Selasa, 3 April 2012

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN


Utusan Malaysia Online - CUBA BACA DAN FAHAMKAN ARTIKEL INI.

Posted: 02 Apr 2012 11:32 PM PDT

TEKS PENUH 22 syor PSC Penambahbaikan Proses Pilihanraya | Muka Hadapan

Posted: 02 Apr 2012 11:29 PM PDT

Utusan Malaysia Online - Terkini

Posted: 02 Apr 2012 11:22 PM PDT

SKANDEL ANUAR GATE

Posted: 02 Apr 2012 08:22 AM PDT


AGENDA ANWAR.

Anwar bukan pemimpin yang mengekor angin. Dia tidak mahu menjadi orang nombor dua dalam apa saja pergerakan yang mrlibatkannya. Dia pernah jadi ketua ABIM, juga ketua PPIUM dan juga pemimpin PBMUM ( Persatuan Bahasa Melayu Universiti Malaya).

Tapi bila dia menyertai UMNO mengapakah dia sanggup menjadi orang nombor dua terpenting? Ada muslihatnya. Sebagai orang baru dalam UMNO dia harus bijak bermain politik. Seperti kata perumpamaan Melayu, pukul ular, ular mesti mati, kayu jangan patah, tanah jangan berlekuk.

Musuh-musuhnya dalam UMNO lebih ganas dan lebih banyak dari musuh-musuhnya sewaktu memimpin ABIM atau pun PPIUM atau PBMUM. Walau pun dia mempunyai pengaruh politik dalam dan luar negara namun dia tidak mahu tunjuk taringnya, seperti kaduk naik junjung. 

Dia mahu melebarkan pengaruhnya di kalangan rakyat terlebih dahulu supaya rakyat akan menjadi penyokong super setia kepadanya. Menurut Tun Mahathir, Anwar sudah mula merancang jaringan strategi politiknya dengan mengadakan cell-cell dalam parti, kerajaan, badan-badan berkanun dan berbagai NGO-NGO lain.

Pendek kata, dia sudah merancang konspirasi untuk mengusai UMNO dan menjadi Perdana Menteri dalam masa yang singkat. Tun Mahathir tahu tapi dia mahu melihat sejauh mana dan serakus mana Anwar bermain politik.

Malangnya Anwar tidak sabar menunggu gilirannya. Walau pun Mahathir mencanang namanya berkali-kali di berbagai tempat bahawa Anwar sebagai pengganti namun Anwar tidak mampu menunggu masanya. Dia ingin menentukan nasibnya sendiri, bukan Mahathir bukan rakyat.

Bila dapat kuasa, disintuklimau oleh dan menjadi orang nombor dua penting dalam kerajaan dan UMNO seolah-olah dia dikhayalkan oleh kuasa yang tidak pernah dia mimpikan sewaktu menjerit-jerit slogan anti UMNO di era kepimpinan ABIM dulu.

Dia seolah-olah merasakan Allah memberi "wahyu" kepadanya untuk menjadi Perdana Menteri. Allah tidak akan mengubah nasib seseorang  atau sesuatu kaum kalau orang atau kaum itu sendiri yang merubahnya.

Barangkali dia berpaut pada firman Allah ini secara bulat-bulat tanpa memperhitungkan aspek-aspek lain secara bulat-bulat tanpa memperhitungkan aspek-aspek lain dalam percaturan politik pada masa ini.

Sejak Tun Ghafar Baba kalah mempertahankan jawatan Timbalan Presiden UMNO pada tahun 1993, Anwar dan juak-juaknya menjadi semakin galak. Ghafar terpaksa mengaku kalah sebelum persidangan UMNO gara-gara undi mainan 10 undi bonus yang tidak demokratik itu.

Nafsu untuk berkuasa dan menjadi Perdana Menteri, semakin membuak setelah Anwar dilantik menjadi Timbalan Presiden UMNO merangkap Timbalan Perdana Menteri merangkap lagi sebagai Menteri Kewangan.

Anwar dan kabilahnya seolah-olah tidak sabar untuk merancang strategi mengambil kuasa secara licik melalui Perhimpunan Agung UMNO di mana beberapa orang perwakilan sudah ditunjuk untuk mengkritik pimpinan Mahathir dan mendesak beliau berundur dari kerusi Perdana Menteri. Anwar lempar batu sembunyi tangan.

