Ahad, 19 Ogos 2012

UMNO Cawangan Bukit Ampang

UMNO Cawangan Bukit Ampang


Perutusan YAB Dato’ Sri Mohd Najib Bin Tun Abd Razak Perdana Menteri Malaysia Sempena Hari Raya Aidilfitri Tahun 2012

Posted: 18 Aug 2012 08:13 PM PDTBismillahirrahmanirrahim,

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh dan Salam 1Malaysia,

Allahu Akbar Allahu Akbar Allahu Akbar Walillah hil Hamd

1. Alhamdullilah dengan izin dan limpah rahmat Allah SWT, umat Islam Malaysia sekali lagi dapat menyambut kedatangan bulan Syawal yang mulia setelah sebulan kita berjihad untuk melawan hawa nafsu.

2. Sesungguhnya ibadat puasa telah mendidik kita bukan sahaja untuk mengekang hawa nafsu tetapi juga untuk lebih prihatin terhadap nasib mereka yang dilanda ketidakcukupan serta kesempitan hidup.

3. Saya selalu menyatakan bahawa umat Islam di Malaysia bertuah kerana dapat hidup di dalam negara yang berjaya. Kita perlu menyedari bahawa ini bukanlah kelaziman yang menjadi kebiasaan negara-negara di dunia. Hari ini kita dapat menyaksikan bagaimana kemelut politik melanda negara-negara di benua Asia dan Afrika, kita dapat menyaksikan bagaimana negara-negara di benua Eropah dan Amerika yang dianggap sebagai negara maju pun ditimpa krisis ekonomi yang kronik akibat kegagalan mengurus negara dengan baik.

4. Kita juga telah menyaksikan kegagalan ini telah memberi kesan yang buruk kepada kesejahteraan rakyat mereka apabila kadar pengangguran semakin meningkat, penciptaan peluang pekerjaan yang tidak mencukupi serta pertumbuhan yang rendah telah menyebabkan taraf dan kualiti hidup rakyat merudum.

5. Di tengah-tengah semua kekusutan ini, negara tercinta Malaysia telah mencipta kejayaan demi kejayaan. Kita berjaya kerana sebagai sebuah negara majmuk kita dirahmati dengan perpaduan nasional, kita mempunyai tradisi meraikan kepelbagaian agama, budaya dan bahasa, kepelbagaian yang di negara lain menjadi punca perpecahan di negara ini menjadi pemangkin kemajuan. Hakikatnya, kita hidup di dalam sebuah negara di mana keamanan, keikraman dan kemakmuran merupakan realiti nasional bukan semata-mata harapan apatah lagi impian indah.

6. Hakikatnya, kejayaan Malaysia dimungkinkan doa oleh semua rakyat Malaysia. Ia disulami ikhtiar nasional yang berteraskan perancangan yang inovatif, pelaksanaan yang cekap, tadbir urus yang baik, kreativiti yang tinggi, produktiviti yang terus meningkat serta daya saing nasional yang sentiasa diasah.

7. Kerajaan komited untuk meneruskan cerita kejayaan nasional ini, namun ia tidak mungkin berterusan tanpa sokongan dan dokongan padu semua rakyat Malaysia. Ia berkehendakkan ijmak nasional yang berterusan bagi kerajaan hari ini untuk merealisasikan matlamat membawa Malaysia ke arah status sebuah negara maju berpendapatan tinggi menjelang tahun 2020.

8.Kerajaan menyedari bahawa sebuah Malaysia maju perlulah juga sebuah Malaysia yang selamat dan sejahtera. Kita mahukan sebuah Malaysia yang aman dari ancaman luaran dan dalaman, sebuah Malaysia yang mana kawasan kejiranan dan jalan-jalannya bebas dari jenayah. Sebuah negara di mana rakyatnya merasa aman dan selamat. Kesimpulannya sebuah negara yang terbaik untuk membesarkan anak-anak Malaysia.

9. Untuk mencapai matlamat ini, kita perlu mengubah sikap dan melabur secara mapan bagi mempunyai mind set yang betul serta menyediakan prasarana keselamatan yang lebih ampuh. Sehubungan dengan itu, Kerajaan akan memastikan agensi-agensi yang bertanggungjawab akan lebih berkesan untuk menangani cabaran mencegah jenayah era mutakhir. Kita menyedari usaha ini memerlukan kaedah pencegahan jenayah yang baru, ia memerlukan kepimpinan yang dinamik, akauntabiliti yang tinggi, struktur organisasi yang lebih sesuai, latihan yang lebih relevan serta peralatan yang moden.

10. Namun, kita juga perlu menginsafi bahawa kesejahteraan dan keselamatan tidak datang bergolek. Ia memerlukan pendekatan yang bersepadu, ia memerlukan rakyat Malaysia yang lebih prihatin dan peduli. Kita perlu menjadi masyarakat yang lebih prihatin dan peduli kepada keluarga kita, kepada jiran-jiran kita, kepada rakan-rakan kita dan kepada rakyat Malaysia seluruhnya. Kita tidak boleh menyerahkan bulat-bulat tanggungjawab memerangi jenayah kepada pihak berkuasa tanpa sumbangan kita sebagai rakyat yang prihatin. Jika kita membiarkan jenayah berlaku tanpa tindakan, kita sebenarnya akan hanya menjejaskan kesejahteraan dan keselamatan bersama.

11. Sempena hari dan bulan yang penuh kemuliaan ini, marilah kita mengingati pengorbanan yang telah dan sedang dilakukan oleh anggota-anggota keselamatan bagi membolehkan kita hidup di dalam negara yang aman dan makmur. Semoga Allah SWT sentiasa merahmati mereka, keluarga mereka dan semua rakyat Malaysia.

12. Akhir kata, sempena Aidilfitri ini teruskan tradisi rumah terbuka yang menjadi amalan tradisi kita selama ini. Bukalah seluas-luasnya pintu rumah kita serta pintu hati kita untuk rakyat Malaysia dari pelbagai kaum dan agama di hari yang mulia ini.

13. Pada kesempatan ini, saya ingin menyusun jari sepuluh memohon ampun dan maaf bagi pihak diri saya, isteri dan keluarga di atas apa-apa yang terkhilaf. Saya berdoa kepada Alllah SWT supaya semua umat Islam dapat menyambut perayaan ini dengan penuh kegembiraaan dan kesyukuran di samping mereka yang tersayang.

Allahu Akbar Allahu Akbar Allahu Akbar Walillah hil Hamd

WabillAahi Taufiq Walhidayah Wassalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh dan terima kasih.

Tiada ulasan:

Pengikut