Pengikut

Nuffnang

Ahad, 11 November 2012

Puteri Bahagian Segambut

sumber :-

Puteri Bahagian Segambut


Lynas Boleh Beroperasi: PKR Jangan Jadi Hero Cina!!??!

Posted: 11 Nov 2012 05:38 PM PST

Mahkamah Tinggi telah memutuskan bahawa Lynas Advanced Material Plant (LAMP) boleh memulakan operasi sekali gus menolak permohonan untuk melanjutkan perintah injunksi interim (sementara) terhadap Lesen Operasi Sementara (TOL) ke atas syarikat tersebut.

Pihak yang menentang Lynas yang menamakan diri mereka sebagai 'penduduk Kuantan' diwakili peguam Datuk Bastian Pius Vendargon, menyatakan akan membuat rayuan supaya mahkamah membekukan TOL bagi menghentikan operasi LAMP dalam masa dua hari.

Yang menghairankan ialah 'penduduk Kuantan' ini terdiri secara majoritinya dari kaum Cina.

Manakala, kumpulan pekerja dan penyokong Lynas pula majoritinya adalah Melayu. Ketika keputusan diumumkan, kira-kira 500 orang yang rata-ratanya beragama Islam itu turut berulang kali melaungkan takbir sebagai tanda meraikan kejayaan sebaik sahaja dimaklumkan keputusan Hakim, Datuk Mariana Yahya yang memihak LAMP.

Ramai di antara kalangan pekerja tersebut menangis dan menadah tangan berdoa tanda bersyukur kepada Allah SWT di atas keputusan itu yang sekali gus menjamin periuk nasi mereka tidak terjejas.

Secara logiknya, pekerja-pekerja di sesebuah kilang adalah merupakan penduduk di sekitar kawasan berdekatan. Ini kerana objektif sesebuah pelaburan adalah juga untuk memberi pekerjaan kepada penduduk setempat, selain membangun kawasan itu dan menjana kewangan negara.

Justeru, siapakah mereka yang menentang Lynas dan memakai nama 'penduduk Kuantan' itu jika mereka bukan terdiri dari penduduk sekitar? Dan apakah sebenarnya motif mereka?

Selama ini yang menjadi juara isu Lynas adalah PKR dan kaum Cina. Kesungguhan mereka menentang Lynas dan menolak bukti-bukti saintifik yang dibentangkan oleh pakar antarabangsa, menimbulkan kehairanan dan syak wasangka. Mereka telah melakukan berbagai-bagai usaha di merata tempat secara tersusun sekali gus membuktikan terdapat penaja atau dalang di belakang mereka. Namun, dengan segala usaha dan dana yang ada, pihak mereka masih tidak dapat membentangkan hujah balas atau bukti saintifik juga bagi mengesahkan tuduhan mereka bahawa Lynas tidak selamat.


Maka jelas sekali bahawa penentangan mereka terhadap Lynas adalah satu penentangan kosong, kalau pun tidak mempunyai agenda atau motif tersirat. Ia bukan berkenaan alam sekitar, jauh sekali prihatin terhadap kesihatan penduduk Gebeng. Lagipun, sejak bila kita mendengar kaum kiasu ini prihatin terhadap nasib kaum lain? Apakah niat mereka sebenarnya?

Penulis bukan berniat untuk menjadi prejudis perkauman, tetapi sikap kiasu kaum ini sudah terbukti di bawah pemerintahan DAP di Pulau Pinang dan juga di Singapura. Selain itu, sesiapa sahaja yang pernah melalui pengalaman bekerja di bawah golongan ini pasti tahu apa yang penulis maksudkan.

Namun, sikap mereka bukanlah isu. Isunya ialah kenapa dan mengapa mereka sanggup berhabis-habisan, mengerahkan tenaga dan masa untuk menegakkan sebuah auta?

Apakah benar ia hanya strategi mencari publisiti bagi politik PKR atau PR? Atau apakah ia ada kena mengena dengan ancaman kilang ini terhadap dominasi negara China sebagai pengeluar nadir bumi terbesar?

Melihat dari apa yang berlaku, tampak seolah-olah PKR atau PR hanya menumpang isu untuk menghentam kerajaan dan tidak lebih dari itu. Apa yang lebih jelas ialah ia merupakan satu agenda kaum Cina untuk menggagalkan operasi kilang ini sekali gus memburukkan imej kerajaan Malaysia selain mengganggu kestabilan dalam negara.

Motif? Sukar dipastikan. Tetapi jika ia adalah untuk menjaga kepentingan negara China, maka tidak hairanlah kenapa kesetiaan mereka terhadap negara ini masih menjadi tanda-tanya.

Buat masa ini, kita turut tumpang bergembira dan bersyukur kerana kilang itu sudah boleh beroperasi dan ini bermakna ramailah yang bakal berpeluang mencari rezeki.

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Program Komuniti Malaysia Cergas Parlimen @Segambut13 #BN4WP @umbkl

Posted: 11 Nov 2012 04:45 AM PST

Pagi tadi telah berlangsung Program Komuniti Malaysia Cergas bagi Kwasan Segambut. Program ini merupakan satu program di mana melibatkan pelbagai peringkat usia dan latar belakang peserta.

Program telah bermula seawal jam 7.00 pagi di mana peserta dalam anggaran 120 orang telah berkumpul di dewan Desa Segambut.

Acara telah dimulakan dengan senamrobik sebagai sesi pemanas badan. Kemudian peserta telah dilepaskan secara beramai di dalam acara larian sekitar Kawasan Desa Segambut dan Taman SPPK.

Program ini anjuran bersama Kelab Sukan Komuniti Segambut (KSKS) dan Jabatan Belia kawasan Kepong/ Segambut dan turut dihadiri oleh Puan Rosmawati binti Abdul Rafor, Pengerusi Pejabat Belia Kawasan Kepong/Segambut. Beliau juga telah menyampaikan hadiah kepada peserta2 yang berjaya.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

0 ulasan:

Sayap Parti

Bahagian