Anwar boleh baca kilat dalam kilat mainan politik Mahathir yang ingin memperalatkan dia untuk menentang PAS. Sebenarnya Anwar bermain acilut politik dengan PAS kerana banyak pemimpin ABIM menertai PAS antaranya Kamaruddin Jaafar, Haji Hadi Awang, dan Allahyarham Ustaz Fadzil Nor.
CALON PROFESIONAL PRU 13 : PRO DAN KONTRA.

Posted: 31 Mar 2012 08:21 PM PDT


Yg. Berbahagia Tun Dr Mahathir Mohammad
Bekas Perdana Menteri.

"Apa salahnya jika pucuk pimpinan parti
 mengambil orang luar daripada UMNO
 tetapi berbakat dan tidak tercemar
 dengan rasuah sebagai calon PRU-13"

Saranan dan pandangan Yg Berbahagia Tun Dr Mahathir Mohammad di atas mengundang pelbagai reaksi di kalangan pemimpin khasnya malah pengundi juga teruja dengan kenyataan tersebut.

Jawabnya memang tak salah, kerana dalam sesuatu PRU, PRK malah pilihanraya parti , sama ada kerajaan mahu pun pembangkang motifnya untuk menang. Setakat ini rasanya tidak ada bertanding untuk kalah. Bagi penulis sendiri lebih baik hilang sahabat daripada hilang kuasa dan kerajaan.

Tidak dinafikan bahawa saranan ini bukan baru kepada UMNO dan BN. Sebagai rujukannya Allahyarham Tun Abdul Razak Husin, sendiri pernah membawa masuk Tan Sri Ghazali Shafie sebagai calon dari penjawat awam. Begitu juga semasa Tun Mahathir sendiri menjawat jawatan Perdana Menteri.

Isu yang lebih utama di sini, adalah ketandusan pemimpin yang berkebolehan, yang meletakkan kepentingan parti dan negara melebihi kepentingan sendiri. Malah situasi ini diburukkan lagi dengan masih terdapat segelintir ahli yang tidak memberi peluang kepada orang luar malahan orang dalam sendiri pun ada yang "dipancung".

Nak dikata kekurangan pemimpin pelapis, tidak begitu tepat tetapi yang menjadi mimpi ngeri adalah corak "kepimpinan lama" yang menjadi amalan dan budaya Ketua Bahagian sehingga sangat sukar nak buat transformasi dari segi kaedah dan pendekatan.

Kesannya kebanyakkan golongan profesional muda melayu, mencari platform lain untuk meneruskan niat dan hajat mereka dengan menyertai parti PAS atau pun PKR. Sesuatu yang sukar sangat nak dihindarkan dari minda pemimpin lama. Mungkin "tukar regime" sahaja jawapannya.

Seterusnya jika dilihat pada faktor pengundi, ramai lagi yang tidak berdaftar dengan mana-mana parti politik. Kata ringkasnya pengundi atas pagar yang disifatkan sebagai penentu kemenangan kepada parti yang bertanding PRU 13.

Nak harapkan ahli-ahli parti sahaja tentunya tidak cukup walau pun nak dapay majoriti mudah. Oleh itu kena harapkan pengundi atas pagar bagi menjamin kemenangan kelak. Jadi tidak hairanlah kedua-dua pihak berebut golongan ini. Lebih-lebih lagi pengundi golongan ini trend pemilihan mereka tidak tetap. Ikut citarasa.

Soal orang luar juga masih boleh diperbincangkan sama ada seratus peratus calon yang tidak menjadi ahli parti atau pun yang setakat jadi ahli tetapi tidak memegang jawatan di cawangan atau pun bahagian. Dari 222 kerusi Dewan Rakyat tidak salahnya jika diberi kepada mereka yang berkelayakan dan dikategorikan calon boleh menang.

Satu lagi faktor adalah pengundi muda yang kali pertama mengundi. Inspirasi mereka adalah soal integriti calon. Oleh kerana pendidikan pengundi muda ini telah meningkat maka mereka ada pandangan tersendiri mengenai calon yang akan mereka pilih pada PRU 13. Dengan meletakkan calon profesional muda maka mungkin dapat menarik perhatian mereka. Namun bagi mereka yang tidak mendaftar sebagai pemilih tiada bedanya.

Perkara seterusnya ada demografi kawasan khususnya kawasan bandar dan pinggir bandar. Kedua-dua kawasan ini dikatakan menjadi simpanan tetap kepada pembangkang semasa PRU 12 2008 . Pengundi dikawasan ini lebih tertarik kepada pembangkang. Meletakkan calon profesional, mungkin dapat menarik perhatian pengundi untuk berbalik menyokong BN pada PRU 13 nanti.

Yang menjadi halangan terbesarnya adalah daripada 222 Ketua UMNO Bahagian, kebanyakkannya berharap terpilih sebagai calon PRU 13. Sudah tentu ini memeningkan kepala Presiden UMNO. Faham-faham sahaja lah bila dah buat persiapan awal untuk jadi calon tiba-tiba nama yang lain pula naik. Mulalah darah tinggi pun datang. Apa pun boleh berlaku bila ini terjadi....

Soal kepimpinan bahagian yang tidak jadi calon bukan sahaja melibatkan individu itu sahaja malah turut terbabit sama adalah orang disekeliling ketua tersebut yang selama ini bergantung nasib diri kepada ketua mereka. Bila  ketua dah tidak berjawatan lagi maka sudah tentu peluang mereka juga terhakis.

Dalam sesuatu PRU, jentera pilihanraya memainkan peranan dan fungsi penting lebih-lebih lagi di peringkat peti undi. Gagal jentera pilihanraya maka peluang pembangkang lebih cerah untuk menang. Tidak dinafikan isu penutupan bilik gerakan sewaktu PRK kesan calon mereka tidak dipilih walau pun tidak besar tetapi jika tidak di bendung buruk padahnya. Semua tahu kekuatan BN/UMNO adalah pada jentera pilihanraya yang tersusun rapi. 


Pandangan penulis apa pun yang terjadi PASTIKAN BN MENANG SELESA PRU 13.

Utusan Malaysia Online - Rencana

Posted: 29 Mar 2012 08:41 PM PDT

Bila pokok tumbang, kura-kura boleh panjat.....

Posted: 28 Mar 2012 07:48 AM PDT


Bahaya tuntutan ultra kiasu

AHAD lalu kita dikejutkan dengan Perhimpunan 325 ultra kiasu sekitar kolej ala universiti merdeka di Kajang, Selangor. Saya tertanya-tanya bagaimana perhimpunan perkauman sebegini diberikan permit. Sepatutnya Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) jawapannya. Tetapi kita tidak pernah lakukan. Ini toleransi dan mulianya hati budi pemimpin.

Berbanding dengan undang-undang di Singapura, panggilan 'anjing' sudah membolehkan seseorang itu dipenjara atau didenda dan beberapa kemudahan ditarik balik. Di negara kita, tiada sebarang tindakan dikenakan walaupun perkataan lebih hina dan lucah digunakan serta sentimen perkauman dimainkan.

Saya telah pergi ke kolej yang dipunyai oleh ultra kiasu ini (tempat perhimpunan) enam tahun lalu. Operasinya langsung tidak mencerminkan identiti kebangsaan, sama seperti kolej di negara China. Laman webnya pun langsung tidak menggunakan bahasa Melayu.

Saya tidak faham bagaimana kolej ini boleh diiktiraf sebagai salah satu institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) negara ini. Apa boleh buat, semua telah diluluskan.

Kita tidak pernah bertegas, malah semakin tunduk kepada tuntutan dan tekanan. Malang sungguh, identiti kebangsaan langsung tidak tertonjol, yang menonjol adalah identiti orang lain.

Beberapa laman web ultra kiasu melaporkan perhimpunan tersebut disertai oleh lebih 5,000 orang. Manakala akhbar ultra kiasu melaporkan lebih 7,000 orang. Angka tidak penting, walaupun sering dimanipulasikan oleh akhbar ultra kiasu untuk menunjukkan mereka hebat.

Tidak mustahil bilangannya agak ramai kerana jika pelajar-pelajar dan ibu bapa kolej ultra kiasunya turun, sudah cukup mendapatkan angka tersebut. Pada saya, perhimpunan ini tidak perlu dianggap sebagai satu gugatan.

Apa yang penting adalah tindakan proaktif kita, bukan berorientasikan tindakan, takut kepada mereka. Agenda kebangsaan mesti diperkasakan daripada agenda perkauman mereka.

Tuntutan mereka amat tidak logik dan melampau. Walaupun komunis telah tiada, tetapi pemikirannya masih kuat. Tuntut sebanyak-banyaknya, mereka tahu kerajaan tidak akan tunduk. Namun, kerajaan akan beri sedikit. Pemberian sedikit itulah kemenangan terbesar buat mereka.

Kerajaan sepatutnya sudah dapat membaca strategi lapuk ini. Jangan gentar sama sekali dengan ugutan menjelang pilihan raya. Biar kalah, tetapi bermaruah, daripada menang tetapi tergadai segala-galanya. Generasi akan datang menderita. Kita akan dikutuk sampai bila-bila.

Antara tuntutan kumpulan ini:

* Pertama, segera keluarkan guru Cina yang tiada latar belakang sekolah Cina atau mengambil Bahasa Mandarin dalam sijil SPM.

* Kedua, sediakan kursus khas bahasa Cina kepada guru yang mengajar Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris, minimum tiga tahun supaya mereka dapat menguasai ketiga-tiga bahasa ini.

* Ketiga, rombak silibus latihan perguruan supaya guru bahasa Cina benar-benar layak untuk mengajar bahasa Cina.

* Keempat, rombak Akta Pelajaran bagi memastikan sekolah vernakular dilindungi dan setaraf dengan sekolah kebangsaan.

Siapakah ultra kiasu ini yang begitu biadab dan begitu berani mencabar kerajaan? Tuntutan ini tidak masuk akal. Sebahagian orang Cina sendiri tidak selesa dengan tuntutan terlalu ultra ini. Justeru, tidak wajar kita salahkan semua orang Cina.

Saya cadangkan ultra kiasu membawa tuntutan yang boleh memporakperandakan negara ini ke negara komunis China. Saya amat yakin, komunis China pun tidak dapat menerimanya walaupun berkaitan dengan agenda bangsa Cina, kerana memberi ancaman kepada keselamatan kerajaan.

Tidak perlu pergi jauh, lihatlah berapa ramai yang menjadi korban dalam peristiwa Tiananmen 1989, hanya kerana mereka menuntut kebebasan dan demokrasi. Seramai 400-800 orang (The New York Times) telah menjadi korban dan ribuan cedera.

Selain tindakan ketenteraan, kerajaan China telah melakukan penangkapan besar-besaran untuk menyekat kebangkitan penunjuk perasaan dan pengikut prodemokrasi di seluruh China.

Media asing diharamkan dari membuat liputan. Media awam dikawal dalam membuat segala liputan media mengenai kejadian tersebut.

Lihat betapa bertuahnya negara ini, media ultra kiasu mempropagandakan isu ini tidak pernah habis dan terus memainkan sentimen perkauman. Kita terus berlembut. Jika ada pun tindakan, hanya surat tunjuk sebab dan amaran, pun tidak berani menjentiknya. Kenapa? Nasihat saya, berilah sebanyak mana pun, ultra kiasu tidak akan mengundi kita.

Jika Kementerian Pelajaran tunduk kepada tuntutan ultra ini, maruah kita berada di tahap paling rendah sekali. Jangan terlalu mengharapkan undi sehingga maruah dan harga diri negara ini tergadai. Pentingkan agenda kebangsaan berbanding agenda bangsa.

Jika mereka benar-benar ikhlas sudah tentu agenda kebangsaan (bahasa Melayu) dibincang atau dibawa bersekali. Ini tidak, semuanya mesti Cina, Cina dan Cina.

Mereka tidak pernah risau sebahagian produk SJKC yang langsung tidak boleh menguasai dan berkomunikasi dalam bahasa kebangsaan. Malah mereka tutup kedua-dua belah mata. Masalah yang dihadapi oleh Kementerian Pelajaran langsung tidak mahu diambil tahu.

Mereka hanya tahu hak mereka mesti dipenuhi. Hak orang lain langsung tidak dihiraukan. Sedangkan toleransi kerajaan sudah sampai ke tahap maksimum. Tindakan sebegini hanya akan membuahkan dendam.

Dalam pembinaan negara bangsa, tidak salah jika orang Cina kurang sedikit kecinaannya, lebih kepada kemalaysiaannya. Lagipun mereka bukan bangsa majoriti. Barulah betul dikatakan Malaysian first.

Saya tidak nampak identiti dan jati diri orang Melayu dan bumiputera hari ini begitu terangkat dan terdarjat walaupun mereka adalah majoriti. Mereka sanggup berkorban menggadaikan identiti bangsanya, demi menjaga hati orang lain.

 Namun, madu dibalas tuba.

Toleransi kita sudah tidak ada tolok banding. Dahulu, terdapat peruntukan Akta Pelajaran 1961 memberi kuasa mutlak kepada Menteri Pelajaran untuk menghapuskan sekolah vernakular.

Sebagai menghormati hak bangsa lain, peruntukan ini telah dimansuhkan dalam Akta Pelajaran 1996. Menteri Pelajaran tidak ada kuasa lagi menghapuskan sekolah vernakular. Nampaknya, golongan ini tidak pernah menghargai toleransi kerajaan.

SJKC yang dahulunya dikategorikan sebagai sekolah bantuan modal, hari ini hampir ditanggung sepenuhnya oleh kerajaan. Ini tidak termasuk hampir 400 SJKC yang dibina sepenuhnya oleh kerajaan.

Menjelang pilihan raya, ke mana sahaja Perdana Menteri membuat lawatan ada sahaja SJKC/T baru yang diluluskan. Rumah ibadat janganlah dicerita.

Saya tidak pasti penambahan Sekolah Kebangsaan dan sekolah agama, sebab tidak dilaporkan. Yang pasti, bangsa lain semakin mendapat tempat dan diraikan menjelang pilihan raya umum.

Tidak cukup dengan itu, kaduk terus naik junjung, mereka terus mendesak ditambah lagi, seolah-olah tidak pernah cukup, termasuk penambahan Sekolah Menengah Jenis Kebangsaan (SMJKC) dan Sekolah Persendirian Cina serta sijil-sijil sekolah perkauman (UEC) yang mesti diiktiraf oleh kerajaan
.
Maka tidak hairanlah, baru-baru ini Kementerian Pengajian Tinggi telah menerima 146 institusi pengajian tinggi di China menjadi kumpulan pertama yang diiktiraf Agensi Kelayakan Malaysia (MQA), susulan Perjanjian Pengiktirafan Seiring (MRA) yang ditandatangani Malaysia dan China pada 28 April 2011.

Antara universiti China yang diiktiraf ialah Universiti Anhui, Universiti Beihang, Universiti Fudan dan Universiti Donghua. Ini tidak termasuk kerjasama dengan Taiwan.

Saya tidak menolak akan kerjasama tersebut, tetapi apakah mekanisme seterusnya. Siapakah yang akan belajar di sana? Apakah kriterianya? Menggunakan SPM atau UEC?

Bagaimana pemantauan boleh dilakukan dengan lambakan IPTS perkauman yang tidak terkawal terutama kolej ultra kiasu di Kajang itu. Selepas ini dan selama ini pun mereka terus mendesak supaya graduan-graduan mereka ini diterima memasuki perkhidmatan awam tanpa syarat.

Jika demonstrasi inilah yang mahu dijadikan ukuran untuk menggegarkan kerajaan, saya fikir sekolah agama rakyat pun akan berdemonstrasi juga. Lihatlah dan pergilah membuat lawatan ke sekolah agama rakyat, ibarat hidup segan mati tak mahu.

Pernahkah orang Islam membuat tunjuk perasaan seperti ultra kiasu. Sedangkan hak Islam dan orang Islam dijamin dengan jelas dalam Perlembagaan, terutama perkara berkaitan dengan pembinaan institusi Islam yang mesti dibiayai oleh negara.

Saya tidak pernah risau majoriti mereka mengejek Timbalan Menteri Pelajaran ketika perhimpunan. Ini sebahagian daripada taktik dan strategi mereka. Selepas ini perkara itu akan dibawa kepada Menteri Pelajaran dan diminta menebuskan balik penghinaan tersebut untuk menagih simpati. Akhirnya, kerajaan jadi sedih bersimpati, dan memberikan segala tuntutan mereka.

Taktik lapuk ini sudah lama saya fahami. Bila tuntutan itu dipenuhi, malah menteri tersebut akan dijulang kembali oleh ultra kiasu.

Bayangkan jika kita tunduk kepada tuntutan tersebut, apakah akan terjadi kepada agenda kebangsaan dan pembinaan negara bangsa. Sama ada tuntutan itu dipenuhi atau tidak, mereka tidak akan mengundi UMNO (BN) dalam pilihan raya akan datang. Bukti yang ada sudah cukup jelas. Jika tidak diberikan pun, mereka masih menang kerana sudah ada wakil dalam BN dan kerajaan ultra kiasu di beberapa negeri.

Justeru, janganlah lihat demonstrasi ultra kiasu ini sebagai ancaman. Tetapi lihat demonstrasi itu sebagai peluang untuk kita memperkasakan agenda kebangsaan.

PROF. MADYA DR. MOHD RIDHUAN
TEE ABDULLAH
Universiti Pertahanan Nasional Malaysia

PUTERI UMNO BAHAGIAN CHERAS

PUTERI UMNO BAHAGIAN CHERAS


KAJIAN PERSEPSI PILIHANRAYA UMUM KE 13

Posted: 02 Apr 2012 09:32 PM PDT

Persoalan yang bermain di minda ramai rakyat Malaysia sekarang, iaitu bilakah Pilihanraya Umum Malaysia ke-13 akan diadakan. Di merata tempat, kempen sedang giat dijalankan kedua-dua gabungan utama Barisan Nasional dan Pakatan Rakyat bagi meraih hati para pengundi, seolah-olah pilihanraya akan diadakan pada esok hari.

Sejajar dengan itu, sebuah badan bukan kerajaan (NGO) iaitu Universiti Malaya Pusat Demokrasi dan Pilihan Raya (UMCEDEL) telah menjalankan satu kajian "Persepsi Politik Malaysia dan Kepimpinan Sebelum Pilihanraya Umum ke-13″.

UMCEDEL telah ditubuhkan pada 14 April 2010 sebagai sebuah pusat penyelidikan yang mengkhusus dalam penyelidikan dan penerbitan pada demokrasi dan pilihan raya di Malaysia.

"Persepsi Politik Malaysia dan Kepimpinan Sebelum Pilihanraya Umum ke-13″ merupakan kajian terkini yang dijalankan oleh UMCEDEL. Kajian ini melibatkan 2559 responden dengan pengumpulan data menggunakan pensampelan yang digunakan untuk tujuan tertentu mengikut keselesaan.

Margin kesilapan kaji selidik itu adalah 1.9% pada tahap 95% keyakinan. Antara penemuan kajian itu ialah:

  • 51 peratus daripada responden akan memilih parti itu sebelum calon-calon dalam pilihan raya umum akan datang.
  • 43 peratus daripada responden percaya bahawa Barisan Nasional akan menang dalam pilihan raya umum akan datang.
  • 44 peratus daripada responden berpuas hati dengan prestasi Barisan Nasional (BN) sebagai kerajaan Malaysia.
  • 32 peratus daripada responden memberi respons bahawa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mempunyai relationsip baik dengan orang ramai.
  • 43 peratus daripada responden percaya bahawa konsep 1 Malaysia akan meningkatkan sokongan kepada Barisan Nasional (BN).
  • 35 peratus daripada responden tidak percaya video seks yang menyangka Datuk Seri Anwar Ibrahim, berbanding hanya 20 peratus orang-orang yang beriman.
  • 40 peratus daripada responden berpendapat bahawa PAS boleh menjadi alternatif kepada UMNO.
  • 37 peratus daripada responden percaya bahawa kelakuan pilihan raya di Malaysia tidak adil dan telus dalam cara.


Pergerakan Puteri UMNO Bahagian Cheras merasakan mustahil jika terdapat individu - individu yang tidak tahu menahu langsung dalam arena politik negara. Ianya menjadi satu kerugian jika sesorang itu sebagai rakyat Malaysia tidak berpolitik kerana dalam ISLAM khususnya ada diterangkan mengenai politik.

Rasulullah bersabda...

"Barangsiapa di pagi hari perhatiannya kepada selain Allah, maka Allah akan berlepas dari orang itu. Dan barangsiapa di pagi hari tidak memperhatikan kepentingan kaum muslimin maka ia tidak termasuk golongan mereka (kaum muslimin)".

Berpolitik adalah hal yang sangat penting bagi semua rakyat di Malaysia khususnya negara yang bermajoritikan umat ISLAM. Hal ini penting kerana umat ISLAM perlu hidup berlandaskan syariat ISLAM. Dan yang pastinya, hukum untuk kebaikan dan urusan umat-umat sekalian khususnya umat Islam adalah fardhu.

Jadi, sabda di atas telah menerangkan mengapa anda perlu berpolitik. Jika tidak berpolitik dan anda pula orang ISLAM , maka anda sebenarnya tidak menyahut seruan Rasullullah.

Pengikut