Selasa, 3 Julai 2012

Pergerakan Pemuda UMNO Penjom, Bahagian Lipis, Pahang.

Pergerakan Pemuda UMNO Penjom, Bahagian Lipis, Pahang.


Memimpin Tanpa Apa-Apa Jawatan

Posted: 03 Jul 2012 02:10 AM PDT

Seorang penulis buku yang juga pakar pengurusan menulis dalam bukunya yang bertajuk "Lead Without Title". Antara intipati utama buku ini ialah menyeru supaya setiap individu memainkan peranan sebagai seorang pemimpin walaupun tidak mempunyai sebarang jawatan dalam persatuan atau parti.

Kepimpinan adalah merupakan attitude atau sikap. Ia tidak berkisar kepada jawatan yang dipegang. Dalam banyak keadaan, ada orang yang memegang jawatan tetapi tidak menunjukkan tauladan dan kepimpinan yang baik.

Secara ringkasnya, kita semua boleh memainkan peranan dan belajar menggunakan skills atau kepimpinan masing-masing tanpa menunggu pihak Kerajaan, Persatuan dan Parti untuk menjalankan tanggungjawab sebagai pemimpin.

Buatlah apa sahaja yang boleh membawa perubahan bermula daripada perkara-perkara yang kecil hinggalah kepada perkara yang besar.

Sebagai contoh, jika anda melihat padang bola sepak atau padang futsal di kampung yang ditumbuhi semak-samun serta kotor. Mulakanlah langkah dengan mengajak 2-3 orang sahabat untuk membersihkannya tanpa menunggu surat jemputan gotong-royong ataupun peruntukkan khas dari JKKK untuk menganjurkan acara membersihkan kampung. Banyak-banyak lagi perkara yang anda boleh lakukan dan mereka memerlukan sentuhan kepimpinan dari anda.

Mulakan hari ini dan InsyaAllah anda akan rasai kepuasan serta kemanisan "Memimpin Tanpa Jawatan".

Permohonan Jawatan Polis Diraja Malaysia

Posted: 03 Jul 2012 01:46 AM PDT

Sukacita dimaklumkan bahawa permohonan bagi jawatan di dalam Polis DiRaja Malaysia PDRM) juga boleh dibuat secara online melalui Portal Rasmi Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) mulai 20 Mac 2012 yang lalu.

Ini adalah kerana SPA telah berkongsi kepakaran pelaksanaan aplikasi eSMSM dengan Suruhanjaya Pasukan Polis untuk permohonan jawatan. Ia juga adalah selaras dengan hasrat SPA untuk bekerjasama dan mewujudkan amalan perkongsian pintar antara agensi kerajaan yang mempunyai kepakaran dalam bidang IT serta berkongsi pengalaman dengan agensi lain khususnya dalam bidang ICT.

Untuk makluman, SPA hanyalah menguruskan urusan permohonan sahaja manakala perjawatan/urusan pengambilan adalah diuruskan oleh PDRM sendiri. Oleh yang demikian, segala pertanyaan mengenai perjawatan/urusan pengambilan hendaklah dirujuk dengan pihak PDRM di Portal PDRM www.rmp.gov.my.

Tiada ulasan:

Pengikut