Pengikut

Nuffnang

Ahad, 24 Jun 2012

Puteri Bahagian Segambut

0 ulasan
sumber :-

Puteri Bahagian Segambut


Orang Muda Pilih @Barisanasional Tolak PR #BNYV "TAKE A CHARGE MAKE A DIFFERENCE"@BNYV2012 @KhairyKJ @TengkuAdnanreal @mediaumno @umbkl

Posted: 24 Jun 2012 08:50 PM PDTSemalam telah berlangsung Bengkel Sukarelawan Pemuda Barisan Nasional atau lebih dikenali sebagai BNYV bertempat di Dewan Tun Dr Ismail PWTC. Bengkel ini merupakan inisiatif Pemuda Barisan Nasional dan ianya menjadi platform kepada penyokong muda Barisan Nasional yang tidak dapat menjadi sebahagian dari jentera rasmi parti untuk membantu PRU yang akan datang.Bengkel telah dihadiri seramai 400 orang sukarelawan yang hadir dari seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak. Objektif bengkel ini adalah untuk mempersiapkan para sukarelawan BN untuk mengkoordinasi gerakan sukarelawan politik untuk membantu jentera pilihanraya Barisan Nasional di seluruh negara.


Bengkel BNYV ini dimulakan dengan sesi pembentangan dari setiap ketua-ketua unit utama iaitu Unit Pengurusan Majlis/Organisasi, Unit Komunikasi, Unit Penyelidikan, Unit Kempen Umum dan Unit Pidato Umum.

Kemuncak program tersebut adalah sesi dialog bersama YBM Tengku Adnan Tengku Mansor dan YB Khairy Jamaluddin sebelum semua peserta dilepaskan untuk acara "Amazing Race" iaitu di mana para sukarelawan telah dipecahkan di dalam kumpulan kecil yang terdiri dari 4 org di dalam satu kumpulan dan ditugaskan untuk mendapatkan maklumat umum dari orang ramai. Bengkel ini berakhir di acara "Satay Gathering" di Pejabat Operasi BNYV di Bangsar.


Kepada rakan-rakan yang berminat untuk mengetahui lebih kanjut mengenai BNYV ataupun berminat untuk menjadi sebahagian daripada team BNYV bolehlah menghubungi facebook www.facebook.com/bnyv2012, Twitter @BNYV2012 atau emailkan sebarang pertanyaan ke bnyv.workshop@gmail.com


TAKE A CHARGE MAKE A DIFFERENCE

YB Dato' Mohd Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri

0 ulasan
sumber :-

YB Dato' Mohd Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri


PERKASAKAN BAHASA MELAYU

Posted: 24 Jun 2012 08:53 AM PDT


Assalamualaikum.

Syukur Alhamdulillah, dapat lagi saya menulis malam ini untuk kita semua.

Ada sedikit kelapangan malam ini, maka saya catatkan ini untuk kita kongsikan bersama. Siang tadi, saya sempat menyertai Persidangan Meja Bulat Mengenai Isu Pencemaran Bahasa Melayu di Kuala Terengganu.

Persidangan ini yang dianjurkan Gagasan dengan kerjasama Kelab Wartawan Terengganu (KAWAT) dan Persatuan Sasterawan Terengganu (PELITA). Jujurnya, saya sangat teruja dengan pandangan serta hujah daripada pakar bahasa yang mengupas isu yang dibangkit.

Dengan jelas terlihat, melalui pelbagai contoh yang diberikan pada persidangan itu mengenai pencemaran bahasa Melayu oleh rakyat kita sendiri. Dalam hal itu, agensi berkenaan seperti Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) digesa agar segera mengambil tindakan segera bagi menangani masalah tersebut.

Sebabnya, SSM adalah agensi yang bertanggungjawab dalam mendaftar nama syarikat di negara ini. Akibat kelulusan yang diberikan terhadap permohonan penubuhan sesebuah syarikat yang menggunakan perkata yang tidak langsung mencerminkan kemalayuan serta bercampuraduk dengan bahasa asing, maka ia melebarkan lagi masalah yang sedia ada.

Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) pula tidak terdaya melakukan apa-apa kerana ia telah diluluskan melalui SSM. Oleh kerana itulah kita lihat banyak papan tanda yang salah dari segi tata bahasanya.

Justeru, saya telah memberikan komitmen untuk membantu membangkitkan isu ini ke pihak atasan. Jika tidak melalui sidang Parlimen, ia mungkin akan dibawa melalui saluran lain yang masih mempunyai matlamat yang sama.

Terima kasih saya ucapkan kepada pakar-pakar bahasa yang memberikan pandangan dan teguran yang sangat berguna tadi.

Saya berhasrat persidangan seperti ini akan dapat kita adakan di peringkat nasional pula, insya'Allah.

LAMAN BLOG PERGERAKAN PEMUDA UMNO CAWANGAN TELOK DATOK

0 ulasan
sumber :-

LAMAN BLOG PERGERAKAN PEMUDA UMNO CAWANGAN TELOK DATOK


Tolonggg...tabung pkr dah kering ni....

Posted: 23 Jun 2012 07:23 PM PDT

TERBAIKLAH..SIAP PERGI KE KEDAI-KEDAI BAGI MENDAPATKAN DANA BAGI MEMBIAYAI PERBELANJAAN PRU13 YANG AKAN DATANG.SIAP RESIT LAGI TU..TELUS KE?PERSOLANNYA,DUIT ITU UNTUK APA?KATA NEGRI BERKEBAJIKAN,TAKKAN NAK PILIHANRAYA PUN NAK MINTA DUIT ORANG RAMAI.KALAU SATU KEDAI RM20...KALAU 100 KEDAI?TU SEHARI..

Sayap Parti

Bahagian