdik IT,
 3. Keselamatan, Risikan,
 4. Wanita Gerak 10,
 5. Kebajikan
 6. Pemuda
 7. Polling & Counting Agen
 8. Agama
 9. Perang Saraf
 10. Ceramah & Isu setempat


 


   Jelajah Janji Ditepati: Kulim

   Posted: 08 Jun 2012 02:50 AM PDT

   Jelajah Janji Ditepati: Kulim
   Tarikh: 8 Jun 2012

    
    


   Mesyuarat Tahunan UMNO Cwgan Taman Sejahtera/Mewah

   Posted: 14 May 2012 08:34 PM PDT

   Gambar-gambar sekitar Mesyuarat Tahunan UMNO Cawangan Taman Sejahtera/Mewah dan perasmian Jentera Pilihanraya PRU13 peringkat PDM (Pusat Dearah Mengundi) Taman Sejahtera: 5 May 2012. Perasmian oleh Datuk Marlia: Ketua Wanita UMNO Bahagian Pdg Serai merangkap Exco Wanita UMNO Pusat.

   Diadakan pertandingan gubahan oleh ahli-ahli Wanita dan Puteri Cwgan.

   TANIAH Semua!


   Tiada ulasan:

   Pengikut