Pengikut

Nuffnang

Jumaat, 4 Mei 2012

Ahli Parlimen Kota Belud

0 ulasan
sumber :-

Ahli Parlimen Kota Belud


Gaji Minima Sabah - Perlukah Dipolitikkan Pembangkang

Posted: 04 May 2012 05:09 AM PDT


Saya merujuk kepada pengumuman Perdana Menteri berhubung gaji minima sektor swasta di Sabah.

Selepas mempertimbangkan pandangan Majlis Perundingan Gaji Negara (MPGN) yang mewaili sebahagian besar majikan serta kakitangan di Sabah dan pakar ekonomi termasuk daripada Bank Dunia, kadar RM800 ditetapkan sebagai gaji minima di Sabah.

Seperti dijangka, pembangkang pantas menjadikan isu ini sebagai modal politik. Mereka megkritik kadar gaji minima itu sebagai terlalu rendah, selain menganggapnya tidak adil berikutan kadar berbeza yang ditetapkan di Semenanjung.

Pertamanya, gaji minima bukannya tongkat sakti untuk menyelesaikan segala masalah ekonomi dan cabaran yang dihadapi kakitangan berpendapatan rendah. Kerajaan mempunyai pelbagai kaedah lain dalam membantu mereka, termasuk subsidi mencecah berbilion ringgit, pemberian tunai dan kursus latihan bagi meningkatkan kemahiran masing-masing.

Gaji minimum bukan bertujuan mengubah status golongan berpendapatan rendah kepada kumpulan berpendapatan tinggi. Gaji minima lebih menjurus kepada penanda aras asas supaya gaji ditawarkan tidak kurang daripada kadar ditetapkan kerajaan. Majikan boleh menawarkan gaji lebih tinggi jika berasa pekerja layak menerimanya berdasarkan kelayakan dan kemahiran.

Ada perbezaan besar pendekatan antara Barisan Nasional dan Pakatan Rakyat dalam isu ini. Pakatan Rakyat melihatnya dari pandangan populis dan oleh sebab itu hanya berminat untuk melihatnya dari pespektif pekerja semata-mata (tidak menghairankan kerana pekerja merupakan pengundi teramai). Berbeza dengan kerajaan yang perlu berlaku adil dan bertanggungjawab kepada semua pihak.

Kepada kerajaan pula pihak pekerja dan majikan adalah dua komponen yang sama penting dalam ekonomi negara kita. Kedua-duanya tidak dapat ujud bersendirian dan saling perlu memerlukan. Menyedari hakikat ini maka kerajaan mengambil pendekatan yang adil dan saksama terhadap kedua-dua komponen ekonomi yang penting ini. 

Di sebalik keghairahan mengkritik dasar berkenaan, pembangkang terlupa memaklumkan rakyat bahawa tuntutan terhadap kadar minima lebih tinggi boleh menjejaskan golongan pekerja yang kononnya mahu dibela.

Benar, kos kehidupan adalah faktor penting yang perlu diberi pertimbangan. Bagaimanapun, kita perlu mengambil kira aspek lain seperti tekanan inflasi dan kemampuan majikan terutama bagi Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) (contohnya kedai kopi, restoran dan kedai runcit di pekan kecil seperti Kota Belud).

Kita ambil contoh restoran yang mempunyai 8 pekerja dan dibayar purata RM500 seorang. Dasar gaji minima RM800 bermakna kos perniagaan majikan meningkat kepada RM2,400 sebulan.

Bayangkan, pada kadar minima  RM1,100 seperti cadangan pembangkang, berapa banyak majikan berupaya mengekalkan perniagaan mereka?  Memang ada yang boleh bertahan tetapi sebahagian besarnya tidak mungkin dapat berbuat demikian, malah mungkin terpaksa membuang pekerja.

Dalam beberapa keadaan, beban kos lebihan mungkin dipindah kepada pengguna dengan meningkatkan harga barang dan perkhidmatan bagi menampung kerugian. Bayangkan senario di kilang yang mempunyai ratusan atau ribuan pekerja. Gangguan dan ancamannya terhadap ekonomi negara bukan calang-calang.

Di akhirnya, kadar minima tinggi yang tidak masuk akal hanya akan meningkatkan pengangguran, inflasi dan menjejaskan ekonomi. Situasi ini perlu dihindari bagi mengelak pekerja dan rakyat menanggung kesannya.

Selepas kajian mendalam dan perbincangan bersama wakil pekerja dan majikan Sabah dalam MPGN, rumusan dipersetujui ialah ekonomi Sabah berupaya menyerap gaji minima RM800. Ekonomi dijangka sedikit terjejas pada kadar ini tetapi kesannya mampu diurus.

Perangkaan menunjukkan 98% daripada perniagaan di Malaysia berada dalam kumpulan PKS. Mereka akan menerima tempias paling teruk berikutan pelaksanaan dasar gaji minima. Malah, kadar RM800 itu akan menimbulkan cabaran besar di pekan kecil seluruh Sabah.

Menyentuh perbezaan kadar di Semenanjung dan Sabah, ia berlaku berikutan asas ekonomi berdasarkan wilayah yang berbeza. PKS di Semenanjung mempunyai asas dan keuntungan lebih baik, justeru boleh menyerap kadar gaji minima lebih tinggi berbanding di Sabah dan Sarawak.

Secara idealnya dan demi manfaat politik, MPGN boleh saja mencadangkan supaya kerajaan menyelaraskan kadar gaji minima nasional kepada RM800.

Bagaimanapun, persoalan yang timbul ialah apa perlunya pekerja di Semenanjung `dihukum' daripada mendapat kadar gaji minima lebih tinggi jika majikan mereka mampu berbuat demikian?

Perdana Menteri memberi jaminan kadar gaji minima akan dikaji secara konsisten dan kita berharap kadar yang selaras di seluruh negara dapat dicapai dalam tempoh dua hingga tiga tahun akan datang.

Persoalan asasnya ialah apa guna kita mempunyai kadar gaji minima yang lebih tinggi jika ia menyebabkan pekerja kehilangan pekerjaan manakala peningkatan harga barangan dan perkhidmatan (goods and services) mengurangkan kuasa beli pekerja? 

Ini perlu difikirkan dengan serius. Justeru, itu sebabnya kerajaan memperhalusi isu ini dengan teliti. Langkah pertama adalah yang paling menyukarkan dan kerajaan harus dipuji dengan pengumuman struktur kadar gaji minima. Selepas ini, majikan dan pekerja perlu mencari jalan untuk menjadi lebih produktif dan cekap. Ini boleh membawa kepada kadar gaji minima lebih tinggi dalam jangka panjang.

Pembangkang perlu berhenti memperjudikan masa depan pekerja. Perebutan untuk menjadi popular dan mendesak gaji minima lebih tinggi dalam keadaan tidak mampu ditanggung para perniaga di Sabah boleh diibarat sebagai usaha mensabotaj ekonomi dan mempedaya pekerja. Ia akan memberi kesan negatif kepada pekerja, meningkatkan pengangguran, melingkupkan perniagaan dan membebani rakyat dengan lonjakan inflasi.

Kita tidak boleh membiarkan pembangkang menjahanamkan ekonomi seperti dilakukan ketika krisis kewangan global pada 1998.

Dasar ekonomi tidak bertanggungjawab mereka hampir membawa negara ke ambang kebankrapan, selain membuatkan ekonomi negara merudum.

Rakyat Malaysia melihat sendiri dasar ekonomi serba pincang mereka dan ia bukan sesuatu yang wajar diamalkan.

Salam. 

PUTERI UMNO BAHAGIAN CHERAS

0 ulasan
sumber :-

PUTERI UMNO BAHAGIAN CHERAS


GENERASI MUDA PERLU MENGIMBAU PERJUANGAN TERDAHULU

Posted: 03 May 2012 08:27 PM PDT


 Generasi muda perlu mengimbau kembali perjuangan yang dilakukan oleh golongan berkenaan untuk meneruskan perjuangana mereka yang terdahulu ketika memperjuangkan kemerdekaan lebih 50 tahun lalu.

Ketua Pergerakan Puteri UMNO, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin berkata peranan generasi muda pada zaman dahulu ketika merintis kemerdekaan begitu besar tanpa mengira latar belakang pendidikan masing-masing.

"Peranan generasi muda amat penting, dahulu ketika ingin merinstis kemerdekaan peranan generasi muda begitu signifikan sekali, sama ada mereka di sekolah pondok hinggalah ke maktab perguruan seperti Maktab Perguruan Sultan Idris peringkat yang lebih tinggi sama ada di dalam atau luar negara.

"Walaupun kita sudah mencapai kemerdekaan lebih daripada 50 tahun, namun pengisian generasi muda amat penting untuk bersama-sama membina sebuah negara untuk dinikmati oleh semua rakyat," katanya.
Menurutnya, pengimbauan semula pembabitan generasi muda amat penting bagi memastikan generasi sekarang dapat mempelajari untuk memastikan pemerintahan Barisan Nasional yang ditunjanggi UMNO terus dipertahankan.

Rosnah berkata Barisan Nasional sebuah kerajaan yang telus dalam melaksanakan tanggungjawabnya untuk memberikan perkhidmatan terbaik kepada rakyat sejajar slogan Rakyat di Dahulukan, Pencapaian Diutamakan. 

Sumber Berita – Media UMNO

LAMAN BLOG PERGERAKAN PEMUDA UMNO CAWANGAN TELOK DATOK

0 ulasan
sumber :-

LAMAN BLOG PERGERAKAN PEMUDA UMNO CAWANGAN TELOK DATOK


Dulu kau janji setia..

Posted: 03 May 2012 06:17 PM PDT

Canme nak jadi pemimpin kalau rumah tangga pun tak terpimpin,tau bahawa yb mampu untuk lebih dari 1..tapi ikutlah caranya..ish..ishh..maaf ye yb,bukan nak campuri urusan umah tangga yb,tapi..rakyat bising lah yb..mereka kata,kalau umah tangga pun dok goyah,camne kalau pimpin negara..lagi goyang...

Kp,kata,alamak yb..camne boleh jadi camni ye yb,dulu lain sekarang dah lain..yelah dulu belum jadi mp lagi kan..kalau dulu janji sehidup semati..tapi kini..janji tinggal janji..
Pemuda UMNO Telok Datok

Giliran kami memBERSIHkannya

Posted: 03 May 2012 07:46 AM PDT

                  

Badan-badan NGO telah bersepakat pada malam ini untuk membuat 1 laporan polis terhadap penganjur bersih 3.0 serta kroni-kroninya agar kesemua mereka ini dikenakan tindakan yang sekerasnya kerana GAGAL mengawal perhimpunan tersebut dari duduk dan bantah kepada MERUSUH DAN GANAS!.Sehingga  menyebabkan 11 anggota POLIS tercedera,4 buah kenderaan polis rosak teruk,kemusnahan harta benda awam dan juga mengancam ketenteraman,kesrlamatan orang awam.INI JELAS BERTENTANGAN DENGAN AKTA PERHIMPUNAN AMAN 2012 YANG TELAH DIBENTANGKAN DI PARLIMEN BARU-BARU INI...
Badan NGO yang hadir pada malam ini juga MENDESAK agar satu siasatan rapi dilakukan terhadap 2 individu yang bertanggungjawab memberi isyarat tangan serta mengarahkan seorang lelaki India untuk merempuh halangan POLIS diikuti dengan sekumpulan ahli unit amal....

Pemuda UMNO Telok Datok

Sayap Parti

Bahagian