Datuk Seri Ali Rustam adalah antara tokoh pemimpin politik Malaysia yang tidak perlu diperkenalkan. Bukan sekadar beliau adalah Ketua Menteri (KM) Melaka, tetapi beliau beberapa kali membuat percubaan untuk melonjakkan diri dalam hierarki Umno. Anak kelahiran Semabuk ini memulakan hidup makan gaji selaku juruteknik Lembaga Lektrik Negara (kini Tenaga Nasional Berhad).

Kini beliau berjaya mentransformasikan Melaka yang dahulunya hanya dikunjungi untuk mengambil gambar di A Famosa kepada negeri pesat membangun dalam industri pelancongan, pengeluaran dan perubatan. Namun DAP dan sekutunya, sedikit sebanyak berjaya mempengaruhi rakyat melihat Ali dengan pandangan dan sikap berbeza.

Dalam kiraan politik pembangkang, apa yang dilakukan Umno dan Barisan Nasional (BN) Melaka tidak mencukupi hatta sekiranya Ali dapat membangunkan Melaka lebih besar dan lebih canggih dari Kotaraya New York.

Dalam Pilihanraya Umum ke-11 (PRU11), Ali menang di Dewan Undangan Negeri (Dun) Bukit Baru dengan majoriti 5,992 tetapi dalam pilihan raya berikut majoritinya merosot kepada 2,708. Ini merumuskan bahawa populariti Ali merosot. Justeru pembangkang mengunjurkan dalam PRU13, sama ada majoriti itu terus berkurangan atau lebih buruk, Ali mungkin kalah. Hakikatnya, dua pilihan raya umum tersebu bukanlah asas untuk menentukan pola dan trend pengundi.

Sementara DAP dan sekutunya bermati-matian psiko rakyat Melaka agar mengundi mereka ke Seri Negeri yang populariti mereka di seluruh negara sendiri merosot dan diburukkan lagi dengan ketidaksefahaman antara DAP, Pas dan Parti Keadilan Rakyat (PKR). Mereka hampir terlupa, dalam suasana terbaik seperti pada 2008 sekalipun, mereka masih gagal mengusir Ali dari kerusinya.

Ali agak unik. Saya sendiri berpeluang melihat keunikan ini dalam pelbagai bentuk tatkala menulis biografi beliau pada 2006. Ketika itu Ali sudah lapan tahun memimpin Melaka selaku KM bermula dari 3 Disember 1999. Saya berasakan buku biografi ini harus dibaca setiap rakyat Melaka mahupun di negara ini kerana Ali kini menjadi sebahagian dari sejarah Melaka.

Beliau mungkin mewakili generasi lama tapi pemikirannya kalaupun tidak setaraf Tun Dr Mahathir Mohamad pun, telah meletakan dirinya sebagai pemimpin masa hadapan. Justeru tidak mengejutkan apabila beliau bertanding jawatan Timbalan Presiden Umno. Mengikut satu kajian yang dibuat seorang profesor dari Universiti Malaya, Ali mendahului dua lagi calon Timbalan Presiden iaitu Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Tan Sri Muhamad Muhd Taib.

Sebelum pengundian bagi menentukan siapa bergelar Timbalan Presiden Umno, pencalonan Ali dibatalkan menurut Perkara 10.1 tataetika ahli Umno apabila tiga agennya didakwa mengamalkan politik wang.

Walaupun ramai terkilan dengan keputusan Lembaga Disiplin Umno, namun mereka merasakan Ali akan kembali semula bertanding pada masa hadapan. Rata-rata merasakan Ali adalah satu-satunya pemimpin yang bukan sahaja perlu untuk negeri ini tetapi juga untuk politik nasional.

Sukar untuk menafikan beliau berfikiran dinamik. Setiap hari ada saja yang difikirkan bagi membawa Melaka menjadi sebuah negeri berbeza dengan segala macam kelainannya.

Dulu Melaka dikenali sebagai Melaka Bandaraya Bersejarah, kebelakangan ini pula, slogannya bertukar macam sebuah rangkap pantun berbunyi Melaka Maju Negeri ku sayang, Negeri Bandar berteknologi Hijau. Bunyinya mungkin boleh membuat kita tertawa, namun itulah Ali Rustam.

Orang boleh tertawa tapi bagi beliau, Melaka mendahului negeri lain dalam merancang dan merangsang teknologi hijau. Ali mempunyai wawasan dalam kerangka memajukan Melaka. Namun kepimpinan politik bukan sekadar mengenai seorang pemimpin yang berwawasan kerana boleh dilakukan sesiapa saja.

Yang lebih penting untuk merealisasikannya sehingga menjadi kenyataan adalah perkara lain. Bahkan mengikut cerita, Ali sudah merancang dan turun ke padang sejak hari pertama lagi menjadi KM Melaka.

Pada mulanya ada yang merasakan apa yang ditunjukkan Ali sebenarnya adalah perkara biasa bagi seseorang yang baru dilantik menjadi KM atau Menteri Besar (MB). Tetapi ia terbukti salah. Ini kerana, pada hari ini, setelah memegang jawatan itu selama hampir 12 tahun, Ali masih lagi seolah-olah berada pada hari pertama berkhidmat.

Barangkali mindanya yang tidak pernah tandus dengan idea dan perwatakannya yang terus bekerja, merancang serta melaksanakan pelbagai program dan projek tanpa mengenali erti penat.

Ini berpunca daripada kehidupannya zaman kanak-kanak yang melakukan pelbagai kerja – memotong kayu dan menoreh getah. Manakala, zaman remaja beliau pro-aktif dalam menghulurkan idea dan tenaga dalam pergerakan belia. Pada usia 63 tahun, Ali boleh memilih untuk bersara dan duduk goyang kaki di rumah tanpa perlu memikirkan lagi pentadbiran negeri Melaka atau Umno Negeri. Tapi, setakat ini, tidak ada tanda-tanda beliau akan berbuat demikian.

Ramai merasakan apa pun yang akan diperuntukkan kepadanya oleh pucuk pimpinan, Ali akan memberikan yang terbaik. Sebagaimana Ali bersiap sedia memikirkan pelbagai hal pada hari pertama pelantikan semula selaku KM, beliau juga memiliki idea apa yang harus difikirkan pada hari pertama menjadi seorang Menteri pusat. Namun, bukan sahaja lebih ramai membuat spekulasi beliau kekal memimpin Melaka, malah ramai yang mahukan sedemikian